Kestovaippayritys on ommellut jo tuhansia kankaisia kasvosuojaimia - Koronavirus - Aamulehti

Juupajoelta maailmalle: Kestovaipoista tuttu yritys on ommellut jo tuhansia kankaisia kasvosuojaimia – ”Ensimmäiset viikot valmistimme näitä tiskin alta”

Vaikka kankainen kasvosuojain ei suojaa koronavirukselta, on sellaisten käyttö lisääntynyt koronavirusepidemian edetessä myös Suomessakin. Yksi syy kankaasta valmistettavien kasvosuojaimien käytön kasvuun löytyy suojavarustepulasta. Esimerkiksi hengityssuojaimista on tällä vaikea saada. Tämän myötä myös esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut, että kotihoidossa työskentelevät voivat käyttää kankaasta valmistettua kasvosuojainta.

Toimitusjohtaja Johanna Putkosen poika Jaakko Kopra oli ompelimossa apuna perjantaina. Johanna kertoo, että perhe on ollut apuna monena päivänä. ­

4.4.2020 18:22 | Päivitetty 6.4.2020 20:56

Juupajoella sijaitsevan, värikkäistä lastenvaatteista sekä kestovaiposta tunnettu Myllymuksut oy;n tiloissa käy perjantaina aamupäivällä kuhina. Sen lisäksi, että ompelimossa valmistetaan yrityksen tunnetuimpia tuotteita, ompelukoneilla huristellaan tilausmääristä päätelleen suureen suosioon nousseita värikkäistä kankaista valmistettuja kasvosuojaimia.

Kankainen kasvosuoja

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Työterveyslaitos ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea muistuttavat, että itse tehdyt maskit eivät suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta.

Tukesin ja Fimean mukaan itse tehty maski voi tästä huolimatta suojata muita, jos maskin käyttäjällä on virustartunta.

Tukesin ja Fimean mukaan itse tehdyt suojaimet voivat pahimmillaan olla jopa viruksenlevittäjiä, jos oikeanlaisesta hygieniasta ei pidetä huolta. Väärin käytettynä itse tehty maski lisää epäpuhtauksien määrää hengitysteiden edessä. Maski ei ole hengityksensuojain.

Virallisten hengityksensuojainten ja suu-nenäsuojusten myynti ja maahantuonti on tarkoin säädeltyä.

Lähde: Tukes, Työterveyslaitos ja Fimea

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?