Näin kaupat suojavarusteista syntyivät: Tiina Jylhä ja Onni Sarmaste kommentoivat kohua – Jylhän mukaan hänen tilaamansa tuotteet eivät liity Sarmasteen erään - Koronavirus - Aamulehti

Näin kaupat suojavarusteista syntyivät: Tiina Jylhä ja Onni Sarmaste kommentoivat kohua – Jylhän mukaan hänen tilaamansa tuotteet eivät liity Sarmasteen erään

Tiina Jylhä ja Onni Sarmaste kommentoivat suojavarustekaupoista syntynyttä kohua. Jylhän mukaan Sarmasteen tilaama ja Huoltovarmuuskeskukselle toimitettu suojavarustelasti ei ole sama, joka hänen kauttaan on tulossa Suomeen kuun lopussa.

Tiina Jylhä kertoo nyt näkemyksensä suojavarustekohusta.­

11.4.2020 9:32 | Päivitetty 11.4.2020 21:26

Tiina Jylhä vastaa puhelimeen Tallinnan kodistaan.

– En ymmärrä mistä minua syytetään, en ole tehnyt mitään. Voin vannoa käsi Raamatulla, että en ole tehnyt mitään väärää, hän sanoo Iltalehdelle.

– Minun kauttani tehty tilaus on vasta tulossa. Sen pitäisi olla Suomessa tämän kuun lopussa. Ne varusteet ovat kenen tahansa testattavissa ja ne ovat varmasti kelvollisia ja tilauksenmukaisia tuotteita.

Kauneusyrittäjänä tunnetun Jylhän nimi nousi esiin, kun Suomen Kuvalehti ensimmäisenä uutisoi Suomen Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) ostaneen yhteensä kymmenellä miljoonalla eurolla suojavarusteita, kuten hengityssuojaimia ja kirurginmaskeja, Jylhältä ja liikemies Onni Sarmasteelta.

Ministeri Tuula Haatainen ilmoitti, että Huoltovarmuuskeskuksen johtaja eroaa välittömästi, tilalle väliaikaisesti elinkeinoministeriön viranhaltija Janne Känkänen

Suojainhankinoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: HVK:n selvitettävä epäselvyydet

Suomessa kuitenkin havaittiin, että toimitetut maskit olivat sairaalaoloihin sopimattomia ja niissä oloissa käyttökelvottomia.

Jylhä haluaa nyt kertoa oman näkemyksensä tapahtumista.

Hakola hyväksyi

Jylhän mukaan hänen yhtiönsä The Look Medical Care OÜ (TLMC) teki Huoltovarmuuskeskukselle tarjouksen 1,1 miljoonan KN96-maskin toimittamisesta yhteishintaan 4 180 000 euroa maaliskuun 27. päivänä.

Jylhä sanoo valtuuttaneensa Onni Sarmasteen neuvottelemaan kauppaa HVK:n kanssa. Omien sanojensa mukaan hän ei tuntenut liikemiestä entuudestaan. Jylhän mukaan Sarmaste esiintyi sekä TLMC:n että Huoltovarmuuskeskuksen suuntaan yhtiönsä LDN Legal Partners nimissä.

– Oletin nimen perusteella Sarmasteen olevan lakimies, Jylhä sanoo.

Sarmaste tunnetaan pikavippifirmojen yrittäjänä. Hänellä on ulosotossa yhteensä 46 000:n euron edestä saatavia.

Jylhän mukaan jo seuraavana päivänä 28.3. HVK:n perustuotanto-osaston johtaja Jyrki Hakola lähetti Huoltovarmuuskeskuksen puolesta hänelle tilausvahvistuksen ja hyväksyi tarjouksen.

Iltalehti on nähnyt tilausvahvistuksen. Tilausvahvistus koskee TLMC:n tekemän tarjouksen mukaisesti 1,1 miljoonaa suojainta.

Jylhän asiamiehen Kari Uotin mukaan tässä vaiheessa TLMC:n ja Huoltovarmuuskeskuksen välille oli syntynyt juridinen sopimus.

Kiirastorstaina Helsingin Sanomat uutisoi ensimmäisenä Jylhän maskien sertifikaatteihin liittyvistä epäselvyyksistä. Suojamaskien sertifikaattia kutsuttiin väärennetyksi.

Kari Uoti kommentoi tapausta blogissaan. Hänen mukaansa Tiina Jylhä ei ole toimittanut yhtään maskia Huoltovarmuuskeskukselle ja väitteet väärennetyistä sertifikaateista ja asiattomuuksista tähän asiaan liittyen ovat ”kovin rajuja”.

– Ainoa taho, joka mitään on toimittanut on Onni Sarmaste/hänen yhtiönsä, kirjoittaa Uoti.

"Eivät liity Sarmasteen erään”

Seuraavana päivänä, sunnuntaina 29.3. Onni Sarmaste oli Tiina Jylhän mukaan tehnyt hänen tietämättään Huoltovarmuuskeskukselle TLMC:n tarjouksen kanssa identtisen tarjouksen oman firmansa nimissä. Nyt tarjouksen tekijäksi ja myyjäksi oli merkitty Onni Sarmasten LDN Legal Partners ja pankkiyhteys muutettu LDN Legal Partners pankkitiliksi Belgiassa.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema on vahvistanut, että HVK teki kaupan Sarmasteen yhtiön kanssa tiistaina 7.4. Suomeen saapuneista suojaimista. Kauppasumma, viisi miljoonaa euroa, maksettiin Sarmasteen suomalaisen yhtiön tilille.

Lisäksi Tiina Jylhän Virossa toimivan yrityksen kanssa on tehty erillinen toimitus, josta maksettu ennakkomaksu on jäädytetty.

Luminor-pankki jäädytti 2,5 miljoonan ennakkomaksun. Syy jäädytykseen on virolaislehti Ärilehtin mukaan se, että pankki epäilee Jylhän yritystä rahanpesusta, tai mahdollisesti terrorismin rahoittamisesta.

Jylhän virolaisen juristin Vahur Kivistikin mukaan Danske-pankin ja muun muassa Swedbankin rahanpesuskandaalien jälkeen Viron pankkivirkailijoilla on taipumus ylireagoida mahdollisiin riskeihin.

– Minun tilaamani tuotteet ovat tulossa, eivätkä ne liity mitenkään jo Suomeen tulleeseen Sarmasteen erään, Tiina Jylhä vakuuttaa.

– Minua saa höykyttää ja tuomita omista tekemisistäni, mutta en ota mitään vastuuta Sarmasteen tekemisistä, Jylhä sanoo.

Sarmaste: Osa rahoista maksettu Kiinaan

Huoltovarmuuskeskus on jo maksanut Sarmasteelle viisi miljoonaa tiistaina saapuneista suojaimista. Sarmasteen mukaan hän on maksanut rahoista jo Kiinaan tehtaalle, ja loput ovat hänen yrityksensä tilillä Nordeassa. Hän ei pysty kertomaan, minkä yrityksen tilille ne on maksettu.

Sitä, kuinka paljon Sarmaste on maskeista alun perin maksanut, hän ei halua kertoa vaan vetoaa liikesalaisuuteen. Sarmasteen mukaan Suomeen toimitetussa lähetyksessä oli 2 050 000 kirurginmaskia ja 230 000 hengityssuojainta.

Olisitko valmis palauttamaan saamasi rahat?

– Maskithan menivät käyttöön. Olen valmis neuvottelemaan asiasta, sanoo Sarmaste.

Eli odotat jonkinlaista hyvitystä?

– Kuten sanoin, olen valmis neuvottelemaan tästä hyvässä hengessä.

”Maskit tilauksen mukaisia”

Sarmasteen mukaan hänen toimittamansa maskit olivat Huoltovarmuuskeskuksen tilauksen mukaisia. Hän viittaa tässä kiirastorstain tiedotustilaisuuteen ja sanoo, että Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema itse myönsi asian.

– Älä siteeraa minua tästä vaan katso se lähetys, hän toteaa.

Louneman mukaan tuotteiden kriteereinä olivat hinta, nopea saatavuus sekä tavaroiden soveltuvuus Suomen sairaaloihin. Toimitusjohtaja sanoi heti tilaisuuden alussa, että ensimmäinen toimitettu tavaraerä ei ollut tilauksen mukainen.

Lounemalta tivattiin kuitenkin tarkempaa vastausta kysymykseen, olivatko maskit tilauksen mukaisia. Kolmannella kerralla hän sanoi, että maskit olivat sinänsä tilausvahvistuksen mukaisia, mutta että niiden laatu ei vastannut sairaalakäytössä vaadittavaa tasoa.

Sarmaste sanoo, ettei hän voi tällä hetkellä kommentoida, pyydettiinkö häntä tilauksessa toimittamaan nimenomaan sairaalakäyttöön sopivia maskeja.

Kiistää Jylhän väitteet

Tiina Jylhä on väittänyt Suomen Kuvalehden jutussa, että Sarmaste olisi vienyt hänelle tarkoitetun tilauksen hänen nenänsä edestä ja syyttää tätä kavalluksesta. Sarmaste kiistää tämän asian.

– Tiina Jylhä oli yksi mahdollinen toimittaja, hän kuittaa.

Sarmaste sanoo, että Jylhän syytökset ovat tulleet hänelle täytenä yllätyksenä.

– Sain vihjeen, jonka mukaan suomalais-virolaisella sairaalayhtiöllä olisi tavaraa valmiina Kiinassa. Sitten minulle selvisi, että siinä on taustalla Tiina Jylhä. Kun sain tuotteiden sertifikaatit haltuuni, minulle selvisi, että ne ovat väärennöksiä.

– Meillä oli Jylhän kanssa sopimus, mutta kun sertifikaattien väärentäminen tuli minulle ilmi, sanoin, etten pysty asioimaan tämän toimijan kanssa.

Liikemies on vaitonainen siitä, miten hän itse valikoitui yhdeksi HVK:n tavaran toimittajista. Hän kiistää, että hän olisi tuntenut jonkun keskuksesta.

– Se on vain siitä kiinni, kuka jaksaa tehdä sen työn, että keneen pitää olla yhteydessä.

Keneen olet ollut tämän asian tiimoilta yhteydessä?

– En valitettavasti voi kommentoida asiaa. Ymmärrät varmaan miksi.

Niin miksi et voi kommentoida?

– Uskon, että Huoltovarmuuskeskus varmaan itse antaa tästäkin lausunnon jossakin vaiheessa.

Sarmaste kutsuu asiasta noussutta kohua ”täydeksi mustamaalaukseksi”. Hän ei koe tehneensä mitään väärää.

– Kukaan muu ei pystynyt järjestämään tavaraa niin nopeasti kuin minä pystyin. Totuus on se, että Suomen vanhustyöntekijät, kotihoitajat ja poliisit saivat maskeja nopealla aikataululla, hän sanoo.

Oikaisu 11.4.2020 kello 21.23: Liikemiehen nimi luki jutussa aiemmin virheellisesti muodossa Olli Sarmaste. Hänen nimensä on Onni Sarmaste.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?