Näin koronavirus eteni Pirkanmaalla ja maailmalla viikolla 3 – mielenosoituksia järjestettiin, tartuntamäärät kasvoivat kohisten Venäjällä

Tässä kaikille avoimessa jutussa seurasimme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 17. tammikuuta – 23. tammikuuta.

Maailma odottaa tällä viikolla tietoja siitä, onko omikronin huippu jo saavutettu joissain maissa. Riittääkö Suomessa työntekijöitä, jos tartuntojen määrä jatkaa rajua kasvuaan?

17.1. 9:15 | Päivitetty 24.1. 6:33

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittäin päivitetyn seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 17.1.2021–23.1.2022.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 23.1.

Koronatartuntojen määrä jatkaa kasvua Venäjällä

Kello 18.49: Koronatartuntojen määrä Venäjällä jatkaa nousuaan. Sunnuntaina maassa tehtiin jälleen uusi ennätys, kun vuorokauden aikana rekisteröitiin yli 63 200 uutta tartuntaa.

Kyseessä oli jo kolmas peräkkäinen päivä, kun ennätys meni uusiksi. Maan pääkaupungissa Moskovassa rekisteröitiin puolestaan jo neljäs peräkkäinen ennätys runsaalla 17 500 tartunnalla.

Venäjällä on kehitetty useita koronarokotteita, mutta vain noin puolella venäläisistä on täysi rokotesuoja, sillä rokotevastaisuus on Venäjällä voimakasta.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on Venäjällä kuollut virallisten lukujen mukaan vajaat 325 000 ihmistä. Tilastovirasto Rosstatin mukaan todellinen luku saattaa kuitenkin olla jopa kaksinkertainen.

Koronatartuntojen määrä kasvaa kohisten Venäjällä, jo kolmas peräkkäinen ennätys

Kello 12.53: Koronatartuntojen määrä Venäjällä jatkaa nousuaan. Sunnuntaina maassa tehtiin jälleen uusi ennätys, kun vuorokauden aikana rekisteröitiin yli 63 200 uutta tartuntaa.

Kyseessä oli jo kolmas peräkkäinen päivä, kun synkkä ennätys meni uusiksi. Maan pääkaupungissa Moskovassa rekisteröitiin puolestaan jo neljäs peräkkäinen ennätys runsaalla 17 500 tartunnalla.

Venäjällä on kehitetty useita koronarokotteita, mutta vain noin puolella venäläisistä on täysi rokotesuoja, sillä rokotevastaisuus on Venäjällä voimakasta.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on Venäjällä kuollut virallisten lukujen mukaan vajaat 325 000 ihmistä. Tilastovirasto Rosstatin mukaan todellinen luku saattaa kuitenkin olla jopa kaksinkertainen.

Pekingissä testataan kaksi miljoonaa asukasta koronaryppään jäljiltä

Kello 9.19: Pekingissä kaupungin viranomaiset ovat ilmoittaneet testaavansa kaikki noin kaksi miljoonaa Fengtain kaupunginosan asukasta sen jälkeen kun sieltä oli löydetty koronatartuntarypäs. Testit aloitettiin sunnuntaina.

Yhteensä Pekingistä on löydetty 34 koronatartuntaa.

Lauantaina viranomaiset määräsivät kaikki ulkomailta tulevat lähetykset desinfioitaviksi, koska epäilivät tartuntojen leviävän postin välityksellä.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on todennut, että riski viruksen leviämiselle mahdollisesti saastuneilta pinnoilta on pieni.

Pekingiin on jo alkanut saapua mediaväkeä, delegaatteja ja joitain urheilijoita talviolympialaisia varten, joiden on määrä alkaa vajaan kahden viikon kuluttua. Olympiaväki elää tiukasti rajoitetussa koronakuplassa, jotta mahdolliset koronavirustartunnat voidaan pitää kurissa.

Uuteen-Seelantiin uusia koronarajoituksia, pääministeri ilmoitti peruvansa häänsä

Kello 7.40: Uudessa-Seelannissa on asetettu uusia koronarajoituksia sen jälkeen, kun maassa todettiin yhdeksän saman perheeseen kuuluvan saaneen omikronmuunnostartunnan.

Lentokoneessa olleen perheen lisäksi tartunnan oli saanut lennolla ollut lentoemäntä. Uudet koronarajoitukset koskevat esimerkiksi tapahtumien osallistujamääriä. Lisäksi maskit ovat pakollisia julkisessa liikenteessä sekä kaupoissa.

Uudet rajoitukset johtivat siihen, että Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kertoi joutuvansa perumaan häänsä. Uudet rajoitukset ovat voimassa ainakin helmikuun loppuun.

Lauantai 22.1.

Helsingissä 4 000 ihmisen mielenosoitus

Kello 16.34: Helsingin keskustassa järjestettävä mielenosoitus on haitannut liikennettä lauantaina iltapäivällä, kertoo Helsingin poliisi. World Wide Demonstration-niminen mielenosoitus lähti Senaatintorilta ja päättyi kello kolmen jälkeen Rautatientorille.

Poliisin arvion mukaan mielenosoitukseen osallistuu Helsingissä noin 4 000 ihmistä. Vastaavanlaisia mielenosoituksia järjestettiin lauantaina myös Jyväskylässä ja Rovaniemellä.

Helsingin poliisin tilannekeskuksesta kerrotaan, että Senaatintorille oli kerääntynyt jo kello kahden jälkeen mielenosoittajia. Mielenosoituksen järjestäjät olivat organisoineet bussikuljetuksia eri puolilta Suomea.

Mielenosoittajat osoittivat mieltään muun muassa koronarajoituksia, -passia ja lasten koronarokotuksia vastaan.

Mielenosoittajat kulkivat Senaatintorilta Pohjoisesplanadille Mannerheimintielle ja Kaivokadulle. Kulkueen reitti päättyi Rautatientorille.

Tuhannet osoittavat mieltään koronarajoituksia vastaan Ruotsissa

Kello 14.34: Ruotsissa järjestetään tänään ainakin kaksi koronarajoituksia vastustavaa mielenosoitusta, Tukholmassa ja Göteborgissa. Ruotsin turvallisuuspoliisi (Säpo) on varoittanut, että mielenosoituksiin saattaa olla tulossa myös äärioikeistolaisia.

Eiliseen mennessä liki 18 000 ihmistä oli ilmoittautunut mukaan Tukholman keskustan mielenosoitukseen.

Kaikki koronarokotuspisteet mielenosoittajien reitillä Tukholmassa suljetaan iltapäivällä ennen mielenosoituksen alkua.

Venäjällä jälleen uusi ennätys päivittäisten koronatartuntojen määrässä

Kello 12.01: Venäjällä tehtiin lauantaina jälleen uusi synkkä ennätys koronatartuntojen päivittäisessä määrässä. Edellinen ennätys ehti vanheta vain päivän, sillä se oli peräisin perjantailta.

Koronatartuntoja kirjaavan verkkosivuston mukaan vuorokauden aikana rekisteröitiin runsaat 57 200 tartuntaa, kun edellisenä päivänä niitä oli kirjattu vähän yli 49 500.

Venäjällä on kehitetty useita koronarokotteita. Presidentti Vladimir Putinin mukaan niistä tunnetuin, Sputnik V -rokote, "saattaa olla jopa tehokkaampi kuin länsimaissa kehitetyt rokotteet".

Tästä huolimatta vain noin puolella venäläisistä on täysi rokotesuoja, sillä rokotevastaisuus on Venäjällä voimakasta.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on Venäjällä kuollut virallisten lukujen mukaan vajaat 325 000 ihmistä. Tilastovirasto Rosstatin mukaan todellinen luku saattaa kuitenkin olla jopa kaksinkertainen.

Maailmanlaajuisesti koronaan on Venäjällä kuollut neljänneksi eniten ihmisiä Yhdysvaltojen, Brasilian ja Intian jälkeen.

Koronalle altistuneen Iiris Suomelan testissä ei löytynyt tartuntaa

Kello 11.18: Vihreiden sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela ei ole saanut koronatartuntaa. Vihreät kertoivat eilen, että Suomela oli altistunut koronalle perhepiirissään. Laboratoriotestin tulos oli kuitenkin negatiivinen.

Suomela on eristäytynyt omaehtoisesti, ja sunnuntaina aluevaalien tulosillassa häntä tuuraa varapuheenjohtaja Hanna Holopainen. Suomela osallistuu vihreiden vaalivalvojaisiin etäyhteydellä.

Maskittomana lentokoneessa pyllistellyttä irlantilaismiestä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus Yhdysvalloissa

Kello 11.18: Maskittomana lentokoneessa riehunutta 29-vuotiasta irlantilaismiestä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus, kertoi Yhdysvaltain oikeusministeriö.

Delta Airlines -lentoyhtiön lennolla Dublinista New Yorkiin vajaat kaksi viikkoa sitten lentänyt mies väitetysti kieltäytyi toistuvista kehotuksista huolimatta pitämästä maskia, heitti toista matkustajaa juomatölkillä ja veti lopulta housunsa nilkkoihin esitellen paljasta takalistoaan lentoemännälle ja muille matkustajille.

Mies oli matkalla Floridaan, missä hänen oli määrä aloittaa työt jalkapallokoulussa.

Mies vapautettiin 20 000 dollarin takuita vastaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

Liittovaltion lentoliikennettä valvovat viranomaiset ilmoittivat jo vuosi sitten, että maskin käytöstä lentokoneessa kieltäytyvät päätyvät aina oikeuteen.

Miamista Lontooseen matkalla ollut American Airlines -lentoyhtiön kone kääntyi torstaina takaisin, koska yksi matkustajista ei suostunut käyttämään maskia.

Korona saapui lopulta Samoalle ja Kiribatille

Kello 8.31: Kiribatin ja Samoan saarivaltioissa alkoi lauantaina koronasulku sen jälkeen kun virus oli päässyt maahan ulkomailta tulleiden matkustajien mukana.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön tilastojen mukaan ennen kuluvaa kuuta Kiribatissa oli rekisteröity yksi ainoa koronatartunta ja Samoalla kaksi.

Kymmeniltä Fijiltä Kiribatiin palanneilta lentomatkustajilta on löydetty koronatartunta. Samoalla tartuntojen lähteenä oli puolestaan Brisbanesta Australiasta tullut lento.

Samoan koronasulun on määrä päättyä maanantaina. Kiribatin sulun päättymisestä ei ollut täyttä varmuutta, mutta aikaisemmin annettujen tietojen mukaan se päättyisi torstaina.

WHO:n tilastojen mukaan noin 62 prosentilla Samoan asukkaista on täysi rokotesuoja. Kiribatilla vastaava luku on 34 prosenttia.

Perjantai 21.1.

Irlanti luopuu valtaosasta koronarajoituksia

Kello 22.30: Irlannin pääministerin Michael Martinin mukaan maa luopuu valtaosasta koronarajoituksia huomisesta lähtien. Martinin mukaan maa on "selvinnyt omikronmyrskystä".

Päätös tarkoittaa, että muun muassa baarit ja ravintolat saavat pitää ovensa auki normaalien aukioloaikojen mukaisesti eikä niissä enää vaadita koronapassia. Myöskään sisä- ja ulkotapahtumien asiakasmääriä ei enää rajoiteta.

Irlanti asetti koronarajoituksia joulukuussa koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämisen vuoksi.

Maassa kirjattiin eilen runsaat 5 500 uutta tartuntaa. Vielä kuun alussa maassa raportoitiin yli 20 000 uuden tartunnan päivälukemia.

Myös Britannia on ilmoittanut luopuvansa valtaosasta koronarajoituksia.

Lähitorit ja päivätoimintakeskus Pähee suljetaan koronatilanteen vuoksi

Kello 19.42: Tampereella lähitorit sekä päihtyneiden päivätoimintakeskus Pähee suljetaan tilapäisesti maanantaista 24. tammikuuta alkaen koronatilanteen pahenemisen vuoksi. Henkilöstöä siirtyy Näistä palveluista turvaamaan kriittisiä sosiaali- ja terveyspalveluja.

Lähitorien ravintolat ovat kuitenkin auki koronarajoitusten mukaisesti.

Lähitorit ovat kaikenikäisten kohtaamispaikkoja ja matalan kynnyksen palvelupisteitä. Lähitorien ollessa kiinni neuvontaa ja ohjausta saa Kotitorilta puhelimitse numerosta 03 5656 5700 arkisin klo 8–16.30. Kotitorin palvelupisteessä osoitteessa Frenckellinaukio 2 b voi asioida arkisin klo 9–16.

Tampereen toisen päihtyneiden päivätoimintakeskuksen, Huoltsun, toiminta jatkuu ennallaan.

Kaupunki tiedottaa, että jos koronatilanne yhä vaikeutuu ja henkilöstöä on paljon yhtä aikaa pois, joudutaan lähiviikkojen aikana sulkemaan muitakin palveluja ja vähentämään kiireetöntä hoitoa tilapäisesti, jotta henkilöstöä riittää kriittisiin ja välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tällä hetkellä henkilöstöä tarvitaan erityisesti sairaalapalveluihin sekä kotihoitoon ja asumispalveluihin.

Venäjällä ennätysmäärä uusia koronatartuntoja

Kello 18.12: Venäjällä rekisteröitiin perjantaina ennätysmäärä uusia koronatartuntoja, kertoivat viranomaiset. Vuorokauden aikana tilastoitiin runsaat 49 500 tartuntaa. Edellinen, marraskuulta peräisin oleva ennätys, oli vajaat 41 500 tartuntaa.

Uudesta valtakunnallisesta ennätyksestä kerrottiin vain päivä sen jälkeen, kun Moskovassa oli rekisteröity eniten tartuntoja vuorokaudessa pandemian aikana.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti viime viikolla, että maalla on kaksi viikkoa aikaa varautua tartuntamäärien rajuun nousuun. Putin patisti sekä rokotuskattavuuden että testausmäärien nostamiseen. Toistaiseksi viranomaiset eivät kuitenkaan ole suunnitelleet uusia rajoitustoimia esimerkiksi Moskovaan.

Hallinnon patistelusta huolimatta venäläisten into rokottautua on ollut alhainen. Alle puolet väestöstä on saanut täyden rokotesarjan.

MaRa valittaa kylpylöiden allastilojen sulkemisista

Kello 16.54: Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry (MaRa) ilmoitti perjantaina valittavansa avin päätöksestä jatkaa Husin alueella sijaitsevien kylpylöiden allastilojen sulkua. MaRan mukaan kylpylöiden allasosastot ovat THL:n riskipotentiaalin arviointitaulukon mukaan vähäisen riskin tilanteita. Lisäksi MaRan mukaan kylpylöiden erilainen kohtelu maan eri osissa vääristää kylpyläyritysten välistä kilpailua. MaRan mukaan kylpyläyrityksille on aiheutunut suluista johtuen yli 10 miljoonan euron myynnin menetykset.

MaRa valittaa myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston aiemmasta päätöksestä, jolla suljettiin Etelä-Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevien kylpylöiden allastilat.

Liikunta- ja virkistystilojen sulkua jatketaan Hus-alueella

Kello 16.52: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevaa liikunta- ja virkistystilojen sulkumääräystä jatketaan 7. helmikuuta asti. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti asiasta perjantaina.

Etelä-Suomen avin uusi sulkupäätös ulottuu edelleen kaikkiin sisätiloihin, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan. Suljettuna pysyvät myös muiden muassa yleiset saunat ja uimahallit sekä ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat, huvi- ja teemapuistot.

Suljetuksi määrättyjä tiloja voi käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Toiminnassa tulee huomioida osallistujien terveysturvallisuus.

Myös aluevaalien äänestys voidaan järjestää muuten suljetuissa tiloissa.

Kokoontumisrajoitukset kiristyvät ja tilojen käyttöä koskeva määräys tulee voimaan Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla

Kello 14.09: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston sairaanhoitopiireiltä saamien arvioiden mukaan Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen epidemiatilanne on heikentynyt, ja terveydenhuollon kuormituksen ennakoidaan kasvavan. Tämän vuoksi aluehallintovirasto määrää alueille uusia kokoontumisrajoituksia.

Aluehallintovirasto määrää asiakas- ja yleisötiloista vastaavat toimijat järjestämään tilojen käyttö siten, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Samalla alueiden kokoontumisrajoitukset kiristyvät.

Päätökset ovat voimassa Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien (pl. Reisjärvi) ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien kuntien alueella 23.1.–20.2.2022.

Venäjällä ennätysmäärä uusia koronatartuntoja

Kello 13.56: Venäjää rekisteröitiin perjantaina ennätysmäärä uusia koronatartuntoja, kertoivat viranomaiset. Vuorokauden aikana tilastoitiin runsaat 49 500 tartuntaa. Edellinen, marraskuulta peräisin oleva ennätys oli vajaat 41 500 tartuntaa.

Uudesta valtakunnallisesta ennätyksestä kerrottiin vain päivä sen jälkeen, kun Moskovassa oli rekisteröity eniten tartuntoja vuorokaudessa pandemian aikana.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti viime viikolla, että maalla on kaksi viikkoa aikaa varautua tartuntamäärien rajuun nousuun. Putin patisti sekä rokotuskattavuuden että testausmäärien nostamiseen.

Venäjän hallituksen lukujen mukaan maassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin vajaat 325 000 ihmistä sitten pandemian alun. Venäjän tilastoviraston, Rosstatin, mukaan todellinen luku on kuitenkin lähes tuplasti suurempi.

Viranomaisten asettamasta koronaeristyksestä luovutaan kokonaan monin paikoin

Kello 12.21: Pirkanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Helsinki tiedottavat luopuvansa viranomaisten asettamasta koronaeristyksestä. Koronatartunnan saaneen on eristäydyttävä itse ja ilmoitettava altistumisestaan ihmisille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa.

Perusteena on koronatilanteen nopea huonontuminen, minkä vuoksi tartuntatautiviranomaisten asettama eristys on menettänyt vaikuttavuutensa. Suurin osa jatkotartunnoista on tiedotteiden mukaan jo tapahtunut ennen kuin positiivinen testitulos on tullut tartuntatautiviranomaisten tietoon.

Hengitystieinfektio kehotetaan sairastamaan kotona. Mikäli yleisvointi on hyvä, terveydenhuoltoon ei tarvitse ottaa yhteyttä eikä hakeutua koronatestiin.

Uusia koronatautiin liittyviä kuolemantapauksia 25

Kello 12.16: Uusia covid-19-tautiin liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu 25, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaikkiaan Suomessa on raportoitu tähän mennessä 1 815 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, THL kertoo.

Suomessa on sairaalahoidossa koronan vuoksi tällä hetkellä 665 ihmistä, joista 62 on tehohoidossa.

Suomessa raportoitu yli 10 700 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.04: Suomessa on raportoitu tänään 10 747 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 112 582 tartuntaa, mikä on 33 324 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana. Osa kotitesteissä löytyvistä tartunnoista jää puuttumaan virallisista luvuista.

Kahden viime viikon aikana raportoitujen tapausten ilmaantuvuusluku on hieman alle 2  069 sataatuhatta asukasta kohti. Aiemmalla kahden viikon jaksolla luku oli noin 1 456.

Kaikkiaan Suomessa on todettu koronavirusepidemian aikana runsaat 426 820 tartuntatapausta.

Pirkanmaan eristyskäytännöt muuttuvat – tartunnan saaneiden täytyy eristäytyä omaehtoisesti

Kello 10.21: Pirkanmaalla luovutaan tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä ensisijaisena todisteena koronatartunnasta, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) perjantaina.

Koronatilanne on nopeasti huonontunut, Taysin ohjeiden mukaisesti tartunnan saaneiden tulee eristäytyä omaehtoisesti ja ilmoittaa altistumisesta henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Positiivisen koronavirustestituloksen saaneille on toimintaohjeita tays.fi verkkosivuilla.

Omikronmuunnos tartuttaa Taysin tiedotteen mukaan merkittävästi jo ennen oireiden alkua ja näytteenotossa on viiveitä. Suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut testituloksen tullessa tartuntatautiviranomaisen tietoon. Henkilön eristykseen asettamisella ei ole tällöin epidemiologista perustetta.

Pirkanmaalla rikkoutui ensimmäistä kertaa tuhannen päivätartunnan raja

Kello 10.19: Pirkanmaalla on todettu 1 275 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) perjantaina. Tapaukset on todettu torstain aikana, sillä Tays raportoi edellisen päivän tartunnat seuraavana aamuna.

Testauskäytännöt ovat muuttuneet, eikä kaikkia lieväoireisia enää testata. Siksi todellinen tartuntojen määrä on todennäköisesti kerrottua lukua korkeampi. Lukuja kannattaa seurata viikoittaisina lukuina, ei niinkään päivittäin, sillä yksittäisten päivien tartuntaluvut voivat vaihdella.

Pirkanmaalla on kerrottu 15.–21.1. välisenä aikana yhteensä 5 713 tartunnasta. Edeltävällä viikolla eli 8.–14.1. välisenä aikana kerrottiin 4 166 tartunnasta.

Yhteensä Pirkanmaalla on epidemian alusta alkaen todettu 34 718 koronavirustartuntaa.

Torstai 20.1.

Itävallan parlamentti hyväksyi ensimmäisenä Euroopassa pakollisen koronarokotuksen

Kello 20.20: Itävallan parlamentti on hyväksynyt lain, joka tekee koronarokotuksesta pakollisen kaikille 18 vuotta täyttäneille sakon uhalla. Maan parlamentti keskusteli asiasta pitkään ja värikkäästi torstaina.

Rokotuksesta kieltäytyviä voi odottaa tuhansien euron sakot. Säännös ei kuitenkaan koske muun muassa sellaisia ihmisiä, jotka eivät voi esimerkiksi lääketieteellisistä syistä ottaa rokotetta, kertoo Politico.

Itävallasta tulee ensimmäinen maa Euroopassa, joka tekee koronarokotuksista pakollisia. Laki on herättänyt myös vastustusta maassa, ja sitä vastaan on osoitettu mieltä viime kuukausina.

Lumilautailutähti on kolmen viikon karanteenissa ennen olympialaisia

Kello 17.56: Sveitsiläisen lumilautailijan Patrizia Kummerin valmistautuminen ensi kuun Pekingin olympialaisiin kuluu karanteenissa pekingiläishotellissa, sillä hänellä ei ole koronarokotetta.

Vuonna 2014 Sotshissa lumilautasuurpujottelun olympiakultaa voittanut ja kolme kertaa maailmancupin ykköseksi laskenut Kummer, 34, on tietojen mukaan tällä hetkellä ainoa olympiaurheilija, joka on kolmen viikon mittaisessa karanteenissa Kiinassa. Hän pääsee harjoittelemaan olympiarinteille vain viisi päivää ennen suurpujottelukisaa 8. helmikuuta.

Espoon nimissä levitetty väärää tietoa koronarajoituksista

Kello 17.55: Espoon kaupungin nimissä perustetusta sähköpostiosoitteesta on lähetetty väärää tietoa koronarajoituksista, Espoon kaupunki varoitti torstaina. Viestejä on lähetetty ainakin talviurheilukilpailujen järjestäjille, ja niissä on ollut useita virheellisiä väittämiä voimassa olevista koronarajoituksista.

Espoon kaupungilta tulevat sähköpostit lähetetään aina espoo.fi- tai opetus.espoo.fi-loppuisesta osoitteesta, kertoo Espoon kaupungin turvallisuuspäällikkö Petri Häkkinen.

Uudellamaalla on kielletty sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet tammikuun loppuun asti. Kielto ei koske ulkotapahtumia, eli esimerkiksi hiihtokilpailuja saa järjestää.

Tampereen Teatteri peruu kaikki esitykset 23.2. saakka

Koronarajoitustoimien edelleen jatkuessa Tampereen Teatteri on päättänyt perua kaikki esitykset 23. helmikuuta saakka.

"Toivomme kovasti, että koronatilanne rauhoittuu ja rajoitustoimia puretaan jo helmikuussa, jotta voisimme järjestää Huomenna hän tulee ensi-illan suunnitellusti 24.2. ja myös paljon odotettu Niskavuoren Heta pääsisi palaamaan ohjelmistoon", sanoo teatterinjohtaja Mikko Kanninen, tiedotteessa.

Kanta-Hämeen ja Etelä-Karjalan kokoontumisrajoitukset jatkuvat

Kello 16.08: Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 20.1.2022 päätökset kokoontumisrajoitusten jatkosta Kanta-Hämeen ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla. Päätöksillä jatketaan helmikuun loppupuolelle tällä hetkellä voimassa olevia yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella voimassa on siis edelleen kokoontumisrajoitus, jonka mukaan sisätiloissa voi järjestää enintään kymmenen henkilön ja ulkotiloissa enintään 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Pohjois-Pohjanmaan ulkotilojen kokoontumisrajoituksen lieventämistä harkitaan

Kello 15.49: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto harkitsee ulkotilojen kokoontumisrajoitusten lieventämistä Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueen kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriä on pyydetty antamaan kiireellisesti lausunto asiassa.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä päätti 18.1.2022 yksimielisesti suositella Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, että Pohjois-Pohjanmaan alueen ulkotiloissa tapahtuvia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia tarkasteltaisiin uudelleen.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa harkinnan tuloksesta sekä mahdollisista uusista toimenpiteistä perjantaina 21.1.2022.

Hallitus varautuu koronalääkkeiden hankintaan – Husille esitetään valtakunnallisen toimijan roolia

Kello 14.53: Hallitus esittää, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Hus) muun muassa hankkisi ja jakelisi jatkossa tiettyjä koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoitoon käytettäviä lääkkeitä. Esityksen tarkoituksena on varautua mahdollisiin lääkehankintoihin.

Hallituksen esityksen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valtuuttaisi Husin toimimaan valtakunnallisessa roolissa lääkkeiden hankinta-, varastointi- ja jakelutehtävissä. STM sitoutuisi korvaamaan toiminnasta Husille aiheutuvat kustannukset enintään 20 miljoonan euron suuruisella valtionavustuksella.

Huoltovarmuuskeskus hankkii koululaisten käyttöön vähintään kuusi miljoonaa koronan kotitestiä

Kello 13.08: Huoltovarmuuskeskus (HVK) tiedottaa hankkivansa koululaisten käyttöön ensimmäiset erät koronakotitestejä. HVK tekee vähintään kuuden miljoonan kotitestin hankinnan ministeriöiltä saamansa toimeksiannon mukaisesti.

Kotitestien toimitukset jakautuvat HVK:n mukaan useammalle viikolle. Ensimmäisiä testejä voidaan odottaa kuntiin noin kolmen viikon kuluttua.

Testit tulevat ensisijaisesti perusopetuksen, lukioiden ja ammattioppilaitosten käyttöön.

Hankintojen kustannus saa HVK:n mukaan olla enintään kymmenen miljoonaa euroa sisältäen testien logistiikan. Testien vaikea markkinatilanne saattaa heijastua niiden saatavuuteen ja toimitusaikoihin.

Suomessa on raportoitu 8 368 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.15: Suomessa on raportoitu 8 368 uutta koronavirustartuntaa. Viikon aikana tartuntoja on todettu noin 55 500. Osa kotitesteissä löytyvistä tartunnoista jää puuttumaan virallisista luvuista.

Koululaisten poissaolojen määrät eivät toistaiseksi eroa pk-seudulla syksystä, vaikka koronatartuntamäärät ovat korkeampia

Kello 11.34: Ikäluokkakohtainen koronatartuntaseuranta on asiantuntijoiden mukaan haasteellista, sillä kaikki tartunnan saaneet eivät enää hakeudu viralliseen testaukseen.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla koululaisten poissaoloprosentit eivät eroa siitä, mitä ne olivat syksyllä, vaikka tartuntamäärät ovat korkeampia, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve koronatilannekatsauksessa. Helven mukaan on hyvä merkki, että koulujen tilanne nimenomaan pahemmilla epidemia-alueilla ei näytä poikkeavan syksyn tilanteesta.

Pidemmän ajan johtopäätökset vaativat Helven mukaan vielä seurantaa.

Koronatilanteen salliessa rajoitusten asteittainen purkaminen ja koronapassin käyttöönotto voisi alkaa helmikuussa

Kello 11.33: Testaus- ja jäljitysstrategian päivitystyö on käynnistetty. Mikäli epidemiatilanne sallii, rajoitusten asteittainen purkaminen ja koronapassin uudelleen käyttöönotto voitaisiin aloittaa helmikuun puolivälin jälkeen, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Pasi Pohjola koronatilannekatsauksessa.

Pohjolan mukaan resurssit eivät riitä testaamaan kaikkia oireisia, mahdollisesti koronatartunnan saaneita. Selvityksessä on, miten testaus kannattaisi järjestää.

STM:n Voipio-Pulkki: Koronatartunnoissa tasaantumista viime viikkoina

Kello 10.48: Koronaviruksen tartunnoissa on ollut havaittavissa jonkinlaista tasaantumista Suomessa viime viikkoina, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on Suomessa yli 2 000 tartuntaa sataatuhatta ihmistä kohden kahdessa viikossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja STM:n mukaan koronan herkästi tarttuva omikronmuunnos on syrjäyttänyt koronan aiemmat variantit Suomessa suurelta osin.

Etenkään suuremmissa kaupungeissa testauksissa löydetty koronatartuntojen määrä ei enää kuvaa todellista tartuntamäärää, joka on selvästi suurempi kuin todettujen tartuntojen määrä. Tämä johtuu muun muassa siitä, että osa kotitesteillä havaituista tartunnoista ei tule terveysviranomaisten tietoon.

Pandemian huippu saattaa tulla eri osissa maata eri aikaan.

Omikronmuunnoksen taudinkuva ilmeisesti aiempia muunnoksia lievempi, sanoo THL:n ylilääkäri

Kello 10.42: Koronaviruksen omikronmuunnoksen osalta on näkemys, että taudinkuva on lievempi kuin aiempien varianttien osalta, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve koronatilannekatsauksessa.

Testausmäärät, jotka tulevat tietoon, eivät kuvasta tartuntojen kokonaismäärää. Ihmiset tekevät myös kotitestejä virallisten laboratoriotestien sijasta. Virallisista koronatesteistä 32 prosenttia on positiivisia.

Noin viidesosa tällä hetkellä sairaalahoidossa olevista on hoidossa muusta syystä kuin koronatartunnan vuoksi. Eilen sairaalahoidossa oli yhteensä 360 positiivisen koronatuloksen saanutta ihmistä, Helve kertoi.

Kolmannen koronarokotteen saanut liki 45 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä

Kello 10.41: Kolmannen koronarokotteen on saanut nyt liki 45 prosenttia Suomen 18 vuotta täyttäneestä väestöstä. Rokotustilannetta esitteli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve koronatilannekatsauksessa tänään.

Toisen koronrokoteannoksen kattavuus on lähes 84 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä.

Rokotukset suojaavat Helven mukaan yhä erinomaisesti vakavalta koronataudilta, mutta huonosti omikronmuunnoksen tartunnalta.

Sairaalahoidossa on nyt koronan takia Suomessa 299 ihmistä, tehohoidossa on puolestaan 61 ihmistä.

Koronaan liittyvistä syistä on kuollut Suomessa nyt 1 762 ihmistä.

Pirkanmaalla 778 uutta koronavirustartuntaa

Kello 10.15: Pirkanmaalla on varmistunut 778 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) torstaina. Tapaukset on todettu keskiviikon aikana, sillä Tays raportoi edellisen päivän tartunnat seuraavana aamuna.

Pirkanmaalla on kerrottu 14.–20.1. välisenä aikana yhteensä 5 265 tartunnasta. Viikkoa aiemmin, 7.–13.1. välisenä aikana, Pirkanmaalla kerrottiin 4 031 tartunnasta.

Yhteensä Pirkanmaalla on epidemian alusta alkaen todettu 33 443 koronavirustartuntaa.

Akuutissa itsemurhavaarassa olevien kriisipuhelut liki kolminkertaistuneet koronapandemian aikana

Kello 7.08: Kriisipuhelimeen akuutissa itsemurhavaarassa olevilta tulleiden soittojen määrä on lähes kolmikertaistunut koronapandemian aikana, kertoo Mieli Suomen Mielenterveys ry tiedotteessaan.

Viime syksynä Mieli ry:n Kriisipuhelimessa käytiin kuukaudessa lähes 120 keskustelua, joissa päivystäjä arvioi soittajan olevan akuutissa itsemurhavaarassa. Tällaisiksi lasketaan soitot, joissa soittaja on lähiaikoina yrittänyt itsemurhaa tai hänellä on valmis itsemurhasuunnitelma.

Itsemurhien määrä ei ole kuitenkaan Tilastokeskuksen tietojen mukaan lisääntynyt, ja järjestön tiedotteen mukaan tilanne rauhoittuukin usein puhelun aikana.

Keskiviikko 19.1.

OAJ: Opettaja ei voi huolehtia samanaikaisesti sekä lähi- että etäopetuksesta

Kello 16.56: Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n mukaan opettaja ei voi samanaikaisesti huolehtia sekä lähi- että etäopetuksesta. Järjestön mukaan tätä näkemystä tukevat myös eduskunnan sivistysvaliokunnan ja opetusministerin kannanotot.

OAJ sanoo, että yhtäaikaisessa lähi- ja etäopetuksessa ei kumpaakaan opetusta ole mahdollista hoitaa opetussuunnitelman vaatimusten mukaisesti.

Lisäksi opettajan kuormitus ja työmäärä kasvavat kohtuuttomasti, etenkin opetuksen suunnittelun osalta, koska etä- ja lähiopetus edellyttävät erilaisia toteutustapoja, sanoo OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos järjestön tiedotteessa.

Britannian pääministeri Johnson: Valtaosasta koronarajoituksia luovutaan ensi viikolla

Kello 16.37: Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan valtaosasta koronarajoituksia luovutaan maassa ensi viikolla. Uudet rajoitukset asetettiin omikronmuunnoksen leviämisen vuoksi.

Muun muassa maskipakosta sisätiloissa luovutaan, ja yökerhoihin pääsee myös ilman rokotustodistusta.

Johnson perusteli päätöstä sillä, että asiantuntijoiden mukaan suurin tautipiikki on nyt maassa koettu.

Britanniassa raportoitiin tammikuun alussa ennätysmäärä uusia päiväkohtaisia tartuntoja, kun maassa kirjattiin yli 200 000 uutta tartuntaa päivän aikana. Nyt päiväkohtaiset lukemat ovat pudonneet tuosta noin puoleen.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalla koronatartunta

Kello 16.13: Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalla, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelällä (sd.) on todettu koronavirustartunta, kertoo eduskuntatiedotus. Ojala-Niemelä ei ole eduskuntatiedotuksen mukaan altistanut ketään eduskunnassa.

Ojala-Niemelä on eduskuntatiedotuksen mukaan sopinut perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajan Antti Häkkäsen (kok.) kanssa, että Häkkänen sijaistaa puheenjohtajaa, jos eduskunta ja perustuslakivaliokunta kokoontuvat ensi viikolla.

Eduskunnan on määrä aloittaa kevätistuntokautensa helmikuun alussa.

Jämsän kaupunki luopuu karanteenin asettamisesta

Kello 15.06: Jämsässä on luovuttu koronan vuoksi karanteeniin asettamisesta, eikä altistuneisiin oteta enää yhteyttä. Asiasta kerrottiin kaupungin tiedotteesta keskiviikkona.

