Kaikki koronaviruksesta: Tampere avaa suljettuna olleita palveluitaan – Kuningatar Elisabetilla todettu koronavirustartunta

Tässä kaikille avoimessa jutussa seurasimme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikolla seitsemän eli 14.–20. helmikuuta.

Ravintolarajoitukset kevenivät maanantaina 14. helmikuuta. Pirkanmaalla odotetaan tällä viikolla, tuleeko kokoontumisrajoituksiin lievennyksiä.

14.2. 6:36 | Päivitetty 20.2. 16:29

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 14.–20.2.2022.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 20.2.

Lähitorit avaavat ovensa tauon jälkeen Tampereella

16.29: Tampereella ryhdytään avaamaan koronan vuoksi tilapäisesti suljettuja palveluja, kaupungin tiedotteessa kerrotaan. Ensimmäisenä avattavien joukossa ovat muun muassa kaiken ikäisten kohtaamispaikkoina ja matalan kynnyksen neuvontapisteinä toimivat lähitorit.

Palveluja suljettiin alun perin huonontuneen koronatilanteen vuoksi, kun niiden henkilökuntaa jouduttiin siirtämään muualle töihin turvaamaan kriittisiä sosiaali- ja terveyspalveluita. Lähitorit ovat olleet suljettuina 24. tammikuuta alkaen. Lähitoreilla käynnistyy 21. helmikuuta alkaen jälleen ohjaus ja neuvonta sekä ryhmätoiminta ja tapahtumat.

Myös kehitysvammaisten asumisyksiköitä auttava Havu-tiimi jatkaa toimintaansa tauon jälkeen. Lisäksi vastaanottotoiminnan kuntoutuspalveluiden koko henkilökunta palaa omiin tehtäviinsä 28. helmikuuta alkaen.

Loputkin suljetut palvelut pyritään avaamaan lähiviikkoina.

Kuningatar Elisabetilla todettu tartunta

Kello 14.01: Kuningatar Elisabet on saanut positiivisen tuloksen koronavirustestistä, tiedottaa Buckinghamin palatsi uutistoimisto Reutersin mukaan. Tiedotteen mukaan kuningatar kärsii lievistä flunssan kaltaisista oireista.

Lauantai 19.2.

Tampereella huomautettiin 40 kertaa puutteellisista koronatoimista

Kello 11.02: Tampereen ympäristöterveyden valvojat tekivät koronaan liittyviä, tartuntatautilain mukaisia tarkastuksia viime vuonna 443 kertaa. Tarkastuksia tehtiin esimerkiksi ravintoloissa, liikuntapaikoissa, kaupoissa ja kahviloissa.

Tarkastajat valvoivat muun muassa hygieniaa ja ohjeistusta maskeista sekä etäisyyksistä. Ympäristö­terveys­päällikkö Merja Bojangin mukaan ympäristö­terveyden­huolto antoi paljon ohjeistusta. Ohjauksen tarvetta oli noin 40 kohteessa ja kahdessa kohteessa ohjauksen tarvetta oli paljon.

Tampereen ympäristöterveyden valvonta-aluetta ovat Tampere, Orivesi, Juupajoki, Kangasala, Pälkäne, Valkeakoski, Akaa ja Urjala.

Lue lisää: Tampereen ympäristöterveys huomautti 40 kertaa puutteellisista koronatoimista – Ohjeita ja käsidesiä puuttui tai ostoskorit olivat likaisia

Perjantai 18.2.

Kuusi Afrikan maata alkaa itse valmistaa mrna-rokotteita

Kello 15.59: Kuusi Afrikan maata alkaa itse valmistaa mrna-rokotteita koronatautia sekä muita tauteja vastaan, Maailman terveysjärjestö (WHO) kertoi perjantaina.

Maanosassa koronarokotteiden saatavuus on ollut heikkoa. Helmikuun alussa vain hieman yli 11 prosenttia afrikkalaisista oli saanut täyden rokotesarjan. Parhaillaan vain yksi prosentti Afrikassa käytettävistä kaikista rokotteista on valmistettu Afrikassa.

Tilanteen korjaamiseksi Egypti, Kenia, Nigeria, Senegal, Etelä-Afrikka ja Tunisia valittiin ensimmäisiksi maiksi, jotka saavat käyttöönsä mrna-rokotteiden valmistukseen tarvittavaa teknologiaa WHO:n rokoteteknologian siirtokeskuksesta.

WHO perusti kansainvälisen keskuksen viime vuonna Etelä-Afrikkaan. Sen tehtävänä on varmistaa, että rokotevalmistajilla on taitoa tehdä mrna-rokotteita kansainvälisten standardien mukaisesti.

Päijät-Hämeessä jatketaan kokoontumisrajoituksia kuun loppuun

Kello 13.58: Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) jatkaa Päijät-Hämeen voimassa olevia kokoontumisrajoituksia helmikuun loppuun asti vaikean koronatilanteen takia.

Päijät-Hämeen alueellisen koronakoordinaatioryhmän ja sairaanhoitopiirin lausunnon mukaan alueen epidemiatilanne on vaikeutunut rajoitusten keventämisen jälkeen ja sairaalakuormitus on yhä korkealla tasolla.

Päijät-Hämeessä sisätiloissa järjestettäville yleisötilaisuuksille ei ole osallistujamäärään rajoituksia, mutta yli 50 ihmisen tilaisuuksiin voi osallistua enintään puolet tilaisuuden enimmäisosallistujamäärästä. Henkilömäärän rajoitus ei koske enintään 50 henkilön tilaisuuksia.

Kokoontumisrajoituksia on Etelä-Suomessa voimassa enää Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Kanta-Hämeen kokoontumisrajoitukset päättyvät sunnuntaina, eikä avi ole jatkamassa näitä rajoituksia.

Taysin alueella sairaalahoidossa 138 koronapotilasta

Kello 12.09: Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on laskenut Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedoista.

THL:n mukaan Taysin erityisvastuualueella on nyt sairaalahoidossa yhteensä 138 koronapotilasta. Se on 27 vähemmän kuin keskiviikkona. Suurinta lasku on ollut perusterveydenhuollon osastoilla, missä koronapotilaita on nyt 22 vähemmän kuin keskiviikkona. Tehohoidossa koronapotilaita on kaksi enemmän.

Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Suomessa raportoitu noin 4 300 uutta tartuntaa

Kello 12.01: Suomessa on raportoitu 4 328 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu reilut 78 600 uutta tartuntaa, mikä on noin 16 700 tartuntaa vähemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Sairaalahoidossa on 697 koronatartunnan saanutta potilasta, joista 30 on tehohoidossa. Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu tänään 12.

Tampereen Hatanpään koronarokotusyksikkö suljetaan

Kello 10.19: Hatanpään pandemiarokotusyksikkö Tampereella on auki pääsiäiseen saakka. Koronarokotettavien määrä yksikössä on vähentynyt huomattavasti.

Tammikuun alussa viikolla 2 asiakkaita kävi yli 20 000. Sen jälkeen määrä on pienentynyt viikko viikolta. 7. helmikuuta alkaneella viikolla (viikko 6) rokotteen kävi ottamassa alle 5 000 ihmistä.

Lue lisää: Koronarokotus­yksikkö Tampereen Hatanpäällä suljetaan – hoitajien palkoissa yllätys, joka ei liity sulkemiseen

Torstai 17.2.

Turvavälipykälä jää voimaan Pirkanmaalla helmikuun loppuun asti

Kello 21.04: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa oleva tilojen terveysturvallista käyttöä koskeva määräys jatkuu helmikuun loppuun asti. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti asiasta torstaina.

Kyse on niin sanotusta turvavälipykälästä, joka on ollut voimassa Pirkanmaalla 5. helmikuuta lähtien. Tilojen käyttö on järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä.

Lue lisää: Avi teki päätöksen: Turvavälipykälä jää voimaan Pirkanmaalla helmikuun loppuun asti – Tätä se tarkoittaa käytännössä

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kokoontumisrajoitus päättyy

Kello 15.13: Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) ei jatka yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajoittamista Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueella. Kokoontumisrajoitukset sisätiloissa päättyvät alueella sunnuntaina.

Käytännössä päätös tarkoittaa, että sairaanhoitopiirin alueella voidaan jälleen järjestää kaikenlaisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Itä-Suomen avi oli kumonnut kokoontumisrajoitukset jo maanantaina Itä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla.

Etelä-Pohjanmaalla kokoontumisrajoitukset puolestaan jatkuvat kevennettyinä lauantaista eteenpäin helmikuun loppuun asti. Länsi- ja Sisä-Suomen avin päätöksen mukaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella voidaan järjestää sisätiloissa yleisötilaisuuksia, joissa osallistujille on osoitettu istumapaikat ja käytössä on 75 prosenttia käytettävissä olevista istumapaikoista.

STM:n työryhmä: Koronapassin käytölle työelämässä ei edellytyksiä

Kello 14.37: Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä ei näe edellytyksiä ottaa koronapassi käyttöön työelämässä. Työelämän koronapassia valmistelemaan asetettu kolmikantainen työryhmä on luonnostellut lakiesityksen, jossa esitetään väliaikaista muutosta työturvallisuuslakiin.

Sen myötä työnantajalla olisi oikeus käsitellä tietoa työntekijän koronarokotuksesta tai sairastetusta taudista. Käsittelyoikeus olisi, jos työhön liittyy ilmeinen vaara altistua koronalle ja tieto on tarpeen tartuntariskin selvittämiseksi tai ehkäisemiseksi.

Tutkimus: Estrogeeni voi suojata naisia vakavalta koronataudilta

Kello 13.09: Naishormoni estrogeeni saattaa suojata naisia vakavalta koronataudilta ja siitä aiheutuvalta kuolemalta, uusi tutkimus sanoo. Miehet ovat naisia suuremmassa riskissä sairastua vakavasti, mutta heidän rokotuskattavuutensa on pienempi.

Tiedelehti BMJ Openissa julkaistussa Husin, Helsingin yliopiston ja Uumajan yliopiston yhteistutkimuksessa selvisi, että estrogeenilisä puolitti koronakuoleman riskin. Estrogeenilisää saaneiden naisten kuolleisuus oli 2,1 prosenttia, kun kontrolliryhmän naisten kuolleisuus oli 4,6 prosenttia.

”Tutkimuksemme ei vielä johda hoitokäytäntöjen muutoksiin, joten estrogeenihoitoa ei tule tämän tutkimuksen perusteella aloittaa tai estrogeenitasoa madaltavaa lääkitystä lopettaa. Paras keino suojautua vakavaa koronatautia vastaan on rokotus”, sanoo kirurgian professori ja ylilääkäri Malin Sund Husista torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Koko Ruotsin väestön kattavassa rekisteritutkimuksessa oli mukana vajaat 15 000 iältään 50–80-vuotiasta naista, joilla diagnosoitiin koronatauti helmikuun ja syyskuun välisenä aikana 2020. Tutkimuksen 2 500 naisella oli estrogeenikorvaushoito vaihdevuosioireisiin ja noin 200 naisella syöpähoidon jälkeen annettava estrogeenitasoa alentava lääkitys. Lisäksi tutkimuksessa oli 12 000 naisen kontrolliryhmä, joka ei saanut estrogeenia lisäävää tai vähentävää lääkitystä.

Suomessa raportoitu liki 8 000 uutta tartuntaa

Kello 12.04: Suomessa on tänään raportoitu 7 953 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 79 800 uutta tartuntaa, mikä on noin 18 200 tartuntaa vähemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu tänään 23. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemia on Suomessa raportoitu koko pandemian ajalta 2 265.

STM ja THL: Tehohoidon tarve puolittunut alkuvuodesta

Kello 11.11: Tehohoidon tarve on puolittunut alkuvuodesta mutta pysynyt samana kuin edellisellä viikolla, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronatilannekatsauksessa.

Noin 13 prosenttia Suomen tehohoitopotilaista on hoidossa koronataudin takia. Voipio-Pulkin mukaan vuodeosastohoidon kuormitus ei kuitenkaan ole laskenut, mutta huomattava osa koronapositiivista on oheislöydöksiä.

THL:n ylilääkäri Otto Helveen mukaan ensisijaisesti muusta syystä erikoissairaanhoidossa on noin 30 prosenttia koronapotilaista. Rokotteet suojaavat erittäin hyvin erikoissairaanhoidolta ja kuolemalta.

Lähitorit aukeavat Tampereella ensi maanantaina

Kello 10.19: Koronatilanteen vuoksi suljettuja ja supistettuja palveluja avataan asteittain Tampereella, kertoo Tampereen kaupunki tiedotteessaan.

Tulevana maanantaina 21. helmikuuta aukeavat lähitorit. Samalla käynnistyvät lähitorien ohjaus, neuvonta ja ryhmätoiminta. Myös vastaanottotoiminnan kuntoutuspalveluissa palataan maanantaina lähes normaaliin toimintaan.

Kaupungin mukaan kuntoutuspalveluiden koko henkilöstö on maanantaina 28. helmikuuta jälleen omissa tehtävissään. Myös Havu-tiimi, joka auttaa kehitysvammaisten asumisyksiköitä haastavissa tilanteissa, jatkaa tauon jälkeen toimintaansa.

Tampereen sosiaali- ja terveyspalveluissa supistettiin ja suljettiin palveluja tammikuussa koronatilanteen vaikeuduttua. Jos koronatilanne pysyy rauhallisena, loputkin suljetut palvelut voidaan kaupungin mukaan avata lähiviikkojen aikana.

STM ja THL kertovat tuoreet tiedot koronatilanteesta

Kello 9.25: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitävät tänään tilannekatsauksen, jossa käsitellään tauti- ja rokotustilannetta sekä koronatilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja maailmalla.

Lisäksi kuullaan laajan etätyösuosituksen päättymisestä ja siirtymisestä asteittaiseen läsnä- ja etätyön yhdistämiseen.

Tilaisuus alkaa kello 10. Aamulehti näyttää infon suorana lähetyksenä.

Lue lisää: Koronaepidemia on tasaantunut, tehohoidon tarve puolittunut alkuvuodesta – näin STM ja THL kertoivat tautitilanteesta

Keskiviikko 16.2.

Yleisötilaisuusrajoitus päättyy perjantaina Pirkanmaalla

Kello 20.43: Pirkanmaalla voimassa oleva yleisötilaisuusrajoitus päättyy perjantaina. Yleisömäärää ei rajoiteta enää puoleen tavallisesta muun muassa teattereissa, elokuvissa ja urheilutapahtumissa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (avi) päättämä yleisötilaisuusrajoitus alkoi 5. helmikuuta Pirkanmaalla.

Lue lisää: Yleisötilaisuusrajoitus päättyy perjantaina Pirkanmaalla –  Avin johtaja: ”Vaihe vaiheelta kohti maaliskuun alun rajoituksista vapaata aikaa”

Ylijohtaja Marko Pukkinen Länsi- ja Sisä-Suomen avista kertoo, että tilannepalaverissa käytiin keskiviikkona asia läpi ja todettiin, että Pirkanmaalla ei ole perusteita rajoituksen jatkamiselle.

Avi käsittelee loppuviikosta velvoitetta tapahtumien ja kokouksien järjestäjille. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on esittänyt 58d-pykälälle eli niin sanotulle turvavälirajoitukselle jatkoa.

Avi on vielä lähettänyt sairaanhoitopiirille lausuntopyynnön asiasta.

”Heillä on torstaina viimeinen päivä lausua 58d-pykälän jatkosta. Meidän pitää saada kirjallinen lausunto epidemiologisista perusteista sille, että tällä rajoituksella voitaisiin torjua taudin leviämistä”, Pukkinen kertoo.

Opetusministeri Li Anderssonilla kotitestillä havaittu tartunta

Kello 14.10: Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoo Twitterissä, että hänellä on kotitestillä havaittu koronavirustartunta. Hän kertoo altistuneensa koronalle viikonloppuna kotonaan.

Andersson kertoo, että hän työskentelee tämän viikon kotoa käsin vointinsa mukaisesti.

Sunnuntaina valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi saaneensa koronatartunnan. Saarikko kertoi työskentelevänsä tämän viikon etänä niin ikään vointinsa mukaan.

Suomessa raportoitu lähes 6 000 uutta tartuntaa

Kello 12.02: Suomessa on raportoitu 5 956 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.

Sairaalahoidossa raportoitiin tänään olevan 716 ihmistä. Heistä 30 on tehohoidossa. Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 165 koronapotilasta. Erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia raportoitiin 27. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemia on Suomessa raportoitu koko pandemian ajalta 2 242.

Uudessa-Seelannissa kirjattiin koronatartuntojen ennätys

Kello 11.19: Uudessa-Seelannissa kirjattiin keskiviikkona koronavirustartuntojen päivittäinen ennätys. Uusia tapauksia oli viranomaisten mukaan 1 160, mikä on enemmän kuin minään muuna päivänä sitten pandemian alun.

Maa oli jo onnistunut lähes selättämään epidemian, mutta nyt maassa leviää herkästi tarttuva omikronmuunnos. Viiden miljoonan asukkaan Uudessa-Seelannissa on rekisteröity koko pandemian aikana vain 53 virukseen liittyvää kuolemantapausta.

Maassa on järjestetty mielenosoituksia koronavirusrajoituksia ja hallituksen rokotuskampanjaa vastaan.

Työhyvinvointi heikentynyt opetusalalla edelleen korona-aikana

Kello 10.07: Työhyvinvointi on heikentynyt edelleen opetusalalla koronapandemian aikana, ilmenee Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n tuoreesta työolobarometristä.

Vuoden 2021 kyselytuloksissa 60 prosenttia vastaajista sanoo kokevansa, että töitä on liikaa erittäin tai melko usein, mikä on kahdeksan prosenttiyksikköä enemmän kuin viimeisimmässä kyselyssä vuodelta 2019.

Työpaikalla koetun väkivallan kohteeksi oli joutunut 13 prosenttia vastaajista. Väkivallan määrä kasvoi kolme prosenttiyksikköä kahden vuoden takaiseen verrattuna. Vakavan ja toistuvan epäasiallisen kohtelun kokemus kasvoi viisi prosenttiyksikköä. Vakavaa tai epäasiallista kohtelua tai kiusaamista oli kokenut vuoden 2021 vastauksissa keskimäärin 30 prosenttia vastaajista.

Ammattijärjestön jäsenille lähetettyyn kyselyyn vastasi noin 1 300 opettajaa, päiväkodinjohtajaa, rehtoria ja esihenkilöä varhaiskasvatuksesta yliopistoon.

Pirkanmaan koronalukujen päivittämiseen muutos

Kello 8.17: Pirkanmaalla laboratorioissa varmistettujen uusien koronavirustartuntojen raportointi muuttuu.

Aiemmin päivittäiset tartuntamäärät on julkaistu aina arkiaamuisin Tampereen yliopistollisen sairaalan verkkosivuilla. Jatkossa näin ei enää ole. Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kertoi eilen, että se siirtyy raportoimaan tartunnoista jatkossa viikkotasolla osana koronanyrkin katsausta.

”Lukujen merkitys on kaiken kaikkiaan vähentynyt, kun testeissä käy murto-osa sairastuneista”, koronanyrkki kertoi tiedotteessaan tiistaina.

Tiistai 15.2.

Kanada ilmoitti keventävänsä koronatestauksia rajoillaan

Kello 21.37: Kanada ilmoitti tiistaina keventävänsä koronatestauksia ja -sääntöjä rajoillaan. Muutoksiin sisältyy se, että koronaviruksen PCR-testiä ei enää vaadita rajoilla.

Terveysministeri Jean Yves Duclos sanoi tiedotustilaisuudessa, että muutokset ovat mahdollisia useista syistä. Kanada on hänen mukaansa ohittanut omikronmuunnoksen tartuntahuipun. Lisäksi kanadalaiset ympäri maata kuuntelevat ministerin mukaan tiedettä ja asiantuntijoita ja noudattavat kansanterveystoimenpiteitä.

Toinen näkemys lievennysten syystä voisi olla se, että Kanadan hallinto ei ole saanut laantumaan niin kutsuttuja Convoy-mielenosoituksia. Protestit liittyvät ainakin osittain koronarajoituksiin.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä vapauttaisi yleisötilaisuudet

Kello 20.34: Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä vapauttaisi yleisötilaisuudet Pirkanmaan alueella, mutta tilaisuuksissa pitäisi torjua koronatartuntariskiä.

”Meillä ei olisi enää ehdottomia prosenttimääriä tai muita, jotka aluehallintovirasto (avi) on määrännyt”, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand.

”Jokainen järjestäjä joutuisi miettimään, miten toiminta voidaan turvallisesti toteuttaa”, hän sanoo.

Lue lisää: Koronanyrkki esittää helpotusta yleisötilaisuuksiin jo lauantaista alkaen, mutta voimaan jäisi turvavälipykälä – tätä se tarkoittaa käytännössä

Esitystä perustellaan sillä, että tautitilanne on monella tavalla helpottanut, ja tartuntojen ehkäistään muilla keinoilla.

Esimerkiksi teatterit, elokuvat ja urheilutapahtumat voisivat toimia, kuten ennen kokoontumisrajoitusta, jos koronanyrkin tiistaina antama esitys menee läpi.

Vielä perjantaihin asti osallistujamäärä on rajoitettu puoleen.

Niin sanottu turvavälipykälä otettiin käyttöön Pirkanmaalla tammikuussa. Pykälälle halutaan jatkoa kuun loppuun asti. Pykälän mukaan toimijoiden on ehkäistävä tartuntariskiä esimerkiksi asiakasmääriä rajaamalla, porrastamalla saapumisia tai sijoittelemalla asiakaspaikat väljästi.

Päätökset rajoituksen purkamisesta ja turvavälipykälän jatkosta tekee Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) vielä tällä viikolla.

Lue lisää: Koronatartuntojen määrät laskevat loivasti, sairaalahoidon kuormitus yhä korkea – näin nyrkki kertoi Pirkanmaan tilanteesta

Lue lisää: Pirkanmaan koronanyrkki: Pienten koululaisten maskisuosituksesta voidaan pian luopua, etätyösuositus päättyy helmikuun lopussa

Suomessa raportoitu 4 426 uutta tartuntaa

Kello 12.09: Suomessa on raportoitu 4 426 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 79 400 uutta tartuntaa, mikä on noin 23 600 tartuntaa vähemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan Pirkanmaalla uusia tartuntoja on varmistunut 404. Luvussa ovat mukana vain laboratoriovarmistetut tapaukset. Koko pandemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 47 889 koronavirustartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 404 koronavirustartuntaa – Luvussa vain laboratoriossa varmistetut tartunnat

Pirkanmaan koronanyrkki kertoo alueen tautitilanteesta

Kello 10.02: Pirkanmaan alueelliselta pandemiaohjusryhmältä eli koronanyrkiltä odotetaan tänään linjausta yleisötilaisuuksien turvaväleistä. Koronanyrkki kommentoi Pirkanmaan tautitilannetta kello 15.30 alkavassa tiedotustilaisuudessa. Aamulehti näyttää infon suorana lähetyksenä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin asiantuntijat antoivat jo eilen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle (avi) lausunnon, jonka mukaan alueen koronatilanne ei estä sisällä pidettävien yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoituksen purkua.

Pirkanmaalla ovat voimassa perjantaihin saakka avin päätökset, joilla yleisötilaisuuksien osallistujamäärää on rajoitettu puoleen tilan sallimasta maksimimäärästä.

Lue lisää: Koronatartuntojen määrät laskevat loivasti, sairaalahoidon kuormitus yhä korkea – näin nyrkki kertoi Pirkanmaan tilanteesta

Korona on venyttänyt kiireettömän erikoissairaanhoidon jonoja

Kello 9.07: Suomessa lähes 160 000 potilasta odotti pääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloiden kiireettömään erikoissairaanhoitoon joulukuussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Jonottajia oli reilut 17 000 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Keskimäärin yhden potilaan jonotusaika oli 1–2 kuukautta.

Esimerkiksi kaihileikkaukseen jonotti joulukuun lopussa sairaanhoitopiirien sairaaloissa yhteensä 11 000 ihmistä. Polven tai lonkan tekonivelleikkaukseen pääsemistä odotti 7  600 ihmistä. THL:n mukaan kiireettömän erikoissairaanhoidon jonot eivät ole katoamassa minnekään.

”Koronaepidemia hidastaa yhä hoitoon pääsyä. Odottavien määrä kasvaa, koska uusia potilaita tulee koko ajan lisää. Kaikki potilaat tulee hoitaa heidän hoidon tarpeensa kiireellisyyden mukaan”, kehittämispäällikkö Pia Tuominen THL:stä sanoo laitoksen tiedotteessa.

THL:n mukaan hoitovelan purkamista hidasti viime vuonna osaltaan myös pula terveydenhuollon henkilökunnasta. Myönteisenä kehityksenä Tuominen mainitsee, että lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden määrä kääntyi laskuun.

Maanantai 14.2.

THL ei aio toistaiseksi laajentaa suositustaan neljänsistä rokoteannoksista

Kello 15.44: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole toistaiseksi laajentamassa suositustaan neljänsistä koronarokoteannoksista Suomessa. Asiasta kertoo STT:lle ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Suomessa neljänsiä rokoteannoksia suositellaan edelleen ainoastaan vakavasti immuunipuutteisille ihmisille. Neljänsiä annoksia on Nohynekin mukana annettu Suomessa joitakin kymmeniätuhansia.

Aiemmin tänään uutisoitiin, että Ruotsissa kansanterveysvirasto suosittelee neljättä koronarokoteannosta kaikille yli 80-vuotiaille. Neljättä annosta suositellaan Ruotsissa myös hoivakodeissa asuville ja kotihoidon asiakkaille.

Suomessa 44 uutta koronakuolemaa

Kello 15.22: Suomessa on raportoitu 44 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

AFP: Saksa purkamassa suurimman osan rajoituksista maaliskuussa

Kello 13.42: Saksa on purkamassa maaliskuussa suurimman osan koronaviruksen vuoksi asetetuista rajoituksista, kertoo uutistoimisto AFP näkemänsä suunnitelma­luonnoksen perusteella.

Ensimmäisenä askeleena muun muassa kaupat avattaisiin kaikille riippumatta siitä, onko heitä rokotettu tai testattu. 20. maaliskuuta alkaen alettaisiin luonnoksen mukaan asteittain poistaa "sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen elämän laajoja rajoituksia".

Liittovaltion ja osavaltioiden johtajien odotetaan hyväksyvän suunnitelma keskiviikkona.

Ruotsi suosittelee yli 80-vuotiaille neljättä rokoteannosta

Kello 13.11: Ruotsissa kansanterveysvirasto suosittelee neljättä koronarokoteannosta kaikille yli 80-vuotiaille. Neljättä annosta suositellaan myös hoivakodeissa asuville ja kotihoidon asiakkaille.

Suositusta perustellaan sillä, että immuunijärjestelmän kyky reagoida rokotuksiin ja rakentaa pitkäaikaissuojaa heikkenee iän myötä. Lisäannos vahvistaa suojaa, sanoo valtionepidemiologi Anders Tegnell tiedotteessa.

Neljäs annos voidaan viraston mukaan antaa aikaisintaan neljä kuukautta edellisen jälkeen. Kolmannen rokoteannoksen on saanut Ruotsissa yli 85 prosenttia 80 vuotta täyttäneistä.

Ilveksen ja Sportin koronatilanne jatkuu, keskiviikon ottelu siirtyy

Kello 12.35: Jääkiekkoliigassa koronavirustartuntojen kourissa painivat Ilves ja Sport eivät kohtaa keskiviikkona, liiga kertoi maanantaina. Ottelu siirtyy pelattavaksi maaliskuun 20. päivä.

Ilves pelasi viimeksi perjantaina, mutta lauantainen paikallisottelu Tapparaa vastaan jouduttiin siirtämään Ilveksen joukkueessa ilmenneiden tartuntatapausten myötä.

Sport on viimeksi nähty liigapeleissä 5. helmikuuta. Keskiviikon Ilves-kohtaamisen siirtymisen myötä vaasalaisten seuraava peli otteluohjelmassa on lauantaina vieraissa Pelicansia vastaan.

Lue lisää: Tapparan ja Ilveksen siirretylle paikallispelille löytyi uusi pelipäivä – Ilveksen Sport-peli keskiviikolta peruttu

Suomessa on raportoitu 12 410 uutta koronavirustartuntaa.

Kello 12.06: Suomessa on raportoitu 12 410 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) maanantaina. Luvussa ovat mukana viikonlopun aikana kertyneet tartunnat.

THL:n mukaan Suomessa on raportoitu 44 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa kaikkiaan 2 214.

Oikaisu 14.2.2022 kello 15.21: Aiemmin kerrottiin virheellisesti, että Suomessa ei olisi raportoitu uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia. Todellisuudessa uusia kuolemantapauksia on raportoitu 44.

Pirkanmaalla varmistunut 312 uutta tartuntaa

Kello 11.08: Pirkanmaalla on todettu 312 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays maanantaina. Tays on yleensä maanantaisin kertonut myös lauantain ja sunnuntain koronaluvut, mutta tänään kyseisten päivien tiedot puuttuvat.

Lukemassa on mukana vain laboratoriovarmistetut tartunnat. Todellisuudessa tartuntoja on enemmän. Kaikkia lieväoireisia ei enää testata, joten osa sairastaa koronaviruksen aiheuttaman taudin ilman virallista vahvistusta tartunnasta.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettiin viikonloppuna 1 150 uutta koronatartuntaa – Mukana on vain laboratoriovarmistetut tartunnat

Verovelka laskenut liki koronaa edeltäneelle tasolle

Kello 8.05: Maksuvaikeuksiin joutuneiden yritysten ja yksityishenkilöiden verovelka on helmikuussa laskenut 3,3 miljardiin euroon, kertoo Verohallinto.

Velka on laskenut liki pandemiaa edeltäneelle tasolle, kun velalliset ovat kyenneet noudattamaan maksuohjelmiaan. Korkeimmillaan velka oli marraskuussa 2020, jolloin veroja oli maksamatta 4,8 miljardin euron edestä.

Maksujärjestelyssä olevat voivat pitää tammi-maaliskuussa lyhennysvapaata, Verohallinto kertoo. Liki puolet summasta on maksamatonta arvonlisäveroa.

Ravintolat saavat nyt olla auki puoleenyöhön asti

Kello 6.40: Kaikkia ravintolarajoituksia kevennetään tästä maanantaista alkaen. Valtioneuvoston tekemään asetusmuutokseen perustuen ravintolat saavat olla auki puoleenyöhön ja tarjoilla alkoholia kello 23:een asti.

Mikäli tautitilanne kehittyy suotuisasti eikä terveydenhuollon kantokyky ole uhattuna, ravintolarajoituksista voidaan luopua kokonaan maaliskuun alussa.

Koronapassia ei edelleenkään voi käyttää vaihtoehtona rajoituksille. Määräaikainen rajoitus on voimassa helmikuun loppuun asti.

Lue lisää: Ravintolat saavat nyt olla auki puoleenyöhön – myös yleisötilaisuuksien vapauttamista arvioidaan Pirkanmaalla maanantaina

Uudenmaan kaikki kokoontumisrajoitukset puretaan tänään

Kello 6.37: Kaikki Uudenmaan kokoontumisrajoitukset puretaan tästä päivästä alkaen. Asiasta päätti Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) perjantaina. Kokoontumisrajoitukset puretaan koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion ja sairaanhoitopiirin lausunnon mukaan rajoitusten jatkaminen pidempään ei ole tasaantuvassa epidemiatilanteessa välttämätöntä.

Lisäksi Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueilla kokoontumisrajoituksia lievennetään. Jatkossa sisätiloissa järjestettäviin yli 50 henkilön yleisötapahtumiin voi ottaa puolet tapahtuman enimmäisosallistujamäärästä.

Kymenlaaksossa päätös astui voimaan jo lauantaina. Päijät-Hämeessä päätös tulee voimaan tästä päivästä alkaen.

Avin mukaan Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson alueilla sairaalahoidon tarve koronan vuoksi on tasaantumassa. Sairaanhoitopiirien lausuntojen mukaan kokoontumisrajoituksia ei vielä voida kokonaan alueilla purkaa, avin tiedotteessa todettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut