THL:n kartasta näet oman kuntasi tartuntatilanteen - Koronavirus - Aamulehti

Koronatartunnat ensimmäistä kertaa kunnittain julki – kartasta voi katsoa oman kunnan tilanteen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivittää tietoa koronavirustartunnoista avoimeen karttasovellukseen. Kartoista näkyvät kunnat, joissa tartuntoja on viisi tai enemmän.

Sastamala avasi oman koronapandemiavastaanoton tiistaina.­

3.4.2020 17:49 | Päivitetty 11.4.2020 12:18

Aamulehti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on päivittänyt karttasovellusta, johon on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronavirustartunnoista Suomessa.

Sovelluksesta näkee sekä varmistetut tapaukset Suomessa että niiden määrän 100 000:ta asukasta kohden. Tiedot ovat saatavissa sairaanhoitopiirien lisäksi kunnittain.

Todetut tartunnat Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä

Todetut tartunnat 11.4. mennessä:

Tampere 90

Kangasala 12

Pirkkala 6

Orivesi 6

Nokia 5

Valkeakoski 13

Sastamala 8

Ylöjärvi 7

Muissa tartuntakunnissa tapauksia on alle viisi, jolloin niitä ei yksilöidä yksityisyyden suojan vuoksi.

Uutena tietona mukana ovat myös kuntien testausmäärät.

Lisäksi palvelussa voi katsoa tietoa tautitapauksista ikäryhmittäin ja tapausten sukupuolijakaumaa Suomessa. Taulukkona mukana ovat tautitapaukset niissä kunnissa, joissa on todettu enemmän kuin neljä covid-19 -tapausta.

THL:n tiedot poikkeavat Taysin ilmoittamista tiedoista, minkä vuoksi ne eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Osastonylilääkäri Jaana Syrjänen Taysin infektioyksiköstä kertoi aiemmin, että tilastoinnin ero saattaa johtua siitä, miten tilastoija tulkitsee tartunnan saaneen kotipaikkakuntaa.

Tays tilastoi kaikki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella vahvistetut tartunnat. Jos esimerkiksi tartunnan saanut opiskelee Tampereella ja hänet testataan Taysissa, hänet merkataan Pirkanmaan lukuihin, vaikka hän olisi kirjoilla Helsingissä.

Syrjäsen mukaan THL:n tiedot tilastoidaan kotipaikkakunnan perusteella. Helsingissä opiskeleva ja HUS:n alueella testattu tartunta voidaan tilastoida Pirkanmaalle, jos tartunnan saaneen kotipaikkakunta on Tampere.

Karttasovelluksen tiedot perustuvat tartuntatautirekisterin tietoihin. Näytteenottopäivästä kuluu kahdesta neljään päivää ennen kuin näyte on analysoitu, kirjattu ja tieto on päivittynyt tartuntatautirekisteriin.

Karttasovelluksen tiedot päivitetään joka päivä.

Kaikki eivät näy

Kartasta puuttuvat kunnat

Alle viiden vahvistetun tartunnan kunnat eivät näy karttasovelluksessa yksityisyyden suojan vuoksi.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi tiistaina muistion, jossa kerrottiin, että seitsemässä Pirkanmaan kunnassa on todettu laboratoriovarmistettuja koronavirustartuntoja.

– Pirkanmaalla, jossa on 22 kuntaa, on yhteensä 100 todettua tartuntaa seitsemän kunnan alueella. Kangasalla, Orivedellä, Pirkkalassa, Tampereella ja Valkeakoskella on havaittu useita covid-19-tapauksia, muistiossa todetaan.

Vaikka kuntia sanotaan olevan seitsemän, niistä on listattu vain viisi. Aamulehden tiedossa on ainakin yksi tartunta Lempäälästä.

Aamulehti uutisoi aiemmin myös, että Akaan vastuukunta-alueella yhdellä henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Akaa kuuluu vastuukunta-alueeseen, johon lukeutuu Akaan lisäksi myös Urjala.

Sastamalan kaupungin johtoryhmä tiedotti tartunnoista viime viikolla.

– Sastamalan osalta tilanne edelleen rauhallinen, mutta tartuntojen osalta ei olla enää nollatilanteessa, kaupungin tiedotteessa sanotaan.

Oriveden tietoja ei näy kartassa, sillä joko niitä on alle viisi tai ne tilastoidaan osaksi Tamperetta. Tampere vastaa Oriveden sosiaali- ja terveyspalveluista isäntäkuntana.

Tarkennus 3.4.2020 kello 21.42: Jutussa on nyt avattuna se, miksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja THL:n luvuissa voi olla eroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?