Ylöjärvellä kehitettiin tilatakseihin koronasuojaus - Koronavirus - Aamulehti

Ylöjärvellä kehitettiin pikavauhtia tilatakseihin koronasuojaus – ”Kuljettaja on kohtuuttomassa asemassa”

Viranomaiset pallottelevat vastuuta koronapotilaiden ja -epäiltyjen turvallisista siirtokuljetuksista. Carsport Design kyllästyi odottamaan ja esittelee oman ratkaisunsa kaikille turvallisiin kyyteihin.

”Vastuu tartuntalain mukaisten matkojen järjestelystä näyttää olevan poikkeusoloissa epäselvä”, sanoo Taksiliiton Timo Koskinen.­

3.4.2020 12:17

Koronatilanne on ajanut taksinkuljettajat kohtuuttomaan asemaan. He eivät tiedä lainkaan, onko kyydissä mahdollinen koronapotilas vai ei, ellei tämä sitä itse kerro.

– Sain juuri soiton Keuruulta. Puolivälissä matkaa oli selvinnyt, että asiakas on matkalla koronakokeisiin. Kuski ei ollut varautunut tähän mitenkään, Suomen taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen kertoo.

Tieto mahdollisesta tartunnasta kuuluu henkilön tietosuojan piiriin. Taksi ei saa tietoa vaarasta edes siinä vaiheessa, kun potilaana tai kokeissa käynyt palaa taksikyydillä kotiin hoitolaitoksesta.

– Kuljettaja on kohtuuttomassa asemassa. Jos hänellä ei tietoa ole, hän ei ymmärrä suojata itseään eikä edes puhdistaa autoaan ajon jälkeen. Entä jos seuraava asiakas onkin syöpäpotilas tai diabeetikko, jonka vastustuskyky on jo heikentynyt?

Muoviseinä väliin

Taksikuljettajien hätätila on huomioitu Ylöjärvellä toimivassa, tilatakseja räätälöivässä Carsport Designissa.

Yritys kehitti taksialan toimijoiden pyynnöstä pikavauhtia ”koronataksivarustuksen”. Se voidaan asentaa periaatteessa mihin tahansa käytössä olevaan esteettömään tilataksiin, jossa voi olla paaripaikkakin.

– Koronaepäillyt henkilöt ovat saaneet lentokentältä ilmaisia taksikyytejä. Tällä ratkaisulla olisi tarkoitus taata sekä kuljettajan että koronapotilaiden-, koronaepäiltyjen- ja riskiryhmään kuuluvien kuljetusten turvallisuus jatkossa, yrittäjä Juha Jonasson kertoo.

Tärkein suojatoimi on kuljettajan eristäminen matkustamosta läpinäkyvällä PVC-muoviseinällä. Tarvittaessa se voidaan avata vetoketjulla, mutta jopa pankkikorttimaksut onnistuvat seinän läpikin.

Muutostyön hinta on noin 600 euroa. Varustelun hinta voi jäädä vielä pienemmäksikin, jos yksinkertaisempi suojautuminen riittää.

– Yhteiskunnan pitäisi maksaa muutostyöt. Yrittäjällä ei ole järkeä niitä tässä taloustilanteessa teettää, ellei kyydeistä ole varmuutta seuraaviksi kuukausiksi, huomauttaa Suomen esteettömien ja paaritaksien yhdistyksen puheenjohtaja Petri Viteli.

Ensimmäinen itse tehty koronasuoja henkilötaksiin asennettiin torstaina Helsingissä. Materiaalina on läpinäkyvä rakennuskalvo, joka teipataan paikalleen matkustamoon. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Muutostöiden hinta oli noin 600 euroa.­

Kenellä on vastuu?

Juha Jonasson on ollut koronasuojaa kehitettäessä yhteydessä Huoltovarmuuskeskukseen, sosiaali- ja terveysministeriöön, sairaanhoitopiireihin sekä Kelaan.

– Vastuu tartuntalain mukaisten matkojen järjestelystä näyttää olevan poikkeusoloissa epäselvä. Me käytimme omaa järkeä ja tulkitsimme eri viranomaisohjeita parhaan kykymme mukaan.

Taksiliiton Timo Koskinen valittaa, että Kela ja STM lähinnä pallottelevat toisilleen vastuuta koronataksiasian järjestämisestä. Samaan aikaan jopa puolet maan tilatakseista seisoo parhaillaan käyttämättöminä.

– Tietty määrä koronakuljetuksiin varustettuja autoja pitäisi osoittaa jokaiselle alueelle, jossa ne voisivat turvallisesti hoitaa yhteiskunnan määrittelemiä kuljetuksia, hän vaatii.

– Vähintään tarvittaisiin yhteiskunnan määrittelemät vaatimukset korona-autoille esimerkiksi väliseinämateriaaleista, seinän tiiviydestä ja auton puhdistamisesta kuljetusten jälkeen, Juha Jonasson lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?