Uudenmaan eristys: Hallitus kertoo keskiviikkona, jatkuuko eristys - Koronavirus - Aamulehti

Hallitus kertonee keskiviikkona, päättyykö Uudenmaan eristys tähän viikkoon

Hallituslähteiden mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus keskustelee joko tiistai-iltana tai keskiviikkona Uudenmaan eristyksen lopettamisesta.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat tapaavat sunnuntaina alkuillasta.­

14.4.2020 10:58

Hallituksen odotetaan keskiviikkona kertovan, aiotaanko Uudenmaan eristys lopettaa ensi sunnuntaina. Tieto perustuu Iltalehden lähteisiin.

Ministerit saavat päätöksenteon pohjaksi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreet arviot koronaepidemian tilanteesta ja sairaaloiden kantokyvystä.

Uudenmaan eristämisen päättämisessä tai jatkamisessa painaa epidemologisen arvion lisäksi myös kokonaisarvio, erityisesti valmiuslain edellyttämä välttämättömyys. Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä, onko Uusimaa välttämätöntä pitää edelleen eristyksissä ihmisten hengen ja terveyden turvaamiseksi, jotta epidemian liian nopea leviäminen muualle Suomeen voidaan estää, ja sillä tavoin varmistaa tehohoidon riittävyys koko maassa.

Tautitilanne tasaantuu

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi viime viikolla, että Uudenmaan eristämisen jatkolle tarvitaan painavat perusteet, eikä niitä enää hänen mukaansa näytä olevan, koska Uudenmaan ja muun Suomen välinen tautitilanne on tasaantumassa.

THL:n tuoreimpien tietojen mukaan Uudellamaalla on kuitenkin yhä eniten tartuntoja väkilukuun suhteutettuna. Lisäksi koko maan varmistetuista koronatartunnoista vajaat kaksi kolmasosaa on todettu Uudellamaalla.

Iltalehden tietojen mukaan Uudenmaan eristyksen lopettamisesta tai jatkamisesta käydään poliittista vääntöä hallituksessa. Etenkin keskustalaiset ovat sitä mieltä, että on liian aikaista luopua Uudenmaan rajoituksista.

Jos hallitus haluaa jatkaa Uudenmaan eristämistä, on esitys jätettävä eduskunnalle nopeassa aikataulussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?