Näin koronavirus eteni Pirkanmaalla ja maailmalla vuoden ensimmäisellä viikolla – maakunnan tartuntamäärä nousi kohisten ja perjantaina kerrottiin ennätysluku

Tässä kaikille avoimessa jutussa seurasimme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 3. tammikuuta–9. tammikuuta.

Sunnuntaihin 2. tammikuuta mennessä Suomessa oli annettu yhteensä yli 1,2 miljoonaa kolmatta rokotusannosta. Pirkanmaalla on yhä käytössä laajoja rajoituksia esimerkiksi ravintolatoiminnan osalta.

3.1. 6:55 | Päivitetty 9.1. 16:51

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 3.1.2021–9.1.2022.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 9.1.

Suomessa noin 30 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä saanut kolme koronarokotetta

Kello 16.51: Koronarokotteen kolmannen annoksen on Suomessa saanut nyt noin 30 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sunnuntaina. Kolmannen rokoteannoksen on saanut runsaat 1,4 miljoonaa ihmistä.

Kaksi rokoteannosta on puolestaan saanut noin 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä eli reilut 4,1 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen rokotteen on saanut 88 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Ainakin kerran rokotteen saaneita on reilut 4,3 miljoonaa ihmistä.

Rokotuksia laajennettiin joulukuun loppupuolella myös lapsiin viidestä ikävuodesta alkaen. Perheet voivat halutessaan hankkia rokotuksen 5–11-vuotiaille.

Ranskassa yli 100 000 osoitti mieltä rokotepassia vastaan

Kello 7.06: Yhteensä yli 100 000 ihmistä ympäri Ranskaa osoitti lauantaina mieltään koronapassin suunniteltua tiukennusta vastaan. Protesteissa vastustettiin lakia, joka tekisi täydestä koronarokotesarjasta pakollisen osassa junaliikennettä, ravintoloissa ja kulttuuritapahtumissa.

Ranskan parlamentin alahuone hyväksyi kiistanalaisen lain ensimmäisessä käsittelyssä torstaina. Seuraavaksi laki etenee senaattiin, jossa enemmistönä olevan oikeisto-opposition odotetaan esittävän lakiin muutoksia. Hallituksen tavoite uuden passin käyttöönotosta 15. tammikuuta ei siis välttämättä toteudu.

Lauantai 8.1.

Pohjois-Pohjanmaalla kielletään kaikki sisätilojen yleisötapahtumat

Kello 22.14: Pohjois-Pohjanmaan alueella kielletään kaikki sisätiloissa järjestetyt yleisötilaisuudet. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston lauantaisen tiedotteen mukaan ulkotiloissa on mahdollista järjestää yleisötilaisuuksia, joihin osallistuu korkeintaan viisi henkilöä.

Samalla avi purkaa aiemman Pohjois-Pohjanmaan muun muassa urheilu-, liikunta- ja virkistystiloja koskevan sulun, koska edellytykset sulkupäätökselle eivät tällä hetkellä täyty. Pohjois-Pohjanmaan rajoitukset ovat voimassa 9.1.–31.1. Koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona Pohjois-Pohjanmaalla.

Kainuussa kielletään yli 20 henkilön sisätapahtumat

Kello 22.14: Kainuun maakunnassa kielletään kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Avin mukaan ulkotiloissa kielto koskee yli 50 henkilön tilaisuuksia.

Kainuun rajoitukset ovat voimassa 9.1.–6.2. Kainuussa koronapassia voi käyttää yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten vaihtoehtona.

Korona vähensi rajusti riitoja lentomatkoista

Kello 19.07: Viime vuonna Kuluttajariitalautakuntaan tuli noin 260 lentoihin liittyvää ratkaisupyyntöä, kun vuotta aiemmin luku oli noin 830.

Lentotoiminta on ollut monta vuotta kolmen kärjessä ratkaisupyyntöjen lukumäärissä, mutta nyt se on pudonnut pois.

Kuluttajariitalautakuntaan saapuneiden ratkaisupyyntöjen määrä väheni kokonaisuudessaan viime vuonna lähes 20 prosenttia vuodesta 2020. Vuonna 2021 uusia ratkaisupyyntöjä tehtiin noin 5  700, kun kahtena sitä edeltävänä vuonna vastaava luku oli noin 6 900.

Kruununprinsessa Victorialla jälleen koronatartunta

Kello 17.10: Ruotsin kruununprinsessa Victorialla on todettu tänään koronatartunta, kertoo Ruotsin kuningashuone.

Tiedotteen mukaan kruununprinsessalla on vilustumisoireita, mutta hän voi muuten hyvin. Kuningashuoneen mukaan Victoria on täysin rokotettu.

Kuningas Kaarle XVI Kustaalla ja kuningatar Silvialla todettiin koronatartunta maanantaina. Kuningas on jo toipunut taudista, hovista kerrotaan Svenska Dagbladetille.

Victoria sairasti koronan myös maaliskuussa, jolloin myös hänen puolisonsa prinssi Daniel sai tartunnan.

Lähes 1,4 miljoonaa saanut kolmannen rokotteen

Kello 14.43: Koronarokotteen kolmannen annoksen on Suomessa saanut nyt lähes 1,4 miljoonaa ihmistä eli 28,5 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo. Määrä on kasvanut eilisestä vajaalla 32 000:lla.

Toisen annoksen ottaneita on runsaat 4,1 miljoonaa, mikä on hieman yli 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Ensimmäisen rokotteen ottaneita on puolestaan runsaat 4,3 miljoonaa eli noin 88 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

OAJ: Koululaisten testaaminen valtava urakka

Kello 13.57: Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo, että koululaisten testaaminen viikoittain tulee olemaan valtava urakka.

Hallituksen ministerien koronaryhmä kertoi eilen suosittelevansa, että perus- ja toisen asteen oppilaat testattaisiin kotona kahdesti viikossa kevätlukukauden alettua. Tarpeen vaatiessa testausta voidaan lisätä kolmesta viiteen kertaan viikossa.

Luukkaisen mukaan on epäselvää, miten huolehditaan siitä, että kaikki oppilaat varmasti testattaisiin kotona. Pelkästään perusopetuksen piirissä on Suomessa yli puoli miljoonaa lasta, Luukkainen toteaa.

Avin ylijohtaja: Rajoitukset voivat kiristyä Pirkanmaalla

Kello 13.51: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) odottaa nyt sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjettä koronarajoitusten tiukentamisesta. Avin ylijohtaja Marko Pukkinen sanoo aamupäivällä, että kirjeen arvioidaan saapuvan maanantaina.

”Koska kirjeen eli ministeriön ohjauksen sisällöstä ei ole tietoa, on avissakin oleva tieto vain sen varassa, mitä ministeri on julkisuuteen sanonut", Pukkinen kertoo.

Pirkanmaan tämän hetken koronarajoitukset ovat nyt voimassa 21. tammikuuta asti. Pukkinen pitää mahdollisena, että ensi viikolla tulee uusi, tiukempi ja pidempi­kestoisempi rajoituspäätös. ”Se on aivan mahdollista. Ohjauskirjeen sisältö on odotettava ensin.”

Lue lisää: Mitä tapahtuu Pirkanmaan koronarajoituksille seuraavaksi? Avin ylijohtaja: Odotamme nyt ohjauskirjeen saapumista, tiukennukset täysin mahdollisia

Marin Ylellä: Koronan leviämistä ei todennäköisesti voida estää

Kello 11.21: Koronavirusta on liikkeellä nyt niin paljon, ettei sen leviämistä enää todennäköisesti voida estää. Näin kommentoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina aamulla.

”Tätä virusta on nyt niin paljon yhteiskunnassa, ettemme pysty estämään sen leviämistä, ellemme laita kaikkia toimintoja kiinni”, Marin sanoi.

Hallituksen koronaryhmä neuvotteli perjantaina tuntien ajan. Päätöstä siirtymisestä etäopetukseen ei annettu. Marinin mukaan päätöksessä painoi erityisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) näkemys siitä, että etäopetukseen siirtymisen hyödyt jäisivät haittoja pienemmiksi.

Marin piti valitettavana sitä, että keskustelua mahdollisesta etäkouluun siirtymisestä käytiin julkisuudessa. Hänen mukaansa keskustelua olisi pitänyt ensin käydä hallituksen sisäisesti.

Lue lisää: Pääministeri Marin Ylellä: Koronan leviämisen estäminen käytännössä mahdotonta – ravintoloiden täyssulku mahdollista

Asianajaja: Tennistähti Djokovicilla oli tartunta joulukuussa

Kello 10.28: Tenniksen Australian avoimeen mestaruusturnaukseen pyrkivällä Novak Djokovicilla oli koronavirustartunta joulukuussa, hänen asianajajansa ilmoitti australialaiseen oikeusistuimeen jättämässään valituksessa serbipelaajan viisumin perumisesta. Valitus on määrä käsitellä oikeudessa maanantaina.

Djokovicin valituksen mukaan hän oli saanut positiivisen koronatestituloksen 16. joulukuuta 2021. Djokovic ja turnausjärjestäjät ilmoittivat alkuviikosta, että hän olisi saanut erivapauden osallistua turnaukseen, mutta Melbournen lentoasemalla hänen viisuminsa peruttiin.

Djokovic pyytää myös siirtoa pois melbournelaisesta hotellista, jossa hän odottaa viisumivalituksensa käsittelyä. Siirron perusteena on Djokovicin halu harjoitella Australian avointa mestaruusturnausta varten.

Mara: Ravintoloiden täyssulku johtaisi isoihin lomautuksiin

Kello 10.11: Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että ravintoloiden täyssulku johtaisi kymmenientuhansien ihmisten lomautuksiin. Lisäksi tilanne näkyisi Lapin mukaan tulevaisuudessa alan työvoimapulana. Osa ihmisistä ei enää palaa lomautusten jälkeen alalle lainkaan, Lappi sanoo.

Hallituksen ministerityöryhmä kertoi eilen keskustelleensa ravintoloiden sulkemisesta koko maassa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Päätös asiasta edellyttää hallituksen mukaan vielä lisäselvityksiä.

Lue lisää: Maran Timo Lappi: Ravintoloiden täyssulku tarkoittaisi kymmenien­tuhansien lomauttamista – ”Matkailu on alkanut juuri elpyä”

Hallituksen koronaryhmä: Etäkoulusuositusta ei tule

Kello 8.02: Hallitus ei anna Suomeen yleistä etäopetussuositusta. Koronaministereiden ryhmä kuitenkin päätti, että koulujen koronaturvallisuuden varmistamiseksi koululaisille tullaan tarjoamaan kaksi kotitestiä viikossa. Maskisuositus kouluissa jatkuu.

Ministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi hallituksen koronaministereiden kokouksen tuloksesta Säätytalon portailla myöhään perjantai-iltana.

”Uusia koronatoimia tarvitaan. Niitä ovat nykyisten rajoitustoimien jatkaminen toistaiseksi tammikuun loppuun saakka. Hallitus ohjaa alueita ottamaan kaikki tartuntatautilain 58 mukaiset rajoitukset käyttöön, mikä käytännössä tarkoittaa sisätilojen sulkemista", Kiuru kertoi.

Lisäksi Kiuru kertoi, että hallitus aikoo asetuksella rajata kaikkien ravintoloiden aukioloajan kello 18:aan. Tällä hetkellä ruokaravintolat voivat koronapassin avulla olla auki kello 20:een saakka.

Lue lisää: Koronaministereiltä kovaa tekstiä, näitä suosituksia esitetään: koululaisille koronatestaus kahdesti viikossa, kaikille ravintoloille tiukimmat aukiolot, sisätilat kiinni myös lapsilta

Tutkimus: Vain riskiryhmään kuuluneilla rokotetuilla vakavaa tautimuotoa

Kello 7.08: Yli miljoonasta tarkastellusta rokotetusta vain riskiryhmiin kuuluvilla ilmeni koronaviruksen vakavaa tautimuotoa, selviää Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) julkaisemasta tutkimuksesta. Kuolleista lähes neljä viidestä kuului vähintään neljään riskiryhmään.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 1,2:ta miljoonaa 18 vuotta täyttänyttä yhdysvaltalaista, jotka saivat ensimmäisen rokotteen joulukuun 2020 ja lokakuun 2021 välisenä aikana.

Seuratuista rokotetuista vain 0,18 prosentilla todettiin koronatartunta, 0,015 prosenttia sai vakavia oireita ja 0,0033 prosenttia kuoli.

Maailmanpankki hyväksyi 90 miljoonan dollarin lisäavun Iraniin

Kello 7.07: Maailmanpankki on hyväksynyt 90 miljoonan dollarin eli vajaan 80 miljoonan euron lisärahoituksen Iranille koronaviruspandemian vastaiseen taisteluun. Maailmanpankin hallitus hyväksyi rahoituspaketin jo ennen joulua.

Rahaa voidaan käyttää ainoastaan elintärkeiden hoitolaitteiden hankintaan. Pankin edustaja huomautti, että hankintoja ja maksuja hallinnoi Maailman terveysjärjestö WHO. Laitteistoa asennetaan Maailmanpankin hyväksymiin sairaaloihin ja varojen käyttöä valvotaan.

Pankin edustajan mukaan Irania tukemalla hellitetään maan humanitaarista kriisiä ja ehkäistään viruksen leviämistä maan rajojen ulkopuolelle.

Toukokuussa 2020 Maailmanpankki järjesti Iranille 50 miljoonaa dollaria (alle 45 miljoonaa euroa) pandemian vastaisiin toimiin.

Perjantai 7.1.

72 ihmistä sairaalahoidossa Taysin erityisvastuualueella

Kello 20.48: Taysin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa koronan takia kaikkiaan 72 ihmistä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastosta ilmenee.

Erikoissairaanhoidossa on 40 potilasta, perusterveydenhuollon osastoilla 22 potilasta ja tehohoidossa kymmenen potilasta. Tehohoidossa olevien määrä on noussut yhdellä verrattuna keskiviikkoon.

THL: Jo kaksi koronarokoteannosta antaa hyvän suojan omikronin aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan

Kello 17.58: Jo kaksi annosta mitä tahansa Suomessa käytössä olevaa koronarokotetta antaa hyvän suojan omikronvariantin aiheuttamaa vakavaa, sairaalahoitoista tautia vastaan. Kolmas rokoteannos nostaa suojaa edelleen.

Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa koronarokotteiden suoja vakavaa tautimuotoa vastaan oli hyvä eli 72 prosenttia vielä 5-6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen, mutta laski kuuden kuukauden jälkeen 52 prosenttiin. Kolmannen annoksen jälkeen suoja nousi lähes erinomaiseksi eli 88 prosenttiin.

Vielä tarvitaan lisää tutkimustietoa, eroaako suojateho vakavaa koronatautia vastaan riskiryhmissä ja iäkkäillä. Lisäksi tarvitaan tarkempaa ymmärrystä rokotesuojasta eri valmisteilla.

Koronarokotteiden antama suoja omikronin aiheuttamaa lievää koronavirusinfektiota vastaan vaikuttaa selvästi heikentyneen. Toisen rokoteannoksen antama suoja on 3-4 kuukauden jälkeen vähäinen eli 0-20 prosenttia. Kolmannen annoksen antama suoja on kohtalainen, alkuun noin 60-70 prosenttia. Suojateho lievää tautimuotoa vastaan laskee kahden kuukauden kuluessa noin 40 prosenttiin.

Myös aiemmin sairastettu koronainfektio vaikuttaisi antavan hyvän suojan vakavalta koronataudilta (88 prosenttia), vaikka suoja lievää infektiota vastaan on omikronin aiheuttamassa tautitilanteessa heikentynyt (56 prosenttia).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan omikronvariantin aiheuttamassa tautitilanteessa sekä rokotetuilla että aiemmin koronainfektion sairastaneilla tulee olemaan paljon lieväoireisia tautitapauksia. Alustavien tutkimusten mukaan omikron aiheuttaa kaikille sairastuneille kuitenkin noin 60 prosenttia vähemmän vakavia taudinkuvia huolimatta saaduista rokotteista. Rokotukset edelleen pienentävät riskiä vakavalle koronataudille.

Koronarokotteet vähentävät selvästi sairaalataakkaa myös omikronin aiheuttamassa tautitilanteessa, sillä ne ehkäisevät vakavia sairastumisia. Rokotteiden merkitys infektion leviämisen eli epidemian hallinnan kannalta kuitenkin vähenee, kun omikronista tulee valtavirus. Tartuntoja voi tulla tällöin hyvin paljon samanaikaisesti, mikä väistämättä lisää sairaalahoidon tarvetta.

STM:n asiantuntijaryhmä: Korona voi ilmetä pitkäkestoisena joka toisella tartunnan saaneella aikuisella

Kello 17.16: Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmä arvioi tutkimusten perusteella, että pitkäkestoinen koronavirustauti voi ilmetä noin joka toisella tartunnan saaneella aikuisella ja noin yhdellä viidestäkymmenestä tartunnan saaneesta lapsesta.

Pitkäkestoiseksi koronavirustaudiksi määritellään Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tapaukset, joissa oireet alkavat kolmen kuukauden kuluessa tartunnasta, kestävät vähintään kaksi kuukautta ja joille ei ole muuta selitystä.

Yleisiin oireisiin kuuluvat uupumus, alentunut rasituksen sieto, hengenahdistus ja kognitiivisten toimintojen häiriöt sekä monet muut jokapäiväistä toimintaa haittaavat oireet, kuten haju- ja makuaistien häiriöt, ahdistuneisuus ja masennus.

Pitkäkestoisen koronavirustaudin esiintyvyys on suurempi sairaalahoitoa vaatineen taudin jälkeen, mutta pitkäkestoinen sairaus voi ilmetä myös vähäoireisen tai oireettoman taudin jälkeen. Asiantuntijaryhmä toteaa lausumassaan, että käytössä olevat mrna-rokotteet vähentävät pitkäkestoisen koronavirustaudin riskiä ja vaikuttavat usein edullisesti sen oireisiin.

Kevätlukukausi käynnistyy Tampereen kouluissa lähiopetuksena

Kello 17.13: Tampereen koulut ja oppilaitokset aloittavat kevätlukukautensa lähiopetuksella suunnitelmien mukaisesti, Tampereen kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Perusopetuksen kaikkien vuosiluokkien samoin kuin lukioiden sekä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kevätlukukausi käynnistyy lähiopetuksena. Pääosin koulut alkavat maanantaina 10. tammikuuta.

Tampereen kaupunki sanoo tiedotteessaan, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin suosituksen mukaisesti kouluissa tulee käyttää maskia sisätiloissa neljännestä luokasta ylöspäin.

Samat terveysturvallisuussuositukset ja -toimenpiteet koskevat myös toista astetta, kaupunki sanoo.

Tampereen kaupunki muistuttaa, että se seuraa epidemiatilanteen kehittymistä tarkasti terveydenviranomaisten kanssa. Muutoksia tehdään opetuksen järjestämiseen, jos tilanne niin vaatii. Päätökset opetuksen järjestämisestä tekevät kunnat ja paikalliset terveysviranomaiset.

Avi päätti jatkaa tilojen sulkua Pirkanmaalla tietyin lievennyksin

Kello 17.12: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on antanut uuden päätöksen rajoituksista. Se muuttaa aiempaa tilannetta siten, että lauantaista 8. tammikuuta alkaen kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat kuten padel-, tennis- ja sulkapallokentät saavat olla auki.

Avaaminen sallitaan myös huvi- ja teemapuistoille, tivoleille sekä eläintarhojen sisätiloille, sisäleikkipuistoille ja sisäleikkipaikoille.

Uimahallit pysyvät kiinni.

Määräys sulkee edelleen laajasti yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat.

Tällaisia tiloja ovat joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat, yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat, tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat, kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Rajoituksen alaisia tiloja, kuten uimahalleja, voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien henkilöiden ohjattuun harrastustoimintaan tai lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen.

Päätös ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ovat alueella kiellettyjä. Rajoitus ei koske ulkona järjestettäviä tilaisuuksia.

Etelä-Suomen avi: Helsingin kaupungin hallinnoimat sisäliikuntatilat ja uimahallit ovat suurelta yleisöltä suljettuina 24.1.2022 saakka

Kello 17.07: Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on tänään päättänyt jatkaa asiakastilojen pitämistä kiinni Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus). Tilojen uusi sulkumääräys tulee voimaan tammikuun 11. päivä, jolloin avin aiempi määräys raukeaa. Uusi määräys on voimassa 24. tammikuuta asti.

Päätös koskee muun muassa ryhmäliikuntaan ja kontaktilajien harrastamiseen käytettäviä tiloja, kuntosaleja, sisäleikkipuistoja, kylpylöitä, uimahalleja, tanssipaikkoja ja kauppakeskusten yleisiä tiloja. Rajoituksia ei voi kiertää koronapassilla.

Myös Husin alueella voimassa olevaa sisätiloja koskevaa kokoontumisrajoitusta jatketaan tammikuun loppuun asti.

Syynä päätökselle on avin mukaan Husin alueen heikko koronaviruksen epidemiatilanne, joka uhkaa terveydenhuollon kantokykyä.

Työterveyshuollon koronarokotuskorvauksen korotus hyväksyttiin

Kello 14.56: Eduskunta hyväksyi perjantaina ylimääräisessä täysistunnossa sairausvakuutuslain muutoksen, jolla työterveyshuollon koronarokotuskorvausta korotetaan kymmenestä eurosta 16 euroon.

Kiuru: Pelkään, että kouluihin palaaminen ei ole turvallista

Kello 12.54: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo pelkäävänsä, että kouluihin palaaminen ensi viikolla ei ole turvallista, koska sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky on useilla alueilla vaarassa.

Kiurun mukaan nyt on viimeinen aika tehdä kaikki viimesijaiset toimet Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyvyn suojelemiseksi.

Hallituksen koronaministeriryhmän on määrä kokoontua tänään kello 14 pohtimaan sosiaali- ja terveysministeriön ehdotusta siirtyä kouluissa lukukauden aluksi etäopetukseen.

THL: Suomessa raportoitu 9 921 uutta tartuntaa

Kello 12.12: Suomessa koko pandemian aikana raportoitujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt 300 000:n, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Suomessa raportoitiin tänään 9 921 uutta koronatartuntaa.

Suomessa on sairaalahoidossa yli 500 koronapotilasta, joista tehohoidossa on 55. Sairaalahoidossa olevien määrä nousi keskiviikosta noin 40:llä ja tehohoidossa olevien kahdeksalla.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on THL:n tietojen mukaan nyt 72 koronapotilasta. Se on viisi vähemmän kuin keskiviikkona. Tehohoidossa koronapotilaita on 10. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Suomessa on raportoitu tänään kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Yli 50-vuotiaiden rokotusväli lyhenee Tampereella

Kello 12.01: Yli 50-vuotiaiden rokotusväli laskee Tampereella ja Orivedellä neljään kuukauteen, kertoo Tampereen kaupunki tiedotteessa. Jatkossa kolmannen koronarokotteen voi siis saada, kun toisesta rokotuksesta on kulunut neljä kuukautta.

Myös aluevaalien vaalivirkailijat voivat saada kolmannen rokotuksen nopeutetusti. Virkailijat voivat saada kolmannen rokotuksen Hatanpään koronarokotus­yksikössä, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Lisäksi Tampere kertoo, että Hatanpään koronarokotusyksikköön on avattu linja, josta yli 12-vuotiaat saavat rokotuksen ilman ajanvarausta joka päivä kello 8–18. Rokotuksia annetaan edelleen myös ajanvarauksella.

Tampereella ja Orivedellä toisen rokotuksen voi ottaa, kun ensimmäistä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Kolmannen rokotteen saavat

  • yli 60-vuotiaat sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluvat yli 18-vuotiaat , kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta

  • yli 50-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut neljä kuukautta

  • 18–49-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta

  • aluevaalien vaalivirkailijat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

STM kertoo pitkittyneestä koronasta

Kello 10.48: Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama asiantuntijaryhmä esittelee tänään ensimmäisen kotimaisen konsensusnäkemyksen pitkäkestoisesta koronataudista. Suora lähetys ministeriön infosta alkaa kello 11.

Paikalla ovat ainakin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Risto O. Roine.

Lue lisää: Korona voi ilmetä pitkäkestoisena joka toisella aikuisella – Krista Kiuru ja asiantuntijat kertoivat tuoreita tietoja

Pirkanmaalla kahdelta päivältä 1 383 uutta tartuntaa

Kello 9.48: Pirkanmaalla on todettu kahden päivän aikana 1 383 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Tays raportoi torstaille 591 ja perjantaille 792 uutta tapausta. Yhteensä koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 24 839 tartuntaa.

Lue lisää: Todettujen tartuntojen määrä nousussa Pirkanmaalla: Kahdelta päivältä 1 383 uutta koronavirustartuntaa

Perussa liki 100 000 lasta menettänyt vanhemman koronan takia

Kello 9.10: Liki 100 000 lasta on menettänyt vähintään toisen vanhempansa tai perheen pääasiallisen elättäjän tämän kuoltua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kertoivat viranomaiset perjantaina.

Perun hallinto yrittää tukea koronavainajien perheitä 200 solin (vajaan 45 euron) eläkkeellä, joka maksetaan kahden kuukauden välein. Perheasioista vastaavan ministerin Anahi Durandin mukaan tämänkin vaatimattoman summan saaminen on monille perheille mahdotonta, koska heillä ei ole tarvittavia asiakirjoja.

”Monilta perheiltä puuttuu lääkärintodistus, jossa kuolinsyyksi on merkitty korona. Ensimmäisen ja toisen koronavirusaallon aikana ihmiset kuolivat kotonaan, joten he eivät saaneet todistusta”, Durand sanoi.

Perussa on kuollut asukaslukuun nähden eniten ihmisiä koronaan pandemian aikana. Perussa, jossa on 33 miljoonaa asukasta, yli 200 000 ihmistä on kuollut koronaviruksen seurauksena pandemian aikana.

Koronaministeriryhmä pohtii etäopetussuositusta

Kello 8.04: Hallituksen koronaministeriryhmän on määrä kokoontua tänään kello 14 pohtimaan muun muassa etäopetussuositusta.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi aiemmin tällä viikolla, että ministeriö ehdottaa koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetus­jaksolla. Uutinen on herättänyt hämmennystä, sillä koulutyö on alkamassa Tampereella ja suuressa osassa maata maanantaina.

Ehdotus on herättänyt kantoja puolesta ja vastaan. Joukko infektio­asiantuntijoita totesi torstaina lähettämässään avoimessa kirjeessä, että etäopetukseen siirtyminen olisi ”paitsi hyödytöntä myös kohtuutonta lapsia kohtaan”. Opettajien ammattijärjestö OAJ on kertonut kannattavansa ehdotusta.

Lue lisää: Koronaministereiltä kovaa tekstiä, näitä suosituksia esitetään: koululaisille koronatestaus kahdesti viikossa, kaikille ravintoloille tiukimmat aukiolot, sisätilat kiinni myös lapsilta

Torstai 6.1.

Myös lastentautien ylilääkärit vastustavat ehdotusta etäopetukseen siirtymisestä

Kello 22.55: Etäopetus on lapsille epäreilu ja nykyisessä epidemiatilanteessa suhteeton lapsiin kohdistuva rajoitustoimenpide, arvioivat Suomen johtavat lastentautien ylilääkärit.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut koulujen siirtymistä etäopetukseen vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi.

Ylilääkärit kertovat hallitukselle osoitetussa avoimessa kirjeessä, ettei koulujen etäopetusjakso tule estämään koronavirustartuntojen nopeaa kasvua väestössä.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa Suomen yliopistollisten sairaaloiden lastentautien ylilääkärit.

Myös Suurten kaupunkien opetuksesta vastaavat johtajat eivät kannata etäopetukseen siirtymistä

Kello 22.54: Suurten kaupunkien opetuksesta vastaavat johtajat eivät kannata siirtymistä etäopetukseen maanantaina. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Lahden ja Porin johtajat.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetuksella vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi.

Kannanoton mukaan aikataulu on tiukka eikä etäopetuksen merkittävästä hyödystä ole esitetty perusteita.

”Sitä vastoin etäopetuksesta aiheutuvat haitat lasten ja nuorten oppimiseen ja hyvinvointiin ovat melkoisen suuria”, opetuksesta vastaavat johtajat sanovat tiedotteessa.

Etäkoulun tulee olla keinoista viimeinen, kannanotossa sanotaan. Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä jo nyt tarvittaessa, jos yksittäisen luokan tai koulun tilanne niin vaatii. Lisäksi kouluissa noudatetaan terveysturvallisuusohjeita.

Lue lisää: Suurten kaupunkien sivistysjohtajat tapaavat opetusministerin perjantaiaamuna – Tampereen sivistysjohtaja: Kaupungeilla on yhteinen näkemys etäopetuksesta

Koronatartunnat iskivät taas Jokerien KHL-vastustajaan – lauantain Ufa-ottelu siirtyy

Kello 20.50: KHL-jääkiekkoliigassa pelaavan Jokerien lauantain kotiottelu Salavat Julajev Ufaa vastaan siirtyy venäläisjoukkueessa ilmenneiden koronatartuntojen takia.

Ufassa on todettu yhdeksän koronavirustapausta.

Tomi Lämsän valmentamassa Salavat Julajev Ufassa kiekkoilee neljä suomalaispelaajaa: maalivahti Juha Metsola sekä hyökkääjät Sakari Manninen, Markus Granlund ja Teemu Hartikainen.

Myös Jokerien viime maanantain kotiottelu Avtomobilist Jekaterinburgia vastaan peruuntui vastustajan koronatartuntojen takia.

Jokerit on viime aikoina ottanut KHL:ssä arvokkaita voittoja, kun se on kukistanut liigan länsilohkon kärkijoukkueisiin kuuluvat moskovalaiset TsSKA:n ja Dinamon.

JYPin koronakaranteeni siirtää joukkueen liigapelejä tuonnemmaksi

Kello 16.18: Jääkiekkoliigassa pelaavan jyväskyläläisen JYPin tämän viikon ottelut siirtyvät tuonnemmaksi joukkueessa ilmenneiden koronatartuntojen vuoksi. Alueellinen tartuntatautiviranomainen on asettanut joukkueen karanteeniin 10. tammikuuta saakka.

Perjantaille pelattavaksi merkitty JYP–Kärpät ja lauantaille merkitty Ässät–JYP siirretään Liigan verkkosivujen mukaan karanteenin takia myöhempään ajankohtaan.

Torstaille 3. maaliskuuta pelattavaksi merkitty Ässät–Ilves siirtyy pelattavaksi tämän viikon lauantaina.

Manchester Cityssä koronakaaos

Kello 15.20: Jalkapallon Englannin Valioliigaa johtava Manchester City kertoi torstaina kotisivuillaan, että seitsemän edustusjoukkueen pelaajaa ja peräti 14 joukkueen taustahenkilöä on joutunut koronaeristykseen.

Positiivisen koronanäytteen antaneiden joukossa ovat Cityn päävalmentaja Pep Guardiola ja apuvalmentaja Juanma Lillo. Guardiola antoi positiivisen koronanäytteen tiistaina, eikä hän ole mukana, kun City kohtaa perjantaina Englannin cupissa Swindonin.

Cityn apuvalmentaja Rodolfo Borrell on vetovastuussa Swindon-vierasottelussa. Lukuisista koronapoissaoloista huolimatta ottelu on ainakin tällä tietoa määrä pelata. Cityn seuraavan Valioliigan ottelun on määrä olla 15. tammikuuta, jolloin joukkue isännöi kärkikamppailussa Chelseaa.

Intiassa peruttu vaalitilaisuuksia koronan vuoksi

Kello 14.58: Intiassa on peruttu vaalikampanjatapahtumia huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Raportoitujen tartuntojen määrä on lähes kolminkertaistunut parin päivän aikana.

Yli 200 miljoonan asukkaan Uttar Pradeshin osavaltiossa järjestetään vaalit ensi kuussa, ja kampanjatapahtumissa on ollut valtavia ihmisjoukkoja. Nyt terveysalan asiantuntijat ovat varoittaneet tartuntamäärien eksponentiaalisesta kasvusta ja monet kaupungit ovat asettaneet rajoituksia, ja siten myös useat puolueet ovat keskeyttäneet kampanjatapahtumien järjestämisen ja ryhtyneet kampanjoimaan virtuaalisesti.

Hallituksen terveysneuvonantajat ovat kertoneet, että kaupungeissa tartuntoja aiheuttaa nyt omikronmuunnos, joka todettiin ensimmäisen kerran Intiassa viisi viikkoa sitten. Vuorokauden aikana Intiassa todettiin yli 90 000 uutta tartuntatapausta.

Kansanedustaja Wille Rydmanilla koronatartunta

Kello 13.00: Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman on saanut koronavirustartunnan. Rydman kertoo loppiaisena Twitterissä, että tiistaina tehdyn koronatestin tulos on positiivinen. Rydman kertoo olevansa oireeton.

Rydman kirjoittaa vältelleensä kontakteja omaehtoisesti sunnuntai-illasta alkaen, koska tiesi altistuneensa koronalle lauantaina. Rydman kertoo kuitenkin altistaneensa aiemmin sunnuntaina neljä sukulaistaan, mutta heidän koronatestituloksensa ovat näyttäneet negatiivista.

Muun muassa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on myös hiljattain kertonut koronatartunnasta. Ministereistä koronavirustartunta on todettu aiemmin ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr).

Viime viikkoina on kerrottu myös kansanedustajien, muun muassa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) tartunnoista.

Ranskassa eteni laki koronapassin tiukennuksesta

Kello 12.37: Ranskassa parlamentin alahuone eli kansalliskokous antoi torstaina alustavan hyväksynnän koronatoimien kiristämiselle.

Lakiehdotus tekisi täydestä rokotesarjasta pakollisen ihmisten perusarjessa, kuten osassa junaliikennettä, kulttuuritapahtumissa ja ravintoloissa. Tuore negatiivinen testitulos tai osoitus sairastetusta koronataudista ei siten enää kelpaisi passiin.

Alun perin ehdotuksen odotettiin menevän äänestyksessä läpi melko sutjakkaasti, mutta matkan varrella tuli viivästyksiä. Lopulta äänestys tapahtui, ja muotoilu meni kansalliskokouksessa läpi 214 äänellä. Vastustavia ääniä oli 93 ja tyhjiä 27.

Seuraavaksi lakiehdotuksesta äänestää senaatti ensi viikon alkupuolella. Senaatissa enemmistönä on oikeisto-oppositio, jonka odotetaan esittävän lakiin muutoksia. Mahdolliset muokkaukset saattavat tarkoittaa, ettei hallituksen asettama tavoite uuden passin käyttöönotosta tammikuun 15. päivänä onnistu.

THL: Suomessa 5 979 uutta tartuntaa

Kello 11.55: Suomessa on tänään raportoitu 5 979 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kahden viime viikon aikana on raportoitu runsaat 65 000 tartuntaa, mikä on noin 39 000 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia raportoitiin tänään kahdeksan. Koko epidemian aikana Suomessa on raportoitu 1 632 koronakuolemaa.

Korona laittoi Grammy-gaalan järjestämisen jäihin

Kello 7.13: Yhdysvalloissa Los Angelesissa vuosittain järjestettävä musiikkialan Grammy-palkintogaala on päätetty peruuttaa heikentyneen koronavirustilanteen takia. Huolta aiheuttaa erityisesti nopeasti leviävä omikronmuunnos.

Gaala oli tarkoitus järjestää tammikuun lopulla. Sille ei toistaiseksi ole kerrottu uutta päivämäärää.

Grammyt myöntää Yhdysvaltain musiikkialan ammattilaisten yhdistys.

Koronapandemia vaikuttaa Grammy-gaalan järjestämiseen nyt jo toistamiseen. Viime vuonna gaalaa lykättiin maaliskuulle Los Angelesin heikentyneen koronavirustilanteen vuoksi. Tuolloin paikalla oli jonkin verran alan yleisöä maskit kasvoillaan.

OAJ kannattaa ehdotusta etäopiskeluun siirtymisestä

Kello 7.08: Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kannattaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ehdotusta aloittaa lukuvuosi etäopiskeluna. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi Ylelle keskiviikkona, että STM ehdottaa koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetuksella.

OAJ:n mukaan myös luokat 1–3 ja erityisopetus on otettava etäopiskelun piiriin.

”Väistämättä koulujen lukuvuoden aloituksen jälkeen tautitilanne pahenee, mikä uhkaa jo kansakunnan huoltovarmuutta, kun opettajat sairastavat kotona ja vanhemmat hoitavat sairastuneita lapsiaan”, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.

OAJ:n mielestä päätös etäopiskeluun siirtymisestä on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta rehtorit ja opettajat pääsevät organisoimaan ja tiedottamaan asiasta. OAJ:n mukaan päätös tulisi tehdä viimeistään perjantaiaamuna.

Keskiviikko 5.1.

Italia aikoo tehdä koronarokotuksista pakollisia yli 50-vuotiaille

Kello 23.37: Italian hallitus kertoi keskiviikkona aikovansa tehdä koronarokotuksista pakollisia kaikille yli 50-vuotiaille. Pääministeri Mario Draghin mukaan rokotuksista aiotaan tehdä pakollisia 50 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, jotta sairaaloiden kuormitus vähentyisi. Hallituksen suunnitelman mukaan rokotuksista tulisi tälle ikäryhmälle pakollisia 15. tammikuuta alkaen.

Monen muun maan tavoin myös Italiassa koronavirustartunnat ovat lähteneet räjähdysmäiseen kasvuun viime viikkoina. Maassa raportoitiin keskiviikkona 189  000 uutta tartuntaa. Nousua edellisen päivän lukemaan oli lähes 20  000 tartuntaa.

Yhdistetyn tähdellä Herolalla koronatartunta

Kello 20.28: Yhdistetyn suomalaistähdellä Ilkka Herolalla on todettu koronavirustartunta, kertoi Hiihtoliitto keskiviikkona. Herola jää näin pois Val di Fiemmessä viikonloppuna kisattavasta maailmancupista.

Herolan tartunta todettiin Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) vaatiman testausprotokollan mukaisessa testissä ennen matkustamista Italiaan. Herola on kotikaranteenissa ja voi hyvin.

Maailmancupissa kilpaillaan ennen helmikuisia Pekingin olympialaisia vielä Val di Fiemmen jälkeen kolme kisaviikonloppua. Herola kertoo toivovansa, ettei tartunta häiritse tulevia cup-viikonloppuja eikä varsinkaan Pekingiin valmistautumista.

Koronamääräyksiä rikkonut ravintola määrättiin kahdeksi viikoksi kiinni Pieksämäellä

Kello 20.13: Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on määrännyt pieksämäkeläisen Kiilan Kuppilan suljettavaksi kahden viikon määräajaksi koronatilanteesta johtuvien anniskelu- ja aukioloaikarajoitusten rikkomusten vuoksi, kertoo avi tiedotteessaan. Ravintolan tulee keskeyttää ravitsemistoiminta ja pitää liike suljettuna asiakkailta ajalla 6.–20. tammikuuta.

Avi sai poliisilta tiedoksi, että uudenvuodenaaton jälkeisenä yönä kello 1.15 ravintolan sisätiloissa oli vielä ollut asiakkaita. Tilanne toistui seuraavana iltana, kun ravintolassa oli asiakkaita vielä ennen yhtätoista illalla.

Poliisilta saatujen tietojen mukaan asiakkaiden oli ollut hallussa alkoholijuomia.

Koronaviruksen leviämisalueilla anniskeluun keskittyvän ravintolan tulee lopettaa anniskelu kello 17 ja sulkea ravintola kello 18.

Valioliiga ei vaadi enää PCR-testiä kahdesti viikossa

Kello 19.28: Jalkapallon Englannin Valioliiga on ilmoittanut 20 seuralleen, että liiga ei enää vaadi joukkueilta kahdesti viikossa tehtäviä PCR-koronavirustestejä. Jatkossa riittävät antigeenitestit eli kotitestit, joita kaupoissakin myydään. Asiasta kertoi keskiviikkona muun muassa BBC.

Joukkueita testataan ottelua edeltävänä päivänä sekä jokaisena harjoituspäivänä. Aiemmin kahdesti viikossa pakollisia PCR-testejä otetaan jatkossa vain varmistamaan positiivinen antigeenitesti. Valioliigan päätös juontaa Britannian hallituksen päivitettyyn linjaukseen koskien koronan testaamista.

Valioliigassa on siirretty joulukuun alusta lähtien 17 ottelua koronan takia. Tuoreimmalla testiviikolla (27. joulukuuta–2. tammikuuta) tehdyistä 14 250 koronatestistä löytyi 94 positiivista. Edeltävällä viikolla tartuntoja löytyi ennätysmäiset 103, joten nyt nähtiin kahdeksaan viikkoon ensimmäinen laskeva positiivisten määrä.

Ruotsissa uusi päivittäinen tartuntaennätys

Kello 17.56: Ruotsi ilmoitti keskiviikkona yhteensä 17 320 uudesta koronavirustartunnasta. Asia selviää Ruotsin kansanterveysviraston (FHM) seurannasta. Tiistaita koskeva tartuntamäärä on korkein maassa tähän mennessä yhdeltä päivältä ilmoitettu lukema.

Edellisen kerran uusien päivittäisten tartuntojen ennätys meni rikki viime torstaina. Tuolloin tartuntoja oli noin 11 500. Tätä ennen ennätys rikkoutui vuoden 2020 jouluaatonaattona.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan 19 prosenttia kaikista pcr-testeistä antaa positiivisen tuloksen. Positiivisten näytteiden osuus on noussut jyrkästi.

Tartuntojen leviäminen seuraa Ruotsissa nyt lehden mukaan kansanterveysviraston pahinta skenaariota.

”Meillä on nyt maassa raju tapausmäärän kasvu”, kertoi viraston osastopäällikkö Britta Björkholm keskiviikkona lehdistötilaisuudessa Dagens Nyheterin mukaan.

THL ehdottaa eristys- ja karanteeniajan lyhentämistä viiteen päivään

Kello 17.55: Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa karanteenin ja eristyksen lyhentämistä viiteen vuorokauteen. THL on antanut asiasta tänään lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) ja valtioneuvoston kanslialle (VNK).

Karanteenin pituus on yleensä 10 päivää. Karanteeni asetetaan virukselle altistuneille henkilöille.

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä tartuntatautilääkärin määräyksellä. Myös eristys on usein vähintään 10 päivän mittainen.

THL:n mukaan muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden riittävyys on yksi tärkeä syy tarkastella karanteenien ja eristyksen pituutta.

Rajoitukset jatkuvat Pirkanmaalla

Kello 17.02: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kuntien alueelle uutta päätöstä, joka koskee kokoontumisrajoitusta ja tilojen sulkua ajalle 8.–21. tammikuuta.

Päätöksellä kielletään edelleen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa mutta ei enää ulkotilassa.

Päätökset tehdään tartuntatautilain nojalla.

Tilojen sulkua koskeva määräys koskee 7. tammikuuta jälkeen tiloja aiempaa rajatummin. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Tilat pysymässä kiinni toiset kaksi viikkoa Uudellamaalla

Kello 15.43: Yleisö- ja asiakastilat ovat pysymässä Uudellamaalla kiinni vielä toiset kaksi viikkoa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kertoo, että se aikoo jatkaa tilojen sulkupäätöstä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella tammikuun 24. päivään asti.

Syynä tilojen pitämiselle kiinni on avin mukaan heikko koronaviruksen epidemiatilanne Husin alueella. Tilanne uhkaa terveydenhuollon kantokykyä, minkä vuoksi rajoituksia ei voida toistaiseksi lieventää, avin tiedotteessa todetaan.

Mestiksen IPK:ssa tartuntoja, ottelu Kooveeta vastaan siirtyy

Kello 14.56: Jääkiekon Mestiksessä pelaavan Iisalmen Peli-Karhujen tämän päivän kotiottelu tamperelaista Kooveeta vastaan siirtyy IPK:ssa ilmenneiden koronatartuntojen takia. Samalla IPK joutuu siirtämään kolme muutakin kotipeliään.

IPK:n usealla edustusjoukkueen jäsenellä on todettu koronavirustartunta. Joukkueessa kaikki positiivisen testituloksen saaneet henkilöt ovat lieväoireisia, eikä tartuntojen alkuperä ole tiedossa. Viranomaispäätöksellä koko joukkue on määrätty karanteeniin.

Karanteenimääräys koskee koko joukkuetta, koska viranomaiset katsoivat joukkueen viettäneen aikaa yhdessä perheenomaisissa olosuhteissa, ja se kohottaa jatkotartuntojen riskiä. Tämän myötä myös kahdesti rokotetut ja negatiivisen näytteen antaneet oireettomat henkilöt on asetettu karanteeniin.

Ravintolarajoitukset voimaan myös Ahvenanmaalla

Kello 14.44: Leviämisalueen ravintolarajoitukset otetaan käyttöön myös Ahvenanmaan maakunnassa perjantaina keskiyöllä. Samalla myös koronapassin tilapäinen hyllyttäminen tulee voimaan Ahvenanmaalla.

Koronapassia ei siten voi käyttää vaihtoehtona alueellisille rajoituksille yleisötilaisuuksissa tai asiakastiloissa. Tämä on voimassa 20. tammikuuta asti. Valtioneuvosto muutti asetuksia keskiviikkona.

Leviämisalueen rajoitukset ovat perjantaista alkaen voimassa kaikkialla muualla paitsi Kainuussa. Kaikissa ravintoloissa anniskelu päättyy kello 17, ovet saavat olla auki kello 18:aan asti. Ruokaravintolat saavat olla auki kaksi tuntia pidempään koronapassia edellyttämällä.

Anniskeluravintoloissa on sisä- ja ulkotiloissa käytössä vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä vain 75 prosenttia asiakaspaikoista. Kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Varusmiesliitto tyrmää ministerin ehdotuksen

Kello 13.36: Varusmiesliitto tyrmää perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) ehdotuksen siitä, että Puolustusvoimia hyödynnettäisiin Suomen koronatilanteen hoidossa.

”Ei ole asepalvelusta suorittavien edun mukaista, että 5 000 varusmiestä laitetaan kahdeksi kuukaudeksi hoitamaan koronatilannetta”, sanoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Joel Elmaci liiton tiedotteessa.

Elmacin mukaan koulutusvaje näkyisi vielä monien saapumiserien jälkeenkin, kun johtajakulutukseen päätyisi ihmisiä ”vajavaisilla taidoilla”. Liiton näkemyksen mukaan Kiurun ehdotus heikentäisi kokonaisturvallisuutta.

”Jos Puolustusvoimia on käytettävä, olisiko mahdollista harkita reserviläisten hyödyntämistä?” Elmaci kysyy.

THL:n Salminen: Ilmaantuvuus korkeampi kuin koskaan aiemmin

Kello 13.18: Koronan ilmaantuvuus on Suomessa korkeampi kuin koskaan aiemmin, kertoi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtaja (THL) Mika Salminen viikoittaisessa koronakatsauksessa.

Uusia tapauksia on raportoitu 1 048 sataatuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana. Viime viikolla raportoitiin 38 000 koronatartuntaa, mutta lukema lienee todellisuudessa vielä korkeampi.

Etelä-Suomessa ja Varsinais-Suomessa jo noin 90 prosenttia raportoiduista tartunnoista on omikronmuunnosta. Koko maassa on todettu 363 omikrontapausta. Tehohoitoa vaativien koronapotilaiden määrät ovat nousseet, mutta sairaalahoidon tarve ei ole noussut samaa vauhtia kuin tartuntamäärät, Salminen sanoi.

Lue lisää: Koronan ilmaantuvuus on Suomessa nyt korkeampaa kuin koskaan – STM:n Voipio-Pulkki: Emme ole nähneet vielä epidemian huippua

Kanta-palvelussa häiriö: koronapassin lataus ei onnistu

Kello 13.16: Kanta-palvelussa on häiriö, joka vaikuttaa Potilastiedon arkiston ja Omakannan toimintaan, kertoo Kanta-palvelu sosiaalisessa mediassa tiistaina. Koronapassia ei häiriön vuoksi saa nyt ladattua. Häiriöstä kerrottiin noin kello 12.

Lue lisää: Tekninen häiriö kaatoi Kelan Omakannan aamupäivällä, koronatodistusta ei pystynyt lataamaan

THL: Sairaalahoidossa 469 koronapotilasta

Kello 12.18: Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi Suomessa on sairaalahoidossa nyt 469 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tehohoidossa on 47 koronapotilasta.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on THL:n tietojen mukaan 77 koronapotilasta. Se on kymmenen enemmän kuin maanantaina. Eniten nousua, 11 potilasta, on erikoissairaanhoidon tarpeessa. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme-

Lisäksi THL kertoo 25 uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta Suomessa. Kaikkiaan pandemian aikana on todettu 1 624 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Useampi kuin yhdeksän kuollutta kymmenestä on ollut yli 60-vuotiaita. Ikäryhmässä todetut tartunnat taas edustavat alle kymmenesosaa kaikista Suomessa todetuista koronatartunnoista.

Oikaisu kello 13.48: Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä kerrottiin ensin virheellisesti. Heitä on 469, ei 422.

THL: Suomessa raportoitu 6 791 uutta tartuntaa

Kello 11.59: Suomessa on tänään raportoitu 6 791 uutta koronavirustartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo.

Kahden viikon aikana on raportoitu noin 61 000 tartuntaa, mikä on lähes 24 500 tartuntaa enemmän kuin edellisellä kahden viikon ajanjaksolla. Yhteensä Suomessa on todettu koko pandemian aikana noin 290 000 koronavirustartuntaa.

Naistenkin Korisliiga jää koronavirustauolle, runkosarjan päätös siirtyy viikolla

Kello 11.33: Naisten Korisliiga keskeytyy vajaaksi kahdeksi viikoksi heikentyneen koronatilanteen takia. Tiistaina kokoontunut Koripalloliiton aikuisten pääsarjaryhmä päätti keskeyttää naisten pääsarjan kauden 17. tammikuuta asti. Miesten Korisliigan tauko ratkesi jo viime viikolla.

Tauolla sarja haluaa katkaista tartuntaketjut ja saada joukkueet ottamaan kolmannet koronarokotteet, jos toisesta rokotteesta on kulunut vähintään viranomaisen määrittelemä aika.

Sarjan jatkuttua otteluja ei enää siirretä joukkueiden yksittäisten koronatapausten vuoksi. Pääsarjaryhmä suosittaa, että joukkueiden kaikki jäsenet tekevät itsenäisesti koronapikatestin pelipäivänä.

Naisten Korisliigan runkosarjan päätös viivästyy viikolla tammikuun 29. päivään, ja jatkosarjat pelataan 5. helmikuuta–19. maaliskuuta. Mestari ratkeaa viimeistään viidennessä finaalissa 29. huhtikuuta.

Koripalloliitto pyrkii yhä pelaamaan Suomen cupin lopputurnauksen Helsingissä 14.–16. tammikuuta.

Macronin puheet herättävät eripuraa Ranskassa

Kello 11.27: Presidentti Emmanuel Macron on herättänyt Ranskassa raivoa kovasanaisilla rokottamattomia koskevilla puheillaan. Macron linjasi, että hän haluaa tehdä rokottamattomien ranskalaisten elämästä entistä vaikeampaa.

Macronin kommentit liittyvät Ranskan hallituksen valmistelemaan uudistukseen, jossa tehosterokotteen ottamista esitetään ehdoksi koronapassille. Aiemmin myös negatiivinen koronatestitulos tai todistus sairastetusta koronataudista on riittänyt passin saamiseksi.

Kiista rokotuksista on puhjennut Ranskassa yhä kuumenevan presidentinvaaleja edeltävän ilmapiirin keskellä.

STM ja THL kertovat tänään koronatilanteesta

Kello 10.26: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertovat aamupäivällä tuoreita tietoja Suomen koronavirustilanteesta.

Tilannekatsauksessa käsitellään koronarokotusten tilannetta sekä koronatilannetta Suomessa ja maailmalla. Tavallisesti ministeriön ja THL:n katsaus on kuultu torstaiaamuisin, mutta nyt info on loppiaisen vuoksi siirretty keskiviikolle.

Info alkaa kello 12. Aamulehti näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä.

Lue lisää: Koronan ilmaantuvuus on Suomessa nyt korkeampaa kuin koskaan – STM:n Voipio-Pulkki: Emme ole nähneet vielä epidemian huippua

Uudenmaan koronanyrkki haluaa jatkoa rajoituksille

Kello 10.24: Uudenmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (avi) jatkoa voimassa oleville rajoituksille.

Kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Uudellamaalla on kielletty 17. tammikuuta asti. Tämän lisäksi Uudellemaalle on annettu tartuntalain pykälän 58 g mukainen määräys tiettyjen asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta 10. tammikuuta asti, minkä vuoksi esimerkiksi kuntosalit ovat kiinni.

Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä suosittelee aville näiden molempien rajoitusten jatkamista kahdella viikolla.

Pirkanmaalla raportoitu 593 uutta tartuntaa

Kello 9.47: Pirkanmaalla on todettu 593 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Kyseessä on toiseksi korkein todettujen tartuntojen määrä Pirkanmaalla koko pandemian aikana. Yhteensä koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 23 456 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 593 uutta koronavirustartuntaa – toiseksi korkein lukema koko epidemian ajalta

Rio de Janeiron karnevaalien katujuhlat perutaan toistamiseen

Kello 7.46: Brasilian Rio de Janeiron kuuluisien karnevaalien katujuhlinnat perutaan kasvaneiden koronatartuntalukujen takia, kertovat paikallisviranomaiset. Karnevaalien katujuhlat peruttiin jo toistamiseen koronan vuoksi.

Blocos-nimellä kutsutut katujuhlat ovat erilliset itse karnevaalista, joka on perinteisesti sambakoulujen kulkue. Katujuhlat ovat yleensä keränneet miljoonia ihmisiä yhteen juhlimaan.

Pääkarnevaali eli sambakoulujen kulkue on näillä näkymin tarkoitus järjestää, sillä sen osallistujamäärä on pienempi ja hallittavissa erilaisilla koronatoimenpiteillä. Muutaman päivän kestävät Rio de Janeiron karnevaalit on tarkoitus järjestää helmikuun lopulla

Tiistai 4.1.

STM pyytää Puolustusvoimia varautumaan ”pikaisesti” virka-avun antamiseen koronavirusepidemian vuoksi

Kello 21.15: Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Puolustusvoimia varautumaan virka-avun antamiseen kunnille ja sairaanhoitopiireille koronavirusepidemian vuoksi.

”Terveydenhuollon ammattihenkilöstöä avustavan ja tukevan virka-avun tarvittava määrä tarkentuu neuvotteluissa kunnan ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavien tahojen kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää kuitenkin Puolustusvoimia varautumaan jo tässä vaiheessa noin 5 000 henkilön noin kahden kuukauden työpanosta vastaavaan apuun, jota tulisi pystyä tarjoamaan mahdollisimman pikaisesti”, ministeriön lähettämässä varautumispyynnössä sanotaan.

Pyynnöstä kertoi ensimmäisenä MTV Uutiset.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei siis itse pyydä virka-apua Puolustusvoimilta, vaan mahdolliset pyynnöt tulevat myöhemmin kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä. Mahdollisuus pyytää virka-apua perustuu tartuntatautilakiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) perusteli MTV Uutisille varautumispyyntöä sosiaali- ja terveydenhuollon resurssipulalla.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) sanoi MTV Uutisille, että hänen mielestään Puolustusvoimien pitää antaa kaikki se virka-apu, johon resurssit riittävät. Esimerkiksi 5 000 varusmiehen irrottaminen ei kuitenkaan Kaikkosen mukaan ainakaan välittömästi onnistu.

Eduskunta: Työterveyden koronarokotuskorvauksen korotus etenee

Kello 19.34: Eduskunta antoi laajan tuen hallituksen esitykselle korottaa työterveyshuollon korvausta koronarokotuksista. Sairausvakuutuslain muutos oli tiistaina ensimmäisessä käsittelyssä eduskunnan täysistunnossa.

Eduskunta keskeytti asian kiireellisyyden vuoksi istuntotaukonsa ja kokoontuu täysistuntoon seuraavan kerran perjantaina, jolloin esitys hyväksytään lopullisesti.

Korvauksen korotus kymmenestä eurosta kuuteentoista euroon astuu voimaan takautuvasti vuodenvaihteesta.

Monet opposition edustajat antoivat esitykselle tukensa mutta huomauttivat, että asia olisi voitu tuoda eduskunnan päätettäväksi jo viime vuoden puolella.

Hus: Koronatartuntojen kasvu ruuhkauttaa sairaanhoitoa ja haastaa testauskriteerit

Kello 18.13: Tartuntatilanne on kuormittanut Husin eli Helsingin yliopistollisen sairaalan ensihoitoa, päivystyksiä ja 116117 puhelinpalvelua. Erikoissairaanhoidossa keskitytään nyt kiireellisen ja välttämättömän hoidon turvaamiseen. Myös koronatestaus on ruuhkautunut ja tilanne haastaa nykyiset testauskriteerit.

Sairaanhoito koko Uudenmaan alueella on tällä hetkellä ylikuormittunut koronaviruksen omikronvariantin levitessä nopeasti kaikkialla. Tänään tiistaina 4.1. koko maassa todettiin 5 492 uutta koronavirustartuntaa, joista 2 724 Husin alueella. Husin positiivisista koronatesteistä jo 90 prosenttia on todennäköisesti omikronvarianttia ja positiivisten näytteiden määrä on jo yli 30 prosenttia kaikista tutkituista testeistä.

Tartuntojen suuri määrä on lisännyt sairaalahoidon tarvetta erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollon vuodeosastoilla, ruuhkauttaen yksiköitä Husissa, jonka vuoksi on jouduttu vähentämään kiireetöntä sairaalahoitoa. Husissa oli 3.1. hoidossa vuodeosastoilla jo 93 koronapotilasta, joista 17 oli tehohoidossa.

Kun koronatapaukset näyttävät lisääntyvän nopeasti ja laboratoriovarmistetut tapaukset ovat viime viikkoina kaksinkertaistuneet, ei käytettävissä oleva testauskapasiteetti enää riitä edes välttämättömimpien koronaepäilyjen tutkimiseen. Hus kykenee ottamaan noin 7 000 näytettä päivässä ja jo nyt jonot testaukseen ovat mittavat

Hus-alueen ensihoito on erittäin kuormittunut ja joulun jälkeen tilanne on pahentunut entisestään. Ensihoitoon on ohjautunut merkittävä määrä tarpeettomia hälytyksiä.

Koko Suomi on nyt epidemian leviämisaluetta – Kainuussa esitetään koronarajoitusten käyttöönottoa

Kello 18.10: Kainuun koronakoordinaatioryhmä on tänään todennut, että koronaepidemian leviämisalueen kriteerit täyttyvät alueella.

Koronakoordinaatioryhmä esittää rajoitusten käyttöönottoa, tiedottaa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä. Rajoitusten yksityiskohdista tai voimaantulosta ei toistaiseksi ole tietoa.

Kainuun sairaanhoitopiirin alue oli ainoa, jota ei Suomessa ollut vielä luokiteltu leviämisalueeksi.

Kainuun soten mukaan tilanne alueella on kohtuullinen muihin maakuntiin verrattuna, mutta ilman lähikontaktien rajoittamista viruksen oletetaan jatkavan nopeaa leviämistä.

Koirien suosio jatkui toisenakin koronavuonna

Kello 17.26: Viime vuonna koiria rekisteröitiin jopa enemmän kuin ensimmäisenä koronavuonna, kertoo Suomen Kennelliitto. Kennelliittoon rekisteröitiin viime vuonna noin 52 800 koiraa, mikä on noin 3 900 enemmän kuin vuonna 2020.

Koronavuosina koirien rekisteröintien määrä on kasvanut kaikkiaan lähes 17 prosentilla vuodesta 2019.

Suosituin rotu oli labradorinnoutaja, seuraavaksi eniten rekisteröitiin suomenlapinkoiria ja jämtlanninpystykorvia. Suomenlapinkoira kasvatti suosiotaan ja nousi rekisterilistalla toiseksi vuoden 2020 pronssisijalta.

Kennelliitolle kerrottujen, lähes 50 000:ta koiraa koskevien tietojen mukaan yleisin koiran kutsumanimi Suomessa on Luna. Suosittuja nimiä ovat myös Alma, Helmi, Hertta ja Sulo.

20 suosituimman koirannimen listalla moni on yleinen ihmisen nimi. Listalta löytyvät esimerkiksi Kerttu, Elsa ja Nelli.

Joulukuun viimeisellä viikolla Lapin koronatartunnoista yli puolet todettiin matkailijoilla

Kello 17.24: Kahden viikon aikana Lapissa on todettu tartuntoja olähes 35 000 enemmän kuin edeltäneiden 14 päivän aikana.

Joulukuun viimeisellä viikolla Lapin sairaanhoitopiirin alueen koronatartunnoista yli puolet todettiin matkailijoilla, kertoo sairaanhoitopiiri tiedotteessaan. Suurin osa matkailijoiden koronatartunnoista todettiin kotimaisilla matkailijoilla.

Eniten koronatartuntoja todettiin Kittilässä ja Rovaniemellä. Kittilän kunnan 225 tartunnasta vain 26 todettiin paikkakuntalaisilla. Kittilässä sijaitsee suosittu Levin laskettelu- ja hiihtokeskus.

Tilojen käyttöä koskeva määräys voimaan Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueilla

Kello 17.23: Aluehallintovirasto määrää asiakas- ja yleisötiloista vastaavat toimijat järjestämään tilojen käyttö siten, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Päätös on voimassa Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien kuntien alueella 7.1. - 31.1.2022.

Aluehallintoviraston tänään tekemä, tartuntatautilain pykälään 58 d perustuva päätös merkitsee sitä, että tiloista vastaavien toimijoiden on mukautettava toimintaansa ehkäistäkseen lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Toimija voi valita tarkoituksenmukaiset keinot määräyksen velvoitteiden toteuttamiseksi.

Uusi päätös ei vaikuta voimassa oleviin kokoontumisrajoituksiin, joiden perusteella Etelä-Pohjanmaalla on tällä hetkellä kielletty yli 20 henkilön ja Vaasan sairaanhoitopiirin alueella yli 10 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa.

Pohjois-Pohjanmaan koronatilanne jatkuu vakavana

Kello 17.22: Pohjois-Pohjanmaan koronatilanne on säilynyt tammikuun ensimmäiselle viikolle tultaessa edellisviikkojen kaltaisena, kertoo alueen sairaanhoitopiiri. Tartuntoja todetaan edelleen paljon ja tilanne aiheuttaa merkittävää kuormitusta niin perusterveydenhuollolle kuin erikoissairaanhoidollekin. Sairaalahoitoa vaatineiden potilaiden määrissä ei ole tapahtunut joulun ja vuodenvaihteen aikana merkittäviä muutoksia.

Pohjois-Pohjanmaalla on voimassa useita rajoituksia ja suosituksia epidemian hillitsemiseksi. Alueen koordinaatioryhmä katsoo, että rajoitukset ovat edelleen välttämättömiä alueen terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty aluehallintoviraston päätöksellä 15.1.2022 saakka. Koordinaatioryhmä suosittelee, että myöskään yksityistilaisuuksia ei nyt järjestetä.

Myös tietyt tartuntatautilain mukaiset yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat on aluehallintoviraston päätöksellä määrätty suljettaviksi. Päätös on voimassa 15.1. saakka.

Ruotsin kuningasparilla on koronatartunta – kummallakin lieviä oireita

Kello 16.42: Ruotsin kuninkaalla Kaarle XVI Kustaalla ja kuningatar Silvialla on todettu koronatartunta, kertoo hovi tiedotteessa.

Hovin mukaan kuningasparilla on lieviä oireita. Heistä kumpikin on saanut kolme rokoteannosta ja he voivat olosuhteisiin nähden hyvin.

Kuningaspari on eristäytynyt kotiinsa nykyisten koronaohjeistusten mukaisesti.

Kuningas on 75-vuotias ja kuningatar 78-vuotias.

Vuoden 2020 marraskuussa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian kerrottiin saaneen koronavirustartunnat. Viime vuoden maaliskuussa puolestaan tartunnan saivat kruununprinsessa Victoria ja hänen puolisonsa prinssi Daniel.

