Pirkanmaalla kaksi uutta tartuntaa, koko viikolla vain 27 – Mistä viruksen pieni määrä maakunnassa johtuu? - Koronavirus - Aamulehti

Pirkanmaalla kaksi uutta tartuntaa, koko viikolla vain 27 – Mistä viruksen pieni määrä maakunnassa johtuu?

Pirkanmaalla on todettu 2 uutta koronavirustartuntaa. Koko viikon aikana tapauksia on kasvatetusta testausmäärästä huolimatta todettu vain 30.

Sairaanhoitopiiri joutuu muovaamaan koronaepidemian takia uudet toimintamallit epämääräisen pituiseksi ajaksi. ­

12.4.2020 9:40 | Päivitetty 12.4.2020 15:34

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti sunnuntaina 2 uudesta vahvistetusta koronavirustartunnasta.

Tällä viikolla uusia tartuntoja on todettu Pirkanmaalla joka päivä alle kymmenen. Yhteensä tartuntoja todettiin Pirkanmaalla tällä viikolla 27. Perjantaina sairaanhoitopiiri kertoi vain yhdestä tautitapauksesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan Pirkanmaan uudet tartunnat on todettu Sastamalassa. Lauantaihin mennessä Sastamalassa oli varmistunut kahdeksan koronatartuntaa, sunnuntaina määrä nousi kymmeneen.

Muualla Pirkanmaalla tartunnat ovat jakaantuneet kunnittain seuraavasti: Kangasala 12, Nokia 5, Orivesi 6, Pirkkala 6, Tampere 90, Valkeakoski 13 ja Ylöjärvi 7. THL:n tilasto huomioi vain paikkakunnat, joissa tartuntoja on enemmän kuin neljä.

Alueella ei paljoa virusta

Tampereen yliopistollisen sairaalan infektioyksikön osastonylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan todettujen tartuntojen pieni määrä kertoo, ettei alueella vielä ole paljoa virusta.

– Testaamisesta se ei ainakaan ole kiinni. Näillä kriteereillä, joilla olemme testanneet, emme ole enempää löytäneet ja meillä on laajat kriteerit, hän sanoo.

THL:n tilastojen mukaan Pirkanmaalla on testattu jokaista 100 000 asukasta kohden 990 ihmistä. Esimerkiksi Uudellamaalla vastaava luku on 1303, Varsinais-Suomessa 622 ja Päijät-Hämeessä 603.

Testejä alueella tekevät myös Mehiläinen, Terveystalo ja Pihlajalinna. Niiden toteamat tartunnat näkyvät Pirkanmaan sairaanhoitopiirin julkaisemissa luvuissa.

Sairaanhoitopiirin työntekijöiden työterveyshuolto Pirte testaa sairaanhoitohenkilökuntaa.

Henkilökunnalle avattiin oma koronavirus-näytteenottopiste Taysille – Parissa päivässä testattu yli 200 työntekijää: ”Tilanne on ollut ruuhkainen”

Määrä voi vielä nousta

Epidemian sammumiseen Syrjänen ei usko. Hän arvioi, että Pirkanmaan tartuntamäärät lähtevät nousuun, kun Uudenmaan sulku avataan.

– Ei tauti voi yhdessä sairaanhoitopiirissä sammua kokonaan. Liikettä maakuntien välillä on niin paljon, että tilanne ennen pitkää tasaantuu, hän sanoo.

Uudenmaan sulku on määrä avata 19. huhtikuuta, eli tasan viikon päästä sunnuntaina.

Syrjäsen mukaan tulevaisuutta ei voi ennustaa ja Pirkanmaan epidemiatilanteen kehitys riippuu paljon myös Suomen strategiasta.

– Tähän saakka tauti on pyritty päästämään hallitusti eteenpäin, jotta resurssit riittävät. Jos Suomi kääntää linjaansa ja valitsee tukahduttamisen, voi olla, ettei tapauksia tulekaan niin paljoa.

THL:n tilastojen mukaan sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on laskenut yhdellä Taysin eritysvastuualueen alueella. Sairaalahoito tarvitsee nyt 14 henkilöä. Osastohoidossa on 9 ihmistä ja tehohoidossa 5.

Koko maassa 2 974 tapausta

Suomessa on todettu yhteensä 2 974 tautitapausta. Ero lauantain lukemaan on 69. THL:n mukaan koko maassa tehdään reilut 2 000 koronavirustestiä päivässä. Näytteitä on otettu yli 45 000.

Koko massa tapauksia on eniten HUS:n alueella Uudellamaalla, missä lukema on nyt 1 864. Seuraavaksi eniten tapauksia on Pirkanmaalla, 170, ja sitten Varsinais-Suomessa, missä on rekisteröity 167 tapausta.

Tautiin on kuollut koko maassa 56 ihmistä.

THL mittaa myös viruksen ilmaantuvuutta, jossa tartuntojen määrä on suhteutettuna alueen väkilukuun. Tässä vertailussa Pirkanmaa sijoittuu itse asiassa koko maan keskivaiheille. Väkilukuun nähden Pirkanmaalla ei siis Suomen mittakaavassa ole erityisen paljon tartuntoja.

Suurinta viruksen esiintyvyys on HUS:n alueella, seuraavaksi eniten virusta esiintyy Länsi-Pohjassa, Lapissa, Kainuussa, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa ja Kanta-Hämeessä. Ja vasta sitten Pirkanmaalla. Pienintä viruksen esiintyvyys on Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lauantaina viimeksi päivittyneiden tietojen mukaan Taysin erityisvastuualueella oli sairaalahoidossa yhteensä 15 henkilöä. Heistä tehohoidossa oli 5.

THL:n tietojen mukaan Pirkanmaalla on tehty yhteensä lähes 5 100 koronavirustestiä.

Uutista päivitetty 12.4. klo 10.51: Lisätty osastonylilääkäri Jaana Syrjäsen kommentit.

Uutista päivitetty 12.4. kello 12.18: Päivitetty THL:n tuoreet luvut koko Suomen tilanteesta.

Täsmennys 12.4. klo 13.24: Täsmennetty tietoa yksityisten terveyspalveluiden testaamisesta.

Uutista päivitetty 12.4. klo 14.56: Lisätty tieto, että terveydenhuoltohenkilökunnalta testejä ottaa myös Pirte.

Uutista päivitetty 12.4.2020 kello 15.34: Lisätty tiedot tartunnoista kunnittain Pirkanmaalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?