Matkustusrajoitteet palautettiin kymmeneen maahan - Koronavirus - Aamulehti

Mitä hallituksen uudet rajoitukset tarkoittavat? Näin matkustaminen muuttuu 24. elokuuta

Keskiviikkoisessa hallituksen tiedotustilaisuudessa matkustusrajoitteet palautettiin Suomen ja kymmenen valtion välille. Näistä maista palaaville suositellaan 14 päivän mittaista omaehtoista karanteenia.

Finnair on saanut asiakkailtaan reilusti yli satatuhatta korvaushakemusta perutuista lennoista. Takaisinmaksut ovat viivästyneet.

20.8.2020 13:26

Aamulehti

Hallitus ilmoitti uusista matkustusrajoitteista tiedotustilaisuudessa keskiviikkoaamuna 19.8. Matkustusrajoitteet palautetaan yhdeksään Euroopan maahan ja Japaniin, ja ne astuvat voimaan maanantaina 24. elokuuta.

Mitä nämä rajoitteet käytännössä tarkoittavat?

Sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja Maltan, Kreikan, Saksan, Islannin, Norjan ja Tanskan välille. Näissä maissa tartunnat ovat kääntyneet nousuun edellisen arvion jälkeen. Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja toisen Schengen-maan välistä liikennettä.

Sisä- ja ulkorajaliikenne?

Sisärajaliikenne, eli sisärajan ylittävä liikenne, tarkoittaa Suomen ja toisen Schengen-maan välistä liikennettä.

Ulkorajaliikenne tarkoittaa Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattoman maan välistä liikenne.

EU:n jäsenmaista Schengen-alueeseen eivät kuulu Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Kypros eikä Romania. Myös Yhdistynyt Kuningaskunta ei ole osa Schengen-aluetta.

Jokaisen Suomesta toiseen valtioon matkustavan tulee itse tarkistaa, mitkä ovat maahantulon rajoitukset kohdemaassa. Kohdemailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan matkailijoille.

Lähde: Rajavartiolaitos

Ulkorajaliikenteen valvonta palautetaan Suomen ja San Marinon, Irlannin ja Kyproksen väliseen liikenteeseen sekä Japanin asukkaille Japanista Suomeen saapuvassa liikenteessä. Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattoman valtion välistä liikennettä.

Rajoituksia palautetaan epidemiologisen arvion perusteella. Näistä maista palaaville henkilöille suositellaan omaehtoista 14 päivän mittaista karanteenia.

Maista, joissa matkustusrajoitteet ovat voimassa, saa edelleen matkustaa Suomeen työmatkan tai jonkun muun välttämättömäksi luokiteltavan syyn, kuten sukulaisen tapaamisen tai seurustelusuhteen takia.

Tällä hetkellä Suomesta saa matkustaa ilman karanteenia kahdeksaan Euroopan maahan: Latviaan, Viroon, Unkariin, Liettuaan, Italiaan, Liechtensteiniin, Slovakiaan ja Vatikaaniin. Euroopan ulkopuolisista maista rajoitteet on aikaisemmin purettu Suomen ja Uuden-Seelannin, Georgian, Ruandan, Thaimaan, Etelä-Korean, Uruguayn ja Tunisian väliltä.

Skopjen lentojen tilanne yhä mietinnässä

Liikenne sallitaan Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan rajanylityspaikoilla pohjoisessa rajayhteisöjen arjen helpottamiseksi. Rajayhteisöllä tarkoitetaan kummassakin maassa asioivia, raja-alueilla asuvia ihmisiä.

Liikenne sallitaan, vaikka kummassakin maassa tartuntojen määrä on ylittänyt hallituksen asettaman riskirajan. Riskiraja on 8-10 tartuntatapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa puhuttiin myös Skopjen lentojen tilanteesta. Pohjois-Makedoniassa sijaitsevasta Skopjesta on saapunut Suomeen viime viikkojen aikana kymmeniä koronavirustartuntoja.

Liikenneministeri Timo Harakan (sd.) mukaan päätös lentojen keskeyttämisestä on liikenne- ja viestintävirasto Traficomin valmistelussa. Nykyinen lainsäädännön puitteissa hallitus ei voi tehdä asiasta päätöstä. Harakan arvion mukaan lennot kuitenkin tullaan mahdollisesti keskeyttämään lauantaina 29. elokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut