Katso tästä kootusti kaikki rajoitukset ja suositukset Pirkanmaalla juuri nyt - Koronainfo - Aamulehti

Arki alkoi, mikä muuttui koronan takia? Katso tästä kootusti kaikki rajoitukset ja suositukset Pirkanmaalla juuri nyt

Aluehallintoviraston ja hallituksen uudet koronarajoitukset vaikuttavat moniin toimijoihin Pirkanmaalla.

Pirkanmaalla alkoi joulupäivänä kaksi viikkoa kestävä koronasulku, joka tarkoittaa hyvin tiukkoja rajoituksia esimerkiksi tapahtumiin ja julkisiin tiloihin. Kun suurin osa tekemisestä on suljettu, voi nauttia talvisesta luonnosta. Kuvassa jäätaidetta Näsijärven muovaamana 8. joulukuuta.

27.12.2021 7:00

Aamulehti

Vaikeutuneen koronavirusepidemian takia Suomessa astui joulupäivänä 25. joulukuuta voimaan useita uusia rajoituksia, joilla pyritään hillitsemään epidemian leviämistä.

Hallitus linjasi uusista rajoituksistaan ja suosituksistaan leviämisalueille jouluviikon tiistaina 21. joulukuuta. Epidemian leviämisalueita ovat suurin osa maan sairaanhoitopiireistä, myös Pirkanmaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreimman, jouluaattona annetun koronakatsauksen mukaan Pirkanmaan ilmaantuvuusluku (514) on Suomen maakunnista kolmanneksi korkein. Väkilukuun suhteutettuna enemmän uusia tartuntoja on kahden edellisen viikon aikana ollut vain Uudellamaalla (830) ja Pohjois-Pohjanmaalla (645). Tampereen koko epidemian aikainen tartuntaluku nousi loppuviikolla yli 10 000:n.

Rajoituksia 7.1. asti

Hallituksen lisäksi myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) antoi omat alueelliset rajoitukset Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kunnan alueelle. Avin määräykset astuivat voimaan joulupäivänä lauantaina 25. joulukuuta ja ovat voimassa perjantaihin 7. tammikuuta 2022 asti.

Avin suljettaviksi määräämiä tiloja ei ole mahdollista ottaa käyttöön koronapassilla.

Olemme koonneet tähän artikkeliin kaikki voimassa olevat rajoitukset ja suositukset, jotka nyt vaikuttavat Pirkanmaalla.

Maskisuositus voimassa

Maskin käyttöä suositellaan kaikissa yleisissä sisätiloissa, julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä ulkotiloissa tilanteissa, joissa syntyy pitkäkestoisia ruuhkia, joissa liikkuminen vaikeutuu. Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä henkilöitä.

Tapahtumat

Avin antaman määräyksen mukaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Tämä koskee esimerkiksi teattereita, elokuvateattereita ja konsertteja.

Kiellosta ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Lue lisää: Koronarajoitukset: Finnkino sulki elokuvateatterit Tampereella ja neljällä muulla alueella – Näin käy jo ostetuille lipuille

Museot ja kirjastot

Avi ei rajoita museoiden aukioloa. Tampereella on tehty linjaus, että kaupungissa olevien museoiden opastukset ja yleisötapahtumat perutaan, mutta museoon voidaan ottaa sisään 10 henkilöä näyttelytilaa kohden.

Kirjastoista voi lainata edelleen normaalisti. Kirjastojen yleisötapahtumat on peruttu.

Liikuntatilat

Avin päätöksellä kaikki joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat on suljettu.

Liikuntapaikkojen laajasta sulusta huolimatta urheilupaikkojen ulkoilualueet ja ulkojäät saavat pysyä auki. Jäähallien yleisöluistelut on peruttu.

Poikkeuksena liikuntatilojen rajoituksiin ovat ammattiurheilijat ja 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattu harrastustoiminta.

Uimahallit ja saunat

Avin määräyksellä yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden yhteydessä olevat pukuhuonetilat on suljettu.

Uimahallien käyttö on sallittu samalta ryhmältä, joka mainitaan liikuntapaikkojen yhteydessä. Tampereella poikkeusryhmien toiminta keskitetään uinnin osalta Kalevan uintikeskukseen. Pyynikin, Tesoman ja Hervannan uimahallit ovat kiinni.

Lue lisää: Pirkanmaalla astuivat voimaan tiukat koronarajoitukset: Katso, mitkä paikat menevät nyt kiinni ja mihin voi vielä mennä

Huvi- ja harrastustilat

Avin rajoitukset sulkivat kaikki tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.

Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat, huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat on myös suljettu.

Kaupat ja palvelut

Vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin pysyvät auki.

Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat on pidettävä kiinni.

Ravintolat ja baarit

Hallituksen ravitsemisliikkeitä koskevista rajoituksista osa tuli voimaan jo jouluaattona 24.12, mutta ne kiristyvät entisestään 28. joulukuuta. Rajoitukset ovat voimassa kolme viikkoa.

24.12.–27.12. ravitsemisliikkeissä koronapassin käyttöä on rajattu siten, että anniskelu on lopetettava kello 21 ja ravitsemisliike suljettava kello 22.

Edes koronapassilla ei voi ohittaa rajoitusta. Kello 17–21 anniskelu on sallittua vain koronapassilla.

28.12. alkaen päätoimisten anniskeluravintoloiden anniskelu päättyy kello 17 ja aukiolo päättyy kello 18. Asiakaspaikat rajataan puoleen. Ruokaravintoloissa anniskelu on mahdollista kello 17:ään asti ja ne voivat olla avoinna koronapassilla kello 20 asti. Ravintoloiden asiakaspaikkamäärä on 75 prosenttia normaalista.

Lue lisää: Ikaalisten kylpylä lähti vastustamaan korona­rajoituksia – Avin ylijohtaja: ”Kuulostaa, että tässä on yritetty kikkailla ja kiertää rajoituksia”

Koulut ja päiväkodit

Isoja yhteistilaisuuksia ei suositella, jos väljyyttä ja riittävää hygieniaa ei voida varmistaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittelee koulujen ja varhaiskasvatuksen työntekijöille ja 4. luokan ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille maskien käyttöä koulujen sisätiloissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos suosittelevat, että varhaiskasvatus järjestettäisiin niin, ettei lapsiryhmiä sekoiteta tai yhdistetä. Myös henkilöstön tulisi toimia saman ryhmän kanssa.

Samaten alakouluissa opetusryhmät suositellaan pidettäväksi erillään koko koulupäivän. Valinnaisissa aineissa opetusryhmä voisi vaihtua, jos opetusta ei voida muuten toteuttaa.

Korkeakoulut päättävät itse opetuksen järjestämistavoista.

Hallituksen suosituksen mukaisesti Tampereen korkeakouluyhteisö siirtyi jouluviikolla pääsääntöisesti etäopetukseen 16.1.2022 saakka. Välttämätön lähiopetus voidaan kuitenkin toteuttaa tänäkin aikana. Korkeakouluyhteisön sisätiloissa edellytetään kasvomaskien käyttöä.

Korkeakoulujen ohella hallitus on suositellut, että myös vapaan sivistystyön, aikuisten perusopetuksen ja aikuisten taiteen perusopetuksen järjestämisessä siirrytään etäopetukseen 16.1.2022 saakka välttämätöntä lähiopetusta lukuun ottamatta.

Tampereen seudun työväenopisto on muun muassa ilmoittanut aloittavansa lukukauden vasta 17. tammikuuta.

Lue lisää: Avin liikuntapaikkoja koskevia rajoituksia tulkitaan nyt eri tavoin: Tampereen seudulla kaksi Padel-hallia laittoi ovensa kiinni, yksi yritys pitää pelikentät toistaiseksi auki

Työpaikat

Pirkanmaalla suositellaan etätyötä niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista. Julkinen asiakaspalvelu pyritään pitämään normaalisti avoinna. Työpaikoilla lähityössä suositellaan kasvomaskin käyttöä. Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa.

Yksityistilaisuudet

Sairaanhoitopiiri suosittelee, ettei yksityistilaisuuksia pidetä yli 20 henkilölle. Yksityistilaisuudessa voi käyttää koronapassia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut