Näin montaa yt-neuvottelut koskevat Pirkanmaan kunnissa - Koronavirus - Aamulehti

Yritysten yt-neuvottelut koskevat lähes jokaista Pirkanmaan kuntaa – Katso tästä kuntakohtainen seuranta

Lomautukset ovat yritysten suosima keino selvitä yli poikkeustilanteesta. Yt-neuvottelut koskettavat pirkanmaalaisia eniten Tampereella, Nokialla ja Sastamalassa.

Kaikki ravintolat, kahvilat ja yökerhot joutuvat laittamaan luukulle poikkeusolojen vuoksi. Osa myy kuitenkin ruoka-annoksia kotiintoimituksena. Kuvituskuva.­

4.4.2020 8:18 | Päivitetty 4.4.2020 13:21

Aamulehti

Pirkanmaan kunnissa monet yrittäjät varautuvat tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen lomauttamalla työvoimaa. Kaikissa Pirkanmaan kunnissa käydään tällä hetkellä yt-neuvotteluja, joissa yritykset joko lomauttavat tai irtisanovat työntekijöitään.

Koronaviruksen haittavaikutukset näkyvät selvästi erityisesti Tampereella, Sastamalassa ja Nokialla.

Tasaisimmin yt-neuvottelujen piirissä olevien määrät nousevat Tampereella, jossa oli perjantaiaamuun mennessä 14 336 henkilöä lomautusuhan alla.

Tampereella yt-neuvottelujen piirissä olevien lukumäärä on noussut viikossa yli 5 000 työntekijällä, sillä luku oli viikko sitten alle 10 000:n.

Muualla maakunnassa yt-neuvottelujen henkilömäärä on pysynyt viikon ajan tasaisena, mutta Sastamalassa yt-neuvottelujen piirissä olevien määrä on noussut muita kuntia nopeammin.

Torstain 26. maaliskuuta jälkeen Sastamalan kaupungin alueella tehtävien yt-neuvottelujen henkilömäärät nousivat 499 henkilöstä 1 208 henkilöön.

Yt-neuvotteluistaan ilmoittavat yli 20 henkilöä työllistävät yritykset, joita sitoo laki yhteistoiminnasta yrityksissä. Pienempien yritysten ei tarvitse ilmoittaa lukuja työ- ja elinkeinotoimistolle.

Luvuista puuttuvat myös ne yritykset, joiden kotipaikka ei ole Pirkanmaalla.

Mitä yrittäjä voi lomauttamisen lisäksi tehdä?

Työ- ja elinkeinoministeriö keräsi perjantaina yhteisöpalvelu Twitteriin eri rahoituksen keinoja:

Ensimmäisenä yrittäjän kannattaa ottaa yhteyttä omaan pankkiinsa tai rahoittajiinsa. Tällä hetkellä yritykset voivat hakea lainantakausta myös Finnveralta.

Keskisuuret yritykset voivat hakea taloudelliseen ahdinkoon tukea valtion pääomasijoitusyhtiöstä Tesistä. Tes tukee yrityksiä rahoitusohjelmalla, joka alkaa 14. huhtikuuta.

Vakautusohjelmasta sijoitetaan yrityksiin, joilla on edellytykset selvitä viruksen aiheuttamista ongelmista lisärahoituksen avulla. Sijoitukset ovat miljoonasta eurosta kymmeneen miljoonaan.

Yksinyrittäjille suoraa tukea myöntävät kunnat. Keskisuurille yrityksille ja midcap-yrityksille suoraa tukea myöntää Business Finland. Midcapeiksi kutsutaan pieniä suuryrityksiä, joiden liikevaihto on konsernitasolla enintään 300 miljoonaa euroa.

Business Finlandin tuki suunnataan osakeyhtyöille, kommandiittiyhtiöille, avoimille yhtiöille ja osuuskunnille.

Pienet yritykset voivat hakea tukea ely-keskuksilta.

Ely-keskukset: Pienten yritysten poikkeusrahoitukselle kova kysyntä – ensimmäisiä päätöksiä aletaan tehdä ensi viikolla

Oikaisu 4.4.2020 kello 13.20: Otsikossa oli kirjoitettu, että listassa olisivat kaikki Pirkanmaan kunnat. Siitä kuitenkin puuttuivat Urjala, Juupajoki, Hämeenkyrö, Punkalaidun, Ruovesi ja Vesilahti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?