Suomi ei ryhdy sulkemaan yleisötapahtumia koronaviruksen takia - Koronavirus - Aamulehti

Euroopassa rajoitetaan yleisötapahtumia koronaviruksen vuoksi, mutta Suomessa ei – näin ministeriö perustelee

Muualla maailmassa yleisötapahtumia on rajoitettu.

Sveitsissä jääkiekkoa on pelattu tyhjille katsomoille. Suomessa yleisötilaisuuksia ei aiota ainakaan toistaiseksi kieltää koronaviruksen vuoksi. Arkistokuva.­

4.3.2020 7:21

Suomessa ei olla ainakaan toistaiseksi ryhtymässä yleisötilaisuuksien kieltämiseen koronaviruksen takia.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Sari Ekholm vahvistaa asian lyhyesti sähköpostitse.

– Suomessa ei toistaiseksi ole epidemiaa, meillä on alle 10 sairastunutta ja kotikaranteenissa hieman suurempi joukko. Toistaiseksi tilaisuuksien perumista ei ole suunniteltu.

Asia on mietityttänyt, sillä yleisötilaisuuksien rajoittamiseen on jo ryhdytty muualla taudin leviämisen estämiseksi. Suomeen nimettiin helmikuussa työryhmä, joka koordinoi koronaviruksen leviämisen rajoittamista. Työryhmän puheenjohtajana toimii STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Puhetta tilaisuuksien rajoittamisesta ei vielä ole ollut.

– Tiedän, että sitä asiaa monet pohtivat. Esimerkiksi 500 hengen konferenssin järjestäjät Uudellamaalla kysyivät, pitäisikö tilaisuus perua. Sanoin, että ei pidä: Uudellamaalla tapauksia on todettu neljä, ja he kaikki ovat karanteenissa. Toinen asia on, osallistuako tilaisuuksiin, jos on ollut epidemia-alueilla, kuten Pohjois-Italiassa, Kiinassa tai Koreassa, ja on oireita. Heidän ei pidä osallistua, Varhila painottaa.

Näissä olosuhteissa ei ole syytä perua konferensseja, konsertteja tai kiekko-otteluja.

– Toki jos tämä etenee, olemme siinä tilanteessa, että tarkastelemme asiaa uudelleen.

Muualla rajoitettu

Esimerkiksi Sveitsi päätti kieltää yleisötapahtumat maan 14 koronavirustartunnan myötä. Nyt tartuntoja on 15. Suomessa tapauksia on todettu 7.

Sveitsissä muun muassa maineikas Geneven autonäyttely peruttiin. Jääkiekkoa pelataan tyhjille katsomoille. Jalkapallopelejä siirretään.

Espanjasta uutisoitiin tiistaina, että jalkapallo-otteluita rajoitetaan. Italiassa näin on jo tehty: Serie A:n otteluita on siirretty ja pelattu suljetuin ovin.

Englannista uutisoitiin, että koronavirus voisi pahimmillaan mitätöidä koko kauden ja estää Liverpoolin mestaruuden.

Erilaisista rajoituksista myös muualta maailmasta on uutisoitu.

Kaikki Aamulehden koronaviruksesta kertovat uutiset voit lukea osoitteesta www.aamulehti.fi/koronavirus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?