Marjanpoimijat kulkivat Tampereen kautta, yhdellä korona - Koronavirus - Aamulehti

Intiasta saapuneella marjan­poimijalla todettiin koronavirustartunta, odotti junaa tunnin Tampereella matkalla Kolariin – Ylilääkäri uskoo, että altistuneiden määrä jää vähäiseksi

Helsinki-Vantaalle saapunut kausityöntekijöiden ryhmä matkusti ainakin kolmella eri junalla. Yksi niistä on lähtenyt Tampereelta. Koronavirukseen sairastunutta ei testattu lentokentällä.

Ratavaurio vaikuttaa myös Tampereen kautta kulkeviin juniin.­

22.8.2020 20:22 | Päivitetty 23.8.2020 17:51

Intiasta Suomeen tulleella kausityöntekijällä todettiin koronavirustartunta Lapin sairaanhoitopiirissä myöhään perjantai-iltana. Infektiotautien ylilääkäri Markku Broas kertoo, että ryhmän muut jäsenet kävivät koronatesteissä lauantaina.

Kahden ryhmäläisen tulokset olivat vielä sunnuntaina varmistumatta. Toistaiseksi uusia tartuntoja ei ole löytynyt.

– Testivastaukset ovat olleet negatiivisia, Broas sanoi sunnuntaina aamupäivällä.

Pienehkö ryhmä marjanpoimijoita saapui perjantaina 14. elokuuta transit-lennolla Helsinki-Vantaan lentoasemalle, jossa ryhmä vietti kentän yleisissä tiloissa koko päivän. Yhdellä ryhmästä todettiin myöhemmin koronatartunta. Yksi samassa junassa ollut henkilö on ottanut yhteyttä terveydenhuoltoon ja hänet on määrätty koronatestiin.

Ryhmän muut jäsenet tavoitettiin lauantaina ja he ovat olleet karanteenissa siitä lähtien. Broas kertoo, etteivät testitulokset vaikuta karanteeniin. Taudin itämisaika on tavallisesti maksimissaan kaksi viikkoa siitä, kun altistuminen on tapahtunut.

– Testi kertoo aina vain sen hetken tilanteen.

– Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että karanteeniin asetettavien kontaktien määrä rajoittuisi alle kymmeneen. Tämän hetkisen tiedon perusteella määrä on aika pieni, mikä on tosi hyvä asia. Tämä alle kymmenen koskee siis Kolarin jälkeistä aikaa viime perjantai-iltaan saakka, Broas sanoi Helsingin Sanomille.

Broas sanoo, että nyt on turvattava se, että kaikki kansalaiset pääsevät pienissäkin oireissa testeihin. Testeihin on hänen mukaansa päästävä samanvuorokauden kuluessa ja testivastaukset tulee saada viimeistään kahden vuorokauden sisällä testin ottamisesta.

– Se on asia, jossa me joudumme ilman muuta petraamaan nyt ja lisäämään näytteenottajia ja myöskin varmaan läpi Suomen myös laboratoriokapasiteettia.

Lisäksi testaamisessa korostuu Broasin mukaan riskialueilta tulevien matkailijoiden, lomailijoiden ja työmatkalaisten testaaminen. Kentällä pitäisi hänen mukaansa löytää korkean riskin alueilta saapuvat ihmiset ja ohjata heidät testeihin.

Tampereen kautta

Toistaiseksi ei ole Broasin mukaan tiedossa, missä ryhmä on tarkalleen ottaen viettänyt aikaa lentokentällä. Hänen mukaansa kielimuuri vaikeuttaa osaltaan asian selvittämistä.

– Lentokentältä ryhmä on siirtynyt lentokenttäjunalla Helsingin rautatieasemalle, mutta tarkkaa junavuoroa ei ole tiedossa, Broas kertoo Helsingin Sanomissa.

Helsingistä ryhmän matka jatkui viime viikon perjantaina kello 21.03 lähteneellä IC 185 -junalla Tampereelle, jossa kausityöntekijät vaihtoivat kello 23.50 Kolariin lähteneeseen pikajunaan numero 269.

VR:n viestintäpäällikkö Janna Viisterä kertoi Aamulehdelle lauantai-iltana, että Helsingistä Tampereelle ajaneessa junassa matkustajia oli yhteensä 73. Samassa vaunussa poimijoiden kanssa olleiden määrää hän ei osaa sanoa.

– Junassa on ollut erittäin väljää ja turvavälit on ollut mahdollista pitää.

Tampereelta lähteneessä Kolarin junassa matkustajia oli 245. Viisterän mukaan myös tässä junassa on ollut vaunumäärään suhteutettuna hyvin tilaa.

VR:lle tieto koronamatkustajasta tuli Lapin sairaanhoitopiiriltä.

Kielimuuri hankaloittanut

Ylilääkäri Broas kertoo, että poimijoilla ei ole ollut suojamaskeja. He ovat viettäneet Tampereen rautatieasemalla junien vaihdon välissä noin tunnin. Hän ei usko, että asemalla samaan aikaan olleet matkustajat olisivat altistuneet koronalle.

Poimijat ovat itse kertoneet, että samoissa junavaunuissa on ollut heidän lisäkseen myös muita. Kielimuuri on hankaloittanut tapahtumien selvittelyä.

– On mahdollista, että Tampereen ja Kolarin välisellä matkalla matkustajilla on ollut pitkiä kontakteja koronatartunnan saaneeseen henkilöön.

Broasin mukaan vuoroilla matkustaneiden henkilöiden on syytä tarkkailla oloaan ja hakeutua mahdollisten oireiden ilmaantuessa koronatestiin, sillä ryhmän joukossa ollut koronapositiivinen henkilö on ollut jo tuolloin taudin tartuttavassa vaiheessa.

Koronatartunnan saanut henkilö oli Broasin mukaan tullut erittäin huonovointiseksi tämän viikon perjantaina ja vasta silloin hänet oli testattu koronaviruksen varalta.

– Häntä ei oltu testattu lentokentällä. Vasta eilen tämä henkilö oli tullut niin sairaaksi, että oli hakeutunut päivystykseen. Tässä oli siis viikon viive.

– Ei mitään käsitystä siitä, miksi heitä ei ole testattu, Broas ihmettelee.

Intia on maa, josta saapuvia suositellaan omaehtoista karanteenia. THL:n ohjeistuksen mukaan 14 vuorokauden omaehtoisessa karanteenissa ei ole suositeltavaa mennä työpaikalle, päiväkotiin tai kouluun.

Välttämätön liikkuminen on mahdollista, mutta tällöin suositellaan kasvomaskin käyttämistä. Maahan saapuvia matkustajia informoidaan ohjeista, kertoo THL nettisivuillaan.

”Kontakteja on osittain jo tavoitettu”

Lapin sairaanhoitopiirissä on tavoitettu ja testattu ryhmän muut jäsenet, ja testituloksia odotetaan Broasin mukaan sunnuntain aikana. Kaikki ryhmän jäsenet ovat hänen mukaansa nuoria.

Myös muiden mahdollisesti altistuneiden henkilöiden selvittäminen on aloitettu.

– Kontakteja on osittain jo tavoitettu ja ihmisiä on asetettu karanteeniin.

Kolarista ryhmän matka on jatkunut vielä eteenpäin, mutta Broas ei tässä vaiheessa kerro tarkemmin, onko tiedossa muitakin mahdollisia joukkoaltistumisia.

– Tässä on edellytykset isoonkin altistumiseen, mutta varmaan sunnuntaina ollaan jo viisaampia.

Hänen mukaansa ei ole vielä varmaa, ovatko kausityöntekijät asuneet eristyksissä omissa majoitustiloissaan tai olleet lentokentän ja junien lisäksi lähikontaktissa muiden ihmisten kanssa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on Broasin mukaan tietoinen mahdollisista altistumisista lentokentällä ja junissa.

– Tilanne tullaan käymään heidän kanssaan läpi.

Broas toivoo, että lentokenttien ja rajojen pelisääntöjä tullaan tarkistamaan vastaavien tilanteiden välttämiseksi.

– Miten tämä omaehtoinen karanteeni toteutuu ja millä tavalla transit-lennot vaikuttavat tilanteeseen, sitä täytyisi vielä pohtia, Broas sanoo.

VR:llä ei ole kaikkien matkustajien henkilötietoja

Broas kertoo, että mahdollisten altistuneiden jäljittämistä on hankaloittanut se, että VR:ltä ei ole ollut mahdollista saada samassa vaunussa matkustaneiden paikkatietoja.

VR:n viestinnästä kerrotaan, että kaikkien matkustajien henkilötiedot eivät välttämättä ole VR:n tiedossa. Koronan takia kaukojunissa ei toistaiseksi myydä lippuja, vaan lippu on ostettava etukäteen. Lipun voi kuitenkin edelleen ostaa esimerkiksi asemien lipunmyynnistä tai automaatista, jolloin matkustajan ei tarvitse jättää nimitietoja.

VR ei jaa junavuoroilla maskeja, mutta kaukojunasta maskin voi ostaa. Maskeja on myynnissä myös esimerkiksi Helsingin päärautatieasemalla ja Tikkurilan asemalla. Lisäksi junan henkilökunta käyttää maskeja.

Päivitys 22.8.2020 kello 21.03: Lisätty VR:n kommentit.

Päivitys 22.8.2020 kello 21.30: Lisätty Markku Broasin kommentit.

Päivitys 23.8.2020 kello 11.24: Lisätty tieto negatiivisista testituloksista ja Markku Broasin kommentit.

Päivitys 23.8.2020 kello 23.8.2020: Lisätty Broasin kommentti ja päivitetty otsikkoa.

Oikaisu 23.8.2020 kello 14.00: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että kaikkien seurueen jäsenten testitulokset olisivat varmistuneet. Todellisuudessa kahden ryhmäläisen tulokset ovat vielä varmistumatta.

Päivitys 23.8.2020 kello 14.21: Lisätty VR:n kommentit matkustajien henkilötiedoista ja maskeista.

Oikaisu 23.8.2020 kello 21.30: Otsikkoon korjattu, että kausityöntekijät olivat saapuneet Intiasta. Heidän kansallisuudestaan ei ole tietoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?