Boris Johnson on tehohoidossa ja saa happihoitoa - Koronavirus - Aamulehti

Boris Johnson on tehohoidossa ja saa happihoitoa koronaviruksen takia – ulkoministeri Dominic Raab siirtyi Britannian johtoon

Britannian pääministeri Boris Johnsonin arvellaan vähätelleen koronaoireidensa vakavuutta. Johnson siirrettiin maanantaina teho-osastolle. Hänen sijaisekseen nousi ulkoministeri Dominic Raab.

Britannian pääministeri Boris Johnson joutui sunnuntaina sairaalahoitoon koronaviruksen takia. Maanantaina Johnsonin kunto heikkeni ja hänet siirrettiin teho-osastolle.

7.4.2020 15:48

Britannian pääministeri Boris Johnson, 55, on yhä tehohoidossa St. Thomasin sairaalassa Lontoossa. Johnson on saanut happihoitoa, mutta hän ei ole hengityskoneessa.

Johnsonin terveydentilasta ei ole annettu tarkempia tietoja.

Johnson toimitettiin sairaalahoitoon sunnuntaina, mutta hänen oireensa pahenivat maanantain. Hänet siirrettiin tehohoitoon sen jälkeen, kun hänen kuntonsa heikkeni nopeasti.

Johnson joutui sairaalaan kärsittyään sitkeistä koronaoireista, muun muassa korkeasta kuumeesta ja yskästä, jo yli kymmenen päivän ajan. Johnson kertoi tartunnastaan 27. maaliskuuta. Tuolloin hän sanoi saaneensa vain lieviä oireita.

Britannian pääministeri Boris Johnson siirretty tehohoitoon koronaviruksen takia

Tehohoidossa hoidetaan tavallisesti vakavimmat tapaukset. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan suurin osa tehohoitoon joutuneista tarvitsee hengityskonetta. Noin 15 prosenttia covid-19-potilaista sairastuu vakavasti ja tarvitsee happihoitoa sairaalassa.

Useimpien ihmisten immuunijärjestelmät taistelevat virusta vastaan ensimmäisen viikon ajan. Ne, jotka eivät parane ja joilla on yhä hengitysvaikeuksia ja kuumetta, tarvitsevat usein hoitoa toisella viikolla.

Poliisit vartioivat St. Thomasin sairaalan ulkopuolella Lontoossa. Pääministeri Boris Johnson on sairaalassa tehohoidossa koronaviruksen takia.

Johnson johti maanantaihin saakka hallitusta videon välityksellä eristyksestä käsin.

Johnsonin kabinetti on ollut huolissaan siitä, että koronaoireista kärsivät pääministerin pitäisi levätä eikä tehdä töitä, kertoo The Guardian. Johnsonin epäillään vähätelleen oireidensa vakavuutta.

Johnsonin kihlattu Carrie Symonds, 32, on niin ikään kertonut saaneensa oireita. Hän kertoi lauantaina voivansa jo paremmin.

Symondsilla ei ole virallisesti diagnosoitu tautia. Symonds odottaa parin yhteistä lasta, jonka on määrä synty kesän alussa.

Raab Britannian johtoon

Pääministerin tehtäviä siirtyy nyt hoitamaan ulkoministeri Dominic Raab, 46.

Raab hyppää suoraan isoihin saappaisiin, johtamaan maata koronakriisin keskellä. Raabin mukaan hallitus jatkaa taiselua korinaviruksen torjumiseksi Johnsonin suunnitelmien mukaan.

Raabia ei ole virallisesti nimetty varapääministeriksi. Sen sijaan Johnsonin kerrotaan pyytäneet Raabia sijaistamaan häntä. Mikäli Johnson ei toivu nopeasti, brittihallitus voi joutua pohtimaan jatkoa.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab tuuraa pääministeri Boris Johnsonia tämän sairastaessa.

Raab on entinen lakimies, joka nousi kansanedustajaksi vuonna 2010. Vielä alle kolme vuotta sitten Raab ei kuulunut edes hallitukseen.

Silloinen pääministeri Theresa May valitsi Raabin brexit-ministeriksi vuonna 2018, mutta tämä erosi tehtävästä toimittuaan siinä vain muutaman kuukauden. Raab perusteli eroaan sillä, ettei voinut hyväksyä Mayn EU-erosopimusta.

Johnsonin tapaan Raab on pitkäaikainen brexitin kannattaja. Hänellä on musta vyö karatesta.

Raab on ajoittain aiheuttanut keskustelua lausunnoillaan. Hän esimerkiksi suututti Theresa Mayn vuonna 2011 kuvailemalla osaa feministeistä "vastenmielisiksi kiihkoilijoiksi".

Brexit-pääministeri

Boris Johnson oli yksi Britannian tunnetuimmista poliitikoista jo ennen kuin hänestä tuli pääministeri.

Hänen persoonansa tuli tunnetuksi jo toimittajavuosien aikana. Johnson on joutunut monen kohun keskelle, usein vahvojen lausuntojensa tai kirjoitustensa takia.

Johnson tuli tunnetuksi vuoden 2016 brexit-kampanjan kasvoina. Britannia äänesti EU-erosta kansanäänestyksessä vuonna 2016. Lopulta ero toteutui vasta tämän vuoden tammikuussa.

Johnsonin edeltäjä Theresa May ei onnistunut viemään EU-eroa maaliin ja ilmoitti lopulta eroavansa tehtävästään toukokuussa 2019.

Mayn seuraajaksi valittu Johnson saavutti yhdessä konservatiivipuolueensa kanssa joulukuun parlamenttivaaleissa mittavan vaalivoiton, jonka turvin hän vei viimein maansa Euroopan unionista tammikuun viimeisenä päivänä.

EU-eroa voidaan pitää Boris Johnsonin pääministeriuran suurimpana saavutuksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos