Koronavirus: Jos epäilet tartuntaa, näitä numeroita tarvitset - Koronavirus - Aamulehti

Mikä on lähikontakti, mitä eristys käytännössä tarkoittaa ja miten saat ruokaa, jos joudut eristykseen kotiisi? Tässä tarkat toimintaohjeet ja kaikki tärkeät puhelinnumerot, jotka jokaisen on nyt hyvä tietää

Tampereella ja muualla Pirkanmaalla hiihtoloman päättyminen ei ole aiheuttanut koronaviruksen takia ylimääräisiä järjestelyjä, mutta otettujen näytteiden määrä kasvaa koko ajan. Tilannetta seurataan tarkasti ja päivitetään tarpeen vaatiessa vaikka joka päivä. Jos epäilet koronavirusta itselläsi tai perheenjäsenelläsi, soita aina ensin puhelimella terveydenhuoltoon, niin saat tarkat ohjeet siitä, miten sinun kannattaa toimia.

Ennen potilashuonetta sijaitsee sulkutila, jossa puetaan suojaimet. Sulkutila varmistaa alipaineen pysymisen potilashuoneessa myös silloin, kun ovesta kuljetaan. Potilashuoneessa ilma vaihtuu 12 kertaa tunnissa.

28.2.2020 18:43 | Päivitetty 7.3.2020 11:57

Aamulehti

Suomessa oli alkuviikkoon (viikko 10) mennessä tehty jo pitkälti toistasataa koronavirustestiä epäillyiltä taudinkantajilta. Pirkanmaalla testejä on tehty kymmeniä. Testejä on tehty matkailijoille, jotka ovat tulleet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n epidemia-alueeksi nimeämistä maista.

Testejä on tehty ihmisille, jotka ovat olleet oireisia ja jotka ovat täyttäneet matkustuskriteerit.

Hiihtolomaviikon päätyttyä monet matkalaiset ovat palanneet kouluihin, päiväkoteihin ja työpaikoille.

Matkailijoiden palaaminen on näkynyt lisääntyneenä otettujen näytteiden määränä.

Lue lisää: Pirkanmaalla on tutkittu jo kymmeniä koronavirusnäytteitä – Italiasta tulleille testejä tehdään nyt hyvin matalalla kynnyksellä

– Lääkäreitä on varmasti riittävästi ja koronavirusnäytteitä voidaan ottaa riittävä määrä. Laboratoriokapasiteetti riittää varmasti. Tilannetta tarkastellaan aina kulloisenkin hetken mukaan ja sitä päivitetään tarpeen vaatiessa joka päivä, Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen kertoi Aamulehdelle viime viikolla.

Mahdollisesti otettavan koronavirustestin tulos saadaan nopeasti, sillä näytteitä ei enää tarvitse lähettää Huslabiin Helsinkiin analysoitavaksi, vaan tutkimus tehdään Tampereella.

– Tuloksen saaminen kestää nelisen tuntia. Tosin sen lisäksi vie oman aikansa ennen kuin henkilö näytteenottoon saadaan, Syrjänen sanoo.

Näytteiden ottamisesta päättää aina infektiolääkäri. Hän päättää myös siitä, missä näytteet otetaan.

– Tarpeen vaatiessa näytteet voidaan ottaa myös kotona tai tulla hakemaan potilas sieltä paikkaan, missä näytteet voidaan ottaa.

Kaikki Aamulehden koronaviruksesta kertovat uutiset voit lukea osoitteesta www.aamulehti.fi/koronavirus.

Tässä numerot, joita tarvitset

Jos koronavirusepäilyyn riittävät kriteerit täyttyvät kohdallasi, älä lähde julkisilla kulkuvälineillä terveysasemalla tai sairaalaan. Omalla autolla kulkeminen saattaa olla mahdollista, mutta keskustele siitä ensin puhelimessa.

Tays on myös avannut ympäri vuorokauden auki olevan neuvontapuhelimen. Puhelinnumero on 03 311 65333. Puheluun vastaava sairaanhoitaja selvittää, onko koronaviruksen aiheuttamaa infektiota syytä epäillä ja antaa tarpeen vaatiessa toimintaohjeet.

Voit myös ottaa yhteyden oman kuntasi terveyspalvelujen neuvontanumeroon tai päivystykseen.

Jos asut Tampereella tai Orivedellä, ota yhteyttä Tampereen terveyspalvelujen neuvontaan numeroon: 03 10023. Avoinna päivittäin klo 7-22.

Muiden kuntien asukkaat ottavat yhteyttä oman kuntansa terveydenhuoltoon.

Kun Tampereen terveyspalveluiden neuvonta tai oman kunnan terveyspalvelut ovat suljettuna, ota yhteyttä Taysin puhelinvaihteeseen: 03 311 611

Jos kysymyksessä on lapsi, ota yhteyttä päivystysaikana numeroon 03 311 63345. Päivystys on avoinna arkisin klo 14-07, viikonloppuisin ja arkipyhinä ympäri vuorokauden.

Päivystysaikana yhteyttä voi ottaa myös Acutaan Taysin keskuksen kautta eli numeroon 03 311 611

Jos oireet ovat vakavat eli on kova kuume ja hengenahdistus, silloin haetaan ambulanssilla kotoa.

Ota hätätilanteessa yhteys suoraan hätänumeroon 112.

THL päivittää ohjeita

Tays on päivittänyt verkkosivuilleen ohjeet siitä, miten pitää menetellä, jos epäilee uuden koronaviruksen aiheuttamaa infektiota.

Verkkosivulta löytyy myös linkki THL:n sivulle, joilla epidemiatilannetta päivitetään tarpeen vaatiessa.

Maaliskuun alusta lähtien THL on kehottanut terveydenhuoltoa kiinnittämään huomiota epidemia-alueella olleiden potilaiden lisäksi potilaisiin, joilla on vakava sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.

THL on lisäksi pyytänyt tehohoitoyksiköitä lähettämään näytteitä potilaista, joilla on vakava, tehohoitoa vaativa hengitystieinfektio, jonka aiheuttaja ei ole selvinnyt.

Liikkeellä on tällä hetkellä muitakin hengitystieinfektioita kuin koronavirus, kuten kausi-influenssaa, tavallista nuhakuumetta ja muita virustauteja, ja että tällä hetkellä riski sairastua Suomessa koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19 tautiin on hyvin pieni.

Suomessa oli torstaihin 5.3 mennessä todettu kaksitoista laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta.

Näistä kolme liittyy suoraan matkailuun ja neljä ovat jatkotartuntoja.

Heidät testataan

Jotta koronavirusta voi epäillä seuraavien edellytysten on täytyttävä.

Sinulla on oltava akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta.

Sen lisäksi olet oleskellut THL:n määrittämällä epidemia-alueella 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai ollut 14 vuorokautta ennen oireiden alkua lähikontaktissa ihmiseen, jolla on varmistettu laboratoriokokeessa olevan uuden koronaviruksen aiheuttama Covid-19-tauti.

Epidemia-alueeksi on määritelty koko Italia ja Manner-Kiina sekä Iran ja Etelä-Korea. Erityisiä riskialueita Pohjois-Italiassa ovat: Veneto, Lombardia, Piemonte ja Emilia-Romagna.

Tällä hetkellä näytteitä on esimerkiksi Pirkanmaalla otettu melko lievilläkin oireilla, jos potilas on tullut epidemia-alueilta.

Epidemia-alueen rajausta arvioidaan jatkuvasti.

Lähikontakti ja eristys

Lähikontaktilla tarkoitetaan määritelmän mukaan sitä, olet ollut noin 15 minuuttia samassa tilassa ja noin metrin läheisyydessä ihmisestä, jolla on diagnosoitu koronavirustartunta.

Pisaratartunnan rajana pidetään noin metriä.

Esimerkiksi linja-autossa, junassa tai lentokoneessa tämä tarkoittaa sitä, että istut joko virustartunnan saaneen ihmisen vieressä tai hänen edessään tai takanaan olevalla rivillä.

Linja-auton takaosista koronavirus ei etuosaan leijaile.

Jos sinulla todetaan koronavirus, sinut määrätään eristykseen. Jos et tarvitse sairaalahoitoa, eristyspaikkasi on todennäköisimmin oma koti.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eristykseen joutuu myös muu perhe, sillä he ovat olleet lähikontaktissa kanssasi.

Tämä taas tarkoittaa sitä, että kodista ei kukaan saa poistua ja että kodin ulkopuolella ei saa liikkua. Esimerkiksi ruokakaupassa ei saa käydä eikä vieraita voi kotiin tulla. Tosin esimerkiksi koiran voi käydä ulkoiluttamassa kunhan pitää huolen siitä, että ei ole lähikontaktissa muiden ihmisten kanssa.

Jos eristys omalle kohdalle osuu, ruokahuollon järjestämisestä sovitaan viranomaisten kautta. Ruokaa järjestetään tarpeen vaatiessa kunnan kautta tai sitä tilataan itse kaupasta.

Pirkanmaalla on tutkittu jo kymmeniä koronavirusnäytteitä – Italiasta tulleille testejä tehdään nyt hyvin matalalla kynnyksellä

Ensimmäistä toimivaa rokotetta tai lääkettä koronavirukseen saadaan odottaa vielä kaksi tai kolme vuotta – ennen ihmiskokeita on tehtävä laajat tutkimukset solumalleilla ja koe-eläimillä

– Jokainen tilanne katsotaan tapauskohtaisesti. Ruokahuolto järjestyy tavalla tai toisella, Syrjänen vakuuttaa.

Täydennys 5.3.2020 klo 16.25: Juttuun lisätty Taysin avaaman neuvontapuhelimen numero.

Täydennys 4.3.2020 klo 12.14: Juttuun on lisätty ajantasaista tietoa ja poistettu vanhentunutta tietoa.

Täydennys 2.3.2020 klo 10.31: Lisätty tietoa THL:n uudesta tilannepäivityksestä 1.3.2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos