”Maskeja talouspaperista, desinfiointiaineet lukkojen takana, sadetakki suojana” – Sairaanhoitajaliiton kysely paljastaa karun todellisuuden koronaviruksen eturintamalla - Koronavirus - Aamulehti

”Maskeja talouspaperista, desinfiointiaineet lukkojen takana, sadetakki suojana” – Sairaanhoitajaliiton kysely paljastaa karun todellisuuden koronaviruksen eturintamalla

Hoitajia tunnutaan pitävän eräänlaisina orjina, yksi Sairaanhoitajaliiton nimettömään kyselyyn vastannut kirjoittaa.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtelan mukaan varustetilanne sairaaloissa on pääosin hyvä. ­

19.4.2020 18:16

Pula suojavarusteista on ajanut sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät äärimmäisiin tilanteisiin. Asia käy ilmi Sairaanhoitajaliiton jäsenilleen teettämästä kyselystä.

Nimettömästi kyselyyn vastanneet kertovat kyseenalaisista suojavirityksistä, joita työnantajat ovat työntekijöilleen ehdottaneet. Työntekijöitä on kannustettu muun muassa rakentamaan suu-nenäsuojaimia talouspapereista, niiteistä ja kuminauhoista.

– FFP3-maskeja ei ole käytettävissä lainkaan, vaikka potilaille joudutaan tekemään toimenpiteitä, joissa ehdottomasti pitäisi olla 3-luokan maski, esimerkiksi imemään hengitysteitä, kyselyyn vastannut kertoo.

Vastaajien mukaan suojia kannustetaan paitsi kyhäämään itse myös käyttämään sallittua kauemmin. Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajan Nina Hahtela kertoo, että määräysten mukaan maski tulisi vaihtaa uuteen jokaisen potilaan kohdalla.

– Vaikuttaa siltä, että monissa yksiköissä on unohdettu olemassa olevat käytännöt ja säännökset.

Hahtelan mukaan kyselyn perusteella saatu kuva tilanteesta kentällä vetää apeaksi.

– Monissa sairaaloissa ja yliopistosairaaloissa suojavarusteiden tilanne on hyvä. Mutta sitten ovat pienemmät yksiköt ja hoivayksiköt, joissa varustetaso ei ole sellainen kuin pitäisi. Niihin tulisi sekä kuntien että sairaanhoitopiirien taholta nyt suojaimia löytyä. Suojainten saanti tulisi olla prioriteetti yksi.

Sairaanhoitajaliiton koronakyselyyn on tullut kuukaudessa noin 740 vastausta.

Vastaajista 86 prosenttia on sairaanhoitajia, 8 prosenttia terveydenhoitajia, 5 prosenttia lähijohtajia, 2 prosenttia ensihoitajia, 2 prosenttia kätilöitä ja loput opiskelijoita ja muita ammattilaisia. Vastaajista 86 prosenttia työskentelee julkisella sektorilla ja 12 prosenttia yksityissektorilla. Sairaalassa työskentelee 47 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Sadetakki hoitajan suojana

Kysely paljastaa, että suojavarustepula ei liity vain suu-nenäsuojaimiin. Kyselyyn vastanneet kertovat työnantajien tarjonneen sairaanhoitajille koronasuojaksi myös sadetakkeja.

– Työnantaja on alkanut säästämään desinfektioaineita, ja pitää niitä tätä nykyä lukkojen takana. Koska esihenkilöt ovat etätöissä, emme pääse ottamaan aineita lisää lukituista kaapeista. Meillä rivihoitajilla ei ole niihin avaimia, kyselyyn vastannut hoitaja kertoo.

Hahtela ei pidä tällaista suojavarusteiden pihtaamista järkevänä.

– Nyt jo nähdään, että myös hoitohenkilöstö on saanut tartuntoja. Äkkiä voi olla niin, että on suuri joukko hoitajia karanteenissa, jos suojavarusteet eivät ole kunnossa.

Työnantajat ovat kehottaneet sairaanhoitajia kyhäämään suu-nenäsuojaimia esimerkiksi talouspaperista. Kuvituskuvassa hengityssuoja.­

Tyytymättömyys kasautuu

Monet kyselyyn vastanneet ovat huolissaan paitsi omasta myös potilaiden ja lähimmäisten terveydestä. Usea vastaaja kertoo aikovansa jättää hoivatyön, mikäli tilanne alalla ei parane.

– Hoitajia tunnutaan pitävän eräänlaisina orjina, joiden tehtävä on nöyrästi palvella muuta kansaa unohtaen samalla muut velvoitteensa ja elämänsä, yksi vastaaja kirjoittaa.

– Oma terveys on viimeinen hinta, jonka valtio saa minusta irti. Jos sen saan pitää, olen kiitollinen, ja kuittaan ulos viimeisen kerran, toinen toteaa.

Hahtela tiivistää, että vastauksista paistaa kasautunut tyytymättömyys. Myös kysymykset palkasta ja vaarallisen työn lisästä puhuttavat alalla.

– Ylipäänsä sairaanhoitajien palkkataso on heikko. Koronatilanne tulisi huomioida myös hoitajien palkkauksessa, monissa maissa näin jo tehdään, Hahtela toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?