Näin toimii Aamulehden ja Pirkanmaan Osuuskaupan kauppakuljetus - Koronavirus - Aamulehti

Tampereen Pyrinnön korisliigakaksoset Justus ja Lassi Kilpinen toivat kotiin Asko ja Marke Ahosen ostokset – Näin toimii Aamulehden ja Pirkanmaan Osuuskaupan ikäihmisten kauppakuljetus

Jos olet täyttänyt 70, ja sinun on vaikea käydä ruokakaupassa koronan vuoksi, kauppakuljetus auttaa ja käy kaupassa puolestasi. Tilauksia on tullut jo mukavasti, mutta uudet tilaajat mahtuvat mukaan. Pirkanmaan reunakunnista kaivataan lisää urheiluseuroja ostoksia kuljettamaan.

Food Market Herkun eli entisen Stockmannin kauppareissulla Justus ja Lassi Kilpiseltä kuluivat lauantaina kolmet kertakäyttöhanskat: yhdet asiakkaalta ostoslistaa ja rahoja hakiessa, toiset kaupassa käydessä ja kolmannet, kun ostokset vietiin tilaajalle. – Nämä kauppareissut tuovat sisältöä päivään, sanoo Justus, 26. Lassi jatkaa, että päivät sulavat yhteen ja on yksinäistä, kun seuran treenejä ei ole.­

5.4.2020 7:55

Aamulehti

Aamulehti ja Pirkanmaan Osuuskauppa aloittivat yhteistyössä pirkanmaalaisten urheiluseurojen kanssa perjantaina kauppakuljetuspalvelun, joka on tarkoitettu yli 70-vuotiaille – erityisesti heille, jotka eivät voi käyttää läheistensä apua ostosten tekemiseen tai jotka eivät voi tilata ruokaa verkosta.

– Perjantaina tuli jo mukava määrä tilauksia, mutta hyvin mahtuu lisää, kertoo Aamulehden asiakkuusjohtaja Juuso Liljeroos.

Lue lisää ja katso tilausohjeet: aamulehti.fi/kauppakuljetus.

Ostoksia kuljettavat kotiin Tampereen Pyrinnön, Ilveksen, Tapparan, Tampereen Voimistelijoiden, Kooveen ja Pirkkalan Pirkkojen vapaaehtoiset. Kullekin urheiluseuralle on jaettu alueet, joille ne toimittavat tilaukset.

Kuljetus on tilaajalle maksuton. Pirkanmaan Osuuskauppa tukee urheiluseuroja rahallisesti jokaisesta kuljetuksesta.

Marke ja Asko Ahonen olivat tulostaneet kauppalistalle tuotteet siinä järjestyksessä kuin ne kaupasta löytyvät. Lassi Kilpinen ottaa kuvan listasta ja rahoista.­

Voisiko sinun seurasi toimittaa ostoksia?

Ostoksia pystytään toimittamaan jo Tampereelle, Pirkkalaan, Lempäälään, Nokialle ja Ylöjärvelle.

– Vielä tarvittaisiin urheiluseuroja pidemmältä maakunnista toimittamaan ostoksia. Valkeakoski, Akaa, Sastamala, Parkano, Orivesi, Mänttä, Vilppula ja Orivesi, Liljeroos listaa.

Uudet seurat voivat ilmoittautua vapaaehtoisiksi osoitteeseen kauppakuljetus@aamulehti.fi. Pirkanmaan Osuuskauppa maksaa seuroille kuljetuksista korvauksen.

Tavoite on toimittaa ikäihmisten koteihin korona-aikana tuhansia ostoksia. Ostokset tehdään tilaajaa lähellä olevista S-ryhmän kaupoista.

Ostokset tehdään esimerkiksi urheiluseuran autolla tai kävellen.

Etsinnässä suolapähkinät ja cashewpähkinät, mieluiten luomu.­

Rahat laitetaan Minigrip-pussiin

Pyrinnön korisliigan pelaajakaksoset Justus ja Lassi Kilpinen saivat lauantaiksi tilauksen Asko ja Marke Ahoselta Tampellasta.

– Mennäänkö portaita, niin tulee vähän treeniä? ehdottaa Justus. Ahoset avaavat oven ja tervehtimään saapuu iloinen bichon frisé -rotuinen koira Robin.

Tulostetulla ostoslistalla on 32 tuotetta suippopaprikasta Elmu-kelmuun. Ahoset arvelevat ruokien riittävän heille puoli viikkoa.

– Jos jotakin ei löydy, ottakaa jokin toinen, ja ellei vieläkään löydy, jättäkää pois, Asko Ahonen sanoo.

– Teillä on käteistä varmaan? Justus kysyy. Kauppa-apulaiset saavat käteensä 300 euroa.

– Loistavaa. Me laitetaan ne heti pussiin.

Justus ja Lassi käyvät kauppalistaa läpi ja kysyvät, onko pyykinpesuainepakkauksen koolla väliä.

– Se voi olla vaikka keskikokoinen, Marke Ahonen vastaa.

Hapankorppu, Oululainen! Lassi käy listaa läpi.­

Paremmin pärjätään kuin keskivertomiehet

Ellei tätä palvelua olisi, miten saisitte ruokaa kotiin, Asko ja Marke Ahonen?

– Sitten meidän olisi pakko lähteä kauppaan itse, Asko vastaa. Ulkona he kyllä käyvät päivittäin, koiraa ulkoiluttamassa.

Lassi tuumaa pihalla, että lista näyttää haasteelliselta.

– On paljon sellaista, mitä ei Justuksen keittiöstä löydy, Justus tuumaa.

– Paremmin pärjätään kuin keskivertomiehet, Lassi ennustaa.

Veljekset ottavat kaupassa kärryn ja päättävät aloittaa vihanneksista. Lista on suunniteltu siihen järjestykseen kuin tuotteet kaupasta löytyvät. Banaania pussiin, persiljaa, jääsalaattia.

– Mä luulen, että kohta alkavat olla hevit koottuna, Justus sanoo.

Kaupassa on melko paljon väkeä. Kaupan kaiuttimista kuuluu tiedote asiakkaille: Vältä tuotteiden tarpeetonta koskettelua.

– Metsäorvokki vai... miettii Lassi Karppinen (takana) etsiessään käsisaippuaa. – Tää on sitruuna, otetaan tämä, Justus Karppinen päättää.­

Pyrinnön vapaaehtoiset toivovat lisää kauppakassitilauksia

– Anteeksi, onko täällä hapankorppua? Justus tiedustelee henkilökunnalta. Kassa numero kolmea vastapäätä, kuuluvat suunnistusohjeet.

Sitten lihatiskille: listalla lukee tuoretta kuhaa ja paistijauhelihaa.

– Tuu tänne, täällä on kaurahiutaleita! Lassi huikkaa veljelleen. He pähkivät, mistä löytyy kaurajauhoa. Pussi löytyy ylähyllyltä gluteenittomien tuotteiden joukosta.

Seuraavaksi listalla lukee ”1 (isohko) purkki kaprista”. Justus kuulee tästä pienestä vihreästä elintarvikkeesta ensi kertaa.

– Eksää oo kuullu kapriksesta? Ei jestas, mua hävettää, Lassi selostaa huumorilla.

– Otetaan halvempi, niin he tilaavat meiltä jatkossakin, Justus päättää. Hän toivoo, että kauppakuljetustilauksia tulisi pian lisää.

Kuusi kappaletta munia, luomu.­

Juustohaaste Justukselle

– Otatko haasteen? Etsi juusto, Lassi heittää Justukselle, joka ei syö juustoa. Sinihomejuusto löytyy monien tuotteiden joukosta, samoin emmentaljuusto.

– Tässähän saa itsekin ruokaideoita, Justus ilahtuu. Sitten etsitään teetä, ja paketissa pitäisi lukea ”snore”. Löytyy. Listalla oleva Palmoliven käsisaippua on loppu, joten Justus ottaa toista merkkiä.

Lassi ja Justus kantavat paperikassit autoon ja perillä soittavat Ahosten ovikelloa. Robin-koira tulee taas vastaan rappukäytävään.

– Kaikki löytyi, mutta kuhafilettä ei ollut. Otettiin sitten siikafilettä niin kuin listassa oli vaihtoehtona, Justus raportoi. Ahoset ovat toimituksesta mielissään, ja saavat vaihtorahat pussissa.

– Hyvää viikonlopun jatkoa ja pysykää terveinä, Justus tervehtää lähtiessään.

– Koettakaa jaksaa, Lassi toivottaa.

Lauantain kauppakeikka päätöksessään.­

Kassalla kauppa-apulaiset ottavat vielä kuitista kuvan varmuuden vuoksi. Summa on noin 101 euroa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?