Suomella ei ole valmista exit-strategiaa - Koronavirus - Aamulehti

Suomella ei ole valmista exit-strategiaa poikkeusoloista – ”Vasta lähipäivinä näemme, miten rajoitukset ovat purreet”

Rajoituksilla pyritään turvaamaan terveydenhuollon kantokyky. Niillä on myös huomattavat sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset, jotka on otettava huomioon kokonaistarkastelussa.

Rokotehankintoja päästään sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Päivi Sillanaukeen mukaan tekemään aikaisintaan todennäköisesti syksyllä tai loppuvuodesta. ­

1.4.2020 6:00

Aamulehti

Koronaviruksen takia Suomessa on suljettu kouluja ja ravintoloita sekä rajoitettu kokoontumisia. Valtakunnan rajat ovat kiinni, ja Uusimaa eristetty.

Yli 70-vuotiaat on komennettu kotiin ja kehotettu heitä välttämään kontakteja muihin ihmisiin. Nuoremmillekin on vahvasti suositeltu pysymistä omissa oloissaan neljän seinän sisällä.

Rajoituksilla tuntuu myös olevan tehoa. Tartuntojen määrän kasvu näyttäisi ainakin Pirkanmaalla viime päivinä jo hieman hidastuneen. Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin ennenaikaista arvioida, onko kyse satunnaisesta vaihtelusta vai pysyvästä trendistä.

Moni kotonaoloon kypsynyt kansalainen miettii jo mielessään, milloin ja missä järjestyksessä elämää rajoittavia määräyksiä ryhdytään purkamaan.

Hallitus harkitsee

Mitään valmista tiekarttaa tai marssijärjestystä rajoitusten purkamiseen ei kuitenkaan ole. Hallitus kuulee asiantuntijoita ja käyttää parasta harkintaansa.

– Sitä harkintaa tehdään koko ajan, kun saamme lisää tietoa epidemian etenemisestä, toteaa ylijohtaja Päivi Sillanaukee sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Esimerkiksi maanantaina hallitus teki päätöksen koulujen etäopetuksen sekä liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten jatkamisesta 13. toukokuuta asti.

Rajoitukset on otettu käyttöön, jotta terveydenhuolto ei kuormittuisi liikaa epidemian vuoksi, vaan kaikki sairastuneet kyettäisiin hoitamaan.

– Vasta lähipäivinä näemme, miten rajoitukset ovat purreet Uudellamaalla ja muissa maakunnissa. Ratkaisevaa on saada tartuntakäyrä taittumaan niin, että terveydenhuollon kantokyky riittää, Sillanaukee toteaa.

Terveydenhuolto on kuitenkin vain asian yksi ulottuvuus. Rajoituksilla on myös huomattavat sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset, jotka on otettava huomioon kokonaistarkastelussa.

Tämä keskustelu on Suomessa vasta alkamassa.

– Sosiaaliturvan maksatukseen tarvitaan lisäkäsiä, koska moni on nyt menettänyt työnsä. Lastensuojelun tarve voi kasvaa, koska riskikäyttäytyminen, kuten alkoholinkäyttö ja lähisuhdeväkivalta, yleensä lisääntyvät poikkeusoloissa, joissa liikkuminen kotoa on rajoitettua myös lapsilla, Sillanaukee kuvaa.

Euroopan exit-strategia

Exit-strategiaa ja aikataulua joudutaan miettimään myös koko Euroopan ja EU:n tasolla. Tämä koskee etenkin harkintaa maiden ulkorajojen avaamisesta.

Esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa koronaviruksen aiheuttama tauti leviää edelleen voimakkaasti, ja sieltä on tullut tartuntoja Suomeenkin.

– Aika vaikea on silti ajatella, että taudin leviäminen Suomeen olisi voitu kokonaan estää tai olisiko se edes ollut järkevää. Tautia vastaan ei ole rokotetta saatavilla vielä pitkään aikaan, joten hallittu sairastaminen ja hoidon takaaminen kaikille on paras strategia, Sillanaukee katsoo.

Edelleen on myös olemassa riski, että kun rajoituksia aletaan purkaa, koetaan toinen ja ehkä vielä kolmaskin tautiaalto.

– Sen me näemme vasta aikanaan. Toivottavaa kuitenkin on, että nämä uudet aallot jäävät pieniksi ja ovat hallittavissa ilman järeitä rajoituksia.

Onnistuminen vaatii tarkkaa tasapainoilua rajoitusten suhteen.

– Jos epidemian etenemistä estetään liikaa, toinen aalto voi jälleen tuoda haasteen hoitokapasiteetillemme, kun suuri osa sairastuisi vasta tuolloin.

Esimerkiksi naapurimme Ruotsi on valinnut Suomea vapaamman linjan ja pitänyt koulunsa ja rajansa auki.

– Vasta jälkikäteen voidaan arvioida, mikä strategia oli toimivin. Saadut kokemukset ovat arvokkaita, mutta valitettavasti varsin tautikohtaisia. Voi olla, että ne pätevät vain tämän epidemian osalta, Sillanaukee sanoo.

Rajoitukset

Koronavirusepidemian vuoksi Suomessa vallitsevat poikkeusolot.

Hallituksen linjausten mukaan muun muassa kouluja ja oppilaitoksia on suljettu, julkisia kokoontumisia, liikkumista ja rajanylittämistä on rajoitettu, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia lisätty.

Ensin hallitus kielsi yli 500 henkilön tapahtumat, sitten yli 10 henkilön kokoontumiset.

Edellä mainitut rajoitukset ovat nyt voimassa 13. toukokuuta asti.

Hallitus on määrännyt ravintolat, kahvilat ja yökerhot suljettaviksi toukokuun loppuun asti.

Uudenmaan maakunnan eristäminen on voimassa 19.4.2020 saakka.

Rajoituksia voidaan purkaa jo aiemminkin, jos se on mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?