”Oireettomia ja lieväoireisia positiivisia on niin paljon, ettei karanteeneilla tautia enää voida rajata. Positiiviset koronatapaukset eristetään edelleen, mutta eristys on lyhennetty viiteen päivään, koska tartuttavuus on sen jälkeen vähäistä. Altistuneet oireettomat, niin kotona kuin töissä, voivat mennä normaalisti töihin tai opiskelemaan, kunhan tarkkailevat oireita ja pitävät maskeja ja hyvää hygieniaa seitsemän vuorokauden ajan altistumisesta”, hallintoylilääkäri Jyri Moilanen sanoo.

Kaupunki tiedottaa jatkossa koronatilanteesta vähintään kerran viikossa aina keskiviikkoisin

valmiusjohtoryhmän kokousten jälkeen. Tilannekuvassa todetaan muun muassa sen hetkinen tiedossa oleva tartuntatilanne. Yksittäisten tartuntatapausten kertomisesta luovutaan.

Avi määrää tiloja suljettavaksi Vaasan sairaanhoitopiirin alueella

Kello 15.02: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti keskiviikkona sulkea Vaasan sairaanhoitopiirin alueella liikunta-, harrastus- ja virkistystiloja. Päätös tulee voimaan 21.1.2022. Avi perustelee päätöstä vaikealla epidemiatilanteella. Terveydenhuollon kantokyky halutaan turvata rajoituksilla.

Määräys sulkee yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat. Päätös velvoittaa toimintaa harjoittavia ja tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita. Tilojen sulkeminen kohdistuu alla lueteltuihin tartuntatautilain 58 g pykälän 4 momentin kohdissa tarkoitettuihin tiloihin eli joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettäviin sisätiloihin sekä tanssipaikkoihin.

Päätös kohdistuu myös kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettäviin tiloihin.

Japanissa yökerhorajoituksia, USA:ssa ilmaisia maskeja

Kello 14.20: Omikron on nostanut koronatartunnat ennätystasolle myös Japanissa, jossa hallitus hyväksyi tänään uusia koronarajoituksia.

Suurta osaa maata, mukaan lukien pääkaupunki Tokiota, koskevat toimet kohdistuvat pääasiassa yöelämään. Perjantaina voimaan tulevien rajoitusten on määrä jatkua helmikuun puoliväliin asti.

Alueet saavat itse päättää tarkoista rajoitustoimistaan. Useimmilla alueilla baareja ja ravintoloita kehotetaan lyhentämään aukiolojaan tai keskeyttämään alkoholituotteiden myynti.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin hallinto puolestaan pyrkii hillitsemään koronatartuntoja jakamalla kansalaisille noin 400 miljoonaa N95-hengityssuojainta ilmaiseksi.

Asukkaita Yhdysvalloissa on noin 330 miljoonaa.

Hengityssuojaimia on jaossa ensi viikosta alkaen kymmenissätuhansissa jakelupisteissä ympäri maata, muun muassa apteekeissa ja terveyskeskuksissa.

N95-suojaimet ovat suojaltaan samantasoisia kuin FFP2-suojaimet.

Valkoinen talo panostaa myös koronatestaukseen. Tiistaina avautui verkkosivu, josta yhdysvaltalaiset voivat tilata itselleen kotona tehtäviä koronatestejä ilmaiseksi. Tarkoituksena on jakaa kansalaisille miljardi kotitestiä.

Ranskassa lähes puoli miljoonaa tartuntaa tiistaina

Kello 14.19: Tartuntaennätys rikkoutui Ranskassa viimeksi eilen, kun vuorokauden ajalta raportoitiin noin 465 000 uutta koronatartuntaa. Viimeisen viikon aikana tartuntoja on todettu maassa keskimäärin yli 300 000 päivässä.

Etelä-Amerikassa Brasilia teki myös uuden koronaennätyksen, kun maassa raportoitiin eilen yli 137 000 uutta tartuntaa. Myös Brasiliassa ennustetaan epidemiahuippua helmikuulle.

Vielä viime vuoden lopussa tartuntoja todettiin Brasiliassa keskimäärin 8 000 päivässä. Tartuntaluvut kääntyivät nousuun omikronmuunnoksen sekä joulun ja uudenvuoden juhlien myötä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja varoitti eilen, että koronaviruspandemia ei ole läheskään ohitse, eikä omikronmuunnoksen aiheuttamaa uhkaa pidä vähätellä.

Avi: Kainuuseen annettu laaja tilojen käyttöä koskeva määräys

Kello 13.49: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on tänään määrännyt asiakas- ja yleisötilojen käytölle rajoituksia Kainuun maakunnan kuntien alueella 20.1.2022 alkaen. Syynä rajoituksiin on alueen heikentynyt koronatilanne.

Voimassa olevien yleisten kokousten ja yleisötilaisuuksien osallistujamäärien rajoitusten lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Määräys on nyt tehdyllä päätöksellä voimassa 19.2.2022 saakka.

Aiemmin Kainuussa on kokonaan kielletty yli 20 henkilön yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet sisätiloissa, ja yli 50 henkilön vastaavat kokoontumiset ulkotiloissa, 6.2.2022 saakka. Nyt tehdyllä päätöksellä lisätään rajoituksia, ja entisetkin rajoitukset pysyvät voimassa. Velvoite torjuntatoimien tehostamisesta koskee mm. yleisötilaisuuksien sisätiloja, joissa voi oleskella yli 10 ihmistä samanaikaisesti.

Tartuntalain pykälään 58 d perustuva päätös tilojen käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja osallistujatiloja (esimerkiksi kirkot, kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot ja teatterit).

Suomessa yksi uusi koronakuolema

Kello 13.29: Uusia covid-19-tautiin liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu yksi. Kaikkiaan Suomessa on raportoitu tähän mennessä 1 762 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, THL kertoo.

Suomessa on sairaalahoidossa koronan vuoksi tällä hetkellä 718 ihmistä, joista 64 on tehohoidossa. Sairaalahoidossa on 37 ihmistä enemmän kuin maanantaina, jolloin luvut viimeksi päivitettiin. Tehohoidossa olevien määrä on maanantaista kasvanut kahdella.

Kaksi miljoonaa on saanut kolmannen rokoteannoksen

Kello 13.28: Koronarokotteen kolmannen annoksen on Suomessa ottanut nyt kaksi miljoonaa ihmistä eli yli 42 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Kaksi rokotetta on puolestaan saanut noin neljä miljoonaa ihmistä eli melkein 85 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Vähintään yhden rokotteen taas on ottanut melkein 4,3 miljoonaa suomalaista, mikä tarkoittaa yli 88:aa prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä vähentynyt

Kello 12.01: Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on vähentynyt maanantaista, jolloin tietoja kerrottiin edellisen kerran.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tehohoidossa olevien määrä on vähentynyt kolmella, erikoissairaanhoidon osastolla olevien määrä kahdella ja perusterveydenhuollossa vuodeosastolla olevien määrä kuudella. Yhteensä Taysin erityisvastuualueella on 107 potilasta, joista tehohoidossa yhdeksän, erikoissairaanhoidon osastolla 66 ja perusterveydenhuollon vuodeosastolla 32.

Taysin erityisvastuualue käsittää Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Suomessa on raportoitu 8 382 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.53: Suomessa on raportoitu tänään lähes 8 400 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 113 000 tartuntaa, mikä on melkein 47 000 enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Kahden viime viikon aikana raportoitujen tapausten ilmaantuvuusluku on noin 2 000 sataatuhatta asukasta kohti. Aiemmalla kahden viikon jaksolla luku oli noin 1 200.

Kaikkiaan Suomessa on todettu koronavirusepidemian aikana melkein 408 000 tautitapausta.

Saksassa raportoitiin ensi kertaa yli 100 000 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa

Kello 11.33: Saksassa uusien koronatartuntojen päivittäinen luku on ylittänyt tänään ensi kertaa 100  000 tartunnan rajan, käy ilmi kansanterveydestä vastaavan Robert Koch -instituutin (RKI) tuoreista luvuista.

Maassa on raportoitu viimeisen vuorokauden aikana noin 112 000 uutta koronatartuntaa ja 239 koronaan liittyvää kuolemaa, instituutti kertoi.

Koronan aiempaa tarttuvampi omikronmuunnos on Saksassakin nyt valtavirus. Sen arvioidaan aiheuttavan yli 70 prosenttia uusista tartunnoista maassa.

Pirkanmaalla on todettu 756 koronavirustartuntaa

Kello 9.27: Pirkanmaalla on varmistunut 756 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) keskiviikkona. Tapaukset on todettu tiistain aikana, sillä Tays raportoi edellisen päivän tartunnat seuraavana aamuna.

Koska testauskäytännöt ovat muuttuneet, eikä kaikkia lieväoireisia enää testata, todellinen tartuntojen määrä on todennäköisesti kerrottua lukua korkeampi. Lukuja kannattaa seurata viikoittaisina lukuina, ei niinkään päivittäin, sillä yksittäisten päivien tartuntaluvut voivat vaihdella runsaastikin esimerkiksi raportoinnin viiveiden vuoksi.

Pirkanmaalla on todettu 12.–18.1. välisenä aikana yhteensä 6 084 tartuntaa. Viikkoa aiemmin, 5.–11.1. välisenä aikana, Pirkanmaalla todettiin 3 718 koronavirustartuntaa. Tapausmäärät ovat siis edelliseen viikkoon verrattuna yli 1,5-kertaistuneet.

Yhteensä Pirkanmaalla on epidemian alusta alkaen todettu 32 665 koronavirustartuntaa.

Tutkijat: Neljäs rokotus ei näytä tuovan lisä­suojaa omikronia vastaan

Kello 8.04: Alustavien tutkimustulosten mukaan neljäs koronarokotus­annos ei juurikaan suojaa omikron­tartunnalta tai sen aiheuttamalta lieväoireiselta taudilta, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters sekä Health Policy Watch.

Maanantaina julkaistussa tutkimuksessa seurattiin terveyden­huollon työntekijöitä Israelissa, jossa neljäs rokotuskierros on jo käynnissä. Neljä rokotusannosta saaneita vajaata 300:a työntekijää verrattiin 6 000 työntekijän kontrolliryhmään.

Suomen rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet uskoo, että omikron joutuu pian väistymään, eikä sitä vastaan kannata järjestää laajaa rokotus­kierrosta. Omikronin paikan ottaa seuraava virusmuunnos, joka keksii keinon kiertää osan suojauksesta. Näin virusten evoluutio toimii.

"Nähdäkseni tulevaisuudessa rokotteita tullaan tarjoamaan suppeammille ryhmille ja pidemmällä annosvälillä”, sanoo Rämet.

Tiistai 18.1.

WHO: Pandemia ei ole ohitse, eikä omikronia pidä vähätellä

Kello 22.32: Koronaviruspandemia ei ole läheskään ohitse, eikä omikronmuunnoksen aiheuttamaa uhkaa pidä vähätellä, sanoi YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja tiistaina.

”Omikron saattaa olla vähemmän vakava, mutta puheet siitä, että se olisi lievä tauti, ovat harhaanjohtavia. Älkää epäilkö: omikron vie sairaalaan ja aiheuttaa kuolemia”, sanoi WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedrosin mukaan painetta terveydenhuoltojärjestelmää kohtaan täytyy saada vähennettyä, etenkin sellaisissa maissa, joiden rokotuskattavuus on edelleen alhainen.

"Nyt ei ole oikea aika antaa periksi ja nostaa valkoista lippua”, Tedros evästi.

WHO:n laskemien mukaan joka viikko koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolee noin 45 000 ihmistä maailmassa.

Media: NHL muuttamassa testikäytäntöjään – oireettomia ei enää testata

Kello 20.42: NHL-jääkiekkoliiga ja liigan pelaajayhdistys NHLPA ovat päässeet mediatietojen mukaan sopuun muutoksesta liigan koronaviruskäytäntöihin. Muun muassa The Hockey News kertoi tiistaina, että helmikuun alkupäivien jälkeen oireettomia pelaajia ja seurahenkilöstöä ei enää testata.

Testausta vaadittaisiin uuden käytännön mukaan oireellisilta sekä Kanadan ja Yhdysvaltain rajan ylittävillä pelimatkoilla.

NHL:ssä on tällä kaudella siirretty koronaviruksen takia yli 100 ottelua.

Koronarajoituksia Suomessa jatketaan helmikuun puoliväliin

Kello 19.15: Nykyisiä koronarajoitustoimia jatketaan helmikuun puoliväliin eli noin kahdella viikolla, ilmoitti pääministeri Sanna Marin (sd.) tiistaina hallituksen neuvottelujen päätteeksi.

Poikkeuksen muodostavat lasten ja nuorten ryhmäharrastukset. Niitä koskevasta rajoitussuosituksesta luovutaan tammikuun lopulla. Lisäksi korkeakouluissa voidaan siirtyä hybridimalliseen opetukseen, jossa on etäopetuksen lisäksi lähiopetusta.

Myös sisärajavalvonnasta luovutaan tuolloin.

Ruotsiin matkustaminen helpottuu rokotetuilta matkustajilta

Kello 19.07: Ruotsiin matkustamisessa tulee perjantaina voimaan muutoksia, jotka helpottavat rokotettujen ihmisten matkustamista. Heidän osaltaan poistuu vaatimus ylimääräisestä negatiivisesta koronatestituloksesta, kertoo Tallink Silja tiedotteessaan.

Suomesta Ruotsiin pääsee matkustamaan perjantaista alkaen, jos on esittää todistus täydestä rokotesarjasta (2 rokotetta) tai viimeisen kuuden kuukauden aikana sairastetusta koronaviruksesta tai enintään 72 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestistä.

Alle 18-vuotiailta tai risteilymatkustajilta, jotka eivät käy toisessa maassa, ei edellytetä todistuksia tai testejä.

Varusmiesliitto huolissaan varussotilaiden jaksamisesta korona-aallon kourissa

Kello 18.52: Varusmiesliiton varapuheenjohtaja Santeri Nousjoki kantaa huolta varussotilaiden jaksamisesta korona-aallon kurittaessa Puolustusvoimia. Alkuvuoden aikana varussotilailla on todettu jo lähes 2  200 koronatartuntaa.

Koronatilanteen vuoksi monet varussotilaat eivät ole esimerkiksi päässeet moniin viikkoihin lomille, liiton tiedotteessa kerrotaan.

MaRa: Rajoituksille ei ole enää lain mukaisia perusteita – rokotepassin avulla turvataan yrittäjien ja työntekijöiden toimeentulo

Kello 18.25: Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry toteaa kannanotossaan, että matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjien ja työntekijöiden oikeutta toimeentuloon ei voida enää rajoittaa. Yritysten tilanne on hälyttävä.

MaRa nostaa esille tiedotteessaan, että hallitus on tänään linjannut, että ravintoloita, tapahtumia ja asiakastiloja koskevia rajoituksia on tarkoitus jatkaa tammikuun lopun jälkeenkin. Näin siitä huolimatta, että pääministeri Sanna Marin totesi Säätytalolle saapuessaan, että rajoitustoimet eivät ole enää yhtä vaikuttavia omikronmuunnosta vastaan kuin aikaisempia muunnoksia vastaan.

Perustus- ja tartuntatautilain mukaan rajoitukset ovat lain mukaisia, kun ne ovat välttämättömiä ja oikeasuhtaisia. Kun rajoitukset eivät ole enää sitä, ne on tartuntatautilain mukaan kumottava viivytyksettä, MaRa huomauttaa.

Alueellinen koordinaatioryhmä Pohjois-Pohjanmaalla: sairaalakuormitus säilynyt maltillisena

Kello 17.50: Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä totesi, että sairaalakuormituksen säilyessä maltillisena voidaan alueella voimassa olevia rajoituksia hallitusti purkaa. Ryhmä suositteleekin Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, että se tarkastelisi uudelleen alueella voimassa olevaa rajoitusta yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamääristä ulkotiloissa tapahtuvien tilaisuuksien osalta. Tällä hetkellä ulkotiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujarajoitus on viisi henkilöä. Rajoitus on voimassa 31.1. saakka.

Pirkanmaan koronanyrkki suosittelee nykyisille rajoituksille kahden viikon jatkoa

Kello 17.27: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle, että nykyisiä rajoituksia alueella jatketaan 4. helmikuuta asti. Koronanyrkki kertoo asiasta tiedotteella tiistaina iltapäivällä.

Tällä hetkellä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on sulkenut harrastus- ja virkistystilat ja kieltänyt sisätiloissa järjestettävät yleisötapahtumat tämän viikon perjantaihin asti.

Esimerkiksi kuntosalit ovat saaneet pitää ovensa auki. Ammattiurheilijat sekä vuonna 2003 syntyneet ja sitä nuoremmat ovat saaneet jatkaa harjoittelua.

Verenluovutuksen ja koronarokotuksen voi varata vaikka samalle päivälle

Kello 17.21: Verenluovutus on toistaiseksi pyörinyt hyvin myös omikronaallon aikana. Tartunnat ovat näkyneet viime hetken peruutuksina ja ajanvarauksina.

Verenluovutustoiminnan johtaja Satu Pastila Suomen Punaisen Ristin veripalvelusta kertoo, että saman päivän aikoja sekä varataan että perutaan viime tingassa.

Omikron ei ole toistaiseksi aiheuttanut luovuttajien vähenemistä eikä henkilökunnan laajaa sairastelua, ja verenluovutustoiminta pyörii tällä hetkellä samalla tasolla kuin ennen koronaa.

THL: Raskaus altistaa vakavalle koronavirusinfektiolle, raskaana olevat lisätty vakavan koronataudin riskiryhmiin

Kello 16.17: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on lisännyt raskaana olevat vakavalle koronavirustaudille altistavien sairauksien tai tilojen listalle. Riskiryhmien listaus on tuotettu Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää (KRAR) kuullen. Lista pohjautuu lääketieteelliseen riskinarvioon. Riskiryhmään kuuluvat kaikki raskaana olevat.

Tieto koronaviruksen ja rokotusten vaikutuksesta raskaana olevalle, sikiölle sekä syntyneelle lapselle on merkittävästi lisääntynyt. Lisäksi omikronvariantin leviäminen sekä vaikeutunut epidemiatilanne vahvistavat koronarokotteiden merkitystä myös raskaana oleville.

Raskaus lisää naisen riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon sekä nostaa sairaala- ja tehohoidon tarvetta. Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskiä.

THL: Voimakkaiden rajoitustoimien tarkoituksenmukaisuus kyseenalaista

Kello 15.15: tärkein keino hillitä omikrontartuntojen aiheuttamaa sairaalahoidon kuormitusta on se, että ikääntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat rokotetaan kolmanteen kertaan mahdollisimman nopeasti. Lisäksi etenkin suurimman tartuntariskin tapahtumia tulee edelleen rajoittaa, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

THL on julkaissut lausuntonsa valmiuslaista sekä koronan epidemiatilanteesta.

Lausuntojen mukaan äärimmäiset sulkutoimet voisivat madaltaa omikronin aiheuttamaa tartuntahuippua, mutta toisaalta todennäköisesti pitkittäisivät tautitilannetta. Tämä saattaisi puolestaan nostaa vakavien tautitapausten riskiä, kun rokotettujen saama suoja vakavaa tautimuotoa vastaan ehtisi heiketä.

”Omikron leviää todella nopeasti. Merkittävä hidastuminen edellyttäisi sitä, että koko väestön kontakteja rajoitettaisiin erittäin voimakkaasti. Tällaisen toimen hyödyllisyys ei kuitenkaan ole yksiselitteistä,” sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve.

”Epidemian pitkittyessä väestön rokotussuoja alkaa hiipua. Pitkittyminen ei myöskään välttämättä vaikuttaisi sairaalahoidon tarpeeseen kokonaisuudessaan, toki se tasaisi tarvetta pidemmälle aikavälille”, Helve sanoo.

THL arvioi, että omikronin aiheuttama tartuntahuippu voi olla edessä jo tammi-helmikuun vaihteessa. Sairaalaan voi päätyä kaksi tai kolme kertaa enemmän potilaita kuin joulukuussa.

Sastamala sulkee lasten rokotusajanvarauksen

Kello 13.31: Sastamala on toistaiseksi sulkenut lasten korona­rokotus­ajanvarauksen. Sulun syyksi kerrotaan pula 5-11-vuotiaiden lasten rokotteista.

Sastamalan kaupunki kertoo tiedotteessaan, että sairaala-apteekista Sastamalaan ja Punkalaitumelle varatut rokotteet riittävät jo varattujen rokotusaikojen toteuttamiseen, mutta uusia aikoja ei voida antaa.

Uusia rokote-eriä odotetaan tulevan jatkoon helmi-maaliskuun vaihteessa viikolla 9. Jos lasten rokotteiden saatavuus paranee tätä nopeammin, uusia rokotusaikoja avataan varattavaksi. Tällä välin saatavilla voi olla peruutusaikoja.

Opistojen lukukaudet alkavat poikkeusjärjestelyin

Kello 13.16: Lukukaudet alkavat Tampereen seudun työväenopistossa ja Pirkan opistossa poikkeusjärjestelyin. Opetus järjestetään pääosin etäopetuksena 17.–31. tammikuuta. Osa Pirkan opiston ryhmistä siirtyy alkavaksi 1. helmikuuta.

Lähiopetuksena järjestetään kuitenkin lasten ja nuorten eli vuonna 2003 ja sen jälkeen syntyneiden opetusta. Myös aikuisten yksilöopetusta voidaan järjestää lähiopetuksena. Opistojen linjaukset perustuvat opetus- ja kulttuuriministeriön viime viikolla antamiin uusiin suosituksiin.

Tampereen seudun työväenopisto toimii Tampereen ja Ylöjärven alueella. Pirkan opiston toimii Lempäälässä, Vesilahdessa, Nokialla ja Pirkkalassa.

THL hallitukselle: Testaus ja jäljitys ei suuressa osassa maata enää toimi – pääpaino rokotuksiin ja kotieristyksiin

Kello 12.58: Suomen koronaepidemian hoidossa aiemmin käytetty malli tartuntojen testaamisesta ja jäljityksestä ei enää suuressa osassa maata pysty hidastamaan tartuntojen leviämistä, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Arvio sisältyy lausuntoon, joka on toimitettu hallitukselle tiistain koronakokouksen alla. THL:n mukaan strategisten painopisteiden tulisi keskittyä rokotusten edistämiseen, väestön ohjaamiseen kotieristykseen oireiden perusteella sekä aikuisväestön korkean tartuntariskin tilanteiden rajoittamiseen, kunnes ylikuormituksen uhka sairaaloissa väistyy.

Penkkariajelut järjestetään Tampereella vasta kirjoitusten jälkeen

Kello 12.05: Tampereella ei järjestetä lukion päättävien abiturienttien perinteisiä penkkareita tutussa aikataulussa. Syynä on pahentunut koronatilanne.

Lukioiden rehtorit ovat yhdessä tulleet siihen tulokseen, että jos ajelut vanhaan tyyliin pidetään, ovat ne ohjelmassa vasta kirjoitusten jälkeen eli maalis-huhtikuun vaiheessa.

”Rehtoreiden kanssa päätetty päivä on torstai 31.3. Olen kertonut tästä kaikille Tampereen lukioille sekä myös naapurikuntien rehtoreille. Toivomme, että naapureissa noudatettaisiin samaa aikataulua”, selvittää vt. lukiokoulutuksen johtaja Matti Hännikäinen.

Suomessa on raportoitu 5 977 uutta koronatartuntaa

Kello 12.01: Suomessa on tänään raportoitu 5 977 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana todettujen tapausten ilmaantuvuus on noin 2  000 sataatuhatta asukasta kohti.

Kaikkiaan Suomessa on todettu koko koronavirusepidemian aikana noin 400 000 tautitapausta.

Uusia koronatautiin liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu kahdeksan. Kaikkiaan Suomessa on raportoitu tähän mennessä 1 761 koronakuolemaa.

Avi määrää Kymenlaaksossa tiloja suljettavaksi kahden viikon ajaksi

Kello 10.56: Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki tiistaina päätöksen, jolla Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueen tietyt liikunta-, harrastus- ja virkistystilat määrätään suljettavaksi 20.1.–2.2.2022 väliseksi ajaksi.

Avin mukaan alueen epidemiatilanne on tällä hetkellä erittäin vaikea terveydenhuollon kantokyvyn näkökulmasta, ja tilojen sulkeminen arvioidaan välttämättömäksi toimenpiteeksi, jotta epidemian nopeaa leviämistä voidaan torjua.

Avin tekemä sulkupäätös ulottuu kaikkiin tiloihin, jotka voidaan tartuntatautilain pykälän 58 g mukaan määrätä suljettavaksi, ja koskee tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoiminnan osalta näissä tiloissa:

Marin uskoo koronarajoitusten jatkuvan vielä tammikuun jälkeen

Kello 10.41: Nykyiset koronarajoitukset jatkuvat vielä tammikuun jälkeen terveydenhuollon kuormituksen vuoksi, uskoo pääministeri Sanna Marin (sd.).

Marin kommentoi asiaa matkalla epidemiatilannetta käsittelevään hallituksen neuvotteluun. Neuvotteluun on varattu koko päivä.

Neuvottelussa hallitus saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tuoreimman mallinnuksen koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämisestä ja käy keskustelua koronastrategiansa päivittämisestä. Itse päivitystyö kestää Marinin mukaan tätä päivää pidempään.

Pirkanmaalla on todettu 451 uutta koronavirustartuntaa

Kello 10.40: Pirkanmaalla on varmistunut 451 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiistaina. Tapaukset ovat aina edellisen päivän aikana todettuja.

Ajalla 11.–17.1. Tays raportoi Pirkanmaalle yhteensä 5 172 tartuntaa. Keskimäärin tartuntoja todettiin siis 739 päivässä. Tätä edeltävän viikon ajalta 4.–10.1. Tays kertoi kaikkiaan 3 831 tartunnasta eli keskimäärin tartuntoja varmistui 547 päivässä.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 31 909 koronatartuntaa.

Varusmiesliitto huolissaan varussotilaiden jaksamisesta

Kello 6.13: Varusmiesliiton varapuheenjohtaja Santeri Nousjoki kantaa huolta varussotilaiden jaksamisesta korona-aallon kurittaessa Puolustusvoimia.

Koronatilanteen vuoksi monet varussotilaat eivät ole esimerkiksi päässeet moniin viikkoihin lomille, liiton tiedotteessa kerrotaan. Osalla varussotilaista kiinniolojakso on voinut jatkua kuusikin viikkoa tai enemmän.

Alkuvuoden aikana varussotilailla on todettu jo lähes 2 200 koronatartuntaa. Uusia tartuntoja on viikonlopun jälkeen raportoitu lähes 770. Puolustusvoimat päivitti koronavirustilannetta verkkosivuilleen maanantaina.

Hallitus neuvottelee koronatilanteesta

Kello 6.11: Hallitus neuvottelee tänään pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla koronatilanteesta ja sen edellyttämistä toimista Säätytalolla kello 10 alkaen. Hallitus keskustelee myös koronastrategian päivittämistarpeista asiantuntijatiedon pohjalta.

Nopeasti leviävän omikronmuunnoksen pahentama epidemiatilanne on herättänyt huolta siitä, miten terveydenhuollon kantokyky lähiviikkoina säilytetään.

Hallitus saa keskustelun pohjaksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen koronaennusteen. Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina THL:n ennustavan, että sairaanhoidon tarve jopa kaksinkertaistuu helmikuussa.

Lue lisää: Pääministeri Marin päivällä: Rajoituksia todennäköisesti jatkettava tammikuun jälkeenkin – hallitus neuvotellut tiiviisti koronatilanteesta, näin ministerit kommentoivat

Maanantai 17.1.

Rokottakaa kaikki maailman ihmiset, vaati YK:n pääsihteeri

Kello 21.28: YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati maanantaina, että kaikki maailman ihmiset olisi pyrittävä rokottamaan koronaa vastaan, jos mielimme päästä eroon pandemiasta.

Guterres muistutti Davosin virtuaalisessa talousfoorumissa, että YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO asetti syksyllä tavoitteeksi, että viime vuoden loppuun mennessä 40 prosenttia ihmisistä olisi saatu rokotettua ja luku nousisi 70 prosenttiin kuluvan vuoden puoliväliin mennessä.

Guterres huomauttaa, että emme ole lähelläkään näitä tavoitteita. Rikkaiden maiden rokotusmäärät ovat seitsemän kertaa korkeammat kuin Afrikan maiden. Tämä on Guterresin mukaan häpeällistä.

Jutta Urpilaisella todettiin koronatartunta työmatkan jäljiltä

Kello 18.43: EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavalla komissaarilla Jutta Urpilaisella (sd.) on todettu koronatartunta. Urpilainen kertoi asiasta Twitterissä maanantaina.

Urpilainen kertoo matkustaneensa viime viikon torstaina ja perjantaina Ranskaan ja Saksaan työn vuoksi. Ennen matkaa ja sen aikana tehdyt koronatestit näyttivät negatiivista.

Urpilainen sai oireita lauantai-iltana palattuaan Brysseliin ja teki sunnuntaina positiivisen antigeenitestituloksen, jonka PCR-tulos maanantaina vahvisti. Urpilainen on nyt karanteenissa ja keskittyy toipumiseen.

Hallitus neuvottelee koronatoimista tiistaina Marinin johdolla

Kello 17.49: Nopeasti leviävän omikronmuunnoksen pahentama epidemiatilanne pakottaa maan hallituksen neuvottelemaan siitä, miten terveydenhuollon kantokyky lähiviikkoina säilytetään.

Valtioneuvoston kanslian viestinnästä kerrottiin maanantaina, että hallitus neuvottelee koronatilanteesta ja tilanteen edellyttämistä toimista Säätytalossa tiistaina kello 10 alkaen.

Hallitus keskustelee myös koronastrategian päivittämistarpeista asiantuntijatiedon pohjalta. THL:ltä odotetaan tuoretta epidemiaennustetta päätösten pohjaksi.

Strategia päivitettiin viimeksi syyskuussa, jolloin tautitilanne oli selvästi rauhallisempi kuin nyt.

Helsingissä annettiin viime viikolla ennätysmäärä koronarokotuksia

Kello 17.47: Annettujen koronarokotusten määrä on noussut Helsingissä koko alkuvuoden ajan.

Helsinki alkoi tehostaa ja nopeuttaa rokottamista joulun alla, ja rokotuksia annetaan nyt myös iltaisin ja lauantaisin. Viime viikon aikana rokotuksia annettiin ennätysmäärä: 57 000 kappaletta.

Koronarokotukseen voi päästä nyt nopeasti kaikissa Helsingin rokotuspisteissä.

Yli 40 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä saanut jo kolmannen koronarokotteen

Kello 13.29: Koronarokotteen kolmannen annoksen on Suomessa saanut nyt 1,9 miljoonaa ihmistä eli 40,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo.

Määrä on kasvanut eilisestä runsaalla 43 000:lla. Kolmesti rokotettujen osuus koko väestöstä on nyt 35,5 prosenttia.

Toisen annoksen ottaneita on vajaat 4,1 miljoonaa, noin 84,8 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Kahdesti rokotettujen osuus koko väestöstä on THL:n mukaan nyt 74,6 prosenttia.

Taysin alueella sairaalahoidossa 118 koronpotilasta

Kello 12.09: Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella on sairaalahoidossa yhteensä 118 koronapotilasta, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedoista. Potilaita on 11 enemmän kuin perjantaina.

Eniten koronapotilaita on erikoissairaanhoidon osastoilla. THL:n tietojen mukaan näillä osastoilla on Taysin alueella maanantaina 68 koronapotilasta, mikä on seitsemän enemmän kuin perjantaina. Tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä ei ole muuttunut viikonlopun aikana. Taysin alueella tehohoidossa on 12 koronapotilasta.

Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Kolmelta päivältä 22 217 uutta koronatartuntaa

Kello 12.00: Suomessa on raportoitu 22 217 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luvussa ovat mukana viikonlopun aikana raportoidut tartunnat.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 108 087 koronatartuntaa, mikä on 47 763 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Sairaalahoidossa on THL:n tietojen mukaan 701 koronapotilasta, mikä on 29 enemmän kuin perjantaina. Heistä tehohoidossa on 63 potilasta, mikä on kaksi enemmän kuin perjantaina.

Koronaan liittyviä uusia kuolemantapauksia on vahvistettu 29.

Korkeakouluopiskelijoiden vaihto-opiskelu ulkomailla notkahti rajusti koronan myötä

Kello 10.35: Suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden vaihto-opiskelu ulkomailla on vähentynyt korona-aikana merkittävästi, kerrotaan Opetushallituksesta.

Viime vuonna tilanne alkoi hiljalleen parantua, ja alkavalle kevätlukukaudelle on suunnitteilla jo yli 3 600 Suomesta ulkomaille suuntautuvaa korkeakouluvaihtoa. Tämä on lähes saman verran kuin pandemiaa edeltävänä aikana.

Pandemian hankaloitumisen takia ei ole vielä varmuutta, missä määrin keväälle suunnitellut vaihto-opiskelujaksot voivat toteutua.

Jo ennen pandemiaa suomalaisten opiskelijoiden vaihto-opinnot painottuivat Eurooppaan, ja korona-aikana tämä on vahvistunut entisestään.

Pirkanmaalle viikonlopulta 2 453 uutta tartuntaa

Kello 10.01: Pirkanmaalla on varmistunut 2 453 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) maanantaina. Lukemassa on mukana kolmen päivän tartuntamäärät.

Tays raportoi lauantaille 855, sunnuntaille 887 ja maanantaille 711 tapausta. Koska testauskäytännöt ovat muuttuneet, eikä kaikkia lieväoireisia enää testata, todellinen tartuntojen määrä on todennäköisesti korkeampi.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on nyt raportoitu yhteensä 31 458 koronatartunnasta.

Lue lisää: Pirkanmaalla raportoitiin maanantaina yhteensä 2 453 uutta koronatartuntaa – luvussa mukana kolmen päivän tapaukset, näin ne jakautuvat

Kiinassa ennätysmäärä koronatartuntoja tiukoista estotoimista huolimatta

Kello 9.11: Kiinassa on raportoitu eniten koronatartuntoja lähes kahteen vuoteen tiukoista koronasuluista ja nollatoleranssista huolimatta.

Virus on levinnyt viime viikkoina ryppäinä eri puolilla maata siitä huolimatta, että Kiina yrittää tukahduttaa virusta kovin ottein ennen Pekingin talviolympialaisia. Kisat alkavat kolmen viikon kuluttua.

Maanantaina ilmoitettiin virallisten lukujen mukaan 223 uutta tartuntaa, joista osa on omikronmuunnosta.

Kiina on eristänyt urheilukilpailuihin saapuneita urheilijoita kokonaan muusta väestöstä ja tiukentanut matkustusrajoituksia Pekingiin myös muualta maasta saapuville. Kaikilta Pekingiin tulijoilta vaaditaan nyt negatiivinen koronatestitulos ennen kaupunkiin saapumista sekä saapumisen jälkeen. Myös Pekingin asukkaita on kehotettu olemaan matkustamatta muualle Kiinaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut