Tässä kaikki hallituksen maanantaiset kriisipäätökset – Lue koko lista järeistä toimenpiteistä ja katso tallenne historiallisesta tiedotustilaisuudesta - Koronavirus - Aamulehti

Tässä kaikki hallituksen maanantaiset kriisipäätökset – Lue koko lista järeistä toimenpiteistä ja katso tallenne historiallisesta tiedotustilaisuudesta

Hallitus linjasi maanantaina koronaviruksen torjumisen uudet toimenpiteet. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta.­

16.3.2020 17:13 | Päivitetty 17.3.2020 0:39

Aamulehti

Suomen hallitus totesi maan olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi maanantaina lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa.

Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset astuvat voimaan keskiviikkona 18. maaliskuuta 2020 ja ovat voimassa aina 13. huhtikuuta 2020 asti.

– Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot, pääministeri Sanna Marin (sd) totesi tiedotustilaisuudessa hieman kello viiden jälkeen maanantai-iltana.

Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle huomenna, eli tiistaina 17. maaliskuuta.

Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti.

Tässä ovat kaikki hallituksen 19 kovaa linjausta.

1. Päiväkodit auki

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

2. Koulut kiinni

Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1–3. luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

3. Etäopetusta

Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

4. Yo-koe tehdään

Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

5. Enintään 10 henkeä

Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

6. Tiloja suljetaan

Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.

7. Vierailuja kielletään

Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.

8. Vain erityistapauksessa vieraillaan

Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

9. Etätöitä lisää

Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat.

10. Yli 70-vuotiaat miltei karanteeniin

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

11. Lisätään sote-kapasiteettia

Lisätään sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa. Yksityisen sektorin kapasiteetti otetaan yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Samaan aikaan joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.

12. Lisää testausta

Kasvatetaan korona-testauskapasiteettia. THL tukee alueita tältä osin.

13. Lomia palaa

Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

14. Työvelvoite ammattilaisille

Varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.

15. Liikkumista voidaan rajoittaa

Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.

16. Rajat kiinni

Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

17. Ulkomailta karanteeniin

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

18. Pitkä poissaolo

Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

19. Puolustusvoimat valmiina

Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan.

Hallituksen historiallinen tiedotustilaisuus on katsottavissa kokonaisuudessaan oheisesta videosta.

Koiraa saa ulkoiluttaa

Hallituksen tiedotustilaisuus herätti myös kysymyksiä, kuten sen, mitä tarpeettoman oleilun välttäminen yleisillä paikoilla käytännössä tarkoittaa.

Tiedotustilaisuudessa pääministeri Marin ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) rauhoittelivat, että ulkona saa edelleen käydä.

– Suomalaiset saavat ja voivat huomennakin ulkoiluttaa koiraa, käydä puolison kanssa kävelyllä, istahtaa puistonpenkille ja odottaa julkista kulkuneuvoa, Marin kertoi.

Hallituksen mukaan siis yhteiskunnan välttämättömät toiminnot, kuten apteekit ja ruokakaupat, pysyvät auki. Niiden elinkeinoharjoittajien, joiden tarjoama palvelu ei ole välttämätön, tulisi kuitenkin pohtia oviensa sulkemista.

– Ei auta, että lapset, jotka muuten olisivat koulussa, ovat iltaisin kaupungilla. Jokaisen suomalaisen on nyt tultava siihen lopputulokseen, että jotta voimme suojella ikäihmisiä ja riskiryhmään kuuluvia, joudumme kaikki epämukavuusalueelle, Kiuru sanoi.

– Yritetään nyt seuraavat kolme, neljä viikkoa olla vähän vähemmän kanssakäymisessä keskenämme, kiteytti oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) hallituksen linjaamat kovat toimet.

Hallitus painotti tiedotustilaisuudessaan, että toimien syynä on erityisesti riskiryhmien suojelu, mutta myös terveydenhoitoalan resurssien riittävyyden turvaaminen.

Tiedotustilaisuudessa Hallitus kertoi myös varautuneensa siihen, että myös liikkumista maan sisällä joudutaan mahdollisesti rajoittamaan.

Marinin mukaan tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa leviää paljon varmistamatonta tietoa. Hallitus aikoo jatkossa järjestää päivittäisen tiedotustilaisuuden, jotta kansalaisille saataisiin oikeaa tietoa koronaviruksesta.

– Tarkoituksena on, että minä, meidän muut ministerit tai asiantuntijat kertovat ajankohtaisesta tilanteesta medialle ja sitä kautta yleisölle niin, että oikeaa tietoa on tarjolla, Marin kertoi.

Hallitus totesi myös, että koronavirustestausta on syytä lisätä. Aikaisemmin mediassa on kerrottu, että koronavirusta ei välttämättä testattaisi enää kaikilta oireilevilta.

– Tällä hetkellä ei ole antaa tarkkaa lukua tartunnoista, enkä usko, että edes THL:n asiantuntijoilla on tarkkaa tietoa siitä. Haluamme, että epidemian kulkiessa saamme mahdollisimman tarkkaa tietoa ja juuri tämän takia kohdassa 12 olemme linjanneet, että kasvatamme testauskapasiteettia, jotta on dataa ja tietoa siitä, miten epidemia Suomessa kulki. Siksi testausta on syytä lisätä, Marin sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?