Karanteeniristeilijällä lisää tartuntoja, epidemiasta varoittanut lääkäri kuoli – Wuhanin koronavirustilanne elää - Koronavirus - Aamulehti

Karanteeniristeilijällä lisää tartuntoja, epidemiasta varoittanut lääkäri kuoli – Wuhanin koronavirustilanne elää

Kiinan korruptionvastainen virasto ilmoitti lähettävänsä tutkijoita Wuhaniin selvittämään lääkäri Li Wenliangin tapausta.

Tunnelma Diamond Princess -risteilijällä vaikuttaa muuttuvan jatkuvasti tukalammaksi.

7.2.2020 8:44

Tartuntojen määrä kasvaa Wuhanin koronaviruksen vuoksi karanteeniin asetetulla luksusristeilijällä Japanissa. Varmistettuja tapauksia on jo 61.

Tartunnat ovat tähän mennessä varmistuneet 273 ihmiseltä, jotka testattiin pääasiassa oireiden perusteella. Aluksessa on noin 3 700 matkustajaa ja tuhatkunta miehistön jäsentä.

Diamond Princess -asetettiin alkuviikolla ainakin kahden viikon karanteeniin. Sairastuneita on kuljetettu sairaalahoitoon, ja kuljetuksia jatketaan uusien tapausten kohdalla myös tänään.

Satamat suljettiin risteilijöiltä

Karanteeniristeilijällä olevien matkustajien on pääosin pysyttävä hyteissään, ja uudet tapaukset ovat lisänneet heidän ahdinkoaan.

– Niitä joilla ei edellisessä tarkastuksessa ollut oireita, on varmasti vielä enemmän, miettii uutistoimisto Reutersin haastattelema hongkongilaismatkustaja.

Ruokaa tuodaan hytteihin, mutta joidenkin paikalla olevien mukaan huolto on heikkoa ja hidasta.

Iäkkäiden vanhempiensa kanssa matkustava yhdysvaltalainen Ashley Rhodes-Courter toivoo, että hänen kotimaansa viranomaiset auttaisivat hänen vanhempansa pois risteilijältä.

– Kaikki hengittävät kierrätettyä ja saastunutta ilmaa, joten kaikki voivat saada tartunnan, hän pelkää.

Aluksen parvekkeilla on nähty lakanoita, joihin on kirjoitettu niin ikään Yhdysvaltojen apua pyytäviä lauseita.

Myös Hongkongissa olevan, niin ikään tuhansia matkustajia kuljettavan ristelijän karanteeni jatkuu.

Eurooppalaistaustaista Westerdam -risteliijä puolestaan ei päästetä Japanin satamiin, jonne se oli matkalla. Kyseessä on japanilaisviranomaisten varatoimi, eikä aluksella varustamon mukaan ole todettu Wuhanin koronavirustartuntoja.

Alus joutuu kuumeisesti etsimään uusia kohteita, koska muun muassa Taiwan on sulkenut satamansa ulkomaalaisilta risteilijöiltä.

Viruksesta varoittanut lääkäri kuoli

Kiinassa yksi varhaisimmista koronavirusepidemiasta varoittaneista lääkäreistä menehtyi itsekin virustautiin perjantaina, kertoo kommunistisen puolueen media.

Wuhanin sairaalassa työskennellyt 34-vuotias Li Wenliang pidätettiin tammikuun alussa seitsemän muun henkilön tavoin, koska he olivat "levittäneet laittomia ja vääriä huhuja" viruksesta.

Li kertoi sarsin tapaisesta koronaviruksesta muille lääkäreille sosiaalisessa mediassa jo vuodenvaihteessa, mikä sai Wuhanin poliisin reagoimaan. Lääkäri joutui allekirjoittamaan lausunnon, jonka mukaan hän oli haitannut vakavasti yhteiskuntarauhaa.

Monien tavallisten kiinalaisten ja median silmissä Li oli sen sijaan sankari, ja hänen kuolemansa on herättänyt suurta surua. Perjantaina Kiinan korruptionvastainen virasto ilmoitti lähettävänsä tutkijoita Wuhaniin selvittämään tapausta.

Kiinalaisviranomaiset raportoivat perjantaina tuhansista uusista virustartunnoista, mutta tapauksia oli kuitenkin vähemmän kuin edellisen vuorokauden aikana. Kuolleita oli yli 70.

Maan presidentti Xi Jinping puolestaan on keskustellut virustilanteesta Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kanssa puhelimitse. Valtiollisen television mukaan Xi kertoi olevansa vakuuttunut, että Kiina saa taltutettua epidemian ilman että siitä seuraa pitkäaikaisia vaikutuksia talouskasvulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut