Korona toi esiin auttajat, mutta myös huijarit - Koronavirus - Aamulehti

Korona toi esiin auttajat, mutta myös huijarit

3.4.2020 6:38

Aamulehti

Koronakriisi on viime viikkoina tuonut ihmisiä yhteen poikkeuksellisella tavalla, ja monilla on herännyt halu auttaa kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevia.

Kaikki eivät kuitenkaan ole liikkeellä yhtä vilpittömällä mielellä. Auttajien lisäksi korona on herättänyt rikolliset ja huijarit, jotka käyttävät hyväkseen epävarman tilanteen aiheuttamaa pelkoa ja loputonta tiedontarvetta.

Tietoturvayhtiö F-Secure raportoi huijausviestien levinneen vuoden 2020 alussa samaa tahtia kuin itse virus. Huijausviestejä on lähetetty jopa Maailman terveysjärjestön WHO:n nimissä.

Koronaohjeiksi naamioitu sähköpostin liitetiedosto lataakin koneelle haittaohjelman, ja uudesta koronalääkkeestä kertovalla mainoksella kalastellaan luottokorttitietoja. Myös koronaviruksen leviämistä kuvaavien interaktiivisten valekarttojen avulla varastetaan ihmisten käyttäjätunnuksia, salasanoja ja muita selaimeen tallennettuja tietoja.

Kun Suomen kouluissa on viime viikkoina siirrytty pitkälti etäopetukseen, myös verkko-opiskeluympäristöihin kohdistetut palvelunestohyökkäykset ovat muuttuneet Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan lähes päivittäisiksi.

Toinen vakava ilmiö, jonka koronaviruksen leviäminen on saanut aikaan, on disinformaation tulva. Väärän tiedon levittämisen tavoitteena voi olla esimerkiksi poliittisen tilanteen horjuttaminen tai viranomaisten uskottavuuden heikentäminen.

Euroopan unionin tuore valeuutisselvitys osoittaa, että Venäjä ja Kiina pyrkivät horjuttamaan Eurooppaa koronavirukseen liittyvillä valeuutisilla. Valeuutisissa on väitetty, ettei käsien peseminen auttaisi viruksen torjunnassa ja että virus olisi Yhdysvaltain bioase.

Sosiaalisen median yritykset ovat jo ryhtyneet toimiin väärien väitteiden leviämisen estämiseksi ohjaamalla käyttäjiään hakemaan tietoa koronasta WHO:n tai paikallisten terveysjärjestöjen sivuilta.

Kuinka voi pitää huolen siitä, ettei itse tule huijatuksi tai levittäneeksi väärää tietoa?

Suhtaudu kaikkiin odottamattomiin yhteydenottoihin varauksella. Älä avaa linkkejä tai tiedostoja, jos et ole varma lähettäjästä tai sivun aitoudesta. Ihminen on usein itse tietoturvansa heikoin lenkki.

Etsi tietoa virallisista lähteistä. Kun kohtaat sosiaalisessa mediassa koronaviruksesta kertovan tarinan, mieti seuraavia kysymyksiä. Mistä tieto on peräisin? Miksi se on julkaistu? Löytyykö sama tieto jostain muualta luotettavasta lähteestä? Lietsonko paniikkia, jos jaan tietoa eteenpäin?

Koronaviruksen leviäminen hidastuu, kun pysymme kotona. Väärän tiedon leviäminen hidastuu, kun tarkistamme faktat ennen kuin painamme Jaa-nappia.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?