Ruotsissa on ilmoitettu uudenvuoden pyhien ajalta lähes 43 000 koronatartuntaa, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter. Loppuviikolta on ilmoitettu kansanterveysviranomaisille myös yhteensä 20 koronaan liittyvästä kuolemasta.

Kaikkiaan Ruotsissa on kirjattu pandemian aikana yli 1,3 miljoonaa tartuntaa ja yli 15 300 koronakuolemaa, selviää yhdysvaltalaisyliopisto Johns Hopkinsin seurannasta.

Pirkanmaan tapahtuma- ja tilarajoituksiin esitetään jatkoa

Kello 15.39: Tapahtuma- ja tilarajoituksia esitetään Pirkanmaalla jatkettaviksi pienillä lievennyksillä. Asiasta kertoo Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki.

Koronanyrkki esittää aluehallintovirastolle, että tapahtumarajoitukset jatkuvat sisätiloissa 8.–22. tammikuuta. Esityksen perusteella ulkotapahtumia voisi järjestää 8. tammikuuta alkaen.

Lisäksi koronanyrkki esittää, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen luokittelemat korkean ja kohtalaisen riskin harrastus- ja virkistystilat pidetään suljettuina 8.–22. tammikuuta. Tämä esitys koskisi esimerkiksi kuorolaulun, sisäliikuntapuistojen, kamppailulajien sekä joukkue- ja ryhmäliikunnan tiloja.

Lue lisää: Pirkanmaan koronanyrkki esittää tapahtuma- ja tilarajoituksiin jatkoa pienin lievennyksin

Koronaa vähätellyt Djokovic pelaa poikkeusluvalla Australian avoimissa

Kello 14.24: Miesten tenniksen maailman ykköspelaaja, Serbian Novak Djokovic osallistuu tammikuun puolivälin jälkeen alkavaan Australian avoimeen mestaruusturnaukseen. Mestaruuskilpailu on kauden ensimmäinen grand slam -turnaus.

Djokovic kertoi Instagramissa, että hän on saanut järjestäjiltä poikkeusluvan osallistua Melbournessa pelattaviin Australian avoimiin. Djokovicin osallistuminen on ollut epävarmaa, koska hän ei ole kertonut, onko ottanut koronarokotusta, jota kisajärjestäjät edellyttävät pelaajilta.

THL: Kolmannen rokotteen saanut runsaat 1,21 miljoonaa

Kello 14.12: Koronarokotteen kolmannen annoksen on Suomessa saanut nyt runsaat 1,21 miljoonaa ihmistä eli hieman alle 25 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n mukaan kaksi rokoteannosta on saanut runsaat 4,1 miljoonaa eli lähes 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä. Ensimmäisen rokotteen saaneita on runsas 4,3 miljoonaa, lähes 88 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Koronatoimia arvostelleet Nordean valuuttastrategit jättävät pankin

Kello 13.39: Koronatoimia marraskuussa julkistamassaan raportissa arvostelleet Nordean valuuttastrategit jättävät pankin. Nordean mukaan raportin kirjoittajille tarjottiin mahdollisuutta jatkaa pankin palveluksessa, mutta he päättivät jättää yhtiön. Asiasta kertoi Suomessa Helsingin Sanomat.

Nordean päävaluuttastrategi Martin Enlund ja päästrategi Andreas Steno Larsen haukkuivat marraskuussa värikkäin sanakääntein lyttyyn koronatoimet Euroopassa. Nordea ilmoitti pian raportin julkistamisen jälkeen, että tekstissä esitetyt näkemykset eivät edusta pankin virallista kantaa ja että kyseinen teksti on poistettu pankin verkkosivuilta. Pankki korosti noudattavansa viranomaisten koronasuosituksia myös rokotuksissa.

Nordean mukaan tapausta koskeva sisäinen selvitys on saatu valmiiksi. Pankki kertoo vahvistavansa julkaisuprosessejaan ja sisäistä ohjeistustaan julkaisujensa korkean laadun varmistamiseksi.

THL: Suomessa raportoitu 5 492 uutta tartuntaa

Kello 12.04: Suomessa on raportoitu 5 492 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on todettu lähes 58 287 tartuntaa, eli noin 34 616 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa seitsemän. Koronakuolemia on THL:n mukaan raportoitu koko maassa yhteensä 1 599.

Yhdysvalloissa ennätykselliset yli miljoona uutta tartuntaa päivässä

Kello 11.59: Yhdysvalloissa todettiin yli miljoona koronatartuntaa maanantaina, ilmoittaa amerikkalainen Johns Hopkins -yliopisto. Tämä on suurin päivittäinen määrä tartuntoja missään maassa koko pandemian aikana.

Koronan omikronmuunnos on levinnyt erittäin rajusti Yhdysvalloissa. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia raportoitiin Yhdysvalloissa maanantaina 1 688.

Yhdysvaltain hallinnon tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci sanoi viikonloppuna, että maan koronatartunnat lisääntyvät nyt lähes pystysuoralla käyrällä. Fauci niin ikään arvioi, että koronatartuntojen määrän huippu saatetaan saavuttaa Yhdysvalloissa jo parin viikon päästä.

Kiinassa miljoonakaupunki koronasulkuun kolmen tartunnan vuoksi

Kello 10.32: Kiinalainen Yuzhoun miljoonakaupunki on määrätty koronasulkuun kolmen koronatartunnan vuoksi. Maanantai-iltana annettu määräys merkitsee sitä, että Yuzhoun asukkaat joutuvat jäämään koteihinsa.

Jo ennen maanantain päätöstä kaupunki oli pysäyttänyt bussiliikenteen ja taksiliikenteen sekä sulkenut museot, ostoskeskukset ja matkailukohteet. Kiina pitää kiinni nollan koronatartunnan tavoitteestaan, vaikka herkästi tarttuva omikronmuunnos tekee siihen pyrkimisestä vaikeaa.

Tiistaina Kiina ilmoitti 175 todetusta koronatartunnasta. Luku on erittäin pieni verrattuna esimerkiksi länsimaiden tämän hetken tartuntamääriin. Silti tartuntaluvut ovat olleet vuodenvaihteessa Kiinan suurimmat sitten maaliskuun 2020.

Korona karsi kävijöitä Tampereen museoista

Kello 9.59: Koronavuosi karsi Tampereella kävijöitä museoista, kertoo Tampereen kaupunki tiedotteessaan. Koronarajoitukset supistivat Tampereen historiallisten museoiden kävijämääriä, kun pandemian vuoksi museot olivat suljettuina lähes neljä kuukautta.

Tästä huolimatta kävijämäärien kerrotaan olleen ennätyksellisiä kesäkuukausina ja syyslomien aikaan lokakuussa.

Museokeskus Vapriikissa oli viime vuonna yhteensä 122 329. Vapriikin Ritarit-näyttelyn näki 105 000 museokävijää. Museo Milavidassa kävi 19 794 ja kesäkaudella avoinna olevassa Amurin työläismuseokorttelissa 8 663 ihmistä.

Pirkanmaalla raportoitu 408 uutta tartuntaa

Kello 9.30: Pirkanmaalla on todettu 408 uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala tiistaina. Yhteensä koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 22 863 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 408 uutta koronatartuntaa

Pirkanmaan koronanyrkki kokoontuu

Kello 8.06: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kertoo tänään tiistaina tuoreita tietoja alueen koronatilanteesta ja koronatoimista.

Tilaisuudessa odotetaan selviävän, suositteleeko koronanyrkki jatkoa yleisö­tilaisuuksien ja tilojen täydelliselle sululle Pirkanmaalla. Korona­tartuntojen määrä on jatkanut nousuaan Pirkanmaalla.

Koronanyrkin tiedotustilaisuus alkaa kello 15.30. Aamulehti näyttää infon suorana lähetyksenä.

Lue lisää: Taysin johtajaylilääkäri: ”Avin kanssa keskustellaan, voisivatko kuntosalit avata” – katso koronanyrkin info tallenteelta

Koronatestauksen kapasiteetti on Suomessa nyt monilla alueilla lujilla

Kello 7.25: Koronaviruksen testauskapasiteetti on Suomessa lujilla, ja joillakin alueilla testiin pääseminen on jo hidastunut. Näin kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä. Hän johtaa Suomen koronatestausvalmiuden kansallista koordinaatioryhmää.

Viime vuoden viimeisellä viikolla raportoitiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan yli 35 500 koronatartuntaa. Hieman yli sadastatuhannesta otetusta näytteestä joka kolmas oli positiivinen.

Viikoittainen tartuntaennätys on rikottu Suomessa nyt kahdeksalla peräkkäisellä viikolla. Testejä tehdään nyt toistasataatuhatta viikossa.

Eduskunta palaa tauoltaan – asialistalla työterveyden koronarokotuskorvaukset

Kello 6.41: Eduskunta kokoontuu poikkeuksellisesti täysistuntoon tänään iltapäivällä. Istuntotauko keskeytetään, jotta eduskunta voisi käsitellä hallituksen esitystä korottaa työterveyshuollolle maksettavaa korvausta koronarokotuksista. Hallitus esittää, että korvaus nostettaisiin 10 eurosta 16 euroon.

Täysistunto on kutsuttu koolle myös tämän viikon perjantaiksi.

Täysistunto oli koolla viimeksi joulun jälkeen viime viikon tiistaina, jolloin hyväksyttiin tartuntatautilakiin lisättävä hoitajien rokotevelvoite.

Normaalin aikataulun mukaan eduskunta olisi kokoontunut seuraavan kerran vasta helmikuun alussa.

Maanantai 3.1.

USA:ssa peruttiin tuhansia lentoja maanantaina

Kello 18.21: Yhdysvalloissa talvimyrskyn ja koronapandemian mukanaan tuoma lentokaaos aiheutti maanantaina yli 3 000 peruutettua lentoa, ja tiistaille peruuntumisia oli maanantai-iltana tiedossa jo yli tuhat, selviää lentoliikennettä tarkkailevan FlightAware-palvelun tietokannasta.

Frida-talvimyrsky toi maanantaina Yhdysvaltain itärannikolle runsaita lumikuuroja, ja kinokset kasvoivat paikoittain jopa 25 senttiä. Maanantain perutuista lennoista ainakin 2 000 oli Yhdysvalloista lähteviä tai sieltä saapuvia lentoja. Sunnuntaina Yhdysvalloissa peruttiin 2 650 lentoa.

Tuhansittain lentoja on peruttu maailmalla jouluaaton jälkeen joko sääolosuhteiden tai lentohenkilöstön koronakaranteenien aiheuttaman työvoimapulan vuoksi.

Israel sallii rokotettujen matkailijoiden tulon muista kuin korkean riskin maista

Kello 17.56: Israel sallii ensi sunnuntaista lähtien rokotettujen matkaajien saapumisen maahan muista kuin korkean riskin maista, kertoo maan terveysministeriö.

Israel sulki ulkorajansa ulkomaalaisilta matkailijoilta marraskuun lopulla hidastaakseen omikronmuunnoksen leviämistä maassa.

Matkailijoilta vaaditaan negatiivinen koronatestitulos ennen lentoa maahan ja toinen testi Israelissa koneen laskeuduttua.

Korkean riskin ”punaisia” maita, joista Israeliin ei pääse jatkossakaan matkustamaan, on Israelin terveysministeriön verkkosivujen mukaan tällä hetkellä 17. Näiden maiden joukossa ovat muun muassa Kanada, Britannia, Ranska, Espanja ja Yhdysvallat.

Israelin pääministeri Naftali Bennett kertoi sunnuntaina matkustusrajoitusten toteuttaneen halutut tavoitteet, vaikka Israelin koronatartuntamäärät ovat kasvaneet voimakkaasti viime aikoina.

Maanantaina Israelissa raportoitiin noin 6 500 uutta koronavirustartuntaa, mikä on lähes kaksinkertainen määrä viime viikon päivittäiseen keskiarvoon verrattuna.

HS: Koronatestiin pääseminen voi kestää pääkaupunkiseudulla päiviä

Kello 17.08: Koronatestiin pääseminen on vaikeutunut pääkaupunkiseudulla. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat. Mikäli testiajan varaa nyt, aikaa testiin pääsemiseen kuluu tyypillisesti 2–3 päivää ja Helsingissä enemmänkin.

Tilanne oli Helsingissä maanantaina se, että ensimmäinen vapaa testiaika saattoi löytyä vasta lauantailta.

Sen sijaan testituloksen saa keskimäärin kahdeksassa tunnissa.

Sairaalakuormitus voimakkaassa kasvussa pääkaupunkiseudulla

Kello 16.03: Koronatartuntojen määrä kasvaa pääkaupunkiseudulla nopeasti ja tartuntoja on enemmän kuin koskaan epidemian aikaisemmissa vaiheissa. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä katsoo, että alueella käytössä olevien rajoitustoimien jatkaminen on heikkenevän epidemiatilanteen ja sairaalakuormituksen kasvun myötä välttämätöntä myös tammikuun alkupuolen jälkeen.

Positiivisten koronatestien osuus kaikista testatuista on ajoittain yli 50 prosenttia, vaikka testiaikoja ei ole välttämättä ollut saatavissa kaikille oireisille. Myös sairaalakuormitus on noussut merkittävästi. HUS:issa joulunalusviikolla sairaalassa oli noin 60 potilasta - tällä hetkellä jo 110 potilasta. Myös perusterveydenhuollossa potilasmäärät ovat lisääntyneet kaikissa kunnissa merkittävästi.

Kunnissa ja HUS:issa valmistaudutaan kiireettömän toiminnan vähentämiseen, jotta voimavarat voidaan keskittää rokottamiseen, koronapotilaiden hoitoon sekä muuhun kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon ja hoivaan.

Samalla suuret tartuntamäärät merkitsevät sitä, että yhä useampi työikäinen joutuu jäämään sairastamisen ajaksi tai altistumisen myötä pois työstään. Näin ollen suuret tartuntamäärät muodostavat myös selkeän riskin yhteiskunnan kriittisten toimintojen turvaamiselle, kun henkilöstöä on samanaikaisesti poissa huomattavia määriä. Esimerkiksi hoitohenkilökunnan poissaolot koronatartuntojen ja karanteenien vuoksi herättävät kasvavaa huolta. Yhä edelleen ihmisten välisiä kontakteja on siis välttämätöntä vähentää tautitapausten esiintymisen hillitsemiseksi.

HS: Pääkaupunkiseudun koronaryhmän mukaan nykyisiä rajoituksia jatkettava kahdella viikolla

Kello 15.53: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä katsoo, että tämänhetkisten rajoitusten jatkaminen on perusteltua. Koordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58 g -pykälän mukaisten tilarajoitusten jatkamista kahdella viikolla nykyisten rajoitusten voimassaolon päättyessä 10. tammikuuta. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Nykyiset yleisötilaisuusrajoitukset ovat voimassa pääkaupunkiseudulla 17. tammikuuta asti. Sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia koskevien tiukkojen rajoitusten jatkamista suositellaan kahdeksi viikoksi myös tämän jälkeen.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä piti kokouksensa maanantaina. Rajoitusten jatkosta päättää lopullisesti Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi).

Rajoitukset koskevat asiakas- ja yleisötiloja sekä yleisötilaisuuksia. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki ennen joulua päätöksen, jonka mukaan julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilat Uudellamaalla pitää sulkea kahdeksi viikoksi.

Sulkulistalla ovat kuntosalien ja muiden sisäliikuntatilojen lisäksi yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat, tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.

Myös huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat, kauppakeskusten yleiset oleskelutilat ovat sulkulistalla.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan.

HS: Hallinto-oikeus ei keskeytä Etelä-Suomen avin rajoituspäätöksiä

Kello 14.29: Hämeenlinnan hallinto-oikeus ei keskeytä Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) niin sanottuja koronarajoituspäätöksiä, kertoo Helsingin Sanomat. Asiasta kertoo lehdelle hallinto-oikeustuomari Ari Koskinen.

Koskinen kertoo HS:lle, että joulun ja välipäivien aikana avin rajoituspäätöksistä on tullut noin 15 valitusta.

THL: Kolmannen rokoteannoksen saanut 1,21 miljoonaa ihmistä

Kello 13.31: Koronarokotteen kolmannen annoksen on Suomessa saanut nyt 1,21 miljoonaa ihmistä eli vajaa neljännes 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo. Toisen annoksen ottaneita on noin 4,1 miljoonaa, mikä on lähes 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Ensimmäisen rokotteen ottaneita puolestaan on 4,3 miljoonaa eli noin 88 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

THL: Viikonlopulta yli 17 000 tartuntaa

Kello 12.02: Suomessa on raportoitu perjantain jälkeen 17 047 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 55 000 tartuntaa, mikä on lähes 32 000 tapausta enemmän kuin tätä edeltäneiden kahden viikon aikana.

THL:n tilastokuution tietojen mukaan Suomessa on nyt sairaalahoidossa 398 koronapotilasta, joista tehohoidossa on 53. Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 12 koronapotilasta enemmän kuin perjantaina. Tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on noussut yhdellä. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Perjantain jälkeen on raportoitu 28 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Koronakuolemia on raportoitu yhteensä 1 592.

Kolmen päivän luvut: Pirkanmaalla 1 530 uutta tartuntaa

Kello 9.35: Pirkanmaalla on todettu 1 530 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala maanantaina. Mukana on kolmen päivän tartuntaluvut. Lauantaina todettiin 553 tartuntaa, sunnuntaina 469 ja maanantaina 508. Koko pandemian aikana Pirkanmaalla on todettu tähän mennessä 22 455 koronatartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 1 530 uutta koronatartuntaa – mukana kolmen päivän luvut

Eduskunta keskeyttää istuntotaukonsa

Kello 8.25: Eduskunta tiedottaa keskeyttävänsä istuntotaukonsa ja aikoo kokoontua täysistuntoihin tiistaina ja perjantaina.

Eduskunta käsittelee istunnoissaan hallituksen esitystä sairausvakuutuslain muuttamisesta. Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että koronarokotteen rokottamis­toimenpiteestä maksettavaa korvausta kasvatetaan nykyisestä kymmenestä eurosta 16 euroon rokotusta kohti.

Lain on määrä tulla voimaan mahdollisimman pian. Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee asiaa maanantaina ja tiistaina. Valiokunnan mietinnön on määrä valmistua tiistaina.

Tavoitteena on auttaa pääsyä koronavirusrokotuksiin ja työnantajien mahdollisuuksia tarjota rokotteita työterveyshuollossa.

Yhdysvaltain puolustusministerillä koronatartunta

Kello 8.18: Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on sairastunut koronaan, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon. Austinin oireet ovat lieviä ja hän jatkaa tehtäviensä hoitamista virtuaalisesti kotoaan seuraavien viiden päivän ajan.

Austin on saanut molemmat koronarokotteet sekä tehostepiikin. Puolustusministerin mukaan juuri tämä on keskeinen syy siihen, että hänen oireensa ovat lieviä.

Austin tapasi presidentti Joe Bidenin ennen joulua, viikkoa ennen kun sai koronaoireita. Hän oli myös käynyt koronatestissä juuri ennen tapaamista.

Hollannissa otettu kymmeniä kiinni korona­mielen­osoituksessa

Kello 7.39: Tuhannet mielensoittajat kokoontuivat sunnuntaina Hollannin pääkaupungissa Amsterdamissa vastustamaan koronarajoituksia. Mielenosoittajat ja poliisit ottivat yhteen, ja 30 ihmistä otettiin kiinni.

Viranomaiset olivat aiemmin kieltäneet mielenosoituksen. Siitä huolimatta protestoijat kokoontuivat yhdelle kaupungin merkittävimmistä aukioista.

Poliisin mukaan neljä poliisia loukkaantui. Paikallismedian mukaan kaksi mielenosoittajaa sai vammoja. Hollannin pääministeri ilmoitti viikkoa ennen joulua koronasulusta, jonka on tarkoitus kestää tammikuun puoliväliin.

Koronan kotitesteistä edelleen pulaa

Kello 6.52: Koronaviruksen antigeenitestit eli kaupoissa myytävät kotitestit menevät kuin kuumille kiville. Alkavalla viikolla pitäisi selvitä, millä aikataululla kotitestien saatavuuspulaa saadaan helpotettua.

Antigeenitestejä maahantuovan Pamark Groupin toimitusjohtajan Minna Åman-Toivion mukaan kotitestejä on tulossa Suomeen miljoonia.

”Ensi viikko on ratkaiseva siinä, milloin saataisiin testejä suuria määriä Suomeen”, Åman-Toivio kommentoi STT:lle.

Pamark on keskeinen yleisimpien kotitestien maahantuoja Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antaman kotitestien käyttöä koskevan suosituksen jälkeen niiden suosio on räjähtänyt paitsi kuluttajamarkkinoilla myös työpaikoilla ja julkisella sektorilla.

Rajusti kasvanut kysyntä on tehnyt pikatestin löytämisestä monin paikoin epävarmaa. Kaupoissa ja apteekeissa kotitestit ovat paikoin hetkellisesti loppuneet.

”Koko ajan saadaan testejä maahan, mutta ne menevät sitä mukaa kun ne tulevat”, Åman-Toivio kuvaili.

Kotitestien saatavuudesta on globaali pula, ja testien tuottajat yrittävät vastata kansainväliseen tarpeeseen. Tuotteiden kysyntää on kasvattanut myös testien hamstraaminen.

”Tehdaskapasiteetit ovat kovilla, ja taistellaan siitä, että niitä Suomeen saadaan”, Åman-Toivio kertoi.

Kotitestit vapautettiin väliaikaisesti arvonlisäverosta vuoden alussa, ja verotuksen poistuminen näkyy kuluttajille kauppojen hyllyillä jo nyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut