Tampere ottaa käyttöön poikkeuksellisen keinon: pormestarille merkittävästi lisää valtaa koronaviruksen taltuttamiseen - Koronavirus - Aamulehti

Tampere ottaa käyttöön poikkeuksellisen keinon: pormestarille merkittävästi lisää valtaa koronaviruksen taltuttamiseen

Poikkeusolojen johtamisjärjestelmä sallii Tampereen pormestarille nopean päätöksenteon häiriötilanteen hoitamiseksi.

Tampereen kaupungin pormestarin Lauri Lylyn toimintavalta poikkeusoloissa kasvaa. ­

16.3.2020 15:47 | Päivitetty 16.3.2020 16:22

Aamulehti

Tampereen kaupunki siirtyy häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtamisjärjestelmään. Kaupunginhallitus päätti asiasta tänään 16.3.2020.

– Tällä ratkaisulla varmistamme nopean lainmukaisen päätöksenteon koronatilanteen hoitamiseksi, sanoo Tampereen kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula.

Perttulan mukaan johtamisjärjestelmän käyttöönotto ei suoraan tarkoita, että Tampere valmistautuu valmiuslakiin.

– Jos valmiuslaki tulee, saamme velvoittavia linjauksia valtioneuvostolta ja silloin kaikissa kaupungeissa toimitaan yhtenäisen linjan mukaan. Tulee valmiuslaki tai ei, tällä ratkaisulla varmistamme nopean ja lainmukaisen päätöksenteon koronatilanteen hoitamiseksi, Perttula sanoo.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio (vihr.) kommentoi päätöstä Twitterissä.

Suomen hallitus järjestää tiedotustilaisuuden kello 16. Aamulehti lähettää tiedotustilaisuuden suorana.

Johtamisjärjestelmä mahdollistaa sen, että Tampereen pormestari Lauri Lyly voi tarvittaessa tehdä nopeasti päätöksiä, joilla vastataan koronaviruksen aiheuttamaan häiriötilanteeseen.

Normaalisti päätökset menevät johto- ja lautakuntien käsiteltäviksi ja jo lautakunnan koolle kutsumisessa voi kestää päiviä. Häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtamisjärjestelmässä asiat käsitellään kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmässä, jonka esityksestä pormestari tekee päätöksen. Näin voidaan toimia esimerkiksi perusopetuksen koulujen sulkemisen kohdalla.

– Tällä turvataan se, että pystymme tekemään tarvittavat koronatilanteeseen liittyvät päätökset nopeasti, Perttula sanoo.

Häiriötilanteiden johtoryhmään kuuluvat Perttulan mukaan kaupungin ylin johto ja tilanteen edellyttämiä asiantuntijoita, kuten epidemologi.

Toimet, joita pormestari voi häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa käyttää, on listattu Tampereen kaupungin häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtosäännössä. Siihen voi tutustua kokonaisuudessaan Tampereen kaupungin sivuilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?