Mara: Ravintoloiden tukipaketti riittämätön - Koronavirus - Aamulehti

Etujärjestö Mara: Hallituksen 123 miljoonan euron tukipaketti ei riitä ravintoloiden ja työpaikkojen pelastamiseen

Hallitus kertoi keskiviikkona noin 120 miljoonan euron tukipaketista koronaviruksen vuoksi vaikeuksiin ajautuneelle ravintola-alalle. Alan etujärjestö pitää tukea riittämättömänä. Myös Suomen Yrittäjät ja Pam varoittavat, että tuki voi olla jäämässä liian pieneksi.

Hallituksen tukipaketti ravintoloille koostuu kahdesta osasta. Koronaepidemia on koetellut ravintola-alaa, kun osana viruksen vuoksi asetettuja rajoituksia ravintolat suljettiin huhtikuun alussa. Näin pöytiä siivottiin tyhjässä ravintola Plevnassa maaliskuun lopulla.­

6.5.2020 20:51 | Päivitetty 6.5.2020 21:10

Hallitus tukee koronakriisistä pahasti kärsineitä ravintoloita 123 miljoonan euron tukipaketilla. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) esitteli tukipaketin sisältöä keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tuesta 40 miljoonaa euroa myönnetään työllistämiseen ja noin 83 miljoonaa hyvitykseksi toiminnan rajoittamisesta.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran mukaan tuki ei riitä pelastamaan ravintoloita ja työpaikkoja. Mara on vaatinut 350 miljoonan euron tukea ja se vaatii nyt eduskuntaa korottamaan hallituksen esittämää summaa.

– 120 miljoonaa euroa ei ole kohtuullinen korvaus ravintoloille, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.

Mara vaatii leikkurin poistoa

Maran mukaan ravintoloiden myynti viime vuoden huhti–toukokuussa oli yli miljardi euroa. Hallituksen tukisumma on siitä 12 prosenttia.

Ravintola-ala Suomessa

Alalla toimii noin 9 600 päätoimista yritystä.

Ravintola-alan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on 4,6 miljardia euroa.

Kun mukaan lasketaan sivutoimiset yritykset, liikevaihto on 5,2 miljardia euroa.

Alan yritykset työllistävät työvoimatutkimuksen mukaan välittömästi noin 81 000 työntekijää ja välillisesti 36 000.

Ravintolat maksavat arvonlisä-, alkoholi- ja palkkaveroja noin 1,5 miljardia vuodessa.

Mara muistuttaa, että tuhannet ravintola-alan yritykset uhkaavat ajautua konkurssiin ilman omaa syytää. Osana koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia ravintolat suljettiin huhtikuun alussa.

Hallitus kertoi maanantaina, että ravitsemusliikkeiden asteittainen avaaminen voidaan aloittaa tietyin edellytyksin 1. kesäkuuta.

Haataisen keskiviikkona esittelemän tukipaketin kustannushyvitykseen perustuva korvaus sisältää leikkurin. Jos yrityksen kuukausikohtainen myynti on enemmän kuin miljoona euroa korvauksen enimmäismäärän ollessa 500 000 euroa.

Maran mielestä leikkuri on epäoikeudenmukainen ja vähentää korvauksia useita ravintoloita omistavilta yrityksiltä.

Järjestön mielestä on myös epäoikeudenmukaista, että henkilöstöravintolat eivät saa korvausta menetyksistään. Maran Timo Lappi vaatii, että eduskunta poistaa leikkurin ja myöntää tukea myös henkilöstöravintoloille.

Tuki voi olla riittämätön

Myös Suomen Yrittäjät, palvelualojen ammattiliitto Pam ja Keskuskauppakamari ovat keskiviikkona kommentoineet hallituksen tukipakettia. Kaikki kolme tahoa kritisoivat tuen suuruutta.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi tiedotteessa, että monelle toimijalle tuki voi jäädä liian pieneksi, jotta yritys selviää koronakriisin yli. Pentikäinen pitää hyvänä sitä, että hallitus sai tehtyä linjauksen ravintoloiden tukemisesta. Hän pitää tukea myös välttämättömänä.

– On tärkeää, että hallitus kertoo mahdollisimman pian, miten ravintoloita ja kahviloita päästään avaamaan kesäkuussa, Pentikäinen toteaa tiedotteessa.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen mukaan hallituksen on varauduttava siihen, että tuki ei välttämättä riitä, jos hakijoiden määrä ja kulut kasvavat arvioitua suuremmiksi. Pam katsoo tukipaketin kuitenkin helpottavan osaltaan ravintola-alan vaikeaa tilannetta.

– Toivomme tuen lopullisen toimeenpanon tapahtuvan ripeästi ja ongelmitta, Rönni-Sällinen kommentoi tiedotteessa.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi toteaa tiedotteessa ravintoloiden koronatukea liian pienenä. Romakkaniemi ennustaa ravintoloille konkurssiaaltoa, jos tukisummaa ei saada kasvatettua.

Juttua päivitetty 6.5.2020 kello 21.09: Lisätty Keskuskauppakamarin arviosta tuesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?