Lapsia koskeviin koronaohjeisiin tulossa lievennyksiä - Koronavirus - Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tarkensi lasten koronaohjeita – Testissä täytyy edelleen käydä, jos tietyt edellytykset täyttyvät

Opetus- ja kulttuuriministeriö on keskiviikkona tarkentanut koulujen ja varhaiskasvatuksen koronaohjeistusta. Tampereella koulujen ja päiväkotien ohjeistuksia päivitettiin torstaina. Perjantaina myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiri julkaisi päivitetyt ohjeet.

Osa lapsista ehtii parantua hengitystieinfektiosta odottaessaan pääsyä koronatestiin. Hengitystieoireista kärsinyt lapsi voi jatkossa palata kouluun tai päivähoitoon, jos on ollut yhden vuorokauden täysin oireettomana eikä ole tiettävästi altistunut tai matkustellut.­

19.8.2020 15:24 | Päivitetty 21.8.2020 16:53

Aamulehti

Lapsia koskevat koronaohjeistukset ovat lieventyneet tällä viikolla Tampereella. Kaupungin epidemiologi, tartuntatautilääkäri Sirpa Räsänen kertoi asiasta Aamulehdelle keskiviikkona.

– Ohjeet eivät ole vielä valmiit, mutta jotain järkeä tähän asiaan ollaan saamassa, Räsänen sanoi keskiviikkona.

Räsäsen mukaan muutokset pohjautuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjeisiin, joita tarkennettiin keskiviikkona.

OKM:stä kerrotaan, että itse ohjeisiin ei ole tullut muutoksia, vaan ministeriö on tarkentanut koronavirusta koskevaa usein kysyttyjen kysymysten palstaa. Palstalle on lisätty keskiviikkona lause: ”Virallista todistusta oppilaan tai varhaiskasvatuksessa olevan lapsen testituloksesta ei tarvitse esittää koulussa tai varhaiskasvatuksessa.”

Perjantaina myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiri päivitti ohjeitaan hengitystieoireisten lasten testaamisesta. Koulusta ja päivähoidosta täytyy edelleen jäädä pois, kun hengitystieoireita ilmenee. Kaikille lapsille pyritään järjestämään testausaika.

Jos oireileva lapsi tai hänen lähipiiriinsä kuuluva on matkustanut ulkomailla kahden viikon sisään, lapsi ei saa mennä kouluun tai päiväkotiin ennen negatiivisen testituloksen saamista. Kouluun ei myöskään saa mennä, jos on altistunut koronavirukselle ja määrätty karanteeniin.

Pitkien testausjonojen vuoksi kaikki eivät ehdi päästä testiin ennen kuin parantuvat täysin oireettomaksi. Jos lapsi ei ole tiettävästi altistunut eikä lähipiirissä ole matkustettu ulkomaille, voi kouluun palata yhden oireettoman vuorokauden jälkeen. Enää ei siis edellytetä kaikilta lapsilta negatiivista tulosta koronatestistä.

Taysin infektiolääkärin mielestä kaikkia nuhakuumeisia lapsia ei tarvitsisi testata – tilastot paljastavat: näin lasten testimäärä lähti kasvuun ja näin tartunnat jakautuvat ikäryhmittäin

Kouluun tai päivähoitoon voi jatkossa myös palata, jos on saanut negatiivisen tuloksen koronavirustestistä ja hengitystieoireet ovat selvästi lieventymässä.

Lieventyvät ohjeet tarkoittavat myös sitä, että samassa perheessä kaikkien lasten ei tarvitse saada negatiivista testitulosta koronavirustestistä.

Jos perheessä on samaan aikaan useita hengitystieoireisia ja yksi on saanut negatiivisen tuloksen koronavirustestistä, muut perheen lapset voivat jatkossa palata kouluun tai päivähoitoon, kun oireet selvästi lievittyvät. Oireilevien aikuisten pitäisi edelleen käydä testissä.

Tietoja päivitetyistä ohjeista oli keskiviikkona jaettu jo ainakin tamperelaisille lääkäreille. Kaupungin henkilöstölle ja kodeille päivitetyt ohjeistukset lähetettiin torstaina. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri julkaisi päivitetyt ohjeensa perjantaina.

”Tätä odotettiin ja toivottiin”

Tampereen kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelän mukaan ohjeiden päivitys on suuri helpotus kouluille ja päiväkodeille.

– Tämä on meidän näkökulmasta positiivinen muutos. Tätä odotettiin ja toivottiin. Erinomainen tarkennus ohjeisiin.

Järvelän mukaan kouluissa ja päiväkodeissa on ollut runsaasti sekä henkilöstön että lasten poissaoloja. Pitkien testijonojen vuoksi lapset ovat joutuneet odottamaan testiin pääsyä, vaikka oireet ovat jo loppuneet.

Lasten poissaolot ovat myös heijastuneet työpaikoille, kun vanhemmat joutuvat olemaan useita päiviä pois töistä lapsen koronatestin tuloksia odotellessa.

Järvelä kertoo, että osa vanhemmista on saanut terveysneuvonnasta ohjeita, jotka eivät ole linjassa koulujen noudattaman OKM:n ohjeistuksen kanssa. Se on osaltaan aiheuttanut hämmennystä ja epävarmuutta.

– On erittäin hyvä, että saadaan tarkennettu ohjeistus, jota kaikki pystyvät noudattamaan, Järvelä sanoo.

Kiuru: lieväoireiset eivät jatkossakaan kouluun

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi keskiviikkoiltana sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa, että lieväoireiset lapset eivät jatkossakaan saa mennä päivähoitoon tai kouluun. Kiuru esitteli uutta koronatestausstrategiaa.

STM:n johtaja Pasi Pohjola puolestaan sanoi, että vastuu aiheesta on osin myös paikallisella tartuntatautiviranomaisella. Alueella, jossa koronavirusta esiintyy vain vähän, olisi hänen mukaansa mahdollista tehdä tapauskohtaista harkintaa.

Juttua päivitetty 19.8.2020 kello 18: Lisätty Kristiina Järvelän kommentit ja poistettu osuus STM:n tiedotustilaisuudesta omaksi jutukseen.

Juttua päivitetty 19.8.2020 kello 19.45: Tarkennettu, että OKM ei ole päivittänyt varsinaisia koronaohjeita vaan tarkentanut niitä usein kysyttyjen kysymysten palstalla. Lisätty myös Kiurun ja Pohjolan kommentit STM:n tiedotustilaisuudesta.

Juttua päivitetty 21.8. kello 16.49: Lisätty tieto, että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on päivittänyt ohjeitaan. Lisätty myös, tieto, että jos lapsi on tiettävästi altistunut tai lähipiirissä on matkailtu, kouluun ei saa palata ennen kuin on saanut negatiivisen testituloksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?