Alamäki jatkuu jyrkkänä Aasiassa, Wall Street matkalla karmeimpaan viikkoonsa sitten 2008 - Koronavirus - Aamulehti

Alamäki jatkuu jyrkkänä Aasiassa, Wall Street matkalla karmeimpaan viikkoonsa sitten 2008

Syöksy jatkuu pörsseissä ympäri maailman, kun koronavirus leviää Kiinan ulkopuolella. Uusia tautitapauksia on vahvistettu lukuisia ympäri maailman, nyt myös Saharan eteläpuolisesta Afrikasta Nigeriasta. Globaalisti sairastuneita on yli 83 300.

Tokiossa Nikkei-indeksi painui perjantaina 4,6 prosentin alamäkeen.

28.2.2020 8:42

Aasiassa osakemarkkinat olivat perjantaina jyrkässä laskussa. Japanissa Nikkei syöksyy 4,6 prosentin alamäessä, Kiinassa osakkeet ovat noin 3 prosenttia miinuksella.

Wall Streetilla torstain alamäki oli pistemääräisesti Dow Jonesin ja S&P500 -indeksin kaikkien aikojen suurin.

Euroopan pörssit päätyivät jyrkkään alamäkeen. Useat Euroopan pörssi-indeksit ja laaja Stoxx 600 -indeksi ovat nyt korjausliikkeessä. Saksa varoitti epidemian olevan maassa aluillaan ja EKP on ”erittäin huolissaan viruksen leviämisestä”.

Maailman osakemarkkinoita seuraava MSCI World -indeksi on tullut tällä viikolla alas jo 9,3 prosenttia, lähes yhtä paljon kuin pahimmalla finanssikriisin pörssiviikolla, kun maailman osakemarkkinoiden arvosta katos 9,8 prosenttia.

Osakemarkkinoiden volatiliteettia kuvaava VIX-indeksi eli niin sanottu ”pelkokerroin” on kohonnut korkeimmilleen sitten vuoden 2015.

Capital Economicsin mukaan koronaviruksen talousvaikutus voi olla yhtä vakava kuin vuoden 2008 finanssikriisin. Markkinatutkimusyhtiö Capital Economics analyytikoiden mukaan koronaviruksen levitessä pandemiaksi sen aiheuttama shokki maailmantaloudelle voisi olla yhtä vakava kuin vuonna 2008 alkunsa saaneessa finanssikriisissä. Tuolloin globaali bkt painui 0,5 prosenttia.

Pankit voisivat ajautua merkittäviin vaikeuksiin, kun yritysten kyky hoitaa velkojaan heikkenisi olennaisesti. Kriisiä pahentaisi se tosiasia, että velkaa on globaalisti enemmän kuin koskaan aiemmin, jopa 188 000 miljardia dollaria.

IMF on varoittanut toistuvasti korkeasta velkatasosta ja finanssijärjestelmän heikkouksista etenkin Kiinassa, missä IMF:n arvion mukaan jopa 40 prosenttia yritysten veloista olisi mahdotonta rahoittaa uudelleen vakavassa laskusuhdanteessa.

Capital Economicsin näkemyksistä kirjoittaa muun muassa sanomalehti Guardian.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: