Koronatilannetta selvitetään jätevesistä - Koronavirus - Aamulehti

Tamperelaisten jätevesistä etsitään nyt jälkiä koronaviruksesta – voi antaa tietoa alueen epidemiantilanteen etenemisestä

Näytteitä aletaan kerätä jätevedenpuhdistamoita kuukausittain ja osasta viikoittain. Yksi viikoittainen näytteenottopaikka on Viinikan jätevedenpuhdistamo Tampereella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen toivoo, että näytteitä saadaan säännöllisesti 28 jätevedenpuhdistamolta.

21.4.2020 15:36

Aamulehti

Tampereella kerätään kerran viikossa näyte Viinikan jätevedenpuhdistamolle tulevasta likavedestä. Näytteestä tutkitaan, löytyykö siitä merkkejä koronaviruksesta.

Näytteitä toivotaan saatavan myös 27 muulta jätevedenpuhdistamolta ympäri Suomea. Osassa puhdistamoita näyte kerätään kerran kuussa.

– Näytteitä otetaan osassa puhdistamoita myös poislähtevästä puhdistetusta jätevedestä, sanoo erikoistutkija Tarja Pitkänen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä.

Selvitys antaa parhaan tuloksen tasaisin väliajoin toistettuna, jolloin näytteistä voidaan mahdollisesti havaita lähes reaaliaikaisesti viruksen esiintyvyyden muutos. Se saattaa auttaa epidemiatilanteen kartoittamisessa.

Näytteet tutkitaan Kaupissa Tampereella

Tutkimushanketta on kehittänyt THL:n kanssa yhteistyössä Tampereen yliopisto.

Näytteet tutkitaan Kaupin kampuksella lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan ympäristöterveyden tutkimusryhmässä. Sitä johtaa dosentti Sami Oikarinen.

– Emme ole vielä saaneet näytteitä, projektipäällikkö Kirsi-Maarit Lehto kertoo sähköpostiviestissään. Hän toimii hankkeen yhteyshenkilönä.

Jätevesitutkimus ei kerro viruksen elinkyvystä tai tartuttavuudesta. RNA on viruksen geeniperimää, ja tutkimuksella saadaan selville, kuinka paljon virusta alueella esiintyy. Se ei kerro yksittäisten ihmisten tartunnoista, eikä siitä voida laskea kuinka monella on koronatartunta.

– Joidenkin tartunnan saaneiden ulosteessa on runsaasti viruksen RNA:ta ja toisilla ei välttämättä ollenkaan, Pitkänen sanoo.

Ensimmäiset näytteet on jo otettu, mutta jätevesiseuranta pyritään saamaan reaaliaikaiseksi kesäkuun alusta alkaen. Sitä jatketaan kesän yli. Syksystä ei ole vielä tehty päätöstä.

Jätevedestä seurataan reaaliaikaisesti myös polioviruksen ja muiden enterovirusten esiintymistä sekä huumejäämiä. Huumetilannetta tutkitaan 28 jätevedenpuhdistamon alueelta.

Koronavirus on herkkä desinfiointiaineille

Koronavirukset eivät uhkaa juomaveden turvallisuutta Suomessa. Vedenpuhdistamoilla käytössä olevat tekniikat poistavat ja tuhoavat viruksia tehokkaasti.

– Koronaviruksen on havaittu olevan herkkä desinfiointiaineille, sanoo Pitkänen.

Ulkomailla tehdyissä tutkimuksissa ei ole havaittu koronaviruksen RNA:ta lähtevästä jätevedestä. Tähän mennessä jätevesitutkimustuloksia on julkaistu Hollannista, Yhdysvalloista ja Australiasta.

– Haluamme tarkistaa, että tilanne on sama Suomessa, sanoo Pitkänen puhdistetun veden tutkimisesta.

Tuloksia tutkimuksesta on odotettavissa muutaman kuukauden kuluttua. Pitkäsen mukaan näytteistä on suurin hyöty, kun niitä on useampia, silloin nähdään esimerkiksi erot eri paikkakuntien ja eri näytteenottokertojen välillä.

– Tutkimukseen liittyy epävarmuuksia, koska korona on kaikille uusi, Pitkänen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: