Juuri nyt: Pirkanmaalla todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - Koronavirus - Aamulehti

Taysin johtajaylilääkäri: Koronatartuntojen määrä tulee joka tapauksessa lisääntymään – muuta hoitoa voidaan joutua ajamaan alas

Tampereen yliopistollinen sairaala kertoi perjantaina aamulla, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin torstaina neljä koronavirustartuntaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä epidemia on tyrehtynyt tehokkaasti. Keskiviikkona ilmoitetuissa luvuissa Taysin erikoisvastuualueen viimeinen tehohoitopotilas pääsi pois teho-osastolta.

8.5.2020 9:19 | Päivitetty 8.5.2020 17:16

Aamulehti

Pirkanmaalla sairaanhoitopiirin alueella todettiin torstaina neljä uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala tiedotti asiasta perjantaina aamulla.

Myös keskiviikkona Pirkanmaalla todettiin neljä tartuntaa. Yhteensä Pirkanmaalla on todettu nyt 225 koronavirustartuntaa.

– Aika rauhallista on edelleen. Sairaalahoidossa on ylipäätään vain yksittäisiä potilaita, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Tartunta koulussa

Lempäälän Moision koulussa todettiin eilen torstaina yksi koronavirustartunta. Lempäälän kunta kertoi asiasta torstaina iltapäivällä. Lempäälän kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri Noomi Suurosen mukaan tieto tartunnasta tuli eilen torstaina.

Tartunnan saanut on asetettu karanteeniin.

Moision koulussa on ollut lähiopetuksessa 52 oppilasta ja 25 henkilökunnan jäsentä. Moision koulussa opiskelee oppilaita vuosiluokilla 1–6. Lukuvuonna 2018-2019 koulussa oli 677 oppilasta.

Suurosen mukaan koulussa paikalla olleista noin viidennes on altistunut, ja myös heidät on asetettu karanteeniin.

Näin opiskelu jatkuu Lempäälän Moision koulussa koronatartunnan paljastumisen jälkeen – ohjeistus tarkennettu

Tartuntojen määrä kasvaa väistämättä

Hallitus kertoi koronarajoitusten purkamisen aikataulusta aiemmin tällä viikolla. Juhani Sandin mukaan niiden vaikutus tartuntojen määrään riippuu olennaisesti siitä, millaisin askelin rajoitukset puretaan.

– Joka tapauksessa on odotettavissa, että tartuntojen määrä tulee lisääntymään, ja se heijastuu myös sairaalahoitoon. Jos koronapotilaita tulee reilusti lisää, joudumme vähentämään kiireetöntä hoitoa.

Muun kuin koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa olevia on tällä hetkellä tavanomaista vähemmän. Kiireettömän hoidon määrä laskettiin pandemian alkuvaiheessa samalle tasolle kuin yleensä heinäkuussa. Viime viikkoina tasoa on jo nostettu lähelle normaalia.

Myös päivystyspotilaita on ollut hoidossa tavanomaista vähemmän.

– Huhtikuussa käyntien määrä väheni, vaikka niitä ei millään tavalla rajoitettu. Päin vastoin kehotettiin niitä ihmisiä hakeutumaan päivystykseen, joilla on siihen tarve. Tämäkin tilanne tuntuu kuitenkin olevan normalisoitumassa, Sand sanoo.

Torstaina kolme uutta koronakuolemaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi perjantaina 65 uudesta koronavirustartunnasta Suomessa. Yhteensä tartuntoja on varmistunut Suomessa nyt 5 738. Koronavirustartunnan saaneista 50,7 prosenttia on naisia ja 49,3 prosenttia miehiä.

Koronaviruksen aiheuttamia kuolematapauksia on todettu toistaiseksi Suomessa 260. Perjantaina THL kertoi viidestä uudesta viruksen aiheuttamasta kuolemasta. Uudet kuolemat on THL:n tiedoissa kirjattu Hyksin ja Tyksin erityisvastuualueille.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on THL:n tietojen mukaan laskenut eilisestä. Torstaina sairaalahoidossa oli 174 potilasta, perjantaina 169. Tehohoidossa on 45 koronapotilasta. Määrä on noussut torstaista yhdellä.

Tehohoitopaikkoja tarvittaessa lisää

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella sairaalahoidossa on kolme koronapotilasta, joista yksi tehohoidossa. Torstaina sairaalahoidossa oli neljä potilasta. Taysin erityisvastuualue kattaa Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen.

Taysissa on varattu koronavirustartunnan saaneille kymmenkunta tehohoitopaikkaa. Sandin mukaan määrää voidaan tarvittaessa kasvattaa.

Toimi näin, jos epäilet tartuntaa

Jos epäilet tartuntaa, ota ensin yhteys työterveyteen, kuntasi pandemiavastaanotolle tai Taysin koronaneuvontaan.

Koronavirusnäytteitä otetaan Tampereella Tays Keskussairaalan yhteydessä sekä Hatanpäällä. Saat puhelimessa ohjeet, mihin näytteenottopaikkaan hakeudut ja monelta.

Koronanäytteitä ei oteta tavanomaisissa näytteenottopaikoissa, vaan koronatestausta varten on omat pisteensä.

Taysin mukaan testauspaikan löytäminen on ollut joillekin vaikeaa ja siksi opastusta lisätään. Tays päivitti verkkosivuilleen kartat ajanvarauksella toimivista testauspaikoista Hatanpäällä ja Keskussairaalalla.

Keskussairaalassa piste on A-rakennuksessa. Ovessa lukee infektiopotilaat. Tarkempi saapumiskartta näkyy Taysin verkkosivuilla. Jos tulet autolla, odota autossa hoitajaa.

Hatanpäällä näytteenotto tapahtuu C-rakennuksessa. Sisäänkäynti tapahtuu ovesta, jossa lukee korva- ja silmäyksikkö.

Asutko muualla kuin Tampereella? Katso täältä oman kuntasi tärkeät numerot.

Jos epäilet tartuntaa

Ota yhteys puhelimitse työterveyteen, oman kuntasi pandemiavastaanotolle tai terveysneuvontaan tai Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333 (avoinna ympäri vuorokauden). Testausaikoja on Taysin mukaan ollut saatavana hyvin.

Et voi käyttää julkisia liikennevälineitä. Tarvittaessa voit käyttää taksia (puh. 0800 98811), kun tilatessa kerrot, että olet menossa koronavirusnäytteeseen. Silloin taksissa on kuljettajaa suojaava pleksi. Noudata myös huolellista yskimishygieniaa matkan aikana.

Vältä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

Hätätilanteissa soita aina 112.

Lähde: Tampereen yliopistollinen sairaala.

Juttua päivitetty 8.5.2020 kello 15.31: Lisätty tiedot uusista tartunnoista ja kuolematapauksista Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: