Lapsiperheiden apu Tampereella - Koronavirus - Aamulehti

Kriisi kasvattaa paineita perheissä: ammattilainen toivoo, että perheet kysyisivät apua ennen kuin ongelmat paisuvat – Keräsimme listan numeroista, joista saat apua Tampereella

Poikkeustilanne on myös herättänyt halun auttaa ja lisännyt uusia tapoja tarjota palveluita kaikkien saataville.

Päivi Viitanen-Marchegiano sanoo, että koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyy jo nyt yhteydenotoissa. Hän toivoo, että vanhemmat ottavat yhteyttä hyvissä ajoin ennen kuin tilanne pahenee.­

4.4.2020 19:24

Aamulehti

Monessa lapsiperheessä koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne etäopetuksineen voi aiheuttaa ongelmia. Samassa tilassa oleminen kiristää sekä aikuisten että lasten pinnaa, toimeentulosta voi olla epävarmuutta ja valmiiksi olemassa olleet ongelmat kriisiytyä.

Apua on kuitenkin saatavilla paljon. Esimerkiksi Tampereella lasten ja nuorten palveluita on paljon, Niistä moni on sellainen, joihin yhteyden saa sähköpostilla, chatilla tai puhelimella.

Palveluohjaaja Päivi Viitanen-Marchegiano auttaa lasten ja nuorten perheitä Tampereen eteläisellä alueella. Viitanen-Marchegiano kertoo, että poikkeustilanne näkyy heidän palvelussaan. Apua tarvitaan enemmän ja asiatkin ovat vähän erilaisia. Viimeksi tällä viikolla hän on selvitellyt perheen riitaa puhelimitse keskustellen vuorotellen molempien osapuolien kanssa.

– On tullut parikin puhelua, joissa äiti on halunnut tehdä itsestään lastensuojeluilmoituksen, kun on mennyt hermo lapsiin.

Tilanteessa on sitten pohdittu, millaista apua perhe tarvitsee. Hän sanoo, että poikkeustilanteesta huolimatta apua ja palveluja on saatavilla.

– Ketään ei jätetä pulaan, kaikki saavat apua. Lapsiperhepalvelut toimivat.

Ajoissa yhteyttä

Viitanen-Marchegiano pohti , että kriisitilanne voi lisätä perheiden avuntarvetta monellakin tavoin. Oireilevan nuoren kanssa tilanteet voivat kärjistyä, kun arjessa ei ole koulua. Pienten lasten perheiden jaksaminen ja muut pulmat saattavat paisua, kun normaalit kontaktit puuttuvat ja arjen rytmitys puuttuvat.

Viitanen-Marchegiano toivoo, että vanhemmat ottaisivat yhteyttä jo silloin, kun tuntuu, että pinna kiristyy tai olo on neuvoton lasten kanssa. Palveluohjaajat eivät kirjaa yhteydenottoja virallisiin rekistereihin, vaan ainoastaan tukkimiehen kirjanpidolla soittajien määrän ja asuinalueen työnsä tilastoimiseksi.

–  Me toimimme matalan kynnyksen idealla tarjoten yhteydenottajalle sitä, mitä hän tilanteessaan tarvitsee; neuvontaa, tukea, keskusteluapua ja lupaa ottaa tarvittaessa uudelleen yhteyttä.

Hän haluaa painottaa, että palvelu on tarkoitettu aivan kaikille. Ei tarvitse olla massiivisia ongelmia tai huolia, sillä tärkeää on, että perheet kysyisivät neuvoa ja apua avoimesti ja varhaisessa vaiheessa.

Perheiden kannattaisi tehdä toimintasuunnitelma

Jo nyt puheluissa on noussut perheiden ahdistus ja hätä. Siihen vastaukseksi palveluohjaajat ovat kehittäneet perheemme toimintasuunnitelma -mallin. Sen idea on, että perheellä on valmiiksi mietittynä, ja paperille kirjattuna kriisitilanteessa tarvittavat yhteystiedot.

Listaan voi kerätä tiedot siitä, kenen kanssa on sovittu avusta, jos vanhemmat sairastuvat ja mistä kaikkialta saa apua. Tällaisia ovat esimerkiksi oman alueen perhetyöntekijät, diakonia, ja erilaiset keskusteluapua tarjoavat tahot.

Lisäksi jos perheellä on oma työntekijä esimerkiksi sosiaalityössä, olisi hyvä päivittää hänenkin tietonsa listaan. Kaiken päälle voi kerätä esimerkiksi linkkejä ajanvietettä varten. Oleellista on, että asiaa miettii etukäteen ja oman perheen kannalta sopivaksi.

– Kun suunnitelma on olemassa, niin mieli voi rauhoittua. Sen jälkeen voi huoahtaa: me tiedämme kuinka perheenä toimimme ja mistä saa apua ja tukea, jos jotakin tapahtuu. Se vie murhetta vähän pienemmäksi, Viitanen-Marchegiano sanoo.

Seurakunnat laajentavat puhelinpalvelua

Tampereen seurakunnissa koronaviruksen aiheuttama tilanteeseen tarjotaan myös monenlaisia palveluita. Esimerkiksi ruoka-avulla on tavanomaista paljon enemmän kysyntää.

Tampereen seurakuntien kehittämistyön asiantuntija Eva Wäljas sanoo, että poikkeustilanne on myös herättänyt ihmisten halun auttaa. Aamulehden Moron kanssa yhdessä toteutettu varainkeräys ruokakasseihin on tuottanut lähemmäs 30 000 euroa. Rahalla saadaan lisätuotteita ruokakasseihin lahjoituksina saatuja täydentämään ja pystytään vastaamaan kasvaneeseen kysyntään.

Kiitos tamperelaiset! 30 000 euron raja menee pian rikki: Ruokapankki sai Aamulehdeltä ison avun

Myös keskusteluavulle on selvästi enemmän tarvetta, kun tavanomaiset toiminnat ovat tauolla. Tampereen seurakunnat laajensivatkin maanantaina keskusteluapua tarjoavaa puhelinpalveluaan toimimaan joka päivä.

– Ei tarvitse välttämättä etukäteen miettiä, mikä ongelma on. Voi soittaa, sitten jutellaan ja katsotaan, mistä lähdemme sitä purkamaan.

Wäljas uskoo, että jo pelkästään se, että voi keskustella asioista jonkun kanssa, saattaa helpottaa tilannetta.

– Yksi vanhimmista, tänäänkin toimivista innovaatioista on puhuminen. Se on yksi parhaista lääkkeistä tähän hetkeen.

Soittajan tai ruoka-apua hakevan ei tarvitse kuulua kirkkoon.

Seurakuntien perheneuvonnassa tilanteen odotetaan näkyvän viiveellä. Kun tavanomaisesti soittojen syinä ovat vuorovaikutusongelmat, riidat ja erotilanteet, niin kriisin myötä päihdeongelmat ja lähisuhdeväkivalta korostuvat.

Seurakunnat taklaavat parisuhdepulmia myös kokonaan uusilla tavoilla. Jo aiemminkin on vedetty parisuhdekursseja verkossa. Nyt työn alla on, että kurssin voisi käydä kotonaan milloin vain. Linkki kurssiin tulee Tampereen seurakuntien verkkosivuille.

Lasten ja nuorten palveluita Tampereella

Palveluohjaus Popup

Arkisin kello 8–16. Neuvontaa ja tukea perheille.

Verkossa: tampere.fi/lapsiperheidenpalvelut.

Pyydä apua -lomake verkossa, jolla saat yhteyden perhepalveluiden palveluohjaajiin. Chat arkisin 8–18.

Palveluohjaajat: Länsi-Tampere: 040 801 6290, Itä-Tampere: 040 800 4835 ja 050 3451139, Etelä-Tampere: 050 520 6248 ja 050 3492416

Perheneuvola

Neuvontapuhelin 040 800 7910 , ma ja ke klo 12−14 ja to klo 9–11.

Perhepiste Nopea

Verkossa: www.tampere.fi/nopea

Ohjausta, neuvontaa ja tukea perheille.

Chat tiistaisin klo 10 - 11 ja torstaisin klo 15 - 16.

6–12-vuotiaiden palvelut:

Läntinen alue: nopea.lantinen@tampere.fi, puhelin 040 806 3698 ja 040 806 3697.

Itäinen alue: nopea.itainen@tampere.fi Puhelin 040 806 2177 ja 040 806 3695.

Eteläinen alue: nopea.keskinen@tampere.fi, puhelin 040 806 2178 ja 040 806 3670.

13–17-vuotiaiden palvelu:

nopea@tampere.fi, puhelin 040 800 4735

Koulut ja päiväkodit

Ongelmatilanteessa ota yhteys oman koulun rehtoriin tai päiväkodin johtajaan. Ongelmatilanteessa yhteys oman koulun rehtoriin tai päiväkodin johtajaan. Jakelu on tarkoitus aloittaa pääsiäisen jälkeen.

Tampereen nuorten palvelut

Livelähetys YouTubessa ti ja pe kello 15 ja 18 @nuortentampere.

Nuoriso-ohjaajat tavoittaa puhelimitse, sosiaalisessa mediassa(TikTok, Facebook ja Instagram) ja Discordisssa.

Discord:päivystys ma–pe klo 15–20, osoitteessa_discord.gg/yt7cxnV

Nuorisotilojen ohjaajien yhteystiedot: nuortentampere.fi/nuorisotilat/

Muut yhteystiedot : nuortentampere.fi/yhteystiedot/

Parisuhteen huoltoasema

Numerosta 040 639 7885 voi saada keskusteluajan puhelimitse tai etänä.

SPR

Tampereen Nuorten turvatalon puhelinnumero 040 5566 661 vastaa ympäri vuorokauden paitsi la ja su klo 10–17.

Chat nuorille osoitteessa sekasin247.fi/

Tampereen seurakunta

Tampereen seurakuntien päivystysnumero kaikenikäisille joka päivä 8–18, puhelin 040 804 8005.

Ruoka-apua saa ottamalla yhteyttä seurakunnan diakoniaan. Numerot: Eteläinen seurakunta: 040 804 8414 ma-pe kello 9–14, Harjun seurakunta: 050 466 0699 ma-pe kello 8–18, Messukylän seurakunta: 040 804 8625 ma-pe kello 12–14 ja Tuomiokirkkoseurakunta: 040 804 9999 ma-to kello 10–12.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?