Koronavirus: Vaikutukset Tampereen kouluissa ja busseissa - Koronavirus - Aamulehti

Koronavirus tuskin sulkee kouluja ja päiväkoteja Tampereella, kunhan henkilökunta pysyy terveenä – ”Suomessa ei ole koskaan turvauduttu näin järeisiin toimenpiteisiin”

Tärkeintä on nyt huolehtia, että hengitystieinfektioihin sairastuneet jäävät kotiin potemaan eivätkä lähde päiväkoteihin, kouluihin ja työpaikoille sairastuttamaan muita. Palveluita voidaan joutua sulkemaan ja bussivuoroja supistamaan, jos työntekijät sairastuvat.

Serveco oy:n Teppo Toivanen tekee TKL:n bussien päivittäissiivousta. Busseille tehdään päivittäin huolto, jossa auton pinnat lakastaan ja otetaan roskat pois. Jos koronavirusepäilyjä ilmenee, TKL ottaa linja-auton pois liikenteestä ja eristää sen siivousta varten.

28.2.2020 6:16 | Päivitetty 28.2.2020 12:02

Aamulehti

Tampereella varaudutaan jo siihen, että koronavirus alkaa levitä ja sairastuttaa mahdollisesti suuren osan väestöstä.

Eteen voi tulla myös tilanne, jossa joudutaan harkitsemaan koulujen, päiväkotien ja terveydenhuollon yksiköiden sulkemista sekä yleisötilaisuuksien, kuten jääkiekko-otteluiden kieltämistä.

Tartuntatautilain 58 pykälän mukaan tämä on mahdollista, kun kyseessä on laajaa tartunnan vaaraa aiheuttava yleisvaarallinen tauti. Edellytyksenä on lisäksi, että toimenpide on välttämätön taudin leviämisen estämiseksi.

–  Pormestarin johtama kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä linjaa nämä ratkaisut, toteaa Tampereen kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä.

Päätöksen palveluiden sulkemisesta tekee kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta. Myös aluehallintovirasto voi alueellaan tehdä päätöksen asiasta usean kunnan alueella.

– Silloin meillä pitäisi olla pandemiatilanne ja todella paljon vaikeasti sairastuneita, toteaa Tampereen yliopistollisen sairaalan infektio-osaston ylilääkäri Jaana Syrjänen.

Syrjäsen mukaan Suomessa ei ole koskaan jouduttu turvautumaan näin järeisiin toimenpiteisiin. Palvelut pyörivät normaalisti myös sikainfluenssapandemian aikaan vuonna 2009.

– Toki taudit leviävät yleisötapahtumissa, joissa on paljon ihmisiä koolla. Voihan olla, että ihan spontaanisti käyttäydytään niin, että tilaisuuksia ei järjestetä tai niihin ei tulla, Syrjänen huomauttaa.

Valmiussuunnitelma on

Tampereen riskienhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Jouni Perttula kertoo, että pandemian varalle on valmiussuunnitelmat. Toistaiseksi Maailman terveysjärjestö WHO ei ole julistanut koronatartuntoja pandemiaksi eli maailmanlaajuiseksi epidemiaksi.

– Meillä on hyvät valmiudet sairastuneiden hoitoon ja tarvittaessa mahdollisuus myös järeisiin keinoihin, kuten palveluiden sulkemiseen.

Perttula korostaa, että paniikkiin tai eristäytymiseen ei ole aihetta.

– Seuraamme tilannetta tarkkaan ja otamme asian vakavasti. Jos tarve vaatii, reagoimme nopeasti ja matalalla kynnyksellä.

Tampere noudattaa varautumisessa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) suosituksia. Ministeriö taas kuuntelee WHO:n ja Euroopan tartuntatautiviraston (ECDC) ohjeita.

STM on asettanut koordinaatioryhmän, joka katsoo kokonaisuutta valtakunnallisesti sekä suunnittelee ja johtaa toimenpiteitä.

Bussi odottaa siivousta TKL:n varikolla Nekalassa.

Vasta kaksi tapausta

Osastopäällikkö Päivi Sillanaukee STM:stä muistuttaa, että Suomessa on toistaiseksi vain kaksi varmistettua koronavirustapausta.

– Jotta palveluiden sulkemisia edes harkittaisiin, ongelman pitäisi olla huomattavasti laajempi. Tällä hetkellä emme näe sitä tarpeelliseksi.

Sillanaukeen mukaan se voisi tulla kysymykseen, jos epidemia selvästi voimistuisi jollakin alueella, kuten kävi Pohjois-Italian Lombardian, Veneton ja Piemonten maakunnissa.

Epidemia-alueilla on nähty myös tilanteita, joissa risteilyaluksia ja kaupunkeja on asetettu karanteeniin eli ihmiset on eristetty kontakteista ulkomaailmaan. Suomessa karanteeneihin suhtaudutaan varauksella.

– Silloin kyseessä pitäisi olla erittäin vaarallinen tauti. Ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että koronaviruksen aiheuttama Covid-19-tauti ei ole juurikaan vaarallisempi kuin influenssa. Toki yritämme kaikin keinoin välttää sen etenemistä ja saada kiinni kaikki sairastuneet ja tartunnalle altistuneet.

Sillanaukeen mukaan tärkeintä on nyt keskittyä siihen, että hengitystieinfektioihin sairastuneet jäävät kotiin potemaan eivätkä tule päiväkoteihin, kouluihin ja työpaikoille sairastuttamaan muita.

– Henkilökuntaa pitää suojella, jotta he pysyvät terveenä eikä palveluita jouduta sulkemaan sairastumisten vuoksi.

Puhdistusaineita TKL:n varikolla Nekalassa.

TKL varautuu

VR tehosiivosi keskiviikkona junanvaunuja matkustajan koronavirusepäilyn vuoksi. Tampereen kaupunkiliikenteen TKL:n kalustopäällikkö Kalle Keinonen on jo ehtinyt miettiä, miten hän toimisi vastaavassa tilanteessa.

TKL on yksi Tampereen seudun joukkoliikenteen reiteillä ajavista liikennöitsijöistä.

– Linja-auto pitäisi ottaa pois liikenteestä ja eristää. Paikallisilta tartuntatautiasiantuntijoilta sitten kysyisimme, minkälaista käsittelyä auto vaatii tartuntariskin eliminoimiseksi.

Infektiolääkäri Jaana Syrjänen toteaa, että virukset eivät pysy pinnoilla hengissä kovin pitkään. Todennäköisesti kyse on enimmilläänkin tunneista, joten junien ja bussien ihan tavallinen päivittäinen siivous voisi riittää.

– Tartuntaketjujen katkaisu on ennen kaikkea ihmisen itsensä vastuulla, kun kyse on kosketuksella leviävistä taudeista. Käsien peseminen on se tärkein ohje, Syrjänen korostaa.

Kalle Keinosen mukaan linja-auto on tämän yhtälön helpoin muuttuja, koska se voidaan ottaa pois käytöstä.

– Tiedämme myös auton kuljettajan, joten hänet voidaan ohjata hoitoon. Matkustajat kuitenkin vaihtuvat, joten heidän jäljittämisensä on vaikeampaa.

Busseille tehdään päivittäin huolto, jossa auton pinnat lakastaan ja otetaan roskat pois.

– Lisäksi aina 250 linjatunnin välein autolle tehdään perusteellisempi siivous, jossa kaikki sisäpinnat myös pyyhitään ja esimerkiksi lattiat pestään liuotinaineella ja vedellä.

Auto on noin tunnin kestävän siivouksen ajan pois liikenteestä.

Jos Covid-19-tauti lähtee kunnolla leviämään, sairastuneita ja viruksen kantajia voi olla niin paljon, ettei bussien eristäminen tai tehopesu enää onnistu.

– Uskon, että autot saadaan riittämään ja siivousliikkeen kanssa voidaan sopia mittavistakin lisätöistä. Isompi ongelma voi olla se, että kuljettajia on niin paljon sairaana, ettei heitä riitä ajoon.

Kaikki matkustajat nousevat etuovista sisälle, joten kuljettajat ovat tartuntariskin kannalta pahimmassa vaaravyöhykkeessä.

– Kun aikoinaan varauduimme sikainfluenssa-pandemiaan, liikennesuunnittelu teki varmuuden varalle suunnitelmat ja ajosarjat harvennetuilla vuoroväleillä.

Näin liikenne voitaisiin hoitaa kuljettajapulasta huolimatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos