STM ja THL eivät ohjeista kangasmaskien käyttöön julkisilla paikoilla - Koronavirus - Aamulehti

STM ja THL eivät ohjeista kangasmaskien käyttöön julkisilla paikoilla – voi jopa lisätä tartuntariskiä

Itsetehdyssä maskissa vääränlainen kangasmateriaali voi heikentää keuhkojen terveyttä, kun esimerkiksi mikrokuituja, pölyä tai kangashiukkasia joutuu hengitysteihin.

Tässä yksi kankaisen kasvomaskin malli.­

18.4.2020 16:38

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL) eivät anna ohjeistusta tai yleistä suositusta käyttää hengityssuojaimia tai kangasmaskeja julkisella paikalla liikuttaessa.

STM kertoo tiedotteessaan, että yhteinen linjaus on tarpeen kertoa, sillä asiasta on keskustelu viime päivinä, ja epätietoisuutta maskien hyödyistä ja haitoista on herännyt.

Ministeriön ja THL:n mukaan laajamittainen itsetehtyjen kankaisten suojaimien tai maskien käyttö julkisilla paikoilla voi pahimmillaan johtaa vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen.

Suu-nenäsuojaimet eivät riitä Tampereella kotihoidon työntekijöille – Ohikulkija saattaa huomauttaa maskin puutteesta kadulla: ”Tyhjästä on paha nyhjäistä”

Itsetehdyssä maskissa vääränlainen kangasmateriaali voi heikentää keuhkojen terveyttä, kun esimerkiksi mikrokuituja, pölyä tai kangashiukkasia joutuu hengitysteihin.

Väärä kangasvalinta voi lisätä hengitysvastusta, jolloin hiilidioksidipitoisuus voi lisääntyä haitallisiin mittoihin. Myös riski sydäntapahtumiin tai astmakohtauksiin voi kasvaa, ministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Kankaisen maskin käyttö voi suojata muita, mutta se ei suojaa maskin käyttäjää koronavirukselta. Kangasmaskien käyttö onkin STM:n mukaan olennaisen tärkeää hoitohenkilöstöllä esimerkiksi kotihoidossa hoidettavien suojaamiseksi. Ministeriön mukaan työnantaja on vastuussa henkilökunnan opastamisesta ja sopivien maskien hankinnasta.

Toimet perustuvat tieteeseen

Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL muistuttavat, että Suomessa on koko koronavirustilanteen ajan pidetty tärkeänä käyttää vaikuttavia, tieteelliseen ja pitkäaikaiseen näyttöön perustuvia toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Ministeriö toteaa tiedotteessaan, että tällä hetkellä Suomen toiminta perustuu johdonmukaisesti Maailman terveysjärjestön (WHO) sekä Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) linjauksiin ja suosituksiin.

WHO:n ja ECDC:n ohjeet perustuvat siihen, että oireettomilla ihmisillä ei ole tarvetta maskin tai suojuksen käyttöön julkisilla paikoilla. Tieteellistä näyttöä näiden vaikuttavuudesta on erittäin vähän. Järjestöt eivät suosittele tai ota erikseen kantaa itse tehtyihin kangasmaskeihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?