Kaikki koronaviruksesta: THL ja Helsingin yliopisto havaitsivat kahdesta koronavirusvariantista syntyneen muunnoksen

Tässä kaikille avoimessa jutussa seuraamme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikolla kahdeksan eli 21.–27. helmikuuta.

Kuntouimarit Paula Illukka-Hämäläinen (vas.) ja Marja Furs pääsivät uimaan Kangasalan Kuohuun, kun halli avattiin koronatauon jälkeen helmikuun alkupuolella. Koululaisille jaettiin kotitestejä Espoossa viime viikolla. Hatanpään sairaalan koronarokoteyksikkö suljetaan pääsiäisenä, koska rokotettavien määrä yksikössä on vähentynyt huomattavasti.

21.2. 12:19 | Päivitetty 25.2. 15:19

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 21.–27.2.2022.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Perjantai 25.2.

THL ja Helsingin yliopisto havaitsivat kahdesta koronavirusvariantista syntyneen muunnoksen

Kello 15.18: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Helsingin yliopisto kertoivat perjantaina havainneensa omikronin alalinjojen BA.1 ja BA.2 yhdistymisestä syntyneen muunnoksen.

Tiedossa on toistaiseksi 11 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella löydettyä tapausta. Uudelta virusmuunnokselta voi suojautua samoin kuin muiltakin koronavirusmuunnoksilta, THL muistuttaa.

THL:n koronatartuntojen raportoinnissa oli perjantaina tekninen häiriö. THL kertoi, että tartuntatautirekisterin ilmoituksien teknisen häiriön takia uusia koronatartuntoja raportoitiin vain 71 eli huomattavasti tavallista vähemmän. Esimerkiksi torstaina THL:n raportoimien tartuntojen määrä oli lähes 8 000.

Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei enää kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.

THL: Koronatartuntojen raportoinnissa tekninen häiriö

Kello 13.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronatartuntojen raportoinnissa on tänään tekninen häiriö. THL kertoo, että tartuntatautirekisterin ilmoituksien teknisen häiriön takia uusia koronatartuntoja raportoitiin tänään vain 71 eli huomattavasti tavallista vähemmän.

Häiriön syyksi THL arvioi sitä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä tuli suuri määrä variantti-ilmoituksia. Niiden liittäminen aiemmin ilmoitettuihin tapauksiin kesti niin kauan, että kaikki uudet ilmoitukset eivät ehtineet kirjautua raporttiin.

Torstai 24.2.

Töistä jääville oikeus tartuntatautipäivärahaan ilman eristämismääräystä

Kello 15.14: Koronan leviämisriskin vuoksi pois töistä jäävät saavat oikeuden tartuntatautipäivärahaan ilman virallista eristämismääräystä. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ilmoitti torstaina, että määräaikainen muutos tulee voimaan ensi maanantaina ja sen voimassaolo päättyy kesäkuun 2022 lopussa.

Muutosta sovelletaan takautuen tämän vuoden alkamisen jälkeen koronatartunnan vuoksi alkaneisiin poissaoloihin.

Työntekijällä on oikeus tartuntatautipäivärahaan ilman eristämismääräystä, jos hänellä on PCR- tai antigeenitestillä todettu koronatartunta eikä työhön osallistuminen ole suositeltavaa leviämisriskin vuoksi. Sama oikeus on alle 16-vuotiaan huoltajalla, jos hän on estynyt tekemästä ansiotyötään siksi, että lapsella on todettu koronatartunta ja tämän meno varhaiskasvatukseen tai kouluun ei ole suositeltavaa leviämisriskin vuoksi.

STM muistuttaa, että työstä poissaolo koronan leviämisen ehkäisemiseksi on tarpeen vain silloin, kun töitä ei ole mahdollista tehdä esimerkiksi etätyönä.

Ravintolarajoitukset poistuvat koko maasta maaliskuun alussa

Kello 14.09: Suomessa voimassa olevat ruoka- ja anniskeluravintoloita koskevat rajoitukset poistuvat maaliskuun alussa, hallitus päätti valtioneuvoston yleisistunnossa torstaina. Maaliskuun ensimmäisestä päivästä alkaen anniskelua, aukioloaikaa, asiakasmäärää sekä istumapaikkoja koskevat ravintolarajoitukset poistuvat käytöstä.

Koronaviruksen leviämisen estämiseen tähtäävät hygieniavelvoitteet pysyvät kuitenkin voimassa. Ravintoloiden on jatkossakin huolehdittava tilojensa puhtaudesta sekä ilmoitettava näkyvästi asiakkaalle, ettei ravintolaan voi tulla oireisena.

Sosiaali- ja terveysministeriö toteaa tiedotteessa, että rajoituksia harkitaan uudelleen, mikäli tautitilanne muuttuu ja sairaalakuormitus nousee merkittävästi.

THL: Suomessa raportoitu lähes 8 000 uutta koronatartuntaa

Kello 13.32: Suomessa on raportoitu tänään lähes 8 000 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viikko sitten samana päivänä raportoitu tapausmäärä oli tämän päivän tilannetta vastaava.

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on raportoitu runsaat 76 000. Tätä edeltävän kahden viikon aikana raportoitiin runsaat 85 000 tartuntaa.

Luvut eivät kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti. Yhteensä koronatartuntoja on raportoitu Suomessa koko epidemian aikana lähes 630 000.

Keskiviikko 23.2.

Hatanpäällä rokotetaan ilman ajanvarausta maaliskuussa

Kello 12.42: Maaliskuussa koronarokotuksen saa ilman ajanvarausta Hatanpään koronarokotusyksiköstä ja Hervannan terveysaseman rokotuspisteeltä, Tampereen kaupunki tiedottaa.

Muilla terveysasemilla rokotetaan vielä kahtena iltana ilman ajanvarausta: keskiviikkona 23. helmikuuta ja torstaina 24. helmikuuta. Näiden päivien jälkeen terveysasemilta rokotuksen saa, kun varaa ajan etukäteen.

Hatanpään koronarokotusyksikköön voivat tulla rokotukseen kaikki 5 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat lapset ja aikuiset. Terveysasemilla rokotetaan 12 vuotta täyttäneitä. Poikkeus on Hervannan terveysasema, jossa lauantaisin kello 12–18 annetaan rokotuksia ilman ajanvarausta kaikille 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Hatanpään koronarokotusyksikkö on auki vielä 8. huhtikuuta saakka.

22 uutta koronaan liittyvää kuolemaa

Kello 12.16: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi keskiviikkona 4 264 uudesta korona­virus­tartunnasta. Koko pandemian alusta alkaen Suomessa on todettu yhteensä 629 727 korona­virus­tartuntaa.

Todellisten tartuntojen määrä on korkeampi, koska kaikkia oireisia tai edes positiivisen kotitestin tehneitä ei enää testata.

Sairaalahoidossa oli keskiviikkona 718 ihmistä, kun maanantaina luku oli 723 ihmistä. Sairaalahoidossa olevista 34 oli tehohoidossa, eli yksi enemmän kuin maanantaina.

Uusia koronaviruksen aiheuttamia kuolemia raportoitiin keskiviikkona 22. Yhteensä Suomessa on kuollut koko pandemian aikana koronavirukseen 2 351 ihmistä.

Sairaalatiedot päivittyvät maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 170 potilasta, joista tehohoidossa 7.

Koronarokotteen ottanut 80,5 prosenttia Pirkanmaalla

Kello 7.41: Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tilastoista selviää, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen koko väestöstä ainakin yhden koronarokotteen on ottanut 80,5 prosenttia eli 439 818 henkilöä.

Koko Suomi määritellään edelleen leviämisalueeksi. Rajoituksista on jo luovuttu kuitenkin laajasti.

Pirkanmaan koronanyrkki kertoi suosituksen lievennyksistä tiistaina 22. helmikuuta.

Lue lisää: Yksityiset juhlat voi nyt järjestää isolla porukalla – koronanyrkki poisti suosituksen osallistujamäärästä, mutta sanoo, että maskit ovat tulleet jäädäkseen

Lue lisää: Sairaalan kokonais­kuormituksessa laskua, turvavälipykälän jatkamista ei enää suositella – Näin koronanyrkki kertoi Pirkanmaan koronatilanteesta

Tiistai 22.2.

Koronaministerityöryhmä esittää ravintolarajoituksista luopumista 1. maaliskuuta

Kello 15.20: Hallituksen koronaministerityöryhmä esittää, että ravintolarajoituksista luovutaan 1. maaliskuuta alkaen. Asiasta kertoo valtioneuvoston viestintäosasto tiedotteessaan.

Koronapandemian vuoksi asetetut anniskelua, aukioloa, asiakasmääriä ja istumapaikkaa koskevat vaatimukset poistuisivat ja voimaan jäisivät ainoastaan yleiset hygieniavelvoitteet. Yleiset hygieniavelvoitteet olisivat voimassa maaliskuun loppuun saakka kaikilla alueilla.

Tiedotteen mukaan ravitsemisliikkeitä koskevia rajoitteita tulee harkita uudelleen, jos sairaalakuormitus nousee olennaisesti.

Suomessa on raportoitu 2 746 uutta koronavirustartuntaa

Kello 13.07: Suomessa on tänään raportoitu 2 746 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.

Maanantai 21.2.

Suomessa raportoitu perjantain jälkeen 52 uutta koronaan liittyvää kuolemaa

Kello 16.52: Suomessa on perjantain jälkeen raportoitu 52 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) maanantaina. Koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa kaikkiaan 2 329.

THL on raportoinut koronaan liittyviä kuolemia viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana 234. Sitä edeltävien kahden viikon ajalta THL raportoi 280 koronaan liittyvää kuolemaa eli 46 kuolemaa enemmän.

Koulut jakavat koronan kotitestejä oppilaille Tampereella

16.01: Huoltovarmuuskeskus on sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta hankkinut koronan kotitestejä jaettavaksi koululaisille. Tampereen kaupungin kouluissa testit jaetaan oppilaille tämän viikon torstaina 24.2. tai perjantaina 25.2.2022.

Myös koululaisten maskinkäytön suositusta on päivitetty. Kasvomaskia suositellaan sisätiloissa ja koulukuljetuksissa kaikille oppilaille peruskoulun 1. luokasta lähtien sekä toisen asteen opiskelijoille. Luokilla 1.-5. suositus on voimassa helmikuun loppuun asti.

Tampereen pormestarilla koronatartunta

Kello 13.02: Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikosella (kok.) on todettu koronavirustartunta. Ikonen kertoo positiivisesta tuloksesta sosiaalisen median kanavissaan.

”Sain koronatestistä positiivisen tuloksen. Flunssaoireeni ovat lieviä ja vointini on toistaiseksi hyvä, mutta työskentelen lähipäivät etänä jatkotartuntojen estämiseksi. Parempaa vointia teille kaikille!”

Potilaiden määrä kasvoi Taysin erityisvastuualueella

Kello 12.21: Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella perusterveydenhuollon osastojaksoilla olevien potilaiden määrä on kasvanut perjantaista, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista. Perjantaina osastolla oli 67 potilasta, kun maanantaina luku oli 88. Tehohoitojaksoja on käynnissä 6. Erikoissairaanhoidon osastojaksoja on käynnissä 63.

Suomessa on raportoitu yhteensä 17 671 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.18: Suomessa on raportoitu yhteensä 17 671 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Luvussa ovat mukana viikonlopun aikana raportoidut tartunnat. Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut