Italialaiset pääsevät jälleen kahville ja ravintoloihin - Koronavirus - Aamulehti

Italialaiset pääsevät jälleen kahville ja ravintoloihin, moni jäi silti kotiin – ”Annetaan heille aikaa, tämä on vasta ensimmäinen päivä”

Palveluita käytettäessä on noudatettava turvavälejä.

Italialaiset ovat maanantaista alkaen saaneet osallistua kirkollisiin tapahtumiin paikan päällä.

18.5.2020 15:40

Italian kaupat, kampaamot ja ravintolat saivat viimein luvan avata ovensa maanantaina kymmenen viikkoa kestäneiden rajujen rajoitustoimenpiteiden jälkeen.

Italialaiset saivat vihdoin siemailla aamucappucinojaan baarissa, tosin turvallisen välimatkan päässä muista asiakkaista. Ravintoloista saa ruokaa, jos pöydät ovat vähintään kahden metrin päässä toisistaan. Messujen pitäminenkin on jälleen sallittu, kun piispat painostivat hallitusta poistamaan rajoituksia myös niiden osalta.

– En ole tehnyt töitä kahteen ja puoleen kuukauteen. Tämä on kaunis, jännittävä päivä, sanoi roomalaisessa kahvilassa työskentelevä Valentino Casanova Reutersille.

Maanantaista alkaen rajoitukseton matkustaminen on sallittua tietyissä maakunnissa, ja ystävät näkevät jälleen toisiaan.

Rajoitusten purkaminen tarkoitti myös sitä, että italialaiset säntäsivät kampaajille.

– Minulla on jo 150 ajanvarausta, kaikki hyvin kiireellisiä ja kaikki vaativat, että pääsevät ensimmäisenä. Kalenterini on täysi kolmeksi viikoksi, sanoo Courmayeurissa kampaamoa pitävä Stefania Ziggiotto.

Kaikki yritykset eivät halua avata

Koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen on Italiassa kuollut noin 32 000 ihmistä, mikä on kolmanneksi eniten maailmassa Yhdysvaltojen ja Britannian jälkeen.

Italia oli ensimmäinen maa Euroopassa, joka asetti laajoja rajoituksia pandemian vuoksi. Se teki näin jo maaliskuun alussa, ja tiukat rajoitukset ovat pitkälti pysyneet voimassa siitä lähtien. Ensimmäinen helpotus niihin tuli vasta toukokuun neljäntenä, kun tehtaat ja puistot saivat avautua.

Rajoitusten purkaminen ei kuitenkaan ole johtanut siihen, että kaikki yritykset ovat rynnineet aukomaan oviaan. Esimerkiksi Monica Robaldo aikoo pitää Courmayeurissa sijaitsevan ravintolansa ovet kiinni ainakin toukokuun loppuun.

– Meillä on uskollinen asiakaskunta, joka koostuu pääasiassa turisteista. Kun matkustaminen alueiden välillä ja ulkomailta on kielletty, avaamisessa ei ole paljoa järkeä. hän sanoo.

Turistiryntäystä ei ole odotettavissa

Italia on sanonut avaavansa rajansa kesäkuun kolmantena, mutta kukaan ei odota turistivyöryä maahan.

Turismilla on suuri merkitys Italian taloudelle, ja valtionvarainministeriö onkin arvioinut maan talouden supistuvan tänä vuonna kahdeksan prosenttia. Kyseessä olisi jyrkin pudotus sitten toisen maailmansodan.

Pääministeri Giuseppe Conte onkin kutsunut rajoitusten purkamista harkituksi riskiksi.

Kasvanut liikkumisen vapaus näkyi heti maanantaina aamulla Italian suurimpien kaupunkien kaduilla, missä oli huomattavasti enemmän liikennettä kuin viime viikolla. Siitä huolimatta monet italialaiset eivät vielä halua palata vanhoihin tapoihin.

– Monet vain kävelevät ohi ja katsovat ulkopuolelta miettien, voivatko tulla sisään vai eivät, Bolognassa kahvilaa pitävä Angelo Lombardo sanoo.

Lombardo kritisoi hallitusta siitä, ettei se ole selittänyt tarpeeksi hyvin, miten uudet säännöt toimivat. Hän saisi ottaa kahvilaansa neljä asiakasta samaan aikaan. Nyt turvavälien pitämisestä ei ole tarvinnut huolehtia.

– Annetaan heille aikaa, tämä on vasta ensimmäinen päivä, Lombardo sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: