Onni Sarmaste STT:lle: Huoltovarmuuskeskus tiesi, mitä oli ostamassa - Koronavirus - Aamulehti

Onni Sarmaste STT:lle: Huoltovarmuuskeskus tiesi, mitä oli suojavarustekaupassa ostamassa – ”Enhän minä silloin toimita sairaalakäyttöön tarkoitettua tavaraa”

Liikemies Onni Sarmasteen kertoo STT:lle, että Huoltovarmuuskeskus tilasi suojavarusteet siviilikäyttöön, eikä sairaalakäyttöön.

Suojamaskeista on ollut tänä keväänä kysyntää.­

12.4.2020 21:12

Huoltovarmuuskeskuksen epäonnisten suojavarustekauppojen jälkipyykki jatkuu.

Suomi on maksanut ensimmäisestä Kiinasta saapuneesta lentokoneella tuodusta erästä viisi miljoonaa euroa. Testeissä kävi kuitenkin ilmi, ettei kasvosuojaimia voidakaan käyttää sairaaloissa huonon laadun vuoksi.

Ensimmäisen erän toimittanut, maksuhäiriöistä kärsinyt pikavippiyrittäjä Onni Sarmaste on kertonut Iltalehdelle, että hän toimitti Suomeen 2 050 000 kirurginmaskia sekä 230 000 hengityssuojainta.

Huoltovarmuuskeskus ei ole kommentoinut määriä.

Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström totesi perjantain pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että ”suojaimet on tilattu ensisijaisesti sairaalakäyttöön”.

Suojavarusteita voi HVK:n mukaan käyttää kuitenkin kotihoidossa ja hoivakodeissa.

Näin kaupat suojavarusteista syntyivät: Tiina Jylhä ja Onni Sarmaste kommentoivat kohua – Jylhän mukaan hänen tilaamansa tuotteet eivät liity Sarmasteen erään

Mitä kaikkea Suomen suojainkaupoista nyt tiedetään? – Kokosimme vastaukset keskeisimpiin kysymyksiin epäonnistuneista miljoonakaupoista

”En voi lukea ajatuksia”

Ennen tehtävästään eroamistaan Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Toni Lounema myönsi torstaina, että suojavarustehankinnoissa oli tapahtunut virheitä.

Esimerkkinä hän mainitsi, että kaupan osapuolien taustoja ei tarkistettu.

Ministeri Tuula Haatainen ilmoitti, että Huoltovarmuuskeskuksen johtaja eroaa välittömästi, tilalle väliaikaisesti elinkeinoministeriön viranhaltija Janne Känkänen

Huoltovarmuuskeskus ei tarkistanut taustoja suojavälinekaupoissa, Jylhälle ja Sarmasteelle maksettiin miljoonia – ”Jatkossa on oltava tarkempi”

Aluksi Lounema esitti asian niin, että toimitettu materiaali ei ollut tilauksen mukaista. Hän joutui kuitenkin lopulta myöntämään, että sinällään tavara oli tilauksen mukaista, vaikka käyttötarkoitukseen ei sopinutkaan.

Sunnuntaina Onni Sarmaste sanoi STT:lle, että materiaali oli tilauksen mukaista, eikä niitä ollut alun perinkään tarkoitettu sairaalakäyttöä varten.

– Jos minulta tilataan siviilikäyttöön tarkoitettua tavaraa, enhän minä silloin toimita sairaalakäyttöön tarkoitettua tavaraa. Hinta olisi ollut täysin eri, Sarmaste sanoo STT:lle.

STT kertoo nähneensä dokumentit, joiden mukaan HVK osti Sarmasteen yritykseltä 1,1 miljoonaa sisäänhengitysilmaa puhdistavia hengityssuojaimia ja 2 miljoonaa kevyempiä kirurginmaskeja.

Sarmasteen mukaan hänen kanssaan ei ollut puhetta, mihin maskeja aiotaan käyttää. Puhe oli vain maskien luokituksesta.

– En minä voi lukea heidän ajatuksiaan siitä, tarvitsevatko he sairaalakäyttöön tavaraa, jos he tilaavat tavaraa siviilikäyttöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?