Mitä hallitus kertoo ravintoloiden avaamisesta? - Koronavirus - Aamulehti

Hallitukselta odotetaan nyt päätöksiä ravintoloiden avaamisesta: nämä keinot ovat pöydällä – Ohisalo: Yökerhot ja kahvilat eri asemassa

Mallia turvalliseen avaamiseen otetaan tiettävästi ulkomailta. Pohdinnassa muun muassa asiakasmäärien rajaaminen ja aukiolorajoitukset.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) arveli, että yökerhojen avaaminen tapahtuu eri aikataulussa kuin esimerkiksi kahviloiden.

13.5.2020 6:07 | Päivitetty 13.5.2020 20:28

Hallitukselta odotettiin keskiviikkona päätöksiä siitä, miten ravintolat, baarit ja kahvilat voisivat alkaa avata oviaan turvallisesti asiakkaille näillä näkymin kesäkuun alusta alkaen. Mallia otetaan tiettävästi ulkomailta, muun muassa Ruotsista, jossa ravintolat ovat saaneet olla auki tietyin reunaehdoin.

Ruotsissa ravintoloiden edellytetään huolehtivan, että tungosta ei synny eikä koronavirus pääse leviämään ravintolatiloissa. Tällä hetkellä sallittu on pääasiassa vain pöytiintarjoilu. Joissakin ravintoloissa asiakas saa myös tilata ja noutaa ruokansa itse tiskiltä, jos se on mahdollista ilman, että syntyy ruuhkaa.

Ruotsin kansanterveysviraston ohjeistuksen mukaan asiakkaiden on pystyttävä pysymään vähintään käsivarren mitan päässä toisistaan kaikkialla ravintolassa. Ruuat ja juomat on nautittava pöydissä, joiden tulee sijaita riittävän etäällä toisistaan. Ohjeistukset koskevat ravintoloiden sisä- ja ulkotiloja.

Neuvotteluihin saapunut sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) uskoo, että yökerhot saatetaan avata eri aikaan kuin esimerkiksi kahvilat. Hän sanoi Säätytaloon mennessään, että tässä tautitilanteessa yökerhojen tilanne on hyvin toisenlainen kuin esimerkiksi kahviloiden, joissa voidaan olla pitkien etäisyyksien päässä toisista asiakkaista.

Ohisalon mukaan tässä tulee varmasti eroja, kun hallitus pohtii, miten ravintolat voisivat alkaa avata turvallisesti oviaan kesäkuun alusta alkaen.

Ravintolat, kahvilat ja baarit ovat olleet asiakkailta suljettuina 4. huhtikuuta alkaen.

Miten jatketaan?

Lähes kaikissa maissa on rajattu asiakasmääriä, ja sitä Suomessakin pohditaan. Ruotsissa ravintoloilta edellytetään tarvittavia varotoimia ruuhkautumisen ehkäisemiseksi. Yhdeksi keinoksi Ruotsin kansanterveysvirasto on suositellut numeroituja jonotuslappuja, joiden kanssa asiakkaat voivat odottaa vuoroaan ravintolan ulkopuolella riittävän etäisyyden päässä toisistaan.

Hallitus neuvottelee keskiviikkona reunaehdoista, joilla nyt poikkeuslainsäädännöllä suljettua ravintolatoimintaa on mahdollista jatkaa. Pohdittavana on muun muassa, miten taataan riittävät turvavälit asiakkaille, rajataanko asiakasmääriä ja rukataanko aukioloaikoja.

Neuvottelut koskevat koko ravintolakenttää. Ravintolat, kahvilat ja baarit ovat olleet asiakkailta suljettuina 4. huhtikuuta alkaen, mutta noutomyynti ravintolan alueelta on ollut sallittua.

Alueittain avaaminen pohdinnassa

STT:n käymien taustakeskustelujen perusteella on mahdollista, että joillakin alueilla ravintolat pääsisivät aloittamaan toimintansa muita aikaisemmin, koska epidemiatilanne on eri puolilla Suomea erilainen.

Hallitus on linjannut, että ravintoloiden sulkemista kuten muitakin rajoituksia puretaan hallitusti ja portaittain.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta puolsi taannoin ravintoloiden sulkemista muun muassa sillä edellytyksellä, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa.

–  Valiokunta pohti paljon kysymystä, että onko oikein, että koko valtakunnassa ravintolat laitetaan kiinni, koska epidemia on eri puolilla maata erilainen, sanoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: