Oliko oikein avata koulut kahdeksi viikoksi? Päätös sai keskustelun kiihtymään – Kerro, mitä mieltä itse olet - Koronavirus - Aamulehti

Oliko oikein avata koulut kahdeksi viikoksi? Päätös sai keskustelun kiihtymään – Kerro, mitä mieltä itse olet

Opetusministeri Li Andersson perusteli päätöstä terveysviranomaisten arvioilla. OAJ sanoo, että opettajia ei kuunneltu.

30.4.2020 9:02 | Päivitetty 30.4.2020 10:16

Aamulehti

Hallitus päätti torstaina koulujen avaamisesta. Koululaiset palaavat lähiopetukseen 14. toukokuuta.

Päätös sai ristiriitaisen vastaanoton. Osa vastustaa jyrkästi sitä, että kahden viikon vuoksi tartuntariski voi kasvaa, osa taas puolustaa hallituksen linjausta.

Hallitus perusteli päätöstä terveysviranomaisten arvioilla.

– Lasten perusoikeuksia ei pidä rajoittaa enempää kuin on pakko, sanoi opetusministeri Li Andersson (vas.).

Sosiaalisessa mediassa väittely on jatkunut kiivaana illasta saakka.

Koulut avataan 14. toukokuuta – Opetusryhmät pidetään normaalia pienempinä ja koulua voidaan käydä vuoroissa: ”Toiveena on, että oppilaat osallistuvat lähiopetukseen omalla koulullaan”

Opettajat vastustavat

Monien vanhempien lisäksi päätöstä vastustaa Opettajien ammattijärjestö OAJ. Se lähetti tiedotteen, jossa ihmeteltiin, ettei opettajia kuunneltu päätöksessä.

Koulut olisi pitänyt pitää kiinni lukukauden loppuun asti, jos opettajilta olisi kysytty.

OAJ:n tiedotteen mukaan hallitus ei ole kysynyt opetustyön ja kouluarjen asiantuntijoiden näkemyksiä kertaakaan poikkeusolojen aikana. OAJ:n mukaan päätöksessä kuunneltiin ainoastaan terveysviranomaisten näkökulmaa.

– Meistä asiassa olisi pitänyt käyttää kokonaisharkintaa eli huomioida myös opetukselliset näkökulmat ja opetusalan asiantuntemus. Esimerkiksi lapsen etu ei ole tässä poikkeustilanteessa yksiselitteinen eikä se, voidaanko taata kaikin puolin turvallinen kouluarki lapsille ja henkilöstölle, sanoi OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.

Misukka kritisoi voimakkaasti julkisuudessa esillä olleita lastenlääkärien ohjeita ja sanoo niiden olevan vieraita koulujen arjelle. Lisäksi Misukka muistuttaa, että työturvallisuus on opetuksen järjestäjän vastuulla. OAJ:n mukaan peruskouluopettajista on 8 prosenttia on yli 60-vuotiaita, ja Misukka ihmetteleekin, miten heidän työturvallisuutensa taataan.

OAJ vaatii edelleen kunnollisia ohjeistuksia varhaiskasvatukseen, jossa opettajat ovat olleet lähiopetuksessa kriisin läpi.

OAJ: Opettajia ei kuunneltu koulujen avauspäätöksessä – "Asiassa olisi pitänyt käyttää kokonaisharkintaa”

Tampere valmistautuu avaamaan koulut – ainakin kaksi loppukevään päivää opiskellaan ulkona: ”Voi olla, että oppilaita on läsnä vähemmän kuin normaalisti”

Näin THL perustelee

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos perusteli päätöstä sillä, että kansainvälisten raporttien mukaan lapsilla todetut koronavirustartunnat ovat olleet hyvin lieväoireisia. Näin on myös Suomessa.

THL:n mukaan tähän mennessä yksikään suomalaislapsi ei ole tarvinnut sairaalahoitoa vakavien oireiden takia.

THL:n mukaan yksikään lapsi Suomessa ei ole tarvinnut vakavien oireiden takia sairaalahoitoa

THL:n tilastojen mukaan Suomessa on todettu tähän mennessä yhteensä 4 906 varmistettua koronavirustartuntaa. Näistä hieman yli 200 on ollut alle 16-vuotiailla.

Toistaiseksi on olemassa niukasti tutkimustietoa siitä, kuinka virus tarttuu lapsesta toiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtaja Mika Salminen kertoi, että lasten osuus epidemian leviämisessä on hyvin pieni.

– Lasten osuus (taudista) on pieni. Riski siitä, että lapsi sairastuttaisi aikuista, ei ole realistinen. Koulujen avaaminen on riskitöntä, Salminen sanoi.

Hänen mukaansa sama asia on todettu muissa Pohjoismaissa ja lastenlääkärien lausunnoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: