Näitä asioita hallitus pohtii koronarajoituksissa - Koronavirus - Aamulehti

Nämä asiat ovat nyt hallituksen pöydällä: alkavatko kirjastot avautua?

Hallitus kokoontui jo sunnuntaiaamuna pohtimaan koronavirukseen liittyviä rajoituksia. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) totesi mennessään neuvotteluihin, että rajoituksia voidaan alkaa purkaa, mutta niitä saatetaan joutua tiukentamaan uudelleen.

Hallitus pui Säätytalolla sunnuntaina koronarajoituksia pääministeri Sanna Marinin johdolla.­

2.5.2020 14:35 | Päivitetty 3.5.2020 22:58

STT

Ministerit alkoivat aamulla pohtia, miten ja mistä päästä alkaa purkaa koronavirusepidemian vuoksi annettuja rajoituksia.

Ennakkotietojen mukaan luvassa ei ole suuria päätöksiä vaan pieniä, varovaisia askelia.

Valtioneuvoston kanslia kertoi hieman ennen kello 23:a sunnuntai-iltana, että neuvottelut ovat päättyneet.

– Hallituksen neuvottelut ovat päättyneet tältä illalta. Neuvotteluja jatketaan Säätytalolla huomenna 4. toukokuuta klo 10, valtioneuvosto tviittasi.

STT:n ja Helsingin Sanomien tietojen mukaan monilla hallituksen ministereillä olisi esimerkiksi haluja avata kirjastot.

Senkin hallituksen ministerit ovat tehneet selväksi, että yli 500 hengen tapahtumien ja ulkomaanlomien kiellot ovat purkulistalla viimeisten joukossa.

Terveysviranomaiset ovat arvioineet, että että epidemian leviäminen on selvästi hidastunut Suomessa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei kommentoinut vielä yksittäisiä rajoituksia.

– Käymme tänään läpi kansliapäällikkö Martti Hetemäen työryhmän raporttia ja arvioimme, mikä on oikea-aikainen ja hyvä lähestymistapa lähteä purkamaan toimenpiteitä, Marin sanoi.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi mennessään neuvotteluihin, että rajoituksia voidaan lähteä nyt purkamaan, mutta on mahdollista, että niitä täytyy myöhemmin taas tiukentaa. Virusta ei ole vielä päihitetty. Kulmuni sanoi myös, etteivät yritystuet ole sunnuntain agendalla. Aiemmin huhuttiin, että ravintolatuet olisivat olleet keskusteluissa sunnuntaina. Pääministerin Marin totesi, että ravintolatukipaketti menee eduskuntaan alkavalla viikolla.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei ennakoinut, päättääkö hallitus sallia työmatkaliikenteen Viron ja Suomen välillä.

– Mennään terveys edellä, Haavisto kommentoi.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) ei etukäteen kertonut kokouksen asialistasta.

– Niin kuin minä aina kommentoin, katsotaan, mitä päätetään, sanoi Andersson.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan nyt käsitellään myös sitä, onko poikkeustilaa syytä jatkaa vai voitaisiinko koronarajoituksia jatkaa tartuntatautilakiin pohjautuvien säännösten pohjalta.

Kyseessä on hallituksen neuvottelu, eli paikalla ovat kaikki ministerit. Mukana on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijoita sekä asioita esitteleviä keskeisiä viranhaltijoita.

Suurin osa rajoituksista on voimassa toukokuun 13. päivään saakka.

Valtioneuvosto kertoi sunnuntai-iltana, että mitään niin valmista ei vielä saada aikaan, että asioista voitaisiin sunnuntaina tiedottaa. Tiedottaminen siirrettiin maanantaille.

Rajoitukset

Hallituksen odotetaan tekevän ainakin joitain päätöksiä sunnuntain aikana rajoitusten osittaisista poistamisista.­

Valtioneuvoston koronaepidemian aikana tekemien rajoitusten ja suositusten tavoitteena on hidastaa viruksen leviämistä, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Valmiuslain asetuksilla on säädetty esimerkiksi terveydenhuolto- ja pelastusalan henkilöstön työaikajärjestelyistä, hoitoalan työvelvollisuudesta, lääkkeiden myynnin rajoittamisesta, kuntien oikeudesta luopua kiireettömästä hoidosta sekä opetuksen järjestämisestä ja ravintoloiden sulkemisesta.

Toistaiseksi rajoitukset ovat voimassa 13.5. asti. Ravintolat ovat kiinni toukokuun loppuun asti.

Rajoitusten mukaan kaikki yli 10 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä. Lisäksi tarpeetonta oleilua yleisillä suositellaan vältettäväksi.

Yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä ainakin 31.7. saakka.

Aluehallintovirastot voivat tartuntatautilain perusteella kieltää yleisötilaisuudet korkeintaan kuukaudeksi kerrallaan. Loppukesän ja alkusyksyn tilaisuuksien osalta arviointi tehdään viimeistään kesäkuun alussa.

Kirjastorajoituksia pois

Kirjastotoiminnan rajoitusten ainakin osittaisesta purkamisesta tehdään todennäköisesti päätöksiä ensimmäisten joukossa, kertoo STT:n haastattelema hallituslähde.

Kirjastojen toimintaan jää todennäköisesti jatkossakin jonkinlaisia rajoituksia, esimerkiksi niin, että lainaustoiminta voidaan käynnistää, mutta kirjastoissa normaalisti järjestettäviä tapahtumia ei voida järjestää.

Opetus- ja kulttuuriministeriöön on tullut paljon nimenomaan kirjastoihin liittyvää kansalaispalautetta, kun monet suomalaiset ovat joutuneet kärvistelemään koronarajoitusten keskellä ilman lainakirjoja.

– Kirjastolaitos on henkisen kriisinkestävyyden kannalta tärkeä laitos, hallituslähde arvioi STT:lle.

Myös museoiden toimintaa koskevien rajoitusten purkamisesta saatetaan tehdä päätöksiä, mutta prioriteettijärjestyksessä kirjastot menevät kuitenkin museoiden edelle.

Museoihin saattaa tulla aiempaa tiukempia rajoituksia siihen, kuinka paljon museokävijöitä voidaan kerrallaan ottaa sisään.

STT:n haastattelema hallituslähde muistuttaa, että mahdollisesti tehtävä päätös ei tarkoita, että kirjastot aukeaisivat heti, vaan vasta tarvittavan järjestelyajan jälkeen.

Pöydällä valmiuslakipäätöksiä

Hallituksen pöydällä ovat ennakkotietojen mukaan lähinnä sellaiset rajoitukset, joista päätettiin valmiuslain nojalla maaliskuun puolivälissä ja jotka ovat tämän päätöksen perusteella voimassa 13. toukokuuta asti.

Näistä vasta peruskoulujen ja päiväkotien toiminnasta on päätetty. Lähiopetus peruskouluissa alkaa jälleen torstaina 14. toukokuuta. Hallitus linjasi keskiviikkona myös, että tuolloin voi viedä lapset päiväkoteihin. Päiväkodit ovat olleet auki tähänkin asti, mutta hallituksen suosituksena on ollut hoitaa lapsia kotona, jos siihen on mahdollisuus.

Hallitusta lähellä olevista lähteistä kerrotaan STT:lle, että yli kymmenen hengen kokoontumiset kieltävästä määräyksestä todennäköisesti keskustellaan. Sen sijaan pöydällä ei todennäköisesti ole yli 500 hengen tapahtumien kielto, joka on nykyisillä määräyksillä voimassa heinäkuun loppuun. Elokuulle ja myöhemmäksi suunniteltujen yleisötapahtumien kohtaloa on määrä arvioida hallituksessa viimeistään kesäkuun alussa.

Niin ikään ravintoloiden ja kahviloiden avaamista tuskin vielä käsitellään. Nykyisillä määräyksillä ne ovat suljettuina toukokuun loppuun asti. Ruokaa saa kuitenkin myydä ravintolasta ulos.

Lukiot ja ammattikoulut ehkä jatkavat etäopetuksessa

Työmatkaliikenteen salliminen Viron ja Suomen välillä on mahdollisesti esillä neuvotteluissa. Vähäinen määrä välttämätöntä työmatkaliikennettä on nykyistenkin rajoitusten mukaan sallittu Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välillä.

Sen sijaan ulkomaille matkustamisen kieltoa vapaa-ajan merkeissä tuskin poistetaan lähiaikoina. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on aiemmin tällä viikolla arvioinut, että vapaa-ajan matkustus vapautunee viimeisenä, kun koronavirustilanteen vuoksi asetettuja tiukennuksia EU:n sisä- ja ulkorajojen valvontaan puretaan.

Lukioiden ja ammattioppilaitosten sekä yliopistojen ja korkeakoulujen palaamisesta lähiopetukseen ei ehkä vielä päätetä. Tämä voi tarkoittaa sitä, että nämä oppilaitokset jatkavat etäopiskelua kevätlukukauden loppuun asti.

Kielto vierailla vanhusten asumispalveluyksiköissä todennäköisesti pidetään voimassa pidempäänkin kuin toukokuun puoliväliin, ennakoidaan hallituslähteistä. Epävarmempaa on se, pysyykö kotona asuvia yli 70-vuotiaita koskeva kehotus välttää muiden ihmisten tapaamista voimassa.

Huvipuistojen ja uimarantojen avaamisesta hallituslähteiden mukaan mahdollisesti keskustellaan, mutta ei välttämättä tehdä päätöksiä. Sama koskee sitä, saako kesäleirejä järjestää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?