Tamperelaisyhtiön data paljastaa: Koronavilkku-sovellus saattoi rikkoa Suomen ennätyksen – ”Ei kukaan osannut kuvitella tällaista” - Koronavirus - Aamulehti

Tamperelaisyhtiön data paljastaa: Koronavilkku-sovellus saattoi rikkoa Suomen ennätyksen – ”Ei kukaan osannut kuvitella tällaista”

Koronavilkku-mobiilisovellus julkaistiin maanantaina 31. elokuuta. Samana päivänä lähes miljoona kävijää vieraili sovelluksen toimintaa ja käyttöä esittelevällä verkkosivustolla.

Koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämiseen tarkoitettu sovellus julkaistiin reilut kaksi kuukautta sitten.­

5.9.2020 9:08 | Päivitetty 5.9.2020 9:24

Aamulehti

Tartuntaketjujen katkaisua helpottavaa Koronavilkku-älypuhelinsovellusta esittelevä ja markkinoiva koronavilkku.fi-sivusto keräsi maanantaina ennätyksellinen määrän kävijöitä.

Koronavilkku-mobiilisovellus julkaistiin 31. elokuuta. Samana päivänä yli 935 000 kävijää vieraili koronavilkku.fi-sivuston etusivulla. Kävijämäärä vastaa noin 16 prosenttia Suomen väkiluvusta.

Tieto kävijämäärästä pohjaa Seravon palvelintilastoihin. Tamperelainen Seravo vastaa sivuston julkaisujärjestelmästä ja palvelinylläpidosta.

Yhtiön mukaan kyseessä on tiettävästi kaikkien aikojen ennätys yksittäisen suomalaisen verkkokampanjan vuorokausikävijämäärässä.

– Se, että sivusto lähti näin isosti, oli tietenkin kaikille osapuolille yllätys. Ei kukaan voinut kuvitella tuollaista, kertoo Seravon toimitusjohtaja Otto Kekäläinen.

Tunnissa yli 150 000 kävijää

Kekäläisen mukaan koronavilkku.fi-sivuston kävijämäärä lähti nousuun kello 10 aikaan maanantaiaamuna, kun hallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoivat sovelluksesta tiedotustilaisuudessa.

Koronavilkku.fi-sivusto

Sivusto esittelee koronaviruksen jäljittämiseen tarkoitetun Koronavilkku-mobiilisovelluksen käyttöä ja toimintaa.

Varsinaisen mobiilisovelluksen lataus onnistuu myös sivuston kautta.

Sivuston on suunnitellut mainostoimisto Bob the Robot.

Sen teknisestä toteutuksesta ovat vastanneet yhteistyössä Bob the Robot ja tamperelainen Syrjä Interactive.

Julkaisujärjestelmästä ja palvelinylläpidosta vastaa Seravo.

Suurin kävijäpiikki oli kello 14, kun yli 150 000 kävijää vieraili sivustolla tunnin aikana. Kekäläinen arvioi, että maanantain kävijämäärää selittää ainakin osin sovelluskauppojen viive.

– Kaupoissa on pieni viive ennen kuin uudet sovellukset alkavat näkyä siellä ihmisille. Jotta sovelluksen pystyi lataamaan, osan tuli tulla tälle sivustolle ja klikata sivulla olevaa linkkiä, Kekäläinen kertoo.

Vaikka koronavilkku.fi-sivustolla vieraili maanantaina satojatuhansia kävijöitä, sivusto toimi läpi päivän ilman ongelmia.

Kekäläisen mukaan Wordpress-alustalle tehty sivusto ei maanantaina myöskään hidastunut kuormituksesta huolimatta. Nopeudessa mitattuna Seravo on Kekäläisen mukaan yksi maailman nopeimmista Wordpress-palvelun tarjoajista.

– Olemme erikoistuneet juuri Wordpress-ylläpitoon ja palvelinympäristömme on rakennettu alusta alkaen tätä julkaisujärjestelmää varten, Kekäläinen kertoo.

Sitä minkä verran koronavilkku.fi-sivusto on maanantain jälkeen kerännyt kävijöitä Kekäläinen ei saa paljastaa.

– Asia on THL:n takana, Kekäläinen toteaa.

Mukana kolme tamperelaisyhtiötä

Seravo on Tampereella vuonna 2011 perustettu verkkopalveluiden ylläpitäjä. Yhtiö hoitaa noin 4 000 sivuston ylläpitoa.

Koronavilkku-sovelluksen on toteuttanut tamperelaislähtöinen ohjelmistoyhtiö Solita. THL:n lisäksi sovelluksen kehittämistyöhön ovat osallistuneet sosiaali- ja terveysministeriö, Kela ja Sote Digi.

Seravon ja Solitan lisäksi myös kolmas tamperelaisyhtiö on ollut mukana Koronavilkku-sovellukseen liittyvässä työssä. Toinen koronavilkku.fi-sivuston teknisestä toteutuksesta vastannut yhtiö on tamperelainen Syrjä Interactive

– Tässä on paitsi kova kotimaisuusaste myös todella korkea tamperelaisuusaste, Otto Kekäläinen naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?