Aamulehden koronaseuranta 27.12.2021–2.1.2022 - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Näin koronatilanne kehittyi vuoden 2021 viimeisellä viikolla

Tässä kaikille avoimessa jutussa seurasimme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 27. joulukuuta–2. tammikuuta.

Tammikuun 2. päivä mennessä Suomessa oli annettu yhteensä yli 1,2 miljoonaa kolmatta rokotusannosta.

27.12.2021 7:24 | Päivitetty 3.1. 6:51

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 27.12.2021–2.1.2022.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 2.1.

Huono sää ja koronatartunta-aalto vaikeuttaneet Yhdysvalloissa lentoliikennettä

Kello 20.52: Yhdysvalloissa on joulunajan sesonkina jouduttu perumaan runsaasti lentoja kehnon sään ja koronatartuntojen takia. FlightAware-verkkosivuston mukaan yksistään lauantain aikana Yhdysvalloissa peruttiin yli 2 700 lentoa. Lisäksi lauantaina Yhdysvalloissa oli myöhässä lähes 6 000 lentoa.

Lentokaaos jatkui varhain sunnuntainakin paikallista aikaa, jolloin lentoja peruttiin yli 2 000.

Lentoyhtiöt ovat painineet henkilöstöpulan kanssa työntekijöiden koronatartuntojen ja -altistusten takia.

BBC:n mukaan lentoyhtiöt ovat yrittäneet ratkoa työntekijäpulaa lupaamalla ylimääräisiä korvauksia. Ammattiliittojen mukaan työntekijät kuitenkin pelkäävät koronatartuntoja tai myöhästymisten sekä peruttujen lentojen vuoksi vihaisia matkustajia.

Yhdysvalloissa on peruttu jouluaatosta lähtien yli 12 000 lentoa, kertoo BBC.

Poliisi tyhjensi ravintolan Pieksämäellä

Kello 15.39: Poliisi tyhjensi Pieksämäen keskustassa sijaitsevan ravintolan lauantai-iltana, koska ravintola ei noudattanut korona-määräyksiä. Asiasta tiedottaa Itä-Suomen poliisi.

Poliisi tarkasti Pieksämäen keskustassa sijaitsevan anniskeluravintolan uudenvuodenpäivän iltana hieman ennen puolta yötä ja totesi toiminnan olevan korona-säännösten vastaista. Poliisi tyhjensi ja sulki ravintolan. Avi ja poliisi jatkavat tapauksen selvittelyä.

Yhdysvalloissa omikron alkaa vaikuttaa infrastruktuurin toimivuuteen

Kello 14.54: Yhdysvalloissa koronaviruksen omikronmuunnos leviää niin hurjaa tahtia, että asiantuntijat pelkäävät sitä, kuinka sairaustapaukset vaikuttavat yhteiskunnan infrastruktuurin toimivuuteen.

Esimerkiksi New Yorkissa kolmen metrolinjan vuorot on jouduttu jättämään ajamatta, koska henkilökuntaa on niin paljon sairaana.

Ohion osavaltiossa sijaitsevan Cincinnatin kaupungin pormestari julisti torstaina hätätilan, kun kaupungin pelastuslaitoksen 774 työntekijästä 47 oli sairaana yhtä aikaa. CNN:n mukaan palopelastajista 27:llä oli covid19-tauti.

Yhdysvaltain liittovaltion ilmailuhallinto (FAA) on varoittanut henkilökuntansa vähyydestä, ja useat lentoyhtiöt ovat joutuneet perumaan lentojaan. The New York Timesin mukaan lauantai-iltaan mennessä yhteensä 2 700 lentoa oli peruttu viikon aikana.

Ranska lyhentää karanteeneja

Kello 14.50: Ranska lyhentää maanantaista lähtien positiivisen koronatestin saaneiden karanteeneja. Vastaisuudessa täysrokotetut koronaviruksen saaneet joutuvat eristäytymään vain seitsemäksi päiväksi, joka voi vielä lyhentyä viiteen päivään negatiivisella antigeeni- tai PCR-testillä.

Positiivisen testituloksen saaneiden, joilla ei ole vähintään kahta rokotetta, tulee kuitenkin olla karanteenissa kymmenen päivää. Negatiivisella testillä sen voi lyhentää viikkoon.

Aiemmin karanteenin pituus Ranskassa oli kymmenen päivää. Jos samassa taloudessa joku muukin sairastui koronaan, saattoi karanteeni venyä 17 päivään.

Täysrokotettujen ihmisten, joiden lähipiiriin kuuluva henkilö on antanut positiivisen testituloksen, ei vastedes tarvitse jäädä karanteeniin.

Tampereen Hatanpäällä runsaasti vapaita rokotusaikoja jo tänään

Kello 9.47: Tampereen kaupunki tiedotti sunnuntaina aamulla, että Hatanpään koronarokotusyksikössä oli tamperelaisten varattavissa tälle sunnuntaipäivälle 2.1 vielä noin viisisataa vapaata rokotusaikaa. Parisataa aikaa oli aamupäivälle eli kello 8–12 ja noin kolmesataa vapaata aikaa on tarjolla kello 12–18.

Alle 60-vuotiaat tamperelaiset voivat varata kolmannen koronarokotusajan kun toisesta koronarokote-annoksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta. Vapaita aikoja on nyt Hatanpään koronarokotusyksikössä, omalle terveysasemalle ajan voi varata myöhempään ajankohtaan.

Ajan voi varata verkossa tai puhelimitse numerosta 03 5657 0023 (joka päivä kello 7–22).

Valtio tukenut tapahtumia liki 15 miljoonalla eurolla tapahtumatakuun kautta

Kello 8.05: Valtio on korvannut tänä vuonna tapahtumatakuun kautta lähes 15 miljoonaa euroa kustannuksia tapahtumille, jotka on jouduttu joko perumaan tai järjestämään pienempinä koronarajoitusten vuoksi. Korvauksia on maksettu yhteensä noin 470 yritykselle tapahtuma-alalla.

Eniten korvauksia on maksettu Valtiokonttorin mukaan musiikkifestivaaleille, konserteille ja näyttelyille sekä taide- ja kulttuuritapahtumille. Alueellisesti tukea on mennyt eniten Helsinkiin.

Huono sää ja koronatartunta-aalto vaikeuttivat Yhdysvalloissa lentoliikennettä

Kello 7.33: Yhdysvalloissa on jouduttu perumaan yli 2 700 lentoa lauantain aikana huonosta säästä ja koronatartunnoista johtuen. FlightAware-verkkosivuston mukaan kello 6 Suomen aikaa maailmanlaajuisesti oli peruttu lähes 4 700 lentoa. Lisäksi lähes 6 000 lentoa oli myöhässä Yhdysvalloissa.

Pahimmissa ongelmissa oli SkyWest-lentoyhtiö, joka oli joutunut perumaan 23 prosenttia lennoistaan. Lentokentistä pahimmissa ongelmissa on ollut Chicagon alueen kentät, ja alueelle on odotettavissa lumimyrsky.

Koronavirus on kiusannut myös lentoyhtiöiden työntekijöitä, joten lentoja on jouduttu perumaan tartuntojen ja altistumisten vuoksi.

Lauantai 1.1.2022

Hollannin poliisi hajotti jättireivit koronamääräysten rikkomisen takia

Kello 22.05: Hollannissa poliisi hajotti lauantaina satoja ihmisiä keränneet reivit koronamääräysten rikkomisen takia Rijswijkissä maan eteläosassa. Reivit järjestettiin hylätyssä tehtaassa, kertoi paikallinen media.

Kymmenet poliisit menivät sisään tapahtumapaikalle ja sadat muut ohjasivat ihmisiä pois paikalta, sanoi Hollannin yleisradio NOS.

Poliisi otti kiinni useita juhlijoita, mutta alueellisen Omroep Gelderland -yleisradion mukaan paikalla ei puhjennut väkivaltaisuuksia.

Laittomiin reiveihin oli tullut ihmisiä läheltä ja kaukaa. Paikalliset ihmiset kertoivat nähneensä Ranskasta ja Saksasta, jopa Espanjasta ja Italiasta saapuneita ajoneuvoja. ”Kyse on laittomasta juhlasta, joten se on kielletty”, tviittasi pormestari Josan Meijers.

Koronatartuntojen kasvun takia Hollannissa säädettiin roppakaupalla uusia rajoituksia joulun alla. Niiden mukaan muun muassa ei-välttämättömät baarit ja kaupat ovat kiinni 14. tammikuuta asti.

Ranskassa puolestaan laittomiin reiveihin oli kokoontunut noin 1 500 ihmistä pieneen Saint-Florentinin kuntaan, joka on parin tunnin automatkan päässä Pariisista. Paikallisen syyttäjäviraston kerrotaan tutkivan tapahtunutta.

Ruotsin Tegnell: Koronarajoituksia tarvitaan edelleen

Kello 17.26: Ruotsissa tarvitaan edelleen koronarajoituksia, jotta omikronvariantin aiheuttamien tartuntojen määrä pystytään pitämään niin alhaalla, ettei sairaanhoito ylikuormitu. Näin sanoo Ruotsin kansanterveysviraston (FHM) valtionepidemiologi Anders Tegnell uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Tegnellin mukaan näyttää siltä, että omikronmuunnoksen aiheuttama kuolleisuus olisi alhainen. Hän kuitenkin painottaa, ettei ole vielä nähnyt selkeitä lukuja, jotka vahvistaisivat tämän väitteen.

Rajoituksien kohdalla ei kuitenkaan voi katsoa vain kuolleisuuslukuja. Keskeistä on, kuinka raskaasti terveydenhuolto on kuormitettu, Tegnell sanoo.

Rokotekuilu vauraiden ja köyhien maiden välillä on yhä ammottava

Kello 15.51: Noin vuosi sen jälkeen, kun ensimmäisiä koronarokotuksia alettiin antaa, on maailman väestöstä noin 58,1 prosenttia saanut vähintään yhden rokoteannoksen. Rokotusasteessa on kuitenkin ammottava kuilu eri maiden välillä: matalan tulotason maissa vähintään yhden annoksen on saanut vain 8,4 prosenttia ihmisistä.

Samaan aikaan kun rikkaissa maissa annetaan kovalla tahdilla kolmansia rokotuksia, monessa köyhässä maassa edes terveydenhuollon työntekijät eivät ole saaneet vielä ensimmäistä annostaan. Afrikan maista esimerkiksi Etiopiassa 7,9, Nigeriassa 4,6 ja Kongon demokraattisessa tasavallassa vain 0,25 prosenttia väestöstä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen.

Tärkein syy on se, ettei rokotteita yksinkertaisesti ole riittävästi. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kritisoi tällä viikolla vauraita valtioita ja lääkeyhtiöitä, joiden se katsoo epäonnistuneen karvaasti rokotteiden tasa-arvoisessa jaossa. Köyhät maat saavat rokotteita kansainvälisen Covax-apuohjelman kautta, jolla on toimitettu jo noin 900 miljoonaa annosta.

”Mutta se on ollut hidasta, paljon hitaampaa kuin toivottiin. Vaikka maat olivat luvanneet lahjoituksia, niitä ei ollut tullut samaan malliin”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Liki neljännes 12 vuotta täyttäneistä on jo saanut kolmannen koronarokotteen

Kello 15.49: Koronarokotteen kolmannen annoksen on Suomessa saanut nyt 1,19 miljoonaa ihmistä eli hieman yli 24 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) kertoo. Määrä on kasvanut eilisestä noin 56 000:lla.

Toisen annoksen ottaneita on noin 4,1 miljoonaa, mikä on liki 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Ensimmäisen rokotteen ottaneita puolestaan on 4,3 miljoonaa eli noin 88 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Koronan kotitestien hinnat laskevat tänään

Kello 10.43: Koronaviruksen antigeenitestit eli kaupoissa myytävät kotitestit on tästä päivästä alkaen vapautettu arvonlisäverosta vuodeksi. Verotuksen poistuminen näkyy kuluttajille kauppojen hyllyillä jo saman päivän aikana. Esimerkiksi S-ryhmä kertoo, että kotitestien hinnat laskevat tästä päivästä alkaen kaikissa kauppaketjun myymälöissä vähintään arvonlisäveron verran.

Ylen tietojen mukaan kotitestien hinnat laskevat arvonlisäveron verran tänään myös K-ryhmän ja Lidlin kaupoissa. Myös osassa apteekeista testien hinnat laskevat.

Eduskunta päätti kotitestien vapauttamisesta arvonlisäverosta kuluneen viikon tiistaina.

WHO:n johtaja: Tämä on se vuosi, kun päätämme koronapandemian

Kello 8.38: Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja kertoo olevansa luottavainen, että koronapandemia voidaan pysäyttää tämän vuoden aikana. Tedros Adhanom Ghebreyesus avaa näkemyksiään uudenvuodenpuheessaan, jossa hän painottaa pandemian päättyvän vain yhteistyöllä.

Tedros varoittaa kirjoituksessaan kapeanäköisestä kansallismielisyydestä ja rokotteiden hamstrauksesta, joihin jotkut maailman maista ovat sortuneet. Tällaiset käytännöt ovat hänen mukaansa luoneet paitsi epäoikeudenmukaisuutta myös ideaalit olosuhteet omikronmuunnoksen ilmaantumiselle.

Kaikkien maiden tulisi Tedrosin mukaan tehdä yhteistyötä, että vuoden puoliväliin mennessä päästäisiin maailmanlaajuisesti 70 prosentin rokotekattavuuteen.

THL lisäsi riskinarvioonsa vaalikampanjat ja äänestämisen

Kello 8.36: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on perjantaina päivittänyt koronavirusepidemiaan liittyvää tapahtumien ja kokoontumisten riskinarviota. Arvioon on lisätty vaalikampanjoihin ja äänestämiseen liittyviä tilaisuuksia.

THL:n riskiarvioissa tilanteet jaetaan kolmeen luokkaan, jotka ovat merkittävän riskin, kohtalaisen riskin ja vähäisen riskin tilanteet.

THL:n mukaan sisätiloissa pidettävä vaalikampanjatilaisuus, jossa ei ole istumapaikkoja, sijoittuu kohtalaisen riskin tilanteisiin. Tällaisessa kampanjatilaisuudessa on esimerkiksi kohtalainen riski sille, että joukkoon osuva tartuttava henkilö aiheuttaa jatkotartuntoja.

Sen sijaan THL katsoo, että äänestäminen kuuluu vähäisen riskin tilanteisiin. Tällöin koronavirustartunnan ja taudin leviämisen todennäköisyys on pieni. Näissä tilanteissa kontaktit ovat tyypillisesti lyhytkestoisia.

Myös ulkona pidettävä vaalikampanjatilaisuus, jossa on mahdollista pitää kahden metrin turvavälit luokitellaan vähäisen riskin tapahtumaksi. Pieni koronatartunnan ja taudin leviämisen todennäköisyys on myös sisällä pidettävässä vaalikampanjatilaisuudessa, jossa on määritellyt istumapaikat.

Perjantai 31.12.

Yhdysvalloissa liki 380 lasta joutunut päivittäin sairaalaan koronaviruksen takia

Kello 22.03: Yhdysvalloissa koronaviruksen takia sairaalaan joutuneiden lasten määrä on lisääntynyt ennätysmäisesti viime viikkoina, kertoo Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) BBC:n mukaan.

Ajanjaksolla 22.–28. joulukuuta sairaalaan joutui koronaviruksen takia päivittäin keskimäärin lähes 380 alle 17-vuotiasta lasta. Kasvua viikkoa aiemmasta oli 66 prosenttia.

Yhdysvalloissa koronarokotukset hyväksyttiin 5–11-vuotiaille lokakuussa, mutta tähän asti vain 14 prosenttia näistä rokotukseen oikeutetuista on täysin rokotettuja. Sen sijaan 12–17-vuotiaista rokotusaste on 53 prosenttia.

Useissa Helsingin seniori­keskuksissa on todettu korona­tartuntoja

Kello 20.41: Helsingissä on asetettu karanteeniin useita seniorikeskusten ryhmäkoteja koronavirustartuntojen vuoksi, kertoo Helsingin Sanomat. Viime viikolla yli 20:llä seniorikeskuksen työntekijällä ja viidellä asiakkaalla todettiin koronavirustartunta.

Median edustajilla todettiin tartuntoja Tour de Skillä

Kello 20.03: Ruotsin Tour de Ski -kiertueen joukkue vaihtoi perjantaina Oberstdorfissa hotellia, kun samaan hotellikompleksiin majoittuneilla toimittajilla oli todettu koronatartuntoja. Suomen joukkue on samassa hotellissa, muttei ryhtynyt muuttamaan majoitusta kuten Ruotsin joukkue.

Suomen joukkueen terveydenhuollosta vastaava lääkäri Mira Kaikkonen kertoi suomalaisten luottavan entisestään tehostettuihin varotoimiinsa. Vaihtoehtoisen majoituksen löytäminen olisi myös vaikeaa ja aiheuttaisi lisäkustannuksia. ”Teimme riskiarvion tilanteesta. Päädyimme siihen, että pystymme omilla toimilla välttämään kontakteja niin hyvin, että majoitumme tässä hotellissa niin pitkään kuin olemme täällä Oberstdorfissa”, Kaikkonen kertoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Kuuden kilpailun kiertue alkoi Sveitsin Lenzerheidessa, missä joukkueilla oli omat majapaikat. Matkalla Saksaan selvisi, että Oberstdorfissa joukkueet viedään samaan hotelliin ja paikanpäällä kävi ilmi, että samassa kompleksissa on myös median edustajia ja muita asukkaita. ”Siltä osin kritisoin järjestäjiä, että kyllä tämä järjestely koronakuplan puhkaisee”, Kaikkonen totesi.

Alustavien tietojen mukaan tartuntoja olisi todettu norjalaisilla toimittajilla. Tiettävästi kyseisen tiedotusvälineen koko henkilökunta on määrätty Oberstdorfissa karanteeniin.

Koronan siirtämien valioliigapelien lista pitenee entisestään

Kello 17.20: Ensi sunnuntaille aiottu jalkapallon Englannin valioliigaottelu Southampton–Newcastle siirtyy vierasjoukkueessa ilmenneen koronavirusepidemian takia. Kotijoukkue Southamptonia kiusaavat puolestaan loukkaantumiset.

Newcastle olisi saanut miehistöönsä vain yhden maalivahdin ja 13 kenttäpalaajaa. Newcastlelta peruuntui koronatilanteen vuoksi jo torstain Everton-vierasottelu.

Newcastle on Valioliigassa toiseksi viimeisenä ennen Teemu Pukin Norwichia.

Tulevalta valioliigaviikolta on lykätty nyt kaksi ottelua, kun uudenvuodenpäiväksi kaavailtu Leicester–Norwich siirtyi koronatilanteen takia. Valioliigassa ilmeni koronatesteissä 20.–26. joulukuuta ennätysmäisesti 103 tapausta.

Kokoontumisrajoitus kiristyy Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella

Kello 14.32: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään 31. joulukuuta tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset, joilla kielletään Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella yli 20 henkilön ja Vaasan sairaanhoitopiirin alueella yli 10 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Määräykset ovat voimassa 3.1.–31.1.2022.

Päätökset eivät kohdistu yksityistilaisuuksiin tai harrastustoimintaan.

Tamperelaisia ohjataan jatkossa koronatestiin Nekalan lisäksi Teiskontien pisteeseen

Kello 13.26: Fimlab on tehnyt yhteistyösopimuksen koronatestausta tekevän 9Livesin kanssa. Maanantaista 3. tammikuuta 2022 alkaen koronanäytteenottoa tehdään Nekalan lisäksi Teiskontien drive-in-näytteenottopisteellä osoitteessa Teiskontie 61.

Yhteistyön myötä tamperelaiset koronanäytteenottoa tarvitsevat voivat saada näytteenottoajan joko Nekalan tai Teiskontien näytteenottopisteelle. Ajanvaraukseen yhteistyö ei aiheuta muutosta, se tapahtuu jatkossakin joko Omaolo-palvelun tai Tampereen kaupungin terveyspalveluiden kautta. Ajanvarauksen jälkeen saapuvassa varausvahvistuksessa on tieto siitä, mihin näytteenottopisteeseen aika on varattu ja saapumisohjeet näytteenottopisteelle.

Teiskontien näytteenottopisteessä otetut näytteet analysoidaan Fimlabissa, ja vastaus tulee tekstiviestillä heti tuloksen valmistuttua. Koronanäytteenottoon tulo vaatii aina lähetteen ja ajanvarauksen.

Vajaa puolet israelilaisista on saanut kolme rokotusta, neljänsiä annetaan jo

Kello 13.11: Israel aloitti perjantaina neljänsien koronarokotusten antamisen haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille. Neljänsiä rokotuksia alettiin antaa liki tasan vuosi sen jälkeen kun Israel aloitti koronarokotukset.

Terveysviranomaiset hyväksyivät neljännet rokotteet torstaina, samaan aikaan kun maassa rekisteröitiin yli 4 000 uutta koronatartuntaa, mikä oli suurin määrä sitten syyskuun.

Yli neljä miljoonaa Israelin 9,2 miljoonasta asukkaasta on saanut kolme koronarokotusta.

Nokialla annetaan neljänsiä rokotteita voimakkaasti immuunipuutteisille

Kello 12.07: Nokian kaupunki tiedottaa, että voimakkaasti immuunipuutteiset voivat varata neljännen rokotuksen kuten muutkin rokotusajat, osoitteesta nokia.terveytesi.fi.

Mikäli käytössä ei ole pankkitunnuksia, ajan voi varata puhelimitse tiistaisin klo 8–14 numerosta 03 5652 1108. Neljänsiä rokotuksia annetaan myös ilman ajanvarausta walk-in -päivinä.

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille henkilöille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3−4 kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista: Elinsiirto, kantasolusiirto, vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos, immunosuppressiivinen syöpähoito, autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä, dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta, pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV tai lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla henkilöillä vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Neljäs rokoteannos katsotaan heillä tehosteannokseksi, joka vastaa muun väestön kolmatta annosta. Voimakkaasti immuunipuutteisilla perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta, muulla väestöllä kaksi.

Sairaalahoidon tarve kasvanut Suomessa

Kello 11.57: Suomessa on sairaalahoidossa 375 koronapotilasta, joista 52 tehohoidossa.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 55 koronapotilasta. Tehohoidossa on kahdeksan koronaa sairastavaa.

THL: Suomessa 11 334 uutta tartuntaa, mukana vielä joulun tartuntoja

Kello 11.50: Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan todettu 11 334 uutta koronavirustartuntaa.

THL:n viestinnästä kerrotaan STT:lle, että suuressa luvussa on mukana jonkin verran tartuntoja joulunajan pyhiltä, mutta ei enää niin paljon kuin eilen kerrotussa tartuntaluvussa.

Eilen raportoidussa luvussa, 9 619, oli THL:n mukaan tiedonsiirto-ongelmien vuoksi mukana runsaasti tartuntoja, jotka oli todettu 23.–27. joulukuuta.

Kahden viime viikon aikana on todettu lähes 43 000 tartuntaa, mikä on noin 21 600 tartuntaa enemmän kuin tätä edellisillä kahdella viikolla.

Etelä-Afrikka: Omikronaalto väistymässä

Kello 10.20: Etelä-Afrikka ilmoitti torstaina, että koronaviruksen omikronvariantin aiheuttama tartunta-aalto näyttäisi olevan hiipumassa. Tartuntapiikin taittumisen myötä Etelä-Afrikka päätti löysentää koronarajoituksia.

Etelä-Afrikasta saadut uudet todisteet ovat herättäneet toivoa siitä, että omikronmuunnos saattaa olla vähemmän vaarallinen kuin viruksen muut tiedetyt muunnokset.

Tartuntapiikin aikana Etelä-Afrikassa nähtiin vain vähäinen koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin liittyvä kuolemien kasvu, Etelä-Afrikan presidentinkanslian tiedotteessa kerrottiin.

”Vaikka omikronmuunnos on erittäin tarttuva, sairaalaan joutuvien määrä on ollut matalampaa kuin aiemmissa aalloissa.”

Joulukuun puolivälissä tartuntoja todettiin pahimmillaan noin 26 000 päivässä. Etelä-Afrikassa on noin 60 miljoonaa asukasta.

Torstaina kerrottiin, että Etelä-Afrikassa oli todettu vuorokauden kuluessa alle 13 000 tartuntaa.

”Nopeus, missä omikronin synnyttämä neljäs aalto nousi, saavutti huippunsa ja sen jälkeen laski, on ollut ällistyttävää. Huippu neljässä viikossa ja taantuminen kahdessa”, Fareed Abdullah Etelä-Afrikan lääketieteen tutkimusneuvostosta kommentoi Twitterissä.

Yhdysvaltojen tautivirasto kehottaa välttämään risteilyjä rokotuksista huolimatta

Kello 00.27: Yhdysvaltojen tautivirasto CDC kehottaa ihmisiä välttämään risteilyjä, vaikka olisivat saaneet koronarokotukset. Tautivirasto perustelee kehotustaan voimakkaasti levinneellä koronaviruksen omikronmuunnoksella.

CDC on arvioinut risteilyillä koronaviruksen tartuntavaaran korkeimmalle eli neljännelle tasolle. ”Virus leviää helposti risteilyaluksilla, kun ihmiset ovat lähellä toisia, vaikka olisivat saaneet koronarokotukset”, CDC perustelee kantaansa.

Herkästi leviävä omikronmuunnos on asettanut risteily-yhtiöt vakavan tilanteen eteen. Ennen viime kesää laivaristeilyt olivat Yhdysvalloissa käytännössä täysin tauolla lähes vuoden ajan

Torstai 30.12.

AFP: Maailmassa yli miljoona koronatartuntaa päivässä

Kello 14.13: Maailmanlaajuisesti on todettu viimeisen viikon aikana yli miljoona koronavirustartuntaa päivässä, selviää uutistoimisto AFP:n seurannasta.

Viimeisen viikon aikana todettiin keskimäärin 1 045 000 koronatartuntaa päivässä. Yhteensä tartuntoja todettiin 7,3 miljoonaa viime viikon torstaista eiliseen asti.

AFP:n seurannan luvut perustuvat maiden terveysviranomaisten päivittäin julkaisemiin lukuihin.

Hus-alueella yli 3 000 uutta tartuntaa

Kello 13.44: Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi aamupäivällä viestipalvelu Twitterissä, että sairaanhoitopiirin näytteissä ylitettiin eilen ensimmäistä kertaa 3 000 positiivisen raja.

Alueella eilen analysoiduista noin 9 700 näytteestä liki kolmannes oli positiivisia.

THL: 6 uutta koronakuolemaa

Kello 13.43: THL kertoi torstaina raportoineensa kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemia on Suomessa raportoitu pandemian aikana 1 554.

Useampi kuin yhdeksän kuollutta kymmenestä on ollut yli 60-vuotiaita. Ikäryhmässä todetut koronatartunnat sen sijaan muodostavat vain noin kymmenesosan kaikista Suomessa todetuista koronatartunnoista.

Yhteensä Suomessa on raportoitu koko pandemian aikana 239 339 koronavirustartuntaa.

THL:n viimeisimpien tietojen mukaan Suomessa on sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi 343 potilasta. Heistä 56 on tehohoidossa. Luvut päivittyvät seuraavan kerran huomenna.

Anna-Maja Henrikssonilla koronatartunta

Kello 12.29: Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on saanut positiivisen tuloksen koronatestistä, kertoo oikeusministeriö. Hän altistui todennäköisesti joulunpyhinä yksityistilaisuudessa Pietarsaaressa.

Hänellä ei ole ministeriön mukaan ollut ministeritehtävään liittyviä kontakteja altistumisensa jälkeen.

Ilmaantuvuus Suomessa nyt 643, Pirkanmaalla 641

Kello 12.20: Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 643, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli 376. THL:n tietojen mukaan selvästi suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 1 123.

Ilmaantuvuus on korkeaa myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä (649), Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä (641) ja Satakunnan sairaanhoitopiirissä (552).

THL: Suomessa 9 619 uutta tartuntaa

Kello 11.41: Suomessa on tänään raportoitu 9 619 uutta koronatartuntaa. Isossa luvussa on tartuntojen raportointiongelmien vuoksi mukana noin 6 000 tartuntaa ajalta 23.–27. joulukuuta. THL:n mukaan korjattu ongelma koski pääasiassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä analysoituja koronanäytteitä.

NHL lyhensi pelaajien karanteeniaikaa viiteen päivään

Kello 8.12: Jääkiekon NHL on kertonut muutoksista liigan koronaprotokollassa. Muutoksien myötä täysin rokotettujen sekä muut tarvittavat ehdot täyttävien pelaajien karanteeniaika lyhenee kymmenestä päivästä viiteen positiivisesta koronatestituloksesta. Muutos koskee myös muuta liigan henkilöstöä valmentajat mukaan lukien.

Esimerkiksi kuumeisen henkilön on kuitenkin jatkettava karanteenia, kunnes kuume on laskenut.

Asiasta päättivät liiga ja pelaajayhdistys NHLPA. Päätös karanteeniajan lyhentämisestä tehtiin sen jälkeen, kun Yhdysvaltain tautikeskus CDC antoi hiljattain uudet karanteenisuosituksensa.

Kanadalaisen urheilukanava TSN:n mukaan muutos ei kuitenkaan koske Kanadaa, jossa on tällä hetkellä Yhdysvaltoja tiukemmat koronasäännökset.

Tanskassa yli 23 000 tartuntaa päivässä

Kello 7.53: Tanska kirjasi uuden koronavirus­tartuntoja koskevan ennätyksen keskiviikkona, kun vuorokauden aikana rekisteröitiin yli 23 000 uutta tartuntaa. Tanskan terveysviranomaiset suhtautuivat kuitenkin suhteellisen rauhallisesti ennätyslukuihin.

”Korkeat tartuntaluvut huolestuttavat, mutta luvut sisältävät myös rohkaisevia merkkejä, jotka koskevat sairaalahoitoon joutuneiden covid-19-potilaiden määrää”, sanoi maan terveysvirasto Sundhedsstyrelsenin johtaja Søren Brostrøm tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Suomen kokoisessa Tanskassa sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita oli keskiviikkona alle 700.

Brostrøm korosti myös, että Tanskan huimat luvut johtuvat ennen kaikkea suurista testausmääristä ja erittäin tarkasta rekisteröinnistä, eikä tilanne Tanskassa siten ole välttämättä muita maita pahempi.

Keskiviikko 29.12.

WHO:n johtaja varoittaa terveydenhuoltojärjestelmien romahtamisesta "koronatsunamin" vuoksi

Kello 18.53: Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoittaa terveydenhuoltojärjestelmien romahtamisesta.

Tedros sanoo, että koronaviruksen omikron- ja deltavarianttien hyökyaaltomainen leviäminen lisää terveydenhuoltohenkilöstön uupumusta entisestään. Siksi koko terveydenhuoltojärjestelmä on vaarassa romahtaa.

Presidentti Martti Ahtisaarella todettu uusi koronavirustartunta

Kello 17.36: Presidentti Martti Ahtisaarella on todettu koronavirustartunta, tiedottaa presidentin kanslia. Tartunta varmistui keskiviikkona 29. joulukuuta. Presidentti Ahtisaari voi olosuhteisiin nähden hyvin, mutta on sairaalahoidossa. Hän sairasti koronan myös maaliskuussa 2020.

Yhdysvalloissa ennätyksellinen määrä uusia koronavirustartuntoja

Kello 16.46: Yhdysvalloissa on vahvistettu ennätyksellinen määrä uusia koronavirustartuntoja, kertoo Johns Hopkins -yliopisto. Yliopisto kertoo, että sen ylläpitämän seitsemän vuorokauden keskiarvolaskurin mukaan tiistaina oli todettu yli 265 000 uutta koronavirustartuntaa.

Aiempi ennätys oli lähes 252 000 tartuntaa tämän vuoden tammikuun puolivälissä.

Yhdysvaltojen tautikeskus CDC:n tiedottaja Jasmine Reed kertoi aiemmin Politico-uutissivustolle, että Yhdysvalloissa korkeat tartuntamäärät johtuvat raportoinnin viivästymisestä ja tapausmäärät tasoittuvat vuoden vaihduttua.

Ranskassa todettu ennätykselliset yli 200 000 koronatartuntaa vuorokaudessa

Kello 16.45: Ranskassa on todettu ennätykselliset yli 200 000 koronavirustartuntaa vuorokaudessa, mikä on uusi päivittäinen ennätys. Asiasta kertoi Ranskan terveysministeri Olivier Veran, joka samalla kertoi omikronvariantin jatkavan leviämistä maassa.

Veran kertoi Ranskan parlamentin kuulemisessa aiemman tartuntaennätyksen olleen eiliseltä, jolloin uusia koronatartuntoja oli vahvistettu lähes 180 000.

Tiukat tilojen käyttöä koskevat rajoitukset jatkuvat Pirkanmaalla

Kello 16.32: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tilojen käyttöä koskevaa määräystä Pirkanmaalla 30. tammikuuta asti.

Uusi päätös ei vaikuta alueella voimassa oleviin päätöksiin, joiden nojalla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Lisäksi yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat on suljettu.

Lue lisää: Avi päätti: Tiloihin kohdistuu rajoituksia tammikuun loppuun asti, mutta esimerkiksi kuntosaleja ei tarvitse pitää kiinni – näin rajoitukset muuttuvat Pirkanmaalla

Kaikkien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kielto jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla

Kello 15.05: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueen rajoituspäätöksiä 15. tammikuuta 2022 saakka. 23. joulukuuta 2021 annettu määräys kieltää kokonaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Lisäksi asiakas- ja yleisötilat yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat pysyvät suljettuna. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Määräykset ovat voimassa ajalla 1.1.–15.1.2022.

Tartuntatautilain 58 pykälän perusteella Pohjois-Pohjanmaalla kiellettyjä ovat henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ja ulkotiloissa 15.1.2022 saakka.

Päätös ei koske sisäleikkipuistoja ja -leikkipaikkoja, eikä ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Rajoituksen alaisia tiloja voidaan käyttää vuonna 2005 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen. Päätös ei koske vähittäiskaupan liiketiloja ja palvelujen tarjoamiseen käytettäviä tiloja sekä kulkua niihin.

AFP: Maailmassa todettiin ennätysmäärä koronatartuntoja viikossa

Kello 14.15: Maailmanlaajuisesti on todettu ennätysmäärä koronavirustartuntoja viimeisen seitsemän päivän aikana, selviää uutistoimisto AFP:n seurannasta.

Päivittäin todettiin keskimäärin 935 000 koronatartuntaa viime viikon keskiviikosta eiliseen asti. Yhteensä tartuntoja todettiin 6,55 miljoonaa.

Luvut ovat korkeimmat sen jälkeen, kun uusi koronavirus havaittiin ensimmäisen kerran vuoden 2019 lopulla. AFP:n seurannan luvut perustuvat maiden terveysviranomaisten päivittäin julkaisemiin lukuihin.

Kolmannen koronarokotteen saaneiden määrä ylitti miljoonan

Kello 13.34: Koronarokotteen kolmannen annoksen saaneiden määrä on ylittänyt Suomessa miljoonan, ilmoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kolmannen koronapiikin saaneita on nyt yli 1 013 000.

Kolmannen koronarokotteen on saanut yli viidesosa Suomen 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Kaksi rokoteannosta saaneita on liki 4,1 miljoonaa eli lähes 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Yhden rokotepiikin on Suomessa ottanut noin 4,3 miljoonaa ihmistä.

Varsinais-Suomessa 14 sai virheellisen testituloksen

Kello 12.37: 14 ihmistä on saanut tietoonsa virheellisen tuloksen koronatestistään, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotteessaan. Näytteet on otettu tiistaina 28. joulukuuta.

Asia johtui teknisestä virheestä, joka on saatu korjattua. Virhe huomattiin keskiviikkoisissa testiajoissa.

Ylilääkäri Tytti Vuorinen kertoo, että virheellisen testituloksen saaneille henkilöille on lähetetty uusi korjattu testitulos tekstiviestitse.

Lisäksi kotikuntien tartunnanjäljitys on näihin henkilöihin henkilökohtaisesti yhteydessä.

Taysin erva-alueella sairaalahoidossa 53 koronapotilasta

Kello 12.17: Taysin erityisvastuualueella on THL:n tilastojen perusteella sairaalahoidossa 53 koronapotilasta, joista 8 on tehohoidossa. Sairaalahoidossa on 11 koronapotilasta enemmän kuin maanantaina.

343 potilasta sairaalahoidossa Suomessa

Kello 11.54: Suomessa on todettu 2 584 uutta koronatartuntaa, THL tiedottaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 30 124 tartuntaa, mikä on 9 978 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Sairaalahoidossa on 343 koronapotilasta, joista tehohoidossa 56 potilasta. Suomessa on raportoitu 22 uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto: antigeenitestit voivat tunnistaa omikronin heikommin

Kello 8.03: Kotitesteinäkin yleiset antigeenitestit saattavat havaita koronaviruksen omikronmuunnosta muita muunnoksia heikommin, kertoo Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA).

FDA:n mukaan alustava data osoittaa antigeenitestien kyllä tunnistavan omikronmuunnosta, mutta kyky havaita luotettavasti kaikki positiiviset näytteet saattaa olla heikentynyt.

FDA suosittelee jatkossakin testien käyttöä. Antigeenitestin negatiivisen tuloksen jälkeen on FDA:n mukaan kuitenkin syytä hakeutua PCR-testiin, mikäli henkilöllä ilmenee esimerkiksi koronavirusinfektion oireita.

Antigeenitestit ovat yleisestikin vähemmän herkkiä havaitsemaan koronavirustartuntoja kuin PCR-testit.

WHO: Omikron yhä korkean riskin muunnos

Kello 6.57: Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan omikronmuunnoksen aiheuttama riski on edelleen korkea. Viime viikolla maailman koronatartuntatapausten määrä kasvoi 11 prosenttia edelliseen viikkoon verrattuna.

WHO:n mukaan omikronmuunnos on aiheuttanut useissa maissa nopean koronatartuntamäärien kasvun. Viime viikolla koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä maailmalla kuitenkin pieneni neljä prosenttia edelliseen viikkoon verrattuna.

Tanskasta, Britanniasta ja Etelä-Afrikasta saatujen alustavien tietojen mukaan omikronmuunnos näyttää aiheuttavan sairaalahoitoa vaativaa tautia deltamuunnosta harvemmin.

WHO:n mukaan lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan omikronmuunnoksen vaikutusten ymmärtämiseksi.

Tiistai 28.12.

Belgiassa tuomioistuin keskeytti kulttuuritiloja koskeneen koronasulun

Kello 22.52: Belgiassa tuomioistuin keskeytti tiistaina muun muassa teattereita koskeneen kulttuuritilojen sulun. Sulkutoimi otettiin käyttöön viime viikolla koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämisen torjumiseksi.

Belgian korkeimman hallinto-oikeuden mukaan viranomaiset eivät ole osoittaneet, millä tavalla viihdealan tapahtumapaikat olisivat erityisen vaarallisia terveydelle – leviääkö niissä niin paljon koronavirusta, että paikkojen sulkeminen olisi tarpeen.

Pääministeri Alexander De Croo ilmoitti sulkutoimesta viime viikon keskiviikkona, kun Belgiassa havaittiin omikronmuunnoksen osuuden nousseen nopeasti koronatesteissä.

Yhdysvallat purkaa eteläisen Afrikan maille asetetut matkustusrajoitukset

Kello 20.26: Yhdysvallat purkaa eteläisen Afrikan maille asetetut matkustusrajoitukset. Asiasta ilmoitti presidentti Joe Biden.

Koronaviruksen omikronmuunnoksen vuoksi asetetut rajoitukset ovat koskeneet muun muassa Etelä-Afrikkaa.

Rajoitusten voimassaolo päättyy perjantaina. Bidenin mukaan rajoitukset eivät ole enää välttämättömiä kansanterveyden suojelemiseksi.

Lukuisat länsimaat estivät maahantulon useista eteläisen Afrikan maista, kun uusi virusmuunnos havaittiin marraskuussa muun muassa Etelä-Afrikassa.

Suomen mäkihyppymaajoukkueessa koronatartunta

Kello 17.48: Keski-Euroopan mäkiviikolla kilpailevassa Suomen mäkihyppymaajoukkueessa on todettu koronavirustartunta, Hiihtoliitto kertoo mäkimaajoukkueen Twitterissä. Valmentaja ja pukuteknikko Frederic Zozilla todettiin tartunta mäkiviikon testausprotokollan mukaisessa testissä.

Zoz on eristetty muusta joukkueesta Saksan terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti. Hän ei kärsi koronaoireista pieniä flunssaoireita lukuun ottamatta, kertoo Hiihtoliitto.

Hoitajien rokotevelvoite hyväksyttiin

Kello 16.56: Eduskunta on vuoden viimeisessä täysistunnossaan hyväksynyt esityksen hoitohenkilöstön rokotevelvoitteesta. Äänestyksessä tartuntatautilain väliaikaista muutosta kannatti 107 edustajaa ja vastusti 32.

Keskustelussa rokotevelvoitetta vastustivat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit, jotka esittivät vaihtoehtona pikatestauksen laajentamista.

Perussuomalaiset ennakoivat, että rokotevelvoite lisää hoitajien poistumista alalta.

Kaksi miesten Korisliigan ottelua siirretään koronatapausten takia

Kello 16.16: Miesten Korisliigan tämän illan kuudesta ottelusta pystytään pelaamaan vain neljä. Ottelut Salon Vilpas–BC Nokia ja Kataja Basket–Helsinki Seagulls joudutaan siirtämään myöhemmäksi.

Kataja kertoi kotisivuillaan, että ottelu Seagullsia vastaan on määrä pelata viimeistään 21. tammikuuta. Tiistain ottelusiirron syynä on Katajan miehistössä todettu positiivinen koronatestitulos.

Myös Vilpas kertoi kotisivuillaan, että ottelusiirron taustalla on joukkueen jäsenen positiivinen koronatestitulos. Lisäksi muita joukkueen jäseniä on asetettu karanteeniin. Ottelu siirretään joukkueiden yhteisellä päätöksellä.

Vilpas ilmoitti myös, että sen seuraavan ottelun pelaamisesta päätetään myöhemmin, kun pelaajien karanteenien pituus on selvinnyt. Vilppaan on määrä kohdata torstaina vieraissa KTP-Basket.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämessä suljetaan tiloja

Kello 15.23: Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt aiempaa kireämmät rajoituspäätökset Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueille. Urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat asiakas- ja yleisötilat joudutaan sulkemaan kahdeksi viikoksi, jotta koronaviruksen leviämistä saadaan hidastettua. Koronapassi ei ole rajoitusten vaihtoehto.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueilla tietyt asiakas-, osallistuja- ja odotustilat suljettaviksi 30.12.2021–12.1.2022. Tartuntalain pykälän 58 g mukaisesti sulkupäätös koskee seuraavia julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevia tiloja:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

  • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat

  • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

•huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

•sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

•kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Suljetuiksi määrättyjä tiloja ei voi pitää avoinna edellyttämällä koronapassia. Päätös tilojen sulkemisesta ei kuitenkaan koske

  • ammattiurheilemista

  • yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa

  • vuonna 2004 tai sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa

  • lakisääteisten palvelujen toteuttamista, kuten lääkinnällistä kuntoutusta.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuollut 5,4 miljoonaa ihmistä

Kello 14.43: Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut maailmassa jo yli 5,4 miljoonaa ihmistä. Laskelman on koonnut uutistoimisto AFP käyttäen virallisia lukuja.

Eniten ihmisiä on kuollut Yhdysvalloissa, jossa on kirjattu yli 800 000 koronakuolemaa. Sitä seuraavat Brasilia, Intia ja Venäjä.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että viralliset luvut ovat vain jäävuoren huippu ja että kuolleiden kokonaismäärä saattaa olla jopa kolminkertainen.

Perussuomalaiset esittivät hoitajien rokotevelvoitteen hylkäämistä

Kello 14.38: Eduskunta äänestää tänään väliaikaisesta tartuntatautilain muutoksesta, joka velvoittaa varmistamaan, että sote-alan työntekijät eivät aiheuta potilaille ja asiakkaille koronatartuntariskiä.

Kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) esitti lakiesityksen hylkäämistä. Puoluetoveri Juha Mäenpää kannatti hylkäämistä ja esitti, että asiaa käsiteltäisiin omantunnonkysymyksenä, samaan tapaan kuin esimerkiksi aborttia ja eutanasiaa.

Kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Päivi Räsänen piti esitystä huonosti valmisteltuna ja katsoi, että rokotepakolla olisi kielteinen vaikutus yhteiskunnalliseen ilmapiiriin. Kristillisdemokraatit esittävät lausumassaan, että rokotepakon sijaan tulisi ottaa käyttöön laaja pikatestaus henkilökunnalle ja vierailijoille.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee rajoitusten jatkamista

Kello 14.02: Tiistaina kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien järjestämisen ja asiakastilojen käytön rajoittamista kahdella viikolla, eli 14.1.2022 asti.

Aluehallintovirasto tekee päätöksiä asiasta joko tänään tai huomenna 29.12.2021.

Urheiluseurat Varsinais-Suomessa saivat ryhmässä kiitosta hyvästä toiminnasta koronapandemian aikana. Koronakoordinaatioryhmä toteaa, että alueella on luotu positiivinen toimintakulttuuri, jonka ansiosta seuratoiminnassa tartunnat eivät ole päässeet merkittävästi leviämään.

Varsinais-Suomessa on todettu noin 500 omikrontapausta ja omikron on nyt alueella valtavirus. Viikonlopun (25.–26.12.) otetuista näytteistä jo 60 prosenttia oli omikrontapauksia tai vahvoja epäilyjä omikronista. Vielä viikko sitten vain noin joka viides tapaus oli omikron.

Tyksissä on nyt kaiken kaikkiaan 20 koronapotilasta, joista kuusi on tehohoidossa. Koronatapauksia todetaan nyt Varsinais-Suomessa eniten koko pandemian aikana. Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden edeltäneen 14 vuorokauden aikana on 398.

Uudellamaalla yli 2 000 tartuntaa päivässä

Kello 13.34: Uudellamaalla varmistui maanantaina yli 2 018 koronatartuntaa. Näytteitä tutkittiin yhteensä 6 403. Asiasta kertoo twitterissä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitoksen päivittäin julkaisemat tiedot koko Suomen koronatartunnoista laahaavat juuri nyt jäljessä verrattuna ainakin Husista kerrottuihin lukuihin. THL:n tilastoissa on sekä maanantaina että tiistaina ollut vähäisempi määrä tuoreita tartuntoja Uudeltamaalta kuin Hus on raportoinut.

THL kertoi tiistaina 2 714 uudesta tartunnasta.

THL tiedotti tiistaina iltapäivällä, että tiedot päivittyvät sen tartuntatautirekisteriin 2–4 päivän viiveellä. Kolmen suurimman laboratorion osalta viive kasvoi joulun aikana.

Näin ollen alueilla voi olla omassa raportoinnissaan tuoreempaa tietoa.

Kansanedustaja Mika Niikolla koronatartunta

Kello 13.07: Kansanedustaja Mika Niikolla (ps.) on todettu koronavirustartunta, kertoo eduskuntatiedotus. Eduskuntatiedotuksen mukaan Niikolla todettiin koronatartunta tapaninpäivänä.

Niikko ei ole eduskuntatiedotuksen mukaan altistanut ketään koronalle eduskunnassa.

Niikko on kolmannen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä. Hän toimii eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana.

Viime viikkoina on kerrottu myös kansanedustaja Markus Lohen (kesk.), kansanedustaja Paula Werningin (sd.), kansanedustaja Jouni Ovaskan (kesk.) sekä kansanedustaja, ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnoista. Myös keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoi äskettäin koronatartunnastaan.

Suomessa 2 714 uutta tartuntaa

Kello 11.58: Suomessa on raportoitu tänään 2 714 uutta koronatartuntaa. Vahvistettuja tartuntoja on koko epidemian ajalta yhteensä 236 755.

Suomessa on raportoitu tänään kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Koronakuolemia on raportoitu nyt yhteensä 1 526.

Puolustusvoimissa palataan tiukkoihin koronarajoituksiin

Kello 11.36: Puolustusvoimat tiukentaa koronarajoituksia osana valtioneuvoston 22. joulukuuta käyttöön ottamaa hätäjarrumekanismia. Kaikissa joukko-osastoissa palataan koronarajoituksiin, jotka olivat voimassa ennen marraskuun alkua, Puolustusvoimat kertoo tiedotteessa.

Rajoitusten palauttamisella Puolustusvoimat kertoo ylläpitävänsä puolustuskyvyn sekä turvaavansa varusmiesten ja henkilökunnan terveysturvallisuuden.

Varusmiehiä kouluttavissa joukko-osastoissa jatketaan koulutuksen järjestelyä ja jaksottelua korona-aikana saatujen hyvien kokemusten perusteella.

Varusmiehet jaetaan kolmeen osastoon, joista kukin on vuorollaan vapaajaksolla. Vapaajaksoa seuraa koulutusjakso. Eri ryhmiin kuuluvat varusmiehet eivät ole varuskuntien sisällä keskenään tekemisissä.

Kiina laajensi koronasulkuaan

Kello 9.12: Kiina on määrännyt sadattuhannet ihmiset pysymään kodeissaan Pohjois-Kiinassa lisääntyneiden koronavirustartuntojen vuoksi.

Kiinassa jo miljoonat ihmiset ovat joutuneet sopeutumaan tiukkoihin koronasulkuihin tartuntalukujen noustessa korkeimmiksi sitten pandemian alkamisen.

Tiistaina on raportoitu 209 uutta tartuntaa, mikä on huomattavasti vähemmän kuin Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Kiina kuitenkin noudattaa tiukkaa "nollan koronatartunnan" linjaa ennen helmikuun talviolympialaisia Pekingissä.

Sisärajavalvonta ja kiristetyt ravintolarajoitukset tulevat voimaan tänään

Kello 8.53: Suomessa tulee tänään voimaan useita koronaepidemian hallintaan liittyviä rajoituksia.

Koronapassin käyttöä rajoitetaan leviämisvaiheen alueilla, missä ravintoloiden anniskelu on lopetettava kello 17. Anniskeluravintolat on suljettava tuntia myöhemmin. Ruokaravintolat saavat pitää ovensa auki kello 20 asti koronapassia edellyttämällä.

Myös sisärajavalvonta Suomen rajoilla otetaan tänään käyttöön. Schengen-alueelta Suomeen saapuvilta vaaditaan jatkossa todistus täydestä rokotussarjasta tai sairastetusta koronataudista sekä todistus negatiivisesta koronatestituloksesta.

Testitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta tai Suomessa pysyvästi asuvilta.

Yhdysvalloissa oireettomien karanteenisuositus lyhenee viiteen päivään

Kello 6.29: Yhdysvalloissa tautikeskus CDC on lyhentänyt koronatartunnan saaneiden karanteenisuositusta 10 päivästä viiteen päivään. Suositus koskee ihmisiä, joiden tartunta on alun perinkin ollut oireeton tai joiden oireet ovat kadonneet viidenteen päivään mennessä.

Viisipäiväisen karanteenin jälkeen heitäkin ohjeistetaan käyttämään suojamaskia vielä viiden päivän ajan aina ollessaan muiden ihmisten lähettyvillä.

CDC perustelee muutosta suosituksissa sillä, että tämän hetken tietojen mukaan suurin osa tartunnoista tapahtuu 1–2 päivää ennen oireiden ilmenemistä tai 2–3 päivää oireiden alettua.

Maanantai 27.12.

Tanskassa testeistä yli 12 prosenttia positiivisia

Kello 19.04: Tanska ja Islanti ilmoittivat tänään vuorokautisista koronatartuntojen ennätyksistä omikronmuunnoksen levitessä.

Tanskassa kerrottiin yli 16 000 uudesta koronavirustartunnasta. Yli 130 600 testistä positiiviseksi osoittautui yli 12 prosenttia.

Sairaalahoidossa Tanskassa oli tänään 608 koronapotilasta.

Myös Islannissa ilmoitettiin tänään uudesta vuorokautisesta koronatartuntojen ennätyksestä. Tartuntoja raportoitiin yli 670.

Oslossa koronatartunnoista jo puolet on omikronmuunnoksen aiheuttamia

Kello 19.03: Norjan pääkaupungissa Oslossa koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttamien tartuntojen osuus on kasvanut kaksinkertaiseksi viikon aikana. Kun 22. joulukuuta omikronin osuus koronatartunnoista oli hieman yli 25 prosenttia, on osuus nyt yli 50 prosenttia.

Ensimmäinen omikronin aiheuttama tartunta todettiin Norjassa 1. joulukuuta. Tähän mennessä omikronin aiheuttamia tartuntoja on maassa raportoitu yli 7 500. Aatonaatosta omikrontartuntoja on tullut lisää vajaa 2 300, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Norjan kansanterveyslaitos (FHI) arvioi, että omikronmuunnoksen uusi aalto maassa alkaa todennäköisesti ensi kuussa. Aallon suuruus riippuu laitoksen mukaan muun muassa omikronin ominaisuuksista, rokotuskattavuudesta ja ihmisten käyttäytymisestä.

Kolmannen koronarokotteen saaneita on liki miljoona

Kello 16.49: Kolmannen koronarokotteen saaneiden määrä lähenee Suomessa miljoonaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kolmospiikin saaneita oli maanantaina noin 966  000 eli 19,7 prosenttia maan 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Kaksi koronarokotetta saaneita on liki 4,1 miljoonaa eli lähes 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Yhden koronarokotteen on saanut Suomessa puolestaan lähes 4,3 miljoonaa ihmistä.

Husin laboratorioissa joulunpyhien aikaan yli 5 000 tartuntaa

Kello 14.25: Huslabin laboratorioissa löydettiin joulupyhien aikana yli 5 000 positiivista koronanäytettä. Tämä määrä ei siis osu pelkästään pääkaupunkiseudulle tai Uudellemaalle, koska laboratorio tutkii näytteitä muualtakin Etelä-Suomesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maanantaina julkaisemissa valtakunnallisissa tartuntaluvuissa kolmelta päivältä on raportoitu paljon tätä vähemmän tartuntoja. Kaikki tuoreimmat tiedot eivät vielä siis ole THL:n tilastoissa mukana.

Todellinen tartuntojen määrä juuri nyt lienee paljon Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirinkin (Hus) tietoja suurempi, sillä lievästi oireilevia rokotettuja on pääkaupunkiseudulla neