Kolme paikallista kertoo maailman koronakuulumisia - Koronavirus - Aamulehti

Kolme paikallista kertoo maailman koronakuulumisista: Etelä-Koreassa osa ravintoloista kielsi ulkomaalaisten pääsyn baareihin, ennen kuin osa baareista sulkeutui

Ekaterina Nekhay ei tiedä miten pääsisi Pietarista opiskelukaupunkiinsa Helsinkiin, italialainen Simone Di Marino seurasi vastapäisen vanhainkodin tilannetta kotiinsa lukittautuneena ja Etelä-Koreassa asuva Adiya Toremuratova on yhtä kiireinen kuin aina, sillä korona ei ole juuri muuttanut maan työ- tai opiskelukulttuuria. Nekhay, Di Marino ja Toremuratova kertovat korona-arjestaan.

10.5.2020 11:25

Koronavirus on hiljentänyt maailman pienet ja suuret kaupungit ja saanut useat maat asettamaan rajoituksia kansalaisilleen. Maiden koronatilanne typistyy kuolema- ja tartuntalukujen taulukoihin, mutta koronasta kärsivät ihmiset taulukoiden takaa.

Kolme ihmistä ympäri maailmaa kertoi korona-arjestaan.

Ekaterina Nekhay, Pietari

Venäläinen 22-vuotias Ekaterina Nekhay matkusti nykyisestä opiskelukaupungistaan Helsingistä Pietariin perheensä luokse koronatilanteen vuoksi. Ensimmäisen kosketuksen maan koronapolitiikkaan Nekhay sai siirryttyään Venäjän ja Suomen rajan yli. Nekhay laitettiin kahden viikon karanteenin lisäksi koronatestiin.

– Kävin testauttamassa koronan, eikä minulla ollut sitä. Poliisi soitti 2-3 kertaa karanteenin aikana ja kävi käymässä. Jos olisin poistunut kotoa, olisin saanut sakon tai joutunut keskukseen, jossa minua olisi valvottu kellon ympäri.

Nekhay selvisi karanteeniajasta mutkitta. Nyt hän on ollut Venäjällä seitsemän viikkoa ja maan koronatilanne on siinä ajassa muuttunut rajusti. Venäjän hallitus kielsi pitkään tarpeen poikkeustilanteen säätämiseksi, mutta huhtikuun alussa maan presidentti Vladimir Putin myönsi, että maan koronatilanne tulee vaikeutumaan.

Ekaterina Nekhay kertoo, että korona on sulkenut Pietarissa ostoskeskukset, museot ja elokuvateatterit. Monet työskentelevät silti toimistoissaan, eivätkä autotietkään ole autioituneet. Kaduilla ei kuitenkaan Nekhayn arvion mukaan liiku paljon ihmisiä.

– Enimmäkseen kaupungissa kävelevät vanhukset, joilla ei ole autoa, sekä teini-ikäiset, jotka uskaltautuvat ulos kauniilla ilmalla.

Nekhay kertoo, että Pietarissa on suljettu puistoja. Hän on iloinen, että hänen perheensä kodin lähellä on paikka, johon pääsee kävelemään. Nekhay on tyytyväinen myös perheensä tilanteesta, sillä hänen äitinsä työskentelee kotona ja isä toimistossa, jossa hän on tällä hetkellä lähes yksin.

– Tunnen oloni aika turvalliseksi, sillä koko perheeni noudattaa rajoituksia ja meillä on mukava paikka asua. Lisäksi Pietari on jaettu alueisiin ja alueellamme koronaa esiintyy hyvin vähän. Pietarissa on muutenkin Moskovaa vähemmän koronatapauksia ja siksi myös vähemmän rajoituksia.

Nekhay kertoo, etteivät kaikki hänen tuttunsa ole olleet yhtä onnekkaita. Nekhayn setä on hyvin stressaantunut, sillä hän asuu pienessä asunnossa ja hänen lapsensa ovat kotona. Sedän stressiä on lisännyt verkko-opetus, joka ei ole Nekhayn mielestä toiminut niin hyvin kuin se voisi.

– Venäjällä ei käytetty koronaa ennen opetuksessa juuri ollenkaan verkkovälineitä, toisin kuin Suomessa. Opettajat eivät kaikissa kouluissa osaa opettaa lapsia verkossa.

Venäjän virallisia koronalukuja on epäilty virheellisiksi. Etenkin alhainen kuolleisuus on herättänyt kysymyksiä. Nekhay toteaa, että koronaluvut ovat Venäjälläkin kiistanalainen aihe.

– Emme luota täysin koronalukuihin, mutta henkilökohtaisesti uskon, että luvut ovat hyvin lähellä alkuperäisiä.

Suomi ja Venäjä hoitavat Nekhayn mukaan koronan hieman eri tavalla. Hän näkee, että Suomessa hallitus on jakanut suosituksia, kun taas Venäjällä, ainakin Pietarin alueella, poliisi voi sakottaa rajoituksia rikkovia.

Yksi Venäjällä oleva rajoitus on vaikeuttanut Nekhayn elämään –  maasta poistumiskielto. Vielä huhtikuun loppuun saakka Nekhay ei pystynyt siirtymään kotiinsa Suomeen, vaikka hänellä on pysyvä asumislupa. Suomen valtio olisi päästänyt hänet maahan, mutta Venäjältä sai poistua ainoastaan diplomaattipassilla. Nyt Nekhay pääsee poistumaan maasta, mutta ei saa tulla takaisin.

– En tiedä milloin nykyinen rajoitus muuttuu, joten en tiedä milloin voin tulla takaisin Venäjälle. Minun on siitä huolimatta mentävä Suomeen, sillä asuntoni irtisanoutuu kesäkuun lopussa.

Nekhay on hankaluuksista huolimatta pysynyt positiivisena. Hän kertoo saaneensa harjoitusta auton ajamisessa, jota ei ole ennen uskaltanut ruuhkissa tehdä.

– Kotona olon aikana olen tehnyt ruokaa ja urheillut. On myös ollut mukavaa viettää enemmän aikaa perheen kanssa.

Simone Di Marino, Trieste

Italialainen Triestessä asuva 33-vuotias kiinteistövälittäjä Simone Di Marino näkee vihdoin jotain muutakin kuin oman asuntonsa seinät. Lähes kahden kuukauden kotona istumisen jälkeen hän on iloinen lounaattomasta aamuyhdeksästä iltaseitsemään kestäneestä työpäivästä.

– Viime sunnuntaihin asti kaikki oli kiinni ruokakauppoja, kotiinkuljetusta ja joitain harvoja työpaikkoja lukuun ottamatta. Nyt pääsen töihin ja kävelylle, mutta mitään muuta tekemistä kaupungilla ei vielä ole. Ravintoloihin ja kahviloihin ei saa jäädä viettämään aikaa. Poliiseja liikkuu vielä kadulla valvomassa sääntöjä.

Italian koronaluvut olivat pitkään Euroopan synkimpiä. Tunnelin päässä alkoi näkyä valoa rajoitusten kanssa kärvisteleville italialaisille huhtikuun lopulla, kun maan hallitus päätti höllentää rajoituksia toukokuusta alkaen. Italian terveysviranomainen ei ollut iloinen maan nopeasta avautumisesta.

Di Marino kertoo, että osa ihmisistä on nyt sääntöjen höllentyessä lakannut välittämästä. Kesäinen sää on saanut ihmiset ulos ja tapaamaan ystäviään, vaikka nyt saisi nähdä vasta perhettä.

– Mielestäni se on ymmärrettävää, tätä on jatkunut niin kauan. Hyvin pitkään viikkoni kohokohta oli kaupassakäynti. En kommunikoinut ihmisten kanssa tiukkojen rajoitusten aikana kasvotusten kuin kaksi kertaa. Näin kerran kaveriani, ja vein isoäidilleni ruokaa.

Di Marino on päässyt koronasta helpolla, hän ei tunne ketään virukseen kuollutta. Hän tietää kyllä useita taudin sairastaneita ja joutui seuraamaan viruksen tuhoisia seurauksia läheltä.

– Vastapäätä asuntoani on vanhainkoti. Se on yksi paikoista, jossa on kuollut koronaan eniten ihmisiä koko kaupungissamme. Pahimmillaan kuulin ambulanssin sireenin kolme kertaa päivässä.

Di Marinon mukaan suurin osa triesteläisistä on ottanut viruksen tosissaan. Hän itse ymmärsi viruksen vaarallisuuden juteltuaan lääkäriystäviensä kanssa. Virus pelotti aluksi Di Marinoa, mutta nyt hän on enemmän huolissani taloudesta.

– Minun oli juuri ennen koronaa tarkoitus alkaa työskentelemään ulkomaisten sijoittajien kanssa, mutta nyt en tiedä mitä sille tapahtuu. En usko, että asuntokauppa käy tilanteen normalisoiduttuakaan hyvin.

Italialla on ollut ongelmia talouden kanssa jo ennen koronaa. Italian julkinen velka oli 2019 EU-maiden toiseksi suurin bruttokansantuotteeseen verrattuna. Italia on EU:n kolmanneksi suurin, mikä on lisännyt huolta Italian tilanteesta.

Di Marinon luotto Italian talouteen on niin huono, ettei hänestä ole kuin kaksi vaihtoehtoa

– Luulen, että asiat muuttuvat huonoon suuntaan, tai sitten vielä huonompaan. Toivon todella olevani väärässä. Mielestäni koronassa ja sen seurauksissa ei ole mitään positiivista.

Adiya Toremuratova, Busan

Etelä-Korean toisiksi suurimpaan kaupunkiin Busaniin 17-vuotiaana muuttanut kazakstanilainen Adiya Toremuratova on ollut lähiaikoina kiireinen. Neljä vuotta konetekniikan insinööriksi opiskellut Toremuratova suorittaa verkkopintoja ja työskentelee baarissa. Baarit ja yökerhot olivat Etelä-Koreassa auki vielä lauantaihin saakka, jolloin pääkaupungissa Soulissa suljettiin uudelleen yli 2 100 baaria ja yökerhoa.

– Elämä ei ole täällä pahemmin muuttunut. Työskentelen baarissa ja siellä riittää ihmisiä, niin kuin muuallakin. Ainoa muutos aikaisempaan on se, että pitää pestä tarkemmin käsiä ja käyttää käsidesiä ja maskeja.

Toremuratova kertoo, että koronan saapuessa Etelä-Koreaan moni opiskelija oli hyvin peloissaan. Jotkut Toremuratovan ystävistä eivät halunneet poistua opiskelija-asuntolan huoneesta ollenkaan ja osa ulkomaalaisista opiskelijoista lähti kotimaahansa yliopiston koronan takia myöntämän loman turvin. Baarit, ravintolat ja liikkeet suljettiin, mutta muutaman viikon päästä ne avattiin uudelleen.

– Nyt liikkeet suljetaan vain, jos saadaan tietää, että siellä on asioinut koronaan sairastunut henkilö. Monien liikkeiden ovilla mitataan asiakkaan lämpö. Esimerkiksi minun työpaikassani ei päästetä kuumeisia sisään.

Haastattelun jälkeen baareja ja yökerhoja suljettiin, kun niissä vieraili tartunnan saanut henkilö tai henkilöitä, kertoo brittiläinen The Guardian.

Etelä-Koreaa on kehuttu ulkomailla koronan tehokkaasta hoidosta. Etelä-Korean ensimmäinen tapaus raportoitiin jo tammikuun 20. päivä, mutta maa on onnistunut taittamaan korona. Yhdeksi syyksi on esitetty ahkeraa testausta. Toremuratova vahvistaa, että maassa on testattu virusta ahkerasti.

– Minäkin kävin testauttamassa koronaviruksen, eikä minulla ollut sitä. Testin saa ilmaiseksi, jos on oireita. Jos ei ole oireita, testi maksaa.

Maskit ovatkin olleet tärkeä osa Korean arkea koronan ajan. Toremuratova kertoo, että hänelle haasteellisin asia koko koronan aikana on ollut suojamaskien osto. Nyt maskeja saa Toremuratovan mukaan helposti lähes mistä tahansa, mutta aluksi ne olivat loppu.

– Huonon saatavuuden takia Korean hallitus teki listan, jossa oli Korean hallituksen sairasvakuutuksen omaavien nimet. Minulla ja joillain muilla ulkomaalaisilla opiskelijoilla ei ollut tätä vakuutusta, sillä se on 10 kertaa yksityistä kalliimpi, joten emme saaneet ostettua maskeja. Lopulta kerroimme yliopistolle ongelmastamme ja Korean hallitus toimitti meille paketin maskeja ilmaiseksi.

Ilman maskia ei ulos ole menemistä. Toremuratova kertoo, että se aiheuttaa oudoksuvia katseita. Seniorit saattavat tulla huomauttamaan asiasta ja jopa antaa yhden omista maskeistaan.

– Hävitin kerran maskini ja huomasin sen vasta, kun taksikuski huomautti asiasta. Taksikuski pysäytti auton ja antoi minulle paketistaan maskin ja käsidesiä.

Vaikka Toremuratova on saanut osakseen ystävällistä kohtelua koronankin aikana, hän kertoo, että tällä hetkellä jotkut baarit ja yökerhot eivät huoli ulkomaalaisia asiakkaikseen. Toremuratova sanoo, että Koreassa pelätään, että ulkomaalaiset tuovat mukanaan koronaviruksen Korean ulkopuolelta.

– Kiellon asettaneet paikat eivät katso sitä kauan ihminen on maassa asunut. Totta kai se sattuu, mutta sille ei voi mitään. Se on heidän maansa ja sääntönsä.

Muuten Toremuratova on viihtynyt maassa. Hän kertoo haluavansa jäädä Etelä-Koreaan opiskeluajan jälkeenkin. Toremuratovan ei tarvitse huolehtia Kazakstanissa asuvan perheensä voinnista, sillä he ovat terveitä.

– Enemmän he ovat olleet huolissaan minun terveydestäni, vaikka Etelä-Koreassa on turvallista. En ole itse huolissani terveydestäni, sillä tiedän, että täällä asioista huolehditaan hyvin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?