Koronavirus näkyy Helsinki-Vantaan arjessa vain yhdellä tavalla - Koronavirus - Aamulehti

14 kysymystä ja vastausta koronaviruksen vaikutuksista lentokentällä: varautuminen näkyy Helsinki-Vantaan arjessa yhdellä tavalla

Tjäreborgin lentotoiminta jatkuu tiistaina, yhtiö tiedottaa.

11.2.2020 6:58 | Päivitetty 11.2.2020 6:59

Koronavirus ei ole juurikaan aiheuttanut lisätoimenpiteitä Helsinki-Vantaalla.

Koronavirus ja siihen liittyvät matkustuskiellot, evakuointilennot ja karanteenit ovat olleet osa päivittäistä uutisointia ympäri maailmaa jo useamman päivän ajan. Myös Suomi on ollut uutisoinnin keskiössä, kun Kiinasta Suomen Lappiin matkanneella naisella todettiin koronavirustartunta tammikuun loppupuolella.

Pelko koronaviruksen leviämisestä on saanut useat maat ottamaan paikoin järeätkin keinot käyttöön maahan saapuvien ja sieltä poistuvien seurannassa. Suomessa ei vastaavanlaisiin toimenpiteisiin ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ryhdytty, ja koronaviruksen vaara näkyy Helsinki-Vantaalla ainoastaan yhtenä poikkeavana toimintatapana.

Mutta kuinka Helsinki-Vantaan lentoasemalla, rajatarkastuksissa sekä Finnairin lennoilla reagoidaan, jos tilanteessa tapahtuu muutoksia? Finavian viestintäkoordinaattori Elina Suominen , Finnairin viestintäpäällikkö Manti Väätäinen-Pereira sekä rajatarkastusupseeri Petteri Mattila Suomenlahden merivartioston esikunnasta kertovat.

Millaisia toimenpiteitä Helsinki-Vantaalla on tällä hetkellä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi?

Noudatamme viranomaisohjeistuksia, joka rajoittuu tällä hetkellä hyvään käsihygieniaan. Tämä näkyy lentoasemalla tällä hetkellä siten, että käsien desinfiointiainetta on saatavilla esimerkiksi turvatarkastuspisteillä sekä muissa infopisteissä.

Mitataanko maasta poistuvilta tai maahan saapuvilta kuume?

Ei. Jos tällainen otetaan jossakin vaiheessa käyttöön, on se viranomaisten päätös ja ohjeistus.

Onko tiettyjä kohteita, joihin matkustaessa tai joista saapuessa tarvitsee varata enemmän aikaa?

Jos lähtee tai saapuu Helsinki-Vantaalle, ei ole mitään erityisjärjestelyjä.

Kuinka nopea valmius Helsinki-Vantaalla on tehdä toimenpiteitä, jos tarve vaatii?

Siinä vaiheessa, kun viranomainen päättää että toimenpiteisiin pitää ryhtyä, tuemme tätä. En osaa kuitenkaan sanoa tarkasti puhutaanko tällöin tunnista vai useammasta. Tämä riippuu siitä millaisia toimenpiteitä vaaditaan.

Mistä matkustaja tietää, että Helsinki-Vantaalla on astunut voimaan erityisjärjestelyt?

Tämä riippuu tapauksen yksityiskohdista. Tässä vaiheessa ei ole tarkkaa tietoa.

Miksi automaattinen passintarkastusjärjestelmä on poissa käytöstä?

Automaattinen passintarkastusjärjestelmä on ollut poissa käytöstä muutaman viikon ajan. Syynä tälle on laitteiston uusiminen, eikä se liity koronavirukseen.

Ovatko suomalaiset peruneet hiihtolomamatkoja koronaviruksen takia?

Kyselyitä on tullut jonkin verran, mutta peruutuksia vain muutama. Manner-Kiinaa lukuun ottamatta viranomaiset eivät ole päivittäneet matkustusohjeita.

Mistä Finnairin matkustaja voi seurata oman matkakohteensa tilannetta?

Jos matkaan tulee hidasteita, olemme yhteydessä sähköpostilla tai tekstiviestillä. Matkustajien kannattaa myös seurata uutisia.

Pääseekö lennolle, jos on käyttää hengityssuojainta?

Jos sellaista haluaa käyttää, on se jokaisen henkilökohtainen ratkaisu, eikä se ole este lennolle pääsyä. Myös Finnairin henkilökunta saa käyttää suojainta.

Millaista palautetta Finnair on saanut sen jälkeen, kun Manner-Kiinan lentoja peruttiin?

Olemme saaneet kiitosta siitä, että olemme operoineet lentoja 6. helmikuuta saakka, jolloin olemme voineet viedä Suomessa matkailevia takaisin kotimaahan ja toisinpäin.

Onko rajatarkastuksissa poikkeuksia Helsinki-Vantaalla?

Rajatarkastusten näkökulmasta tämä on näkynyt siten, että olemme saaneet yhteydenottoja henkilöiltä, jotka eivät ole päässeet perutun lennon johdosta matkustamaan kotimaahansa.

Näissä tapauksissa kyse on ollut esimerkiksi oleskeluajan umpeutumisesta. Tällaisessa tapauksessa olemme ohjeistaneet matkustajaa reitittämään lento uudestaan tai hakemaan jatkoaikaa viisumiin. Jatkoajan myöntää poliisi.

Kuinka moni on joutunut viisumiaan pidentämään?

Siitä ei ole tietoa, mutta yhteydenottoja on tullut muutamia.

Katsotaanko passeja tarkemmin koronaviruksen takia?

Koronavirus tai sen uhka ei vaikuta rajatarkastuksiin. Kolmansien maiden kansalaisten maahantuloedellytyksiä katsotaan samalla tavalla kuin aikaisemminkin.

Valokuvaatteko jossakin vaiheessa maahan tulevia tai poistuvia?

Ei, se ei kuulu rajavartiolaitoksen tehtäviin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: