Näin koronavirus eteni Pirkanmaalla ja maailmalla viikolla 2 – Karanteeni poistui ja eristys lyheni viiteen päivään Pirkanmaalla

Tässä kaikille avoimessa jutussa seurasimme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 10. tammikuuta – 16. tammikuuta.

Omikron on moninkertaistanut koronatartuntojen määrän verrattuna joulukuuhun. Eri puolilla maailmaa rajoitukset tiukentuivat jo loppuvuodesta virusvariantin torjumiseksi.

10.1. 9:58 | Päivitetty 16.1. 9:34

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 10.1.2021–16.1.2022.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 16.1.

Kolmeviikkoinen vauva kuoli koronaan Qatarissa

Kello 21.53: Kolmeviikkoinen vauva on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Qatarissa, kertoi maan terveysministeriö sunnuntaina. Terveysministeriön tietojen mukaan pienokaisella ei ollut sairauksia, jotka olisivat tehneet hänet erityisen alttiiksi koronalle.

Kyseessä oli toinen koronaan kuollut lapsi Qatarissa sitten pandemian alkamisen.

Qatarin terveysministeriön mukaan lapset saavat vakavia koronaoireita harvemmin kuin aikuiset, mutta samalla kun tartuntojen määrät nykyisen tartunta-aallon aikana kasvavat aikaisempia suuremmiksi myös lasten sairaanhoidon tarve kasvaa.

Qatarissa on virallisesti rekisteröity noin 300  000 koronavirustartuntaa ja liki 600 viruksen aiheuttamaan tautiin kuollutta. Qatarissa on 2,6 miljoonaa asukasta.

Omikronmuunnoksen myötä tartuntojen määrä on Qatarissakin noussut nopeasti. Joulukuussa peruttiin kaikkien sellaisten terveydenhuollon ja hallinnon alan työntekijöiden lomat, jotka ovat tekemisissä koronatapausten kanssa.

Pakkorokotukset parlamentin käsittelyyn ensi viikolla Itävallassa

Kello 17.04: Rokotuksista ilman hyväksyttävää syytä kieltäytyvä voi saada tuhansien eurojen sakot.

Itävalta aikoo edelleen tehdä koronarokotuksista pakollisia helmikuussa, vakuutti liittokansleri Karl Nehammer sunnuntaina. Rokotuksesta kieltäytyviä odottavat isot, jopa yli 4 000 euron, sakot.

Maan parlamentin on määrä hyväksyä pakollisia rokotuksia koskeva lakiehdotus torstaina. Lain oli alun perin määrä koskea kaikkia yli 14-vuotiaita, mutta nyt lakiesitys koskee vain täysi-ikäisiä.

Mikäli lakiesitys hyväksytään, Itävallasta tulee ensimmäinen maa Euroopassa, joka tekee koronarokotuksista pakollisia. Lauantaina liki 27 000 ihmistä osoitti Wienissä mieltään lakia vastaan, koska se protestoijien mukaan on hyökkäys henkilökohtaista valinnanvapautta vastaan.

Tällä hetkellä noin 71,5 prosenttia itävaltalaisista on saanut täyden rokotesuojan. Luku on useita prosenttiyksikköjä alempi kuin naapurimaissa.

Norjassa ylittyi puolen miljoonan koronatartunnan raja

Kello 9.34: Noin 5,4 miljoonan asukkaan Norjassa on koronaviruspandemian aikana kirjattu nyt yhteensä yli puoli miljoonaa tartuntaa. 500 000 koronatartunnan rajan ylittämisestä kertoo Norjan kansanterveyslaitos.

Viimeisen seitsemän vuorokauden aikana Norjassa on päivittäin todettu keskimäärin yli 9 200 uutta tartuntaa.

Pohjoismaista Ruotsissa on pandemian aikana raportoitu yli 1,5 miljoonaa koronatartuntaa. Suomessa tartuntoja on kirjattu yhteensä yli 371 000.

Lauantai 15.1.

Marin MTV:lle: koronapassi aiotaan palauttaa käyttöön

Kello 21.53: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan omikron-aallon hillitseminen ei ole enää mahdollista nykyisin keinoin. Marin kertoi asiasta MTV Uutisten haastattelussa lauantaina.

Marinin mukaan tulevan koronastrategian painopistettä on siirrettävä. Hän kertoi myös, että koronapassi aiotaan palauttaa käyttöön, ja siihen liittyvät lakimuutokset ovat valmistelussa. Marinin mukaan passista tulisi tehdä itsenäinen väline niin, ettei sitä pelkästään käytettäisi rajoitusten kiertämiseen. ”On arvioitava sitä, voiko passin käytön kiertää testauksen kautta. Tällöin ihmiset, jotka eivät ole saaneet rokotusta voivat altistua taudille, Marin sanoi MTV:n haastattelussa.

Britanniassa tartuntaluvut laskussa tällä viikolla

Kello 20.25: Britanniassa tartuntojen määrän on kerrottu pikkuhiljaa alkaneen laskea, kertoo BBC. Vahvistettujen tapauksien määrä on laskenut 13 prosenttia viime viikosta.

Tiedossa ei tosin ole, onko kyse siitä, että kaikkia tapauksia ei ole saatu testattua, koska ihmisten testiin pääsy maassa on takunnut.

Lupaavaa BBC:n mukaan on se, että sairaalassa olevien määrä on pysynyt noin 2 000 ihmisen tuntumassa. Viime vuonna tähän aikaan sairaalassa oli puolet enemmän ihmisiä.

Omikronmuunnos alkoi levitä Britanniassa varsin nopeasti sen jälkeen, kun virusta oli havaittu Etelä-Afrikassa ensimmäisen kerran.

Yhdysvallat alkaa tarjota ilmaisia kotitestejä kansalaisille

Kello 13.09: Yhdysvallat alkaa jakaa ilmaisia kotitestejä kansalaisilleen ensi viikosta alkaen, kertoo Valkoinen talo.

Kotitestejä on mahdollista tilata kotiin neljä yhtä kotitaloutta kohden. Testejä voi tilata kotiin hallinnon verkkosivun kautta.

Yhteensä testejä on Valkoisen talon mukaan määrä jakaa 500 miljoonaa.

Maan hallinto sai aiemmin kritiikkiä siitä, ettei se ollut varautunut omikronin vuoksi räjähtäneisiin testausmääriin riittävällä kapasiteetilla, kertoo muun muassa New York Times. Presidentti Joe Biden on kertonut lähettävänsä myös sotilashenkilökuntaa ylikuormittuneiden sairaaloiden avuksi.

Maan viranomaisten mukaan omikron on tällä hetkellä selvästi hallitsevin virusmuunnos.

Esimerkiksi New Yorkissa ja muissa Yhdysvaltain merkittävissä kaupungeissa tartuntamäärät näyttävät kuitenkin alkaneen pikkuhiljaa laskea, kertoo uutistoimisto AFP.

Fimea: Koronalääkkeet todennäköisesti yhteishankintoina

Kello 7.45: Koronalääkkeet eivät ole tällä tietoa tulossa normaalireittiä apteekkeihin ainakaan alkuvaiheessa. Koronalääkkeitä kehittävät Pfizer ja MSD haluavat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tietojen mukaan tuotteidensa jakelun kulkevan joko EU:n yhteishankintana tai suoraan kunkin maan omina hankintoina.

Fimea arvioi, että yhtiöt pyrkisivät jakeluun alkuvaiheessa tätä kautta eivätkä suoraan apteekkeihin kuten normaalisti. Euroopan lääkevirasto EMA arvioi parhaillaan Pfizerin ja MSD:n lääkkeitä.

Lue lisää: Mitä kuuluu koronalääkkeiden kehitykselle ja keille niistä olisi apua? Fimea: Lääkkeet hankitaan todennäköisesti yhteishankintana

Perjantai 14.1.

Ministeriöt valmistelevat Huoltovarmuuskeskukselle hankintaesitystä koululaisten kotitesteistä

Kello 19.07: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) valmistelevat koululaisten kotitesteistä hankintaesitystä Huoltovarmuuskeskukselle (HVK), ministeriöt tiedottavat.

Kotitestejä on tarkoitus käyttää peruskoululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden testaamiseen.

Tiedotteen mukaan HVK toimisi alkuun kotitestien hankkijana keskitetysti ja toimittaisi testit kuntien tarpeisiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laatii STM:n ohjauksessa koululaisten kotitesteistä kansallisen ohjeistuksen, joka valmistuu ministeriöiden mukaan ensi viikolla.

Lounais-Suomen avi: Lapset ja nuoret saavat jatkaa ohjattua liikuntaa, myös kuntosalit ja uimahallit saavat pysyä auki

Kello 17.55: Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) ei aio ulottaa liikunta- ja virkistystilojen sulkumääräyksiä lasten ja nuorten harrastustoimintaan.

Vuonna 2003 ja sen jälkeen syntyneet lapset ja nuoret voivat jatkaa ohjattua harrastustoimintaa muuten suljetuiksi määrätyissä tiloissa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, avi kertoo.

Aiemmin tänään saman päätöksen teki Etelä-Suomen avi.

Lounais-Suomen avi määrää suljettavaksi esimerkiksi joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan ja kuorolauluun tarkoitetut tilat. Kuitenkin esimerkiksi kuntosalien, uimahallien ja kylpylöiden on mahdollista pitää tilansa auki asiakkaille.

THL päivitti suositustaan koronan altistumistilanteista varhaiskasvatuksessa ja kouluissa

Kello 17.48: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt korona-altistumisiin liittyvää suositustaan varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten osalta. Oleskelu koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa katsotaan pienen riskin altistumiseksi, THL linjaa. Suositus koskee myös rokotettuja.

THL suosittelee, että samassa tilassa oleskelleille tiedotetaan altistumisesta ja annetaan ohjeet seurata oireita. THL suosittelee myös välttämään kodin ulkopuolisia kontakteja viiden päivän ajan.

Tampere Smart city week -konferenssi ja DigItre siirtyvät koronan takia

Kello 16.14: Nokia-areenan ensimmäinen messutapahtuma Tampere smart city week -konferenssi sekä DigItre siirtyvät kesäkuulle. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää tammi-helmikuun taitteessa.

Tampereen messut kertoi asiasta perjantaina. Siirtämisen syynä on vallitseva pandemiatilanne.

Tampere smart city week on älykaupunkikehityksen kansainvälinen konferenssi. DigItre on uusi ict-alan ammattitapahtuma, jonka teemoina vuonna 2022 ovat tietoturva, liiketoiminnan modernisointi sekä älykkäät ratkaisut.

THL: Koronan sairastaneet aikuiset voivat ottaa ensimmäisen rokotteen jo kahden kuukauden kuluttua

Kello 15.51: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkentanut koronavirustaudin sairastaneiden rokotussuositusta.

Kaikille 18 vuotta täyttäneille koronan sairastaneille aiemmin rokottamattomille voidaan antaa ensimmäinen rokoteannos jo kahden kuukauden kuluttua sairastetusta taudista.

Alle 18-vuotiaille rokote voidaan antaa 4–6 kuukautta sairastamisen jälkeen.

Sairastettu koronatauti muodostaa THL:n mukaan yhtä rokoteannosta vastaavan immuunivasteen.

Parkanossa koronatartuntoja palvelukeskuksessa ja kehitysvammaisten asumisyksikössä

Kello 15.13: Parkanossa Rauhalan palvelukeskuksen Metsätähti-kodissa ja kehitysvammaisten asumisyksikkö Uunilinnussa on todettu koronavirustapauksia, kertoo Parkanon kaupunki.

Metsätähdessä on todettu neljä tartuntaa ja Uunilinnussa kolme. Molemmissa yksiköissä tartuntoja on sekä asukkailla että työntekijöillä. Pääosin yksikköjen asukkailla on täysi rokotussuoja, kaupunki kertoo. Asukkailla oireet ovat olleet lieviä ja heitä hoidetaan yksiköissä eristyksessä.

Yksiköissä toivotaan yhteydenpitoa asukkaisiin etäyhteyksin ainakin 23. tammikuuta saakka.

HS: Hallitus ei välttämättä linjaa ravintolasulusta, tukipaketti valmisteilla

Kello 14.01: Hallituksen koronaministerityöryhmä on kokoontunut tänään perjantaina pohtimaan sitä, pitäisikö ravintolat sulkea kokonaan tai osittain. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan on epäselvää, tuleeko päivän aikana päätöksiä.

Eri puolueista viestitään, että ravintolasulun kohdalla päätöksen tekeminen siirtyy ehkä ensi viikolle, jolloin valmistuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pitemmän aikavälin arvio.

Vaikka ravintolasulusta päätettäisiin tänään, se tulisi voimaan mahdollisesti vasta aikaisintaan kolmen viikon kuluttua eduskuntakäsittelyn takia. Vielä ei ole tiedossa, onko sululle edes tarvetta tuolloin.

Sen sijaan työryhmä saattaa päättää ja myös tiedottaa tänään uudesta koronatukipaketista, johon kuuluu muun muassa kustannustukipaketti sulkemiskorvauksineen.

Paketin koko ei ole vielä varma, sillä ravintolapäätöksiä ei ole, mutta sen alustava kokoluokka on noin sata miljoonaa euroa.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoitojaksoilla 107 henkeä

Kello 12.49: Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on perjantaina yhteensä 107 henkilöä sairaalahoitojaksoilla koronavirukseen liittyen, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista.

Erikoissairaanhoidon osastoilla on 61 potilasta, perusterveydenhuollossa 34 potilasta ja tehohoidossa 12 potilasta.

Martti Ahtisaari on toipunut koronavirustartunnasta

Kello 12.26: Presidentti Martti Ahtisaari on toipunut joulukuussa todetusta koronavirustartunnasta ja on päässyt pois sairaalahoidosta. Asiasta tiedottaa CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation. Presidentti voi tiedotteen mukaan hyvin ja jatkaa kuntoutumista.

Ahtisaarella todettiin toinen koronavirustartunta joulukuun lopulla. Hän sairasti taudin myös keväällä 2020.

Suomessa todettu 9 582 uutta koronatartuntaa – kuolemantapauksia vahvistettiin 24

Kello 12.07: Suomessa on raportoitu tänään 9 582 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viikon aikana on raportoitu lähes 105 000 tartuntaa, mikä on lähes 60 000 enemmän kuin edellisellä kahden viikon ajanjaksolla.

Uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia vahvistettiin perjantaina 24. Kaikkiaan Suomessa on raportoitu tähän mennessä 1 724 koronakuolemaa.

Ruotsin pääministerillä todettu koronavirustartunta

Kello 10.56: Ruotsissa pääministeri Magdalena Anderssonilla on todettu koronavirustartunta. Asiasta kertoo pääministerin tiedottaja uutistoimisto TT:lle.

Positiivinen tulos tuli tiedottajan mukaan pikatestissä. Andersson noudattaa nyt voimassa olevia ohjeistuksia ja jatkaa työntekoa kotoa käsin.

Pääministerin voinnin kerrotaan olevan olosuhteisiin nähden hyvä.

Lentojen vaihtaminen Hongkongin kentällä kielletään riskimaissa oleilleilta matkustajilta

Kello 8.57: Hongkongin kansainvälinen lentokenttä on ilmoittanut kieltävänsä lentojen vaihtamisen riskimaissa oleilleilta matkustajilta osana koronaviruspandemian vuoksi asetettuja matkustusrajoituksia. Lentokentän tiedotteen mukaan lentojen vaihtaminen Hongkongin kentällä on kielletty, jos matkustaja on oleillut jossakin kieltolistan maista kuluneiden 21 vuorokauden aikana.

Riskimaiden lista on varsin kattava, sillä sille on kirjattu yli 150 maata.

Rajoitus tulee voimaan sunnuntaina ja kestää näillä näkymin kuukauden

Hallitukselta odotetaan linjauksia koronatilanteen hoidosta

Kello 6.08: Hallitukselta odotetaan tänään linjauksia siitä, mitä omikron­muunnoksen vuoksi pahentuneen koronatilanteen hoidossa täytyy ottaa avuksi. Korona­ministeri­ryhmä on koolla ensin aamupäivällä ja uudestaan iltapäivällä kello 13 alkaen.

Ennakkotietojen mukaan esille ovat nousemassa ainakin anniskeluravintoloiden aukiolo ja uudet koronatuet. Harkittavana on mahdollisesti myös valmiuslakiin liittyviä toimia.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi eilen Iltalehden aluevaalien puheenjohtajatentissä, että valmiuslain valmistelua on tehty virkatyönä ja esitys saatetaan joutua tuomaan seuraavien viikkojen aikana.

Käytännössä valmiuslain pykäliä saatettaisiin tarvita sairaalakuormituksen purkamiseen, jos esimerkiksi hoitohenkilöstöä ei riitä millään muilla järjestelyillä.

Torstai 13.1.

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa: Uudenmaan lasten ja nuorten ohjatut harrastukset saavat jatkua

Kello 20.49: Lasten ja nuorten ohjatun harrastustoiminnan tulee saada jatkua Uudellamaalla, suosittaa Uudenmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä. Harrastusten olisi saatava jatkua aiemman linjauksen mukaisina, ryhmä suositti torstaina Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (avi).

Koordinaatioryhmä päätti samalla jatkaa maskinkäyttö- ja etätyösuosituksia niin, että ne jatkuvat Uudellamaalla 13. helmikuuta asti.

Päätökset koronapandemian ajan rajoituksista tehdään aluehallintovirastossa ja kunnissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) lähetti alkuviikosta uuden ohjauskirjeen aluehallintovirastoille epidemian leviämisen torjuntatoimista.

Ranska höllentää brittimatkailijoiden koronarajoituksia

Kello 19.52: Ranska lieventää brittimatkailijoiden koronarajoituksia perjantaista lähtien. Maahan pääsevät rokotetut brittituristit, joilla on esittää 24 tuntia ennen lähtöä tehty negatiivinen koronatesti, ilmoitti Ranskan hallitus.

Ei-välttämättömät matkat Britanniasta Ranskaan kiellettiin 16. joulukuuta. Tuolloin Ranskan hallitus perusteli päätöstä koronaviruksen omikronmuunnoksen kurissa pitämiseksi.

Uusien säännösten mukaan rokottamattomilla briteillä täytyy olla matkalle pakottava syy, kuten esimerkiksi hätätapaus perheessä. Lisäksi rokottamattomien täytyy olla kymmenen päivää karanteenissa Ranskaan tulon jälkeen osoitteessa, joka täytyy ilmoittaa turvallisuusjoukoille.

Rajan aukeaminen sallii tuhansien talviurheilua harrastavien brittien suunnata kohti Ranskan Alppeja, jotka ovat brittilaskettelijoiden suosiossa.

Pääministeri Marin IL:n tentissä: Hallitus neuvottelee koronastrategian päivittämisestä ensi viikolla

Kello 18.45: Hallitus aikoo päivittää koronastrategiaa, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd) Iltalehden aluevaalitentissä torstaina. Asiaa käsitellään Marinin mukaan hallituksen neuvottelussa ensi viikon tiistaina.

”Tämä virus on mutatoitunut ja muuttuu sellaisella vauhdilla, että meidän on välttämätöntä päivittää strategiaamme”, Marin sanoi.

Marin sanoi myös, ettei aio ottaa koronaministerityöryhmän puheenjohtajuutta itselleen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.). Asiasta kysyi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Uutissuomalainen kertoi tiistaina, että valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) haluaisi pääministerin takaisin koronajohtajaksi, sillä koronatilanne on Saarikon mukaan yhteiskunnan ongelmista isoin ja monimutkaisin. Saarikko ja Marin ovat koronaministerityöryhmän rivijäseniä.

Maahantulon rajoituksiin helpotuksia niille, jotka eivät lääketieteellisistä syistä voi ottaa koronarokotetta

Kello 17.13: Sisärajavalvontaa jatketaan tammikuun loppuun saakka, ja maahantulon rajoitukset pysyvät pääosin ennallaan. Hallitus päätti asiasta torstaina.

Maahantulon rajoituksiin tehdään kuitenkin helpotuksia niille, jotka eivät lääketieteellisesti perustellusta syystä voi ottaa koronarokotetta.

Joulukuun lopulla tehtyä päätöstä sisärajavalvonnasta muutetaan niin, että tällaiset henkilöt voivat saapua Suomeen, jos heillä on mukanaan lääkärinlausunto sekä todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta.

Joulukuisen päätöksen mukaan Suomeen ulkomailta saapuvilta on vaadittu todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista sekä todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta testituloksesta. Vaatimus koskee vuonna 2006 tai sitä aiemmin syntyneitä.

Vastaava helpotus tulee myös ulkorajaliikenteeseen siltä osin, kun kyse on maahantulosta Suomeen Schengen-alueen ulkopuolisista EU-maista. Tällaisia maita ovat Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Kypros ja Romania.

Sen sijaan kolmansien maiden osalta maahantulon rajoitukset jatkuvat aiemman päätöksen mukaisesti.

Muutokset tulevat voimaan ensi maanantaina.

Lapsille Walk in -rokotuspäivä Valkeakoskella

Kello 16.49: Valkeakoski tarjoaa perheille mahdollisuutta saada 5–11-vuotiaille lapsille rokotuksen koronavirusta vastaan ilman ajanvarausta. Sosiaali- ja terveyskeskus järjestää neuvolassa lasten Walk in -rokotuspäivän ensi viikon lauantaina 22. tammikuuta kello 10–14.

5–11-vuotiaille tarjotaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua Biontech-Pfizerin Comirnaty -rokotetta.

Lasten Walk in -rokotuspaikkana toimiva neuvola sijaitsee Särpimäenkatu 27:n 2b-kerroksessa.

Uudellamaalla lisätään Modernan koronarokotteen käyttöä kolmansissa annoksissa

Kello 16.05: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) aikoo käyttää lähiviikkoina enenevässä määrin Modernan koronarokotetta kolmansina annoksina, vaikka edeltävä rokote olisi ollut Biontech-Pfizerin tuote. Näin voidaan Husin mukaan varmistaa, että Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta riittää alle 30-vuotiaiden miesten rokottamiseen.

Hus tiedotti asiasta torstaina.

Apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo tiedotteessa, että rokotteiden ristiinkäyttö on maailmalta karttuneen kokemuksen perusteella turvallista ja suoja on ollut yhtä hyvä tai parempi kuin vain yhtä valmistetta saaneilla.

”Suomessa Modernan rokote on vähemmän tunnettu kuin Biontech-Pfizerin rokote. Varmaankin tämä johtuu siitä, että sitä on ollut vähemmän saatavilla. Tutkimuksissa Modernan rokotteen teho on ollut vähintään yhtä hyvä kuin Biontech-Pfizerin rokotteella”, Ruotsalainen sanoo.

Modernan rokotetta voidaan antaa 12 vuotta täyttäneille naisille ja 30 vuotta täyttäneille miehille.

Ranskan senaatti hyväksyi muokatun lakiesityksen kiistellystä rokotepassista

Kello 14.36: Ranskan senaatti on hyväksynyt muutetun version kiistellystä lakiehdotuksesta, joka tekisi täydestä koronarokotesarjasta pakollisen ravintoloissa ja kulttuuritapahtumissa sekä osassa junaliikennettä, kertoo uutiskanava France24.

Senaatti muutti parlamentin alahuoneen lakiehdotukseen kohdan, jonka mukaan rokotepassi voisi olla käytössä vain, jos sairaalahoidossa olisi yli 10 000 koronapotilasta.

Senaatin ja parlamentin alahuoneen edustajat keskustelevat tekstin sisällöstä vielä tänään torstaina. Tämän jälkeen senaatin on tarkoitus hyväksyä lakiehdotus uudelleen tänään ja parlamentin alahuoneen huomenna perjantaina.

Akaassa maskit käyttöön myös esiopetuksessa

Kello 13.56: Akaassa maskisuositus on ulotettu muista Pirkanmaan kunnista poiketen koskemaan myös esiopetusta. Akaan kaupunki kertoo asiasta tiedotteessa. Päätöksen suosituksesta on tehnyt Akaan valmiusjohtoryhmä.

Akaassa maskia suositellaan perusopetuksessa 1. luokasta alkaen. Lisäksi esiopetuksen oppilaille maskia suositellaan käytettäväksi myös niissä tilanteissa, joissa oppilaat on samassa tilassa vanhempien oppilaiden kanssa.

Pirkanmaan koronanyrkki suositteli tiistaina, että kirurgisia kasvomaskeja käytettäisiin kaikilla peruskoulun ja toisen asteen luokka-asteilla. Aiemmin maskeja suositeltiin neljänneltä luokalta eteenpäin. Esimerkiksi Tampere, Nokia ja Kangasala ovat linjanneet, että maskit otetaan käyttöön myös 1.–3.-luokkalaisilla.

Oikaisu 13.1.2022 kello 15.30: Otsikossa luki virheellisesti, että kasvomaskit on otettu käyttöön etäopetuksessa. Kyseessä on esiopetus.

Suomessa on todettu 14 277 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.59: Suomessa on raportoitu 14 277 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana todettujen tapausten ilmaantuvuusluku on noin 1 865 sataatuhatta asukasta kohti.

Kaikkiaan Suomessa on todettu koko koronavirusepidemian aikana yli 361 500 tautitapausta.

Sairaalahoidossa oli THL:n eilisten tietojen mukaan 700 koronapotilasta, joista 59 oli tehohoidossa.

Covid-19-tautiin liittyviä uusia kuolemantapauksia on vahvistettu 12. Kaikkiaan Suomessa on raportoitu tähän mennessä 1 700 koronakuolemaa.

THL:n ylilääkäri Otto Helve painotti torstaina pidetyssä THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön koronatilannekatsauksessa, että tartuntaluvut eivät monestakaan syystä ole enää vertailukelpoisia aiemmin seurattuihin lukuihin. Taustalla on esimerkiksi se, ettei lieväoireisille riskiryhmiin kuulumattomille suositella viralliseen testiin menemistä, jos heillä ei ole tähän erityistä syytä. Näin ollen tartuntojen todellinen määrä on virallista lukua suurempi.

Tarkennus 13.1.2022 kello 14.53: Tarkennettu Otto Helveen kommenteilla.

Hallituksen koronaryhmä jatkaa huomenna

Kello 11.44: Hallituksen koronaministeriryhmän kokous on päättynyt tältä päivältä, valtioneuvosto kertoo Twitterissä.

Mitään tietoa tuloksista ei kerrottu. ”Kokousta jatketaan huomenna”, viestissä todetaan.

Ministeriryhmän oli määrä käsitellä ravintoloiden mahdollista täyssulkua koronaepidemian pahenemisen takia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puoltaa alkoholin anniskeluun keskittyvien ravintoloiden täyssulkua kolmen viikon ajaksi. Näitä ovat muun muassa baarit, pubit ja karaokebaarit.

Pirkanmaalla varmistunut 794 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.43: Pirkanmaalla on varmistunut 794 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) torstaina. Koska testauskäytännöt ovat muuttuneet, eikä kaikkia lieväoireisia enää testata, todellinen tartuntojen määrä on todennäköisesti korkeampi.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on torstaihin mennessä raportoitu nyt 28 078 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla varmistunut 794 uutta koronavirustartuntaa

THL: Suomessa viikossa 53 600 uutta koronatapausta, sairaalahoidon tarve kasvaa

Kello 10.37: Suomessa todettiin vuoden 2022 ensimmäisen aikana arviolta lähes 53 600 uutta koronavirustapausta, kun sitä edellisen viikon aikana todettiin arviolta yli 42 100 uutta koronavirustapausta. Asiasta tiedotti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) torstaina.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastohoidon tarve on kasvanut huomattavasti, ja myös tehohoidon kuormitus on suurta, mutta sen tilanne on suhteellisen vakaa. Rokotukset suojaavat vakavimmilta tautimuodoilta edelleen hyvin, THL kertoo.

Viimeisten 14 vuorokauden aikana uusien tartuntojen määrä on lähes kolminkertaistunut joulukuuhun verrattuna.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli 12. tammikuuta yhteensä 311 potilasta, kun vielä 5. tammikuuta heitä oli 239. Kaikista erikoissairaanhoidossa olevista koronapotilaista arviolta neljäs–viidesosa on sairaalassa ensisijaisesti muun syyn takia. 12. tammikuuta teho-osastoilla oli yhteensä 59 potilasta, kun edellisten kolmen viikon aikana heitä oli 47–58. Tammikuun ensimmäisellä teho-osastoille tuli yhteensä 59 uutta covid-19-potilasta, kun edeltävien neljän viikon aikana heitä oli tullut 36–400 viikossa.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 12. tammikuuta mennessä ilmoitettu tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 688. Viimeisten kahden viikon aikana ilmoitettiin yhteensä 140 menehtynyttä, joista 78 prosenttia oli yli 70-vuotiaita.

Omikronlöydöksiä on keskiviikkoon 12. tammikuuta mennessä todettu yhteensä 523.

Hallituksen koronaryhmä pohtii tänään ravintoloiden täyssulkua

Kello 8.56: Hallituksen koronaministeriryhmän on määrä käsitellä tänään torstaina aamulla ravintoloiden mahdollista täyssulkua koronaepidemian pahenemisen takia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puoltaa alkoholin anniskeluun keskittyvien ravintoloiden täyssulkua kolmen viikon ajaksi. Näitä ovat muun muassa baarit, pubit ja karaokebaarit.

THL on antanut asiasta STM:lle lausunnon, jota se käyttää valmistellakseen mahdollista lakimuutosta.

”Merkittävän riskitason ravintoloiden sulkeminen määräajaksi on THL:n mukaan tarpeen estämään tartuntojen leviäminen asiakkaiden keskuudessa ja siten vähentämään huomattavaa uhkaa ihmisten hengelle ja terveydelle”, THL:n lausunnossa todetaan.

Ravintoloiden aukioloaikaa on jo rajoitettu niin, että kaikkien ravintoloiden on lopetettava anniskelu kello 17 ja suljettava ovensa iltakuuteen mennessä. Alkoholin anniskeluun keskittyvissä baareissa voi olla käytössä puolet asiakaspaikoista, ja muut ravitsemisliikkeet voivat käyttää 75 prosenttia asiakaspaikoistaan.

Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.

Nykylaki ei mahdollista ravintoloiden täyssulkua eikä aukioloaikojen rajoittamista enää tätä enempää. Jos ne tai osa niistä halutaan kokonaan kiinni, lakia on muutettava. Prosessin on arvioitu vievän ainakin pari viikkoa.

HS: Uudenmaan kunnat eivät vaikuta rikkoneen tartuntatautilakia

Kello 7.26: Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Uudenmaan kuntien päätös muuttaa koronavirukseen liittyvää karanteeni- ja testaustoimintaansa ei ainakaan selkeästi vaikuta rikkovan tartuntatautilakia, kertoo Helsingin Sanomat.

Helsingin ja yhdentoista muun kunnan linjauksia kommentoi lehdelle Etelä-Suomen avin ylitarkastaja Oona Mölsä. Hänen mukaansa lainsäädäntö asiassa ei ole täysin yksiselitteistä.

”Laki velvoittaa tiettyihin toimenpiteisiin, mutta toisaalta niitä toimenpiteitä on mitattava suhteessa tilanteeseen ja muihin velvoitteisiin”, Mölsä sanoo lehdelle.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi tiistaina STT:lle, että Uudenmaan kuntien linjauksissa on kyse tartuntatautilain mukaisen menettelyn noudattamatta jättämisestä.

HS: Hallitus valmistelee poikkeusoloja ja valmiuslain käyttöönottoa

Kello 6.29: Useat toisistaan riippumattomat lähteet kertovat Helsingin Sanomille, että hallitus valmistelee poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa.

Päätöksiä poikkeusolojen toteamisesta ja valmiuslain käyttöönotosta ei ole tehty. HS:n mukaan hallituksen koronaministeri­työryhmä käsittelee asiaa mahdollisesti tämän viikon lopulla tai ensi viikolla.

Valmiuslain käyttöönoton tarkoituksena olisi alkuvaiheessa sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan turvaaminen eikä uusien rajoitusten käyttöönotto.

HS:n mukaan hallitus valmistautuu ottamaan tarvittaessa käyttöön ainakin valmiuslain pykälät 86 ja 88. Pykälän 86 nojalla sosiaali- ja terveysministeriö ja aluehallintovirastot voivat määrätä kunnallisia ja yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajia muuttamaan laajasti toimintaansa.

Lue lisää: HS: Hallitus valmistelee poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa

Keskiviikko 12.1.

Tanska aloittaa jo neljännen rokotuskierroksen

Kello 21.39: Tanskan hallitus teki keskiviikkona ehdotuksen jo neljänsien koronarokotuksien antamisesta haavoittuvimmassa asemassa oleville. Terveysministeri Magnus Heunicken mukaan neljäs rokote merkitsee uuden jakson alkua koronatartuntojen vastaisessa taistelussa.

Terveysviranomaisten mukaan neljännen rokotteen saajiin otetaan yhteyttä lähiviikkoina.

Tanskassa on tähän mennessä rekisteröity toista miljoonaa koronatartuntaa. Yli 90 prosenttia tartunnoista on rekisteröity muutamien viime viikkojen aikana omikron-muunnoksen vuoksi.

Liki 80 prosenttia tanskalaisista on saanut kaksi koronarokotetta ja lähes 55 prosenttia kolme.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut runsaat 3 400 tanskalaista.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee uusia rajoituspäätöksiä

Kello 17.27: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) valmistelee uusia rajoituspäätöksiä Etelä-Pohjanmaalle ja Vaasan sairaanhoitopiirien kuntien alueelle.

Mahdolliset päätökset annetaan avin mukaan aikaisintaan perjantaina, ja ne tulisivat voimaan aikaisintaan ensi viikolla.

Sairaanhoitopiireiltä on pyydetty asiantuntijalausunnot, joiden perusteella arvioidaan mahdollisten rajoitusten tarkempaa sisältöä.

Myös Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan alueelliset koronatyöryhmät ovat esittäneet alueilleen uusia rajoituksia.

Sairauspoissaolot kurittavat Finnairia – vähentää lentovuoroja

Kello 16.09: Finnair ennakoi, että koronaviruksen omikronmuunnos ja käynnissä oleva flunssakausi lisäävät sairauspoissaoloja yhtiön ja yhteistyökumppaneiden piirissä. Tämän takia Finnair kertoo karsivansa ennakoivasti noin viidenneksen helmikuun liikenneohjelmastaan.

Yhtiön mukaan liikenneohjelman keventämisellä tuetaan lentoliikenteen sujumista. Lentoja perutaan erityisesti reiteillä, joilla Finnairilla on useita päivittäisiä lentoja.

Keskustan varapuheenjohtajalla Riikka Pakarisella koronatartunta

Kello 16.08: Keskustan varapuheenjohtajalla Riikka Pakarisella on todettu koronatartunta. Hän kertoo Facebookissa olevansa kotikaranteenissa ensi viikon torstaihin saakka.

Espoolainen Pakarinen joutuu perumaan myös karanteeniajalle osuvat aluevaalitilaisuudet. Hän on ehdokkaana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.

”Sain tiedon altistumisestani sunnuntaina, ja olen siitä saakka ollut kotioloissa. Oireet itselleni puhkesivat alkuviikosta, kuumetta ja lihassärkyä. Yleisvointi on kuitenkin säilynyt hyvänä, kiitos saatujen rokotteiden”, Pakarinen kirjoittaa.

Aiemmin koronatartunnoistaan ovat kertoneet muun muassa kansanedustaja Mika Niikko (ps), kansanedustaja Markus Lohi (kesk), kansanedustaja Paula Werning (sd), kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk) sekä ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Pakarisen tartunnasta kertoi aiemmin Suomenmaa.

I-P: Koronatartunnan saanut lapsi kuoli Laihialla

Kello 15.20: Koronavirustartunnan saanut laihialaislapsi on menehtynyt viikonloppuna, kertoo Etelä-Pohjanmaan maakuntalehti Ilkka-Pohjalainen. Asian vahvisti lehdelle keskiviikkona Laihian vt. sivistystoimenjohtaja Markku Laukkonen.

Ilkka-Pohjalaisen tietojen mukaan kyseessä on laihialainen, alakouluikäinen lapsi. Laukkosen mukaan lapsen koululla oli maanantaina paikalla psykologi ja kuraattori.

Lasten vakavat koronavirustartunnat ovat hyvin harvinaisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoissa ei näkynyt keskiviikkona 12. tammikuuta yhtään alle 12-vuotiaiden koronatartunnan saaneiden kuolemantapauksia. Tilastojen mukaan edes 12–29-vuotiaita ei ole menehtynyt koronaan Suomessa kuin neljä henkilöä.

Tampereen yliopisto jatkaa etäopetusta 6. maaliskuuta saakka

Kello 15.00: Tampereen yliopisto jatkaa pääsääntöisesti etäopetuksessa kolmannen opetusjakson loppuun eli 6. maaliskuuta saakka. Tampereen ylioppilaskunta tiedotti asiasta Instagram-tilillään keskiviikkona.

Välttämätön lähiopetus, eli esimerkiksi laboratorio- ja simulaatio-opetus, opetusharjoittelu ja pienryhmäopetus, voidaan toteuttaa, kunhan tilaisuuksissa käytetään kasvomaskia. Yli 50 henkilön opetustilanteet järjestetään etäyhteyksin.

Useassa Pirkanmaan kunnassa kasvomaskit pienimmille oppilaille jo tällä viikolla

Kello 14.17: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki suositteli tiistaina 11. tammikuuta kirurgisten kasvomaskien käyttöä kaikilla peruskoulun ja toisen asteen luokka-asteilla koulun sisätiloissa ja koulukuljetuksissa.

Suositus tarkoittaa, että maskisuositus laajenee myös pienimmille koululaisille eli 1.–3.-luokkalaisille. Kangasalla, Nokialla ja Tampereella on keskiviikkona kerrottu aikeista ottaa maskit käyttöön mahdollisimman pian tällä viikolla.

Lue lisää: Pirkanmaan koronanyrkin suositus tuo kasvomaskit pienimmillekin oppilaille – Useissa kunnissa maskit käyttöön jo tällä viikolla

IS: THL esittää anniskelupainotteisten ravintoloiden täyssulkua kolmen viikon ajaksi

Kello 12.47:Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) esittää anniskelupainotteisten baarien, pubien, karaokebaarien ja yökerhojen täyssulkua kolmen viikon ajaksi, kertoo Ilta-Sanomat.

Asia käy Ilta-Sanomien mukaan ilmi THL:n tiistaina sosiaali- ja terveysministeriölle antamasta lausunnosta.

Kolmen viikon sulkutila voi THL:n mukaan kuitenkin osoittautua myös liian lyhyeksi ja vaatia jatkoa. Sulku olisi THL:n mukaan tärkeää saada mahdollisimman nopeasti voimaan.

Taysin erityisvastuualueella koronapotilaiden hoitojaksojen määrä kasvoi 17:llä

Kello 12.08: Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa olevien potilaiden hoitojaksojen määrä kasvoi 17 potilaalla maanantaista, jolloin tiedot sairaalahoidon tilanteesta kerrottiin viimeksi.

Taysin alueella perusterveydenhuollon vuodeosastojaksojen määrä kasvoi 25:stä 36:een ja erikoissairaanhoidon osastoilla olevien määrä 52:sta 56:een. Tehohoitojaksoja on käynnissä 12, mikä on kaksi enemmän kuin maanantaina.

Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit.

THL: Suomessa on todettu 8 661 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.00: Suomessa on raportoitu 8 661 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana todettujen tapausten ilmaantuvuusluku on noin 1 721 sataatuhatta asukasta kohti.

Kaikkiaan Suomessa on todettu koko koronavirusepidemian aikana noin 347 276 tautitapausta.

Sairaalahoidossa on koronataudin vuoksi 700 potilasta, joista 59 on tehohoidossa.

Covid-19-tautiin liittyviä uusia kuolemantapauksia on vahvistettu 22. Kaikkiaan Suomessa on raportoitu tähän mennessä 1 688 koronakuolemaa.

Uudet ravintolarajoitukset voimaan tänään – ovet suljettava jo iltakuudelta

Kello 9.24: Ravintoloiden aukioloaikoja rajoitetaan koronaepidemian vuoksi entisestään tästä päivästä alkaen.

Jatkossa kaikki ravintolat tulee sulkea kello 18. Anniskelu päättyy klo 17. Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita tai noutoruoan myymistä.

Rajoitukset otetaan käyttöön kaikilla leviämisalueilla eli kaikissa Suomen maakunnissa, valtioneuvoston tiedotteessa kerrottiin tiistaina.

Uusi aukiolorajoitus on voimassa tammikuun loppuun. Rajoitus koskee myös ravintoloita, jotka eivät anniskele alkoholijuomia.

Lisäksi koronapassin käytön rajoituksia jatketaan tammikuun loppuun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että koronapassia ei voi käyttää vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.

Lue lisää: STM: Ravintolarajoitukset käyttöön kaikilla leviämisalueilla – Pirkanmaalla ravintolat kiinni kello 18

Korona kuormittaa sairaanhoitopiirejä epätasaisesti

Kello 7.59: Korona kuormittaa tällä hetkellä sairaanhoitopiirejä epätasaisesti. Uutistoimisto STT kysyi asiaa viidestä sairaanhoitopiiristä, ja niistä kriittisin tilanne on Helsingin ja Uudenmaan alueella. Siellä koronapotilaiden määrä on ollut nousussa eikä tilanteen uskota muuttuvan lähiaikoina. Pohjois-Savossa tilanne on puolestaan niin hyvä, että apua on voitu tarjota muille.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella sairaalahoito oli pahoin kuormittunut joulukuussa, mutta nyt tilanne on hieman parantunut. Lapissa koronapotilaiden tilanteen kerrotaan jatkuvan tasaisena omikronmuunnoksen runsaasta leviämisestä huolimatta.

Varsinais-Suomessa tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä laski joulun jälkeen, mutta nyt luku on pikkuhiljaa noussut. Tilanteen kerrotaan kuitenkin olevan suhteellisen hyvä.

Tiistai 11.1.

Valtaosa Ranskan opettajista menossa lakkoon koronasäännöksien vuoksi

Kello 20.45: Lähes kolme neljäsosaa Ranskan opettajista aikoo mennä lakkoon torstaina vastustaakseen hallituksen koronasäännöksiä, jotka opettajien ammattiliiton mukaan tekevät koulutyöstä mahdotonta.

”Oppilaat eivät pysty opiskelemaan, koska tunneille osallistuminen vaihtelee niin suuresti. Tämän vuoksi etäopetuksen ja läsnäopetuksen yhdistelmää on mahdoton saada käyttöön”, kritisoi ammattiliitto Snuipp-FSU.

Ammattiliitto vaati hallitusta niin ikään toimittamaan opettajille parempia kasvomaskeja sekä luokkahuoneisiin asetettavia hiilidioksidi-ilmaisimia, jotta voidaan varmistua siitä, että luokkia tuuletetaan riittävästi.

”Nykyiset säännökset eivät suojaa oppilaita, opettajia tai perheitä, mutta ovat saaneet koulut täydellisen epäjärjestyksen valtaan. Luokista on tullut päivähoitopaikkoja, liitto jyrisi.”

Opetusministeri Jean-Michel Blanquerin mukaan hallitus yrittää vain tehdä parhaansa, jotta kouluja ei jouduttaisi sulkemaan kokonaan.

”Tiedän, että on paljon väsymystä ja ahdistusta, mutta ei virusta voi voittaa lakolla”, Blanquer sanoi televisiohaastattelussa.

STM:n Varhila: Uudenmaan kuntien linjauksissa kyse tartuntatautilain noudattamatta jättämisestä

Kello 18.19: Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila ei lämpene vaatimuksille koronastrategian päivittämisestä nykyistä epidemiatilannetta vastaavaksi. Varhila sanoo STT:lle, ettei koronastrategian päivittäminen auta tilanteeseen, josta on säädetty lain tasolla.

Hän viestitti sähköpostilla, että Uudenmaan kuntien linjauksissa ei ole kyse hallituksen koronastrategiasta irtautumisesta, vaan tartuntatautilain mukaisen menettelyn noudattamatta jättämisestä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä vaati tänään hallitusta päivittämään valtakunnallisen toimintastrategian.

Helsinki ja 11 muuta Uudenmaan kuntaa ilmoittivat eilen, että koulussa, kotona ja työpaikoilla altistuneita ei enää jatkossa määrätä tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin eikä esimerkiksi lieväoireisen tule hakeutua laboratoriotestiin, jollei kuulu riskiryhmään.

Uutissuomalainen: Saarikko haluaa pääministeri Marinin koronajohtajaksi Kiurun tilalle

Kello 17.45: Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) haluaa pääministeri Sanna Marinin (sd) takaisin hallituksen koronajohtajan paikalle, kertoo Uutissuomalainen. Viime viikkoina johtajuuden hallituksen koronatoimista on ottanut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd). Hän johtaa koronaministerityöryhmää, jossa Saarikko ja pääministeri Marin ovat rivijäseninä.

Saarikon mukaan koronatilanne on yhteiskunnan ongelmista isoin ja monimutkaisin. Siksi hänestä olisi parempi, että pääministeri johtaisi ryhmää.

Saarikon mukaan hallituksen ja viranomaisten viestintä ei ole mennyt putkeen viime viikkoina. Hänen mukaansa viime viikon etäkoulukeskustelu on esimerkki tästä.

Silja Serenaden ja Silja Symphonyn liikennöintiä vähennetään koronatilanteen vuoksi

Kello 17.27: Helsingin ja Tukholman välillä risteilevien alusten Silja Serenaden ja Silja Symphonyn alkuvuoden liikennöintiin on tehty muutoksia, ilmoitti Tallink tiistaina. Koronatilanteesta ja matkustusrajoituksista johtuen laivojen liikennöintiä vähennetään aiemmin suunnitellusta.

Silja Serenade ei palaa liikenteeseen talvilomien ajaksi aiemmasta tiedosta poiketen. Laiva palaa normaaliin aikatauluunsa vasta 25. maaliskuuta.

Silja Symphony puolestaan liikennöi alkuvuonna poikkeusaikataulun mukaisesti ja osa lähdöistä on peruttu. Tänä aikana alus lähtee Helsingistä keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin sekä Tukholmasta torstaisin, lauantaisin ja maanantaisin. Silja Symphony palaa normaaliin, tiiviimpään aikatauluunsa 14. helmikuuta.

Tallink Siljan mukaan sen asiakaspalvelu on yhteydessä kaikkiin matkustajiin, joiden matkavarauksiin peruutuksilla on vaikutusta.

WHO: Tarvitaan parempia koronarokotteita, ei pelkkiä toistuvia rokotuksia nykyisillä rokotteilla

Kello 17.26: Pelkkä toistuva tehosterokotteiden antaminen nykyisillä koronarokotteilla ei ole toimiva strategia uusia virusvariantteja vastaan, kertoo YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO.

WHO kehottaa tutkimaan ja kehittämään rokotteita, jotka suojaavat paremmin tartunnalta ja koronaviruksen levittämiseltä eteenpäin.

WHO kertoi aikaisemmin tänään, että jos koronatartuntojen nykytahti jatkuu, yli puolet eurooppalaisista saa omikronmuunnostartunnan seuraavien 6–8 viikon aikana.

THL:n Salminen Ylelle: Suomen tulisi luopua karanteeneista ja laajamittaisesta tartunnanjäljityksestä

Kello 17.12: Suomen tulisi luopua koronan torjunnassa karanteeneista ja laajamittaisesta tartunnanjäljityksestä, sanoo Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) johtaja Mika Salminen Ylen radiouutisille.

Laajojen karanteenien tilalle hän ehdottaa sairauslomia, joiden perusteella ihmiset voisivat olla poissa töistä tartunnan jälkeen. Samalla hän ehdottaa joustoa siihen, että työntekijät voisivat olla nykyistä pidempään omalla ilmoituksella pois töistä.

Tartunnanjäljityksestä hän ohjaisi henkilökuntaa muihin töihin, kuten sairaalahoitoon.

Hänen mukaansa tämä olisi järkevää ja vähentäisi turhaa resurssien käyttöä.

Tartunnanjäljitys on monissa kaupungeissa ylikuormittunut.

Avi: Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä lapset voivat jatkaa ohjattua harrastustoimintaa

Kello 17.10: Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä voivat vuonna 2003 syntyneet ja sitä nuoremmat käyttää suljetuksi määrättyjä tiloja harrastustoimintaan. Asiasta on päättänyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tänään.

Toiminnassa tulee avin mukaan huomioida osallistujien terveysturvallisuus.

Aluehallintovirastot ovat saaneet tänään sosiaali- ja terveysministeriöltä uuden ohjauskirjeen epidemian leviämisen torjuntatoimista. Ohjauksen täsmennystä lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoittamisesta ei ole vielä käsitelty alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä, sanotaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.

Toisen ja kolmannen rokotusannoksen väli laskee neljään kuukauteen kaikilla yli 18-vuotiailla Tampereella

Kello 17.03: Tampereella ja Orivedellä kaikki 18–59-vuotiaat voivat nyt saada kolmannen koronarokotuksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta. Rokotuksia annetaan ajanvarauksella ja ilman ajanvarausta Hatanpään koronarokotusyksikössä sekä yhdeksällä terveysasemalla, joilla järjestetään 12.1.2022 alkaen rokotusiltoja kaikille yli 18-vuotiaille.

Yli 60-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat yli 18-vuotiaat saavat kolmannen rokotuksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Kiinassa jo kolmas miljoonakaupunki määrättiin koronasulkuun

Kello 14.30: Kiinassa jo kolme miljoonakaupunkia on määrätty sulkutilaan koronatartuntojen vuoksi. Henanin maakunnassa sijaitsevan Anyangin kaupungin viisi miljoonaa asukasta määrättiin maanantai-iltana paikallista aikaa pysymään kodeissaan.

Viime viikolla sulkutilaan asetettiin samassa maakunnassa sijaitseva miljoonan asukkaan Yuzhou. Xi'anin kaupungin 13 miljoonaa asukasta ovat koronasulussa jo kolmatta viikkoa.

Tiukkoihin sulkutoimiin on ryhdytty Kiinassa jo hyvin pienistä tartuntamääristä. Tänään koko maassa raportoitiin yhteensä 110 uutta maansisäistä tartuntaa.

Reilut 629 varussotilasta saanut tartunnan alkuvuoden aikana

Kello 14.10: Puolustusvoimissa on todettu tämän vuoden alusta alkaen liki 760 varmistettua koronavirustartuntaa. Tartunnan saaneista reilut 620 on varussotilaita ja reilut 134 henkilökuntaan kuuluvia, Puolustusvoimat kertoo.

Esimerkiksi Uudenmaan prikaatista kerrotaan, että varussotilaista noin 60 on saanut koronatartunnan. Reilut 100 varusmiestä on puolestaan altistunut ja asetettu karanteeniin.

Kainuun prikaatissa tartuntoja varusmiesten keskuudessa on todettu lähes 50. Altistuneita ja muista erilleen asetettuja varusmiehiä on 160.

Puolustusvoimien mukaan koronasuojaustoimenpiteet toteutetaan paikallisten tehtävien, resurssien ja vaatimusten mukaisesti. Puolustusvoimien lääkintähuolto rokottaa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen palkatun henkilöstön ja varusmiehet.

”Puolustusvoimat pitää rokotteiden ottamista tässä tilanteessa erittäin tärkeänä”, tiedotteessa sanotaan.

Puolustusvoimat kertoo myös olevansa valmiina tukemaan muuta yhteiskuntaa antamalla virka-apua käytössä olevien resurssien ja lainsäädännön puitteissa. Jokainen virka-apupyyntö arvioidaan tapauskohtaisesti.

Kaksi rokotetta annettu yli neljälle miljoonalle

Kello 14.09: Koronarokotteen kolmannen annoksen on Suomessa ottanut nyt 1,57 miljoonaa ihmistä eli 32 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Kaksi rokotetta on puolestaan ottanut 4,12 miljoonaa ihmistä eli reilut 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Vähintään yhden rokotteen taas on ottanut 4,3 miljoonaa suomalaista, mikä tarkoittaa 88:aa prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä haluaa jatkaa lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa

Kello 13.25: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä haluaa, että lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta voi alueella jatkua vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien osalta laajoista sisäliikuntatilojen suluista huolimatta.

Koordinaatioryhmä päätti tämän päivän kokouksessaan suosittaa tätä Etelä-Suomen aluehallintovirastolle.

Päätöksenteossaan koronakoordinaatioryhmä sanoo noudattavansa lapset ja nuoret ensin -periaatetta.

WHO: Nykytahdilla yli puolet eurooppalaisista saa koronatartunnan seuraavien kahden kuukauden aikana

Kello 12.58: Jos koronatartuntojen nykyinen tahti jatkuu, yli puolet eurooppalaisista saa omikronmuunnostartunnan seuraavien 6–8 viikon aikana, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Globaalin terveyden tutkimuslaitos IHME:n ennusteesta kertoi WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge tiedotustilaisuudessa tänään.

THL: 10 uutta koronakuolemaa

Kello 12.18: Uusia covid-19-tautiin liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu kymmenen. Kaikkiaan Suomessa on raportoitu tähän mennessä 1 666 koronakuolemaa.

Kaikkiaan Suomessa on todettu koko koronavirusepidemian aikana noin 338 600 tautitapausta.

Suomessa 9 768 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.50: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi tiistaina 9 768 uudesta koronavirustartunnasta. Kahden viimeisen seurantaviikon aikana todettujen tapausten ilmaantuvuus on 1 657 sataa tuhatta asukasta kohti.

Oikaisu: Kahden viime viikon aikana todettujen tapausten ilmaantuvuus on noin 1 657 sataatuhatta asukasta kohti, ei 1 137 kuten aikaisemmin kerrottiin.

Pirkanmaalla on todettu 295 uutta koronatartuntaa

Kello 9.14: Pirkanmaalla todettiin maanantaina 295 uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala kertoi tiistaina aamulla.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 26 581 koronatartuntaa. Päivittäisissä luvuissa on ollut viime aikoina suurta hajontaa.

Meksikon presidentti on saanut toistamiseen koronatartunnan

Kello 8.15: Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador kertoo saaneensa koronavirustartunnan. Tartunta on presidentin toinen. Hän kertoo oireidensa olevan lieviä ja eristäytyvänsä jatkaen tehtäviään virtuaalisesti.

Tunteja ennen ilmoitustaan hän oli puhunut päivittäisessä lehdistötilaisuudessaan käheällä äänellä. Hän sanoi, että aikoo tehdä koronatestin, mutta uskoo kyseessä olevan tavallinen influenssa.

68-vuotias Lopez Obrador on rokotettu koronavirusta vastaan. Presidentti toipui ensimmäisen kerran koronaviruksen aiheuttamasta taudista viime vuoden alussa.

Maanantai 10.1.

Kolmas koronarokotus Nokialla neljän kuukauden kuluttua toisesta koronarokotuksesta

Kello 17.09: Nokialla voi saada tiistaista 11.1.2022 alkaen kolmannen koronarokotuksen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen mukaisesti aikaisintaan neljän kuukauden kuluttua toisen koronarokotteen saamisesta.

Uusi ohje koskee 18–59-vuotiaita, joiden toisen ja kolmannen koronarokotteen annosväli on aikaisemmin ollut viisi kuukautta.

Ajan rokotukseen voi varata netissä osoitteessa nokia.terveytesi.fi. Rokotteen voi saada myös ilman ajanvarausta Nuijamiestentien rokotuspisteellä walk-in-päivinä.

Hallinto-oikeus keskeytti kuntosalien sulkupäätöksen Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa

Kello 16.16: Turun hallinto-oikeus on keskeyttänyt Lounais-Suomen aluehallintoviraston (avi) joulukuun lopussa tekemän päätöksen yksilöliikuntatilojen, kuten kuntosalien sulkemisesta. Liikuntatilat saavat siis jälleen avata ovensa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Avi oli määrännyt tartuntatautilain nojalla liikuntatiloja suljettavaksi Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa 15. tammikuuta asti.

Kyseessä on hallinto-oikeuden välipäätös, joka liittyy useampaan vireillä olevaan, avin päätökseen kohdistuvaan valitusasiaan. Hallinto-oikeus ratkaisee valitusasiat myöhemmin.

Hallinto-oikeus kertoo tiedotteessaan, että näillä näkymin se ei tule antamaan välipäätöksiä täytäntöönpanon keskeyttämistä koskeviin vaatimuksiin valitusasioissa, jotka koskevat esimerkiksi joukkueurheiluun tai ryhmäliikuntaan käytettäviä tiloja.

Viime viikolla Vaasan hallinto-oikeus linjasi välipäätöksellään, että kuntosalit pidetään suljettuina Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kunnan alueella. Myös Hämeenlinnan hallinto-oikeus päätti, ettei se keskeytä Etelä-Suomen aluehallintoviraston rajoituspäätöksien toimeenpanoa.

Kiinassa ilmennyt lisää omikrontartuntoja vain viikkoja ennen talviolympialaisten alkua

Kello 15.36: Kiinassa on raportoitu uusista koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttamista tartunnoista vain joitakin viikkoja ennen Pekingin talviolympialaisten alkua.

Kiinassa on yritetty soveltaa koronaviruksen nollatoleranssia, jonka mukaisesti Xi'anin kaupungin 13 miljoonaa asukasta on ollut koronasulun piirissä.

Huolet ovat lisääntyneet, kun maan pohjoisosassa sijaitsevassa Tianjinin satamakaupungissa on havaittu koronatartuntarykelmä. Maanantaina puolestaan Anyangin kaupungissa raportoitiin kahdesta omikrontartunnasta, joiden jäljitys johti Tianjinista palanneeseen opiskelijaan, kertoi paikallismedia uutistoimisto Reutersin mukaan.

45–49-vuotiaiden rokotusväli laskee neljään kuukauteen Tampereella

Kello 15.26: Tampereella ja Orivedellä myös 45–49-vuotiaat saavat kolmannen koronarokotteen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta. Toisen ja kolmannen rokotteen annosväli on nyt neljä kuukautta kaikilla perusterveillä 45–59-vuotiailla.

18–44-vuotiailla annosväli säilyy vielä viidessä kuukaudessa.

Yli 60-vuotiaat sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluvat yli 18-vuotiaat saavat kolmannen rokotteen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille kolmatta rokotusta suositellaan jo kahden kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta.

Rokotuksia annetaan ajanvarauksella sekä ilman ajanvarausta.

”Biologinen maski” voi suojata koronatartunnalta tuntien ajan

Kello 14.54: Helsingin yliopistossa kehitetty uusi molekyyli voi estää koronaviruksen tarttumisen jopa tuntien ajan, tutkijat kertovat. Virologian tieteenalalla kehitetty molekyyli annetaan sumutteena nenään, jossa se voi estää koronaviruksen piikkiproteiinin toiminnan. Sumute vaikuttaa tutkijoiden mukaan tarjoavan suojan kahdeksaksi tunniksi tartuntaa vastaan jopa korkean altistumisriskin tilanteissa.

Eläinkokeissa nenään sumutettu molekyyli suojasi tartunnalta tilanteissa, joissa kaikki suojaamattomat hiiret saivat tartunnan, tutkijatohtori Anna Mäkelä sanoo.

Tutkijoiden mukaan nenään annosteltava valmiste voisi tulevaisuudessa toimia limakalvoille suihkutettavana suojana koronavirustartuntaa vastaan.

Helsinki tiedottaa korona­tilanteesta kello 14.30 – katso suora lähetys

Kello 13.58: Helsingin kaupunki tiedottaa koronatilanteesta tänään maanantaina 10. tammikuuta. Tilaisuus näytetään suorana lähetyksenä Aamulehden verkkosivulla ja Helsingin kaupungin Helsinki-kanavalla kello 14.30 alkaen.

Tilaisuudessa puhuvat Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sekä sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen.

Suomessa 18 uutta koronaan liittyvää kuolemaa

Kello 13.47: Suomessa on kahden viime viikon aikana raportoitu uusia koronatartuntoja noin 86 600, mikä on noin 55 000 enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

THL raportoi tänään 18 uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta Suomessa. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemia on todettu Suomessa 1 656.

THL:n tilastojen mukaan useampi kuin yhdeksän kuollutta kymmenestä on ollut yli 60-vuotiaita. Ikäryhmässä todetut tartunnat sen sijaan muodostavat alle kymmenesosan kaikista Suomessa todetuista koronatartunnoista.

Helsinki lopettaa suurimman osan koronakaranteeneista ja tartunnanjäljityksestä

Kello 13.38: Helsingin kaupunki kertoo vähentävänsä tartunnanjäljitystä ja ihmisten asettamista karanteeniin tuntuvasti. Kaupungin tiedotteen mukaan tästä päivästä alkaen viranomaiset jäljittävät koronatartuntoja enää riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä.

Esimerkiksi perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Koronalle altistuneita suositellaan toimimaan itsenäisesti tartuntariskin vähentämiseksi.

Jos ihmisellä on lieviä oireita ja hän ei kuulu riskiryhmiin, hänen ei tule kaupungin mukaan nyt hakeutua koronatestiin vaan pysytellä kotona.

Ugandassa lapset palasivat kouluun kahden vuoden koronasulun jälkeen

Kello 13.07: Ugandassa lapset ovat palanneet koulun penkille lähes kaksi vuotta kestäneen koronasulun jälkeen.

Itäisessä Afrikassa sijaitsevassa Ugandassa suljettiin koulut maaliskuussa 2020, ja ne ovat siitä lähtien olleet kiinni. Kyseessä on tiettävästi maailman pisin koronapandemian vuoksi tehty koulujen sulkeminen. Sulku vaikutti 10 miljoonaan peruskoulussa tai toisella asteella opiskelleeseen lapseen ja nuoreen.

Lapsien oikeuksia ajavat ryhmät ovat kritisoineet ennätyspitkää koulusulkua. Ryhmien mukaan sulku on lisännyt lasten riskiä joutua lapsityön tai pakkoavioliiton uhriksi.

Etäopetusta oli saatavilla myös vain kaikkien etuoikeutetuimpien perheiden lapsille, minkä pelätään lisänneen koulutuseroja lasten välillä.

Helsingin yliopistossa kehitetty sumute voi suojata koronatartunnalta tuntien ajan

Kello 12.32: Helsingin yliopistossa kehitetty uusi molekyyli voi estää koronaviruksen tarttumisen jopa tuntien ajan, tutkijat kertovat. Virologian tieteenalalla kehitetty molekyyli annetaan sumutteena nenään, jossa se voi estää koronaviruksen piikkiproteiinin toiminnan. Sumute vaikuttaa tutkijoiden mukaan tarjoavan suojan kahdeksaksi tunniksi tartuntaa vastaan jopa korkean altistumisriskin tilanteissa.

Eläinkokeissa nenään sumutettu molekyyli suojasi tartunnalta tilanteissa, joissa kaikki suojaamattomat hiiret saivat tartunnan, tutkijatohtori Anna Mäkelä sanoo.

Tutkijoiden mukaan nenään annosteltava valmiste voisi tulevaisuudessa toimia limakalvoille suihkutettavana suojana koronavirustartuntaa vastaan.

Uusia tartuntoja yli 23 000, sairaalahoidossa 620 koronapotilasta

Kello 11.56: Maanantain tietojen mukaan Suomessa on sairaalahoidossa 620 koronatautipotilasta, joista 60 on tehohoidossa. Perjantaina korona­potilaita oli sairaaloissa 508 ja tehohoidossa 55, eli sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä nousi viikonloppuna 112 potilaalla.

Viikonlopulta uusia tartuntoja ilmoitettiin maanantaina 23 325.

Alla oleva grafiikka kertoo sairaalahoidossa olevien määrän kehityksestä Suomessa. Tiedot päivittyvät ainakin maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, joskus myös takautuvasti.

Omikronille räätälöity rokote tulossa maaliskuussa

Kello 9.56: Saksalaisen lääkeyhtiön Biontechin perustajat lupaavat maaliskuuksi rokotetta, joka on räätälöity erityisesti nopeasti koronatautia levittävälle omikronmuunnokselle, kertoo ruotsalaislehti Svenska Dagbladet.

Biontechin perustaneet Uğur Şahin ja Özlem Türeci kertovat lehdelle, että uutta rokotetta aletaan testata tammikuun lopulla.

Rokotteen pitäisi antaa kuuden kuukauden suoja omikronia ja koronaviruksen aiempia muunnoksia vastaan. Biontechin toiveena on, että rokote suojaisi vakavaa sairastumista vastaan vuoden ajan.

Biontech ja yhdysvaltalainen Pfizer ovat aiemmin kehittäneet yhteistyössä Comirnaty-rokotteen, jota on jaettu yleisesti myös Suomessa.

Pirkanmaalla kolmessa päivässä 1447 uutta tartuntaa

Kello 9.53: Pirkanmaalla on todettu kolmen päivän aikana 1 447 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti asiasta maanantaina aamupäivällä.

Tays raportoi perjantaille 327, lauantaille 826 ja sunnuntaille 294 uutta tapausta. Lauantaille kirjattu tartuntamäärä on koko pandemia-ajan korkein luku Pirkanmaalla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut