Raportti: Business Finlandin koronatukea on myönnetty pääosin oikeaoppisesti, mutta yksittäistapauksissa kriteereistä on lipsuttu - Koronavirus - Aamulehti

Raportti: Business Finlandin koronatukea on myönnetty pääosin oikeaoppisesti, mutta yksittäistapauksissa kriteereistä on lipsuttu

Elinkeinoministerin mukaan virheet havaitaan tarkastuksissa ja säädösten vastaiset tuet peritään takaisin.

Business Finlandin tukipottien jako aiheutti monelle harmaita hiuksia. Nyt elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on lanseeraamassa uuden yleistuen. Sen jakamisessa ei voi käyttää tulkinnanvaraisuutta.

8.5.2020 18:50

Business Finland on myöntänyt koronatukea pääsääntöisesti säädösten mukaisesti, mutta yksittäistapauksissa tuen myöntämisen kriteerit eivät ole täyttyneet. Asia todetaan työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa tarkastusraportissa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo STT:lle, että Business Finlandin hakemusten määrä on yli kymmenkertaistunut lyhyessä ajassa, joten yksittäiset virheet ovat ymmärrettäviä.

–  Mutta nämä täytyy ottaa sitten kiinni. Nämä havaitaan Business Finlandin normaaleissa tarkistuksissa, mutta myös Valtiontalouden tarkastusvirasto käy läpi tämän kokonaisuuden, Lintilä sanoo.

Business Finlandin tuki ei ole tarkoitettu yksinyrittäjälle, mutta tarkastusraportin mukaan yksittäisissä tapauksissa tukea oli myönnetty yksityiselle elinkeinonharjoittajalle.

Tukea oli myönnetty myös yrityksille, joilla oli puutteita tietojen toimittamisessa verottajalle. Tämä on Business Finlandin rahoitusehtojen vastaista. Tukea myönnettiin myös rahoituskriteerien vastaisesti yli 30 prosenttia yrityksen liikevaihdosta.

Ministeri muistuttaa, että Business Finlandin jakama tuki ei ole vastikkeetonta.

–  Jos nämä eivät täytä kriteerejä, rahat joudutaan palauttamaan. Tämä ei ole mikään yleisavustus, Lintilä toteaa.

Kriteeristössä tulkinnanvaraisuutta

Tarkastuksen perusteella Business Finland on neuvonut hakijoita rahoituspalveluista asianmukaisesti. Se ei ole rahoittanut maksuhäiriöisiä yrityksiä.

Raportin mukaan Business Finland ei kuitenkaan ollut laatinut kirjallisia arviointikriteereitä koronan vaikutusten arviointiin. Rahoituskriteereissä ilmeni tulkinnanvaraisuutta siitä, milloin kyse oli kehitystoimista ja milloin tavanomaisesta liiketoiminnasta.

Tarkastus käsitteli tukihakemuksia noin kuukauden jaksolla maalis–huhtikuussa. Tuona aikana Business Finland oli tehnyt myöntäviä rahoituspäätöksiä noin 7  200 kappaletta 245 miljoonan euron arvosta.

Tarkastuksen ministeriölle teki BDO Audiator.

"Ainoa nopea työkalu"

Business Finlandin tukipäätöksistä syntyi julkisuudessa kiivasta keskustelua, kun ilmeni, että tukia ei myönnetty vaikeuksiin joutuneiden yritysten kiinteisiin kuluihin vaan kehittämishankkeisiin. Innovointirahoituksen osuus koko 1,5 miljardin euron suorasta tukipotista on suuri, 800 miljoonaa.

Lain mukaan Business Finlandin rahoitus on tarkoitettu tutkimus- ja kehitystoimintaan. Mutta oliko Business Finland oikea työkalu auttamaan yrityksiä koronakriisissä?

–  Se oli käytännössä ainoa voimassa oleva työkalu, jolla päästiin nopeasti liikkeelle, Lintilä sanoo.

Lintilän mukaan Business Finlandin koronatuet voivat jäädä historiaan, mikäli hallitus päättää ensi viikolla edistää uutta yritystukimuotoa, jota ministeri nimittää kustannustukimalliksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: