Suomen huoltovarmuusvarastot avataan - Koronavirus - Aamulehti

Historiallinen päätös: Suomen huoltovarmuusvarastot avataan – Varastoista löytyy miljoonia hengityssuojaimia ja maskeja

Suomella on suuremmat valmiusvarastot kuin monella muulla maalla Euroopassa. Ne avataan tällä viikolla.

Osassa Euroopan maista suojavarusteista on pulaa. Suomessa tarvikkeita uskotaan olevan riittävästi, mutta niitä pitää nyt jakaa oikeisiin paikkoihin niin, että niitä on siellä, missä niitä tarvitaan. Kuvituskuva.

24.3.2020 7:17 | Päivitetty 24.3.2020 7:58

Suomen huoltovarmuusvarastot on päätetty avata. Asian vahvisti sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee Ylen A-Studiossa maanantaina.

Varmuusvarastot pitävät sisällään kirurgisia suojaimia, maskeja ja hengityssuojaimia. Sillanaukeen mukaan lukumääräisesti puhutaan miljoonista.

– Eivät ne tule loppumaan, hän totesi A-Studiossa.

Suomessa on poikkeuksellisen laajat suojavaruste- ja lääkevarastot verrattuna moneen EU-maahan. Varastoa ylläpitää Huoltovarmuuskeskus.

Suomessa on varattuna suojavarusteita terveydenhuollon ammattilaisille, pandemiasuunnitelman mukaan noin 400 000 yksikköä.

– Varusteita on laskennallisesti riittävästi, mutta ne eivät välttämättä ole nyt niissä paikoissa, missä on potilaita, sanoo johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo, että suojamaskeissa ja joissakin muissa suojatarvikkeissa on ollut jakeluhaasteita, kun HUS:n varastoon on tullut paljon tilauksia yksiköistä.

– Olemme viestineet yksiköihimme, että tilausmäärien tulee olla kohtuullisia, etteivät tarvikkeet päädy yksiköihin varastohyllylle, vaan että oikeissa yksiköissä on oikeat määrät suojavarusteita ja muuta materiaalia, Mäkijärvi toteaa.

Monet suomalaiset ovat hamstranneet itsehoitolääkkeitä viime päivinä. Kuvituskuva.

”Huiput vasta edessäpäin”

Tulokkaan mukaan sairaanhoitopiirien ja kuntien varastot poikkeavat toisistaan, minkä vuoksi tasausta on tehty ja tehdään edelleen. Osa yksityisen sektorin toimijoista kärsii Tulokkaan mukaan suojavarusteiden pulasta.

Tulokas korostaa, että Suomi on koronaviruksen suhteen vasta ”aivan alkumetreillä”.

– Tärkeää on se, että alkuvaiheessa ei käytetä varastoja. Tämä on pitkäkestoinen juttu ja huiput ovat vasta edessäpäin.

Myös Suomen lääkevarastot ovat Euroopan mittakaavassa poikkeuksellisen hyvät.

Suomessa on säädetty lailla lääkkeiden velvoitevarastoinnista, ja sitä sovelletaan lääketehtaisiin, lääkevalmisteiden maahantuojiin, terveydenhuollon toimintayksiköihin sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea seuraa lääkkeiden saatavuutta reaaliaikaisesti. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan saatavuuteen liittyy uhkia, koska Kiinan ja Intian lääketuotanto on vähentynyt maiden koronavirustilanteiden vuoksi.

Hamstrauksesta ongelmia

Fimean lääkealan toimijoiden valvonnan johtaja Johanna Nystedt kertoo, että tällä hetkellä lääkkeiden varastotilanne on hyvä, mutta lääkkeiden saatavuudessa voi olla paikallisia häiriöitä.

Syynä ei kuitenkaan ole koronaviruksen aiheuttamat toimitusvaikeudet, vaan suomalaiset lääkehamstraajat.

– Hamstraus on aiheuttanut isoja ongelmia lääkkeiden saatavuuteen. Kysyntä on ollut niin valtavaa, etteivät lääketukut ehdi tehdä toimituksia apteekeille. Tämä on ihan itse aiheutettua, Nystedt toteaa.

Lääkkeiden hamstraus kiihtyi viime viikolla, ja se on jatkunut Nystedtin mukaan kuluvalla viikolla.

– Myös reseptilääkkeitä on käyty hakemassa ihan reippaasti yli sen, mitä toimitusmäärät ovat yleensä. Kaikki tämä käyttäytyminen muodostaa riskin saatavuushäiriölle, koska se ei vastaa normaalikulutusta, johon varastot on mitoitettu.

Fimea kehotti maanantaina, että apteekkien tulisi luovuttaa vain yksi pakkaus itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden.

Nystedt korostaa, että suomalaisissa lääketukuissa lääkkeitä riittää hyvin, eikä suomalaisilla ole syytä lääkkeiden hamstraukseen koronaviruksen takia.

– Lääkkeitä riittää tässä maassa, mutta tällä käyttäytymisellä aiheutamme itsellemme turhia saatavuushäiriöitä. Ei ole järkevää kasvattaa omia kotivarastoja ylimääräisillä lääkkeillä, joita ei itse tarvitse ja aiheuttaa ehkä saatavuushäiriötä heille, jotka lääkettä oikeasti tarvitsevat.

Kuukausien varastot

Lääketukut Tamro ja Oriola ovat luvanneet varmistaa ja priorisoida lääketoimitukset apteekkeihin. He uskovat tuotepuutteiden helpottavan ja tilanteen normalisoituvan lähipäivinä, kun tilauksia saadaan toimitettua apteekkeihin. Apteekit neuvovat asiakkaita tarvittaessa korvaavan lääkkeen valinnassa.

Koronavirukseen kehitetään ja testataan parhaillaan lääkkeitä, ja rokote on kehitteillä. Antibiooteilla voidaan hoitaa mahdollisia viruksen jälkitauteja, ja esimerkiksi parasetamolia voi käyttää koronaviruksen aiheuttamiin kuumeoireisiin.

Lääkeryhmästä riippuen lääkkeitä on varastossa kolmeksi, kuudeksi tai kymmeneksi kuukaudeksi kaupallisen tarpeen lisäksi. Antibiootteja on esimerkiksi kymmeneksi kuukaudeksi.

– Velvoitteet antavat hyvin pitkäaikaisen toimintavarmuuden kotimaassa. Valmiuslaki tuo vielä lisää turvaa ja lisämahdollisuuksia ja estää maasta vientiä, sanoo perustuotanto-osaston johtaja Jyrki Hakola Huoltovarmuuskeskuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos