Seitsemän koronapotilasta sairaalahoidossa Taysin Erva-alueella - Koronavirus - Aamulehti

Seitsemän koronapotilasta on sairaalassa Taysin vastuualueella: ”On päivien kysymys, että epidemia Pirkanmaalla alkaa”

Pirkanmaalla on todettu 54 koronavirustartuntaa, mutta virustartuntaa kantavia on arviolta noin tuhat. Kuusi kymmenestä todetusti tartunnan saaneesta on miehiä. Tartunnan saaneita on maakunnassa muuallakin kuin Tampereen seudulla.

Johtajaylilääkäri Juhani Sand vastasi Aamulehden esittämiin kysymyksiin.­

25.3. 15:03 | Päivitetty 25.3. 19:30

Aamulehti

Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin erityisvastuualueella on seitsemän koronaviruspotilasta sairaalahoidossa keskiviikkona 25. maaliskuuta.

– Heistä kenenkään tila ei ole vakava. Kukaan ei ole tehohoidossa, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand.

ERVA-alue kattaa Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen. Seitsemän sairaalahoidossa olevan lisäksi keskiviikkona yhden potilaan Kanta-Hämeessä kerrottiin kuolleen koronavirukseen.

Juhani Sandin mukaan on enää vain päivien kysymys, että koronavirusepidemia saavuttaa Pirkanmaan.

– Jos epidemian alkuna pidetään sitä, että tartuntaketjuja ei enää pystytä selvittämään, silloin kyse on enää päivistä. Tilanne Pirkanmaalla on yhä rauhallinen, mutta iso epidemia näyttää olevan alkamassa. Viikko viikolta tämä vilkastuu. Se, mitä tapahtuu Uudellamaalla, tulee pienellä viiveellä meille, Sand sanoo.

Kaikki koronaviruksesta: Suomessa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuollut kolme ihmistä

Muuallakin kuin Tampereen seudulla

Pirkanmaalla on keskiviikkoon 25. maaliskuuta mennessä todettu 54 koronavirustartuntaa. Sandin mukaan positiivisia testituloksia tulee ilmi nyt päivittäin ja yksittäisiä potilaita tulee sairaalahoitoon.

Sandin mukaan tartunnan saaneista pirkanmaalaisista suurin osa asuu Tampereen seudulla, mutta ei pelkästään.

Potilaiden joukossa on kaikenikäisiä, mutta eritoten työikäisiä, koska moni on saanut tartunnan hiihtolomalta Euroopasta.

Tämä on Pirkanmaan koronavirustilanne nyt, tartuntamäärät kasvavat tasaisesti – ”Meidän strategia on, että jokainen tapaus puidaan juurta jaksaen”

– Myös ikäihmisiä liittyy näihin tartuntaketjuihin.

Juhani Sand kertoo, että muutama tartunnan saaneista pirkanmaalaisista on jo parantunutkin taudista, mutta ei vielä moni, koska tartuntoja on Pirkanmaalla todettu vasta 5. maaliskuuta lähtien.

Pirkanmaalla sairastuneista noin 60 prosenttia on miehiä. Sama ilmiö on nähtävissä myös maailmalla.

– Syitä tähän on spekuloitu. On pohdittu, onko kyse genetiikasta, harjoittavatko miehet enemmän sosiaalista kanssakäymistä julkisilla paikoilla vai onko kyse esimerkiksi käsihygienian noudattamisesta.

Pirkanmaalla ehkä noin tuhat tartunnan saanutta

Koko maassa koronavirustestejä on tehty noin 13 000. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n arvion mukaan tartunnan saaneita on 20-kertaisesti verrattuna testeillä todettuihin. Pirkanmaalla se siis tarkoittaisi nyt noin tuhatta viruksen kantajaa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat