Hallitus antoi esityksen ravintolatuesta - Koronavirus - Aamulehti

Hallitus antoi esityksen ravintolatuesta, mutta ei näytä itsekään olevan siihen tyytyväinen –  Kulmuni: Eduskunnan on syytä tarkkaan käydä läpi korjaustarpeet

Ravintolatuki on osa lisäbudjettia, jonka loppusumma on 832 miljoonaa.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) esittely ravintoloiden tukipaketin jo keskiviikkona. Torstaina keskusta kuitenkin veti tuen pois hallituksen käsittelystä. Ravintolat ovat olleet suljettuina jo yli kuukauden. Näin asiakastiloja suljettiin tamperelaisessa Sitko Pizza&Bar -ravintolassa maaliskuun lopulla. ­

8.5.2020 17:23

STT

Hallituksen esitys ravintoloiden tuesta annettiin viimein perjantaina, mutta eduskunnan käsittelyssä siihen tulee todennäköisesti muutoksia. Tämä näyttäisi olevan ainakin hallituspuolue keskustan toive.

Eduskunnassa lakiesitys menee talousvaliokunnan syyniin.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja, oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoo tiedotteessa, että valiokunta on valmis korjaamaan hallituksen ravintolatukiesityksen pahimmat ongelmakohdat asiantuntijoita kuunnellen.

–  Hallituspuolueilta on tullut selvä viesti, jonka mukaan eduskunnan odotetaan muuttavan sen esitystä paremmaksi. Toimintatapa on hyvin epätavallinen, enkä ole varma, että ymmärrän sen syitä. Hallituksen oma toiminta suurin virkamiesresurssein olisi varmaan nopein tapa saada paranneltu malli aikaiseksi ja tuki sen tarvitsijoille, Vartiainen sanoo.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni tviittasi asiasta pian esityksen antamisen jälkeen.

–  Laki ravintoloiden tuesta on tänään annettu. Kiireisesti tehtyyn esitykseen jää aina tarkennettavaa, ja eduskunnan on syytä tarkkaan käydä läpi korjaustarpeet liittyen korvauksen vertailuajankohtaan sekä yritystukien yhteensovittamiseen, hän kirjoittaa.

Myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on samoilla linjoilla.

–  Hallituksen puolelta viestitys on ollut, että mikäli (muutos) nähdään tarpeelliseksi, hallitukselta löytyy ymmärrystä siihen, hän sanoo.

Lintilän mukaan asia tuli verrattain nopeasti ja siinä on aukkoja, jotka täytyy käydä asiantuntijakuulemisissa tarkasti läpi.

HS: Keskusta veti yllättäen ravintolatuen pois hallituksen käsittelystä

Paketti tukee työllistymistä ja kompensoi sulkemista

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) esitteli 123 miljoonan euron arvoisen ravintoloiden tukipaketin jo keskiviikkona, mutta esitys saatiin vasta perjantaina. Malli on kaksiosainen: toinen osa tukee työllistymistä ja toinen on hyvitys valtion päätöksestä sulkea ravintolat.

Hallituksen esityksen mukaan ravintoloille myönnettävän hyvityksen määrään vaikuttaisi se, kuinka paljon yrityksen myynti on huhtikuussa laskenut verrattuna tammi–helmikuun keskimääräiseen myyntiin.

Juuri tätä ajankohtaa eduskunnan olisi Lintilän mukaan vielä tarkasteltava, sillä alkuvuonna monella ravintolalla myynti on pientä.

Ravintoloille 120 miljoonan euron tukipaketti – työllistämiseen tukea 1 000 euroa työntekijää kohden, myynnin laskusta hyvitystä

Tampereen ravintoloitsijat kritisoivat hallituksen tukipakettia: ”Ei sillä hirveän pitkälle vielä pötkitä"

Tukipaketista työllistämistuen osuus on 40 miljoonaa euroa. Juoksevien kulujen tukemiseen on varattu 83 miljoonaa euroa.

Ravintolat joutuivat laittamaan ovensa säppiin 4. huhtikuuta valtion päätöksellä. Ruuan ulosmyynti on kuitenkin edelleen sallittu.

Lisäbudjetista rahaa myös rokotetutkimukseen

Ravintoloiden tuki on osa hallituksen esittämää lisäbudjettia, jonka suuruus on yhteensä 832 miljoonaa euroa. Lisätalousarvio on vuoden kolmas. Ravintolayrittäjien tuen lisäksi siihen sisältyvät 700 miljoonan euron tuet pääosin Finnairin osakejärjestelyjä varten.

Hallitus ehdottaa myös, että valtioneuvosto myöntää enintään 432 miljoonan suuruisen valtiontakauksen lainoille, jotka myönnetään hätätilasta aiheutuvien työttömyysriskien lieventämiseen.

Koronakriisin myötä Työllisyysrahaston vastuulla olevat työttömyysturvamenot lisääntyvät merkittävästi, ja rahasto tarvitsee velkarahoitusta alijäämän kattamiseksi ja maksuvalmiuden varmistamiseksi.

Ravintoloiden tukipaketti sisältää ovelan ansan

Etujärjestö Mara: Hallituksen 123 miljoonan euron tukipaketti ei riitä ravintoloiden ja työpaikkojen pelastamiseen

Hallitus ehdottaa, että rahoituksen saatavuuden varmistamiseksi myönnetään valtiontakaus, jonka enimmäisvastuu olisi 880 miljoonaa euroa.

Lisätalousarvioesityksen mukaan valtioneuvosto voisi myöntää enintään 432 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen lainoille, jotka myönnettäisiin hätätilasta aiheutuvien työttömyysriskien lieventämiseen.

Hallitus esittää, että Suomen Akatemian rahoitusvaltuuksia korotetaan 10 miljoonaa rokote- ja lääkekehitystutkimuksen tukemiseksi.

Hallituksen hybridistrategian mukaisen testaa, jäljitä, eristä ja hoida -periaatteet saavat esityksessä vahvistusta 6 miljoonan euron verran.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?