Tampere ei sulje puistoja vappuna - Koronavirus - Aamulehti

Puistot pysyvät vappuna auki Tampereella, mutta markkinoita ei järjestetä – poliisi uskoo kotihälytysten lisääntyvän: ”Vetoamme, että alkoholia käytettäisi kohtuudella”

Koronaviruksen vuoksi mitään perinteisiä vapputapahtumia ei järjestetä Tampereella tänä vuonna. Opiskelijoita ja nuorisoa kehotetaan juhlimaan etänä omissa kodeissaan. Poliisi ei kiellä puistopiknikkejä, mutta on valmis hajaannuttamaan suuria ihmisjoukkoja.

Arkistokuva on otettu Tampereen Keskustorin vappumarkkinoilta viime vuonna. Tänä vappuna samainen tori tulee ammottamaan tyhjyyttään koronaviruksesta johtuvien rajoitteiden takia.

28.4.2020 8:04

Aamulehti

Tänä vuonna kaikki perinteiset vapputapahtumat ovat Tampereen osalta peruttu koronavirustaudin leviämisen hidastamiseksi asetettujen rajoitteiden ja suositusten takia.

Tampereen kaupunki on päättänyt, ettei Keskustorin vappumarkkinoita järjestetä, eikä liioin muitakaan vapun tapahtumia, kuten vappumarsseja, puolueiden vappujuhlia tai opiskelijoiden vappurientoja.

– Rajoitteiden mukaisesti Tampereen kaupunki ei ole myöntänyt tapahtumalupia yli 10 hengen kokoontumisille, Tampereen kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula toteaa.

Tyypillisesti Tampereen Keskustorilla on vappuna 60–70 torikauppiasta. Poikkeusajan takia Tampereen kaupunki on linjannut, ettei toreille saa tänä vappuna tulla ulkopuolisia kauppiaita, eikä vappumyyntiä saa järjestää, jotta suuria ihmisjoukkoja ei syntyisi. Vappuilmapalloja saa kuitenkin myydä.

Rajoituksista huolimatta vapun toritunnelmasta pääsee jokseenkin nauttimaan Tammelantorilla, joka on auki vakiomyyjien osalta vappuaattona torstaina kello 6– 18. Vappupäivänä perjantaina Tammelantori on kiinni mahdollisia ilmapallokauppiaita ja jäätelömyyntiä lukuun ottamatta.

– Ainakin yksi vapputuotteiden myyjä on ilmoittautunut tulevansa vappuaattona Tammelantorille, mutta mitään huvilaitteita torille ei ole tulossa, Tampereen torikauppayhdistyksen markkinavastaava Sakari Venäläinen kertoo.

Tampereella Laukontorin kausi alkaa vakiomyyjien osalta lauantaina.

Puistoja ei suljeta

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi Ylen haastattelussa viime viikolla, että poliisi ja kunnat voivat vappuna sulkea puistoja pois käytöstä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ohisalon mukaan poliisi voi myös pystyttää puistojen ympärille aitoja, koska riski on suuri, että ihmiset lähtisivät sankoin joukoin puistoihin vapun viettoon.

Tampereella puistoja ei lähdetä sulkemaan aidoilla vapun vieton estämiseksi.

– Mitään varsinaisia rajoituksia puistoihin ei tule. Ne olisi äärimmäisen hankala toteuttaa. Painotamme nyt enemmän viestinnällistä toimintaa ja kehotamme ihmisiä välttämään kokoontumista suurilla joukoilla, Perttula kertoo.

Tampereen kenttäyksikön johtaja komisario Ismo Rajala Sisä-Suomen poliisista sanoo, että poliisi tehostaa valvontaa vappuna, vaikka mitään perinteisiä tapahtumia ei järjestetäkään. Rajalan mukaan poliisi ei kiellä ihmisiä viettämästä aikaa puistoissa, mutta on valmis hajauttamaan väkijoukkoja, jos tarve vaatii.

– Jos puistopiknikillä on ihan mahdoton määrä ihmisiä pienellä alueella, niin silloin poliisin on mentävä antamaan neuvoja ja kehotuksia. Viimeisimpänä keinona poliisi voi määrätä joukon hajaantumaan, ja jos he eivät noudata tätä määräystä, niin he syyllistyvät niskoitteluun, josta voi saada niskoittelusakon.

Rajalan mukaan ihmiset ovat noudattaneet koronavirustaudista johtuvan poikkeusajan sääntöjä hyvin, mutta pelkona on, että vappuna nautittu alkoholi tekee ihmisistä rohkeampia ja uhmakkaampia rikkomaan näitä sääntöjä.

– Noin karkeasti sanottuna vappu on peruttu, Rajala summaa.

Vappu on perinteisesti saanut ihmiset liikkeelle eri puolilla Suomea, kuten myös Tampereella. Arkistokuva on otettu viime vuoden vappupäivänä koskipuistossa Tampereella, jonne väkijoukot ovat kerääntyneet seuraamaan teekkarikastetta.

Räppäri esiintyy nuorille etänä

Poliisin kotihälytystehtävien määrä on noussut poikkeusolojen aikana. Rajala uskoo, että myös vappuna erilaisten kotihälytystehtävien määrä on korkealla.

Tampereen kaupunki on erityisesti huolissaan lasten turvallisuudesta vapun aikana.

– Vetoamme, että alkoholia käytettäisi kohtuudella erityisesti perheiden piirissä, jotta lapsille taataan perusturvallisuus, Perttula sanoo.

Sekä Rajala että Perttula kehottavat vanhempia seuraamaan nuorison liikehdintää vapun aikana ja muistuttamaan nuoria kokoontumisia koskevista rajoituksista ja suosituksista. Myös Tampereen kaupungin nuorisotyöntekijät jalkautuvat vappuna kaupungille seuraamaan nuorten liikehdintää ja auttavat poliisia valvonnassa oman toimivaltansa rajoissa.

Tamperelaisnuorten iloksi kaupungin nuorisopalvelut järjestävät vappuna koko päivän ajan rutkasti ohjelmaa omissa sosiaalisen median kanavissaan. Kaikki nuorisopalveluiden sosiaalisen median tilit löytyvät listattuna nuorisopalveluiden verkkosivuilla.

Nuorisopalveluiden etävappu huipentuu iltaohjelmaan, jossa tunnelmaa nostattaa Youtuben välityksellä Monitoimitalo 13:n lavalla kello 19 jälkeen nähtävä DJ Icey-E ja myöhemmin esiintyvä tamperelainen rap-duo Järrä ja Koskela J. Nuorten etävappu päättyy Instagramin suoraan lähetykseen kello 21, jossa etäyhteyksien päässä esiintyy rap-artisti Kube.

Opiskelijoita kannustetaan juhlimaan kotona

Tampereen ylioppilaskunta Trey kannustaa sekin osaltaan korkeakouluopiskelijoita osallistumaan tänä vuonna vappurientoihin etänä omista kodeista käsin.

Monen muun opiskelijakaupungin tavoin, Trey on siirtänyt opiskelijoiden vapputapahtuman syksylle. Samaten Tammerkoskessa perinteisesti vappuna tapahtunut teekkarikaste on siirretty myöhemmäksi.

Olohuonepiknik, vessapaperikyykkää ja etälakitus – opiskelijat odottavat syksyyn siirrettyä Wappua ja juhlivat tänä keväänä sosiaalisessa mediassa

Tällä hetkellä Tampereen korkeakouluopiskelijat voivat juhlia vappua yhteisesti sosiaalisessa mediassa Etäwappu-haasteiden kautta ja kuuntelemalla Wappuradiota. Maanantaina opiskelijoiden yhteisenä haasteena oli järjestää vappupiknik omalla parvekkeella tai omassa kodissa.

– Etäwapun kautta halusimme luoda yhteisöllisyyttä ja nimenomaan kannustaa siihen, että vappua juhlittaisi kotona, mutta kuitenkin yhdessä, kun suoritamme niitä samoja haasteita, Tampereen ylioppilaskunta Treyn tapahtumavastaava Salla-Mari Palokari kertoo.

Palokari aikoo itsekin pysytellä vappuna visusti omassa kodissa.

– Meillä on toimiston yhteinen vappuskumppahetki ja sen jälkeen vappuaattona ja vappupäivänä aion pitää oman piknikin tai brunssin kotona. En mene puistoon missään nimessä, Palokari sanoo.

Koronavirusepidemian aikaiset rajoitukset

Valtioneuvoston koronaepidemian aikana tekemien rajoitusten ja suositusten tavoitteena on hidastaa viruksen leviämistä, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Valmiuslain asetuksilla on säädetty esimerkiksi terveydenhuolto- ja pelastusalan henkilöstön työaikajärjestelyistä, hoitoalan työvelvollisuudesta, lääkkeiden myynnin rajoittamisesta, kuntien oikeudesta luopua kiireettömästä hoidosta sekä opetuksen järjestämisestä ja ravintoloiden sulkemisesta.

Toistaiseksi rajoitukset ovat voimassa 13.5. asti. Ravintolat ovat kiinni toukokuun loppuun asti.

Rajoitusten mukaan kaikki yli 10 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä. Lisäksi tarpeetonta oleilua yleisillä suositellaan vältettäväksi.

Yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä ainakin 31.7. saakka.

Aluehallintovirastot voivat tartuntatautilain perusteella kieltää yleisötilaisuudet korkeintaan kuukaudeksi kerrallaan. Loppukesän ja alkusyksyn tilaisuuksien osalta arviointi tehdään viimeistään kesäkuun alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: