SK: Kiinasta tilattujen sekundasuojien takana käsittämätön sotku - Koronavirus - Aamulehti

Suomen Kuvalehti: Kiinasta tilattujen huonojen kasvosuojien takana sekava sotku – vyyhdin keskellä Tiina Jylhä ja hämärä pikavippimies

Suomen Kuvalehti perkasi Suomen valtion epäonnista hengityssuojainkauppaa.

Tiina Jylhä miehensä Tape Valkosen kanssa. Jylhän kauneuskirurgia-alan yritys toimii Virosta.­

9.4.2020 7:59

Suomi sai Kiinasta 7. huhtikuuta suojavälineitä koronavirusepidemian hoitoon. Päivää myöhemmin selvisi, että maskit ja välineet eivät kelpaa sairaalakäyttöön. Kiinasta tuli kaksi miljoonaa kirurgista kasvosuojainta ja 230 000 hengityssuojainta. Kaupan arvo oli viisi miljoonaa euroa.

Julkisuudessa esimerkiksi Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema on kuvaillut suojavälineiden hankintaa nyt villiksi touhuksi, jossa vallitsevat viidakon lait. Hinnat ovat pilvissä, ja kaikki maat hamuavat välineitä itselleen keinoja kaihtamatta.

Keskiviikkoiltana Suomen Kuvalehti julkaisi jutun, jonka perusteella siltä todellakin näyttää.

Suomen hengityssuojakaupan takana on outo vyyhti, jossa julkkisyrittäjä Tiina Jylhä ja pikavippifirmoista tunnettu yrittäjä Onni Sarmaste riitelevät keskenään.

Tiina Jylhä väittää kaupan kuuluneen hänelle ja syyttää Sarmastetta kavalluksesta. Jylhän asiamiehenä on oikeustieteen tohtori Kari Uoti, joka väittää Huoltovarmuuskeskuksen tilanneen hengityssuojat Jylhän Virossa toimivalta kauneusfirmalta.

Uoti on kertonut lehdelle, että Sarmaste olisi huijannut Huoltovarmuuskeskusta ilmoittamalla väärän belgialaisen tilinumeron, jolle olisi maksettu miljoonien eurojen ennakkomaksu. Sarmaste itse kiistää nämä väitteet ja väittää itse joutuneensa huijauksen ja kiristyksen kohteeksi. Jylhän ja Sarmasteen kertomat poikkeavat tyystin toisistaan.

Sarmaste kertoo lisäksi tehneensä Jylhästä ja tämän miehestä Tapani ”Tape” Valkosesta tutkintapyynnön sen jälkeen, kun hänen ikkunastaan oli viime maanantaina paiskattu sisään iso kivi. Sarmaste väittää saaneensa näiltä Helvetin Enkelit peräänsä perimään viittä miljoona euroa.

Huoltovarmuuskeskuksen Lounema tai sisäministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) eivät toistaiseksi ole kommentoineet asiaa julkisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?