Tampere-Pirkkalan lentoasema suljettu matkustajilta - Koronavirus - Aamulehti

Tampere-Pirkkalan lentoasema hiljeni – Finavia vastaa, miksi keskeisen talousalueen matkustajaliikenteelle kävi näin

Finavian tiistaina julkaisemat lentoliikennetilastot ovat karua luettavaa kaikkien lentoasemien – ja myös Tampere-Pirkkalan osalta. Yhtiö arvioi lentoliikenteen vähentymisellä olevan tänä vuonna yli sadan miljoonan euron vaikutus yhtiön liikevaihtoon.

Finavia-konsernissa alkavat koronakriisin seurauksena yt-neuvottelut. Kuva on Tampere-Pirkkalan lentoasemalta.

7.4.2020 18:03 | Päivitetty 8.4.2020 15:00

Aamulehti

Kotimaan matkustajaliikenteen vähennyttyä Tampere-Pirkkalan lentoasema on avoinna vain ulko- ja kotimaan rahtia, huoltovarmuutta, ambulanssilentoja ja Puolustusvoimien toimintaa varten. Sama kohtalo on Jyväskylän lentoasemalla.

Kansainvälisiä lentoja operoidaan vain Helsinki-Vantaalta, Turusta ja Maarianhaminasta, ja kotimaanlentoja operoidaan Helsinki-Vantaan lisäksi Kuopiosta, Maarianhaminasta, Oulusta, Rovaniemeltä ja Savonlinnasta.

Viimeiset reittilennot lennettiin Tampere-Pirkkalasta viikolla 12.

Milloin oli viimeinen charter-lento Tampere-Pirkkalaan, Finavian viestintä?

– Myös säännölliset charter-lennot keskeytyivät viikon 12 aikana.

Minkä reittien vähennykset näkyvät matkustajamäärien vähenemisessä Tampere-Pirkkalassa koronaepidemian lisäksi? Jokin vaikutti jo tammi-helmikuussa.

– Kun verrataan tätä ja edellistä vuotta, erona on muun muassa se, että Ryanair ei lentänyt Tampere-Pirkkalaan tammi-helmikuussa 2020. Tämä vuonna Ryanairin oli alun perin tarkoitus aloittaa lennot maaliskuun lopussa.

Miksi näin keskeisen talousalueen matkustajaliikenne Tampere-Pirkkalassa on nyt tauolla? Lentoasema peruskorjattiin vain kaksi vuotta sitten.

– Valtioneuvoston päätöksellä kansainvälinen lentoliikenne on keskitetty Helsinki-Vantaalle, Turkuun ja Maarianhaminaan, joista Helsinki-Vantaan ja Turun lentoasemat ovat valtioneuvoston asetuksella terveystarkastuslentoasemia. Finavia ei ole ollut mukana päätöksenteossa.

– Koronavirustilanteen aiheuttaman matkustajamäärän väheneminen ja valtioneuvoston kanslian päätös sisä- ja ulkorajoja koskevista, tilapäisistä muutoksista, näkyvät lentoyhtiöiden tekeminä peruutuksina. Peruutetut lennot koskevat myös Tampere-Pirkkalan lentoasemaa.

– Tampere-Pirkkalan lentoasema palvelee myös normaalia tilaus- ja reittiliikennettä heti, kun lentoyhtiöt jatkavat reittien operoimista.

Karuja tilastoja

Lentoliikennetilastot ovat karua luettavaa kaikkien ja myös Tampere-Pirkkalan lentoaseman osalta. Lentojen väheneminen Tampere-Pirkkalasta näkyi jo alkuvuoden aikana, mutta koronaepidemia vauhditti matkustajamäärien vähenemistä rajusti.

Yhteensä lentomatkustajien määrä väheni kaikilla Finavian lentoasemilla tammi-maaliskuussa 20,1 prosenttia. Maaliskuussa Helsinki-Vantaalla oli 57,2 prosenttia vähemmän matkustajia kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

Tampere-Pirkkala

Tammikuu: 12 883 matkustajaa, väheni edellisvuoden tammikuuhun verrattuna 23,9 prosenttia.

Helmikuu: 14 319 matkustajaa, väheni 20,9 prosenttia.

Maaliskuu: 6 624 matkustajaa, väheni 68,9 prosenttia.

Tammi-maaliskuu: 33 826, väheni 39,9 prosenttia.

Maaliskuussa Tampere-Pirkkalassa pudotus oli peräti 68,9 prosenttia ja tammi-helmikuussa 39,9 prosenttia.

– Tämän hetkisen ennusteen mukaan arvioimme lentoliikenteen vähentymisellä olevan yli sadan miljoonan euron vaikutus Finavian liikevaihtoon vuonna 2020. Kokonaismatkustajamäärän arvioimme jäävän tänä vuonna jopa kolmanneksen viime vuodesta. Tämä on huomattavasti rajumpi pudotus, kuin mikään lentoliikenteen aikaisemmin kokema muutos”, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki yhtiön tiedotteessa.

Juttuun lisätty 8.4.2020 kello 15 Aamulehden kysymykset ja Finavian viestinnän sähköpostitse antamat vastaukset niihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: