Lääkärilehti: Kaksi työikäistä mieslääkäriä menehtynyt koronavirukseen Suomessa - Koronavirus - Aamulehti

Lääkärilehti: Kaksi työikäistä mieslääkäriä menehtynyt koronavirukseen Suomessa – Lääkäriliitto ei innostu mies­lääkärien eristämisen koronalta: ”Riskitekijöitä voi olla muitakin”

Yli 55–60-vuotiaita mieslääkäreitä ei pitäisi altistaa koronavirukselle, vetoavat Lääkärilehteen kirjoittaneet erikoislääkärit. Lääkäriliiton puheenjohtaja ei innostu ehdotuksesta. Hänen mukaansa kyse on aina ennen kaikkea hoitohenkilökunnan riittävästä suojaamisesta.

Lääkärilehteen kirjoittaneet lääkärit kiinnittävät huomionsa siihen, että tehohoitoon joutuneista koronapotilaista miehiä on ollut peräti 70 prosenttia. Kuvituskuva.

24.4.2020 15:29 | Päivitetty 24.4.2020 22:10

Aamulehti

Suomessa kaksi työikäistä mieslääkäriä on kuollut koronavirusinfektioon. Asiasta kirjoittavat Lääkärilehden keskustelupalstalla julkaistussa tekstissään anestesiologian erikoislääkäri Janne Aaltonen ja yleislääketieteen erikoislääkäri Eetu Salunen.

Kirjoittajien mukaan covid-19-tautiin menehtyneiden lääkärien joukossa miesten tilanne on synkkä. Kirjoittajat ovat huolestuneita siitä, miten erityisesti miehet ja mieslääkärit vaikuttavat olevan koronaviruksen suhteen vaarassa.

Vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisemien koronatietojen mukaan Suomessa virukseen sairastuneiden sukupuolijakauma on melko tasainen, tehohoitoon otetuista potilaista 70 prosenttia on kirjoittajien mukaan ollut miehiä.

Kirjoittajat nostavat tekstissään esiin myös Italiasta ja Kiinasta saadut tiedot, joiden mukaan koronavirustartunnan saaneista lääkäreistä selvä enemmistö olisi miehiä.

Aaltonen ja Salunen pitävät todennäköisenä, että miessukupuoli on itsenäinen riskitekijä vakavalle koronavirusinfektiolle. Siksi he esittävät, ettei yli 55–60-vuotiaita mieslääkäreitä altistettaisi työelämässä koronavirukselle.

Kirjoittajat toivovat sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ottavan asiaan virallisesti kantaa.

Liitto ei innostu lääkärien ehdotuksesta

Lääkäriliitto ei innostu kirjoittajien esittämästä ehdotuksesta. Liitto julkaisi perjantai-iltana tiedotteen, jossa se toteaa, ettei kaikkia yli 55–60-vuotiaita mieslääkäreitä ole tarpeen yksiselitteisesti siirtää pois koronapotilaiden hoidosta.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi toteaa perjantaina Aamulehdelle, että kyse on ennen kaikkea terveydenhuollon henkilökunnan riittävästä suojaamisesta koronapotilaita hoidettaessa.

– Pidämme tärkeänä, että suojaimia on riittävästi, ne ovat oikeanlaisia ja niitä käytetään. Olemme luottaneet asiassa THL:n, Työterveyslaitoksen ja ministeriön tekemiin arvioihin.

Työsuojelun näkökulmasta riskiryhmiin kuuluvia lääkäreitä voidaan Rajaniemen mukaan jo nykyisellään siirtää erilaisin työjärjestelyin pienemmän tartuntariskin tehtäviin.

Rajaniemi kuitenkin korostaa, että aina ja joka puolella Suomea tämä ei ole mahdollista. Tilanne myös hankaloituisi entisestään, jos osa lääkäreistä olisi rajattu pois koronapotilaiden hoidosta.

– Olemme valitettavasti siinä tilanteessa, että isossa sairaalassa voi olla mahdollista siirtää joku osaaja vähän kauemmaksi, mutta meillä on pienempiä sairaaloita, joissa kyse voi olla juuri ydinosaajasta, jota tarvitaan. Silloin hänet tarvitsee suojata vain mahdollisimman hyvin.

Lääkärillä eettinen velvollisuus

Rajaniemen mukaan lääkärit ovat keskustelleet jo ennen Lääkärilehdessä julkaistua tekstiä paljon siitä, miksi juuri miesten osuus covid-19-tautiin sairastuneista ja kuolleista näyttää olevan suurempi.

– Tiedämme, että sukupuoli on sairastuvuudessa merkittävä, mutta asiaan vaikuttaa moni muukin asia kuin pelkkä sukupuoli. Riskitekijöitä voi olla muitakin.

Tämän hetkisen tiedon mukaan kohonnut riski sairastua vakavaan tautimuotoon liittyy erityisesti korkeaan ikään ja vakaviin perussairauksiin. Rajaniemi muistuttaa näiden tekijöiden koskettavan kaikkia lääkäreitä sukupuoleen katsomatta.

Rajaniemi ei ota kantaa kirjoittajien tietoon siitä, että kaksi mieslääkäriä olisi Suomessa menehtynyt koronavirusinfektioon. Tästä huolimatta kahden tapauksen pohjalta ei Rajaniemen mukaan voida tehdä johtopäätöstä siitä, että juuri mieslääkärit olisivat vaarassa.

– Emme tiedä ikää, mahdollisia taustatekijöitä, emmekä tartunnan lähdettä.

Rajaniemi myös korostaa, että lääkärillä on aina eettinen velvollisuus hoitaa potilasta, vaikka hän itse kuuluisi riskiryhmään.

– Lääkäreinä meidän tarvitsee muistaa, että meillä on eettinen velvollisuus hoitaa potilas, mutta meillä pitää olla mahdollisuus suojautua.

Juttua päivitetty 24.4.2020 kello 22.10: Lisätty Lääkäriliiton Tuula Rajaniemen kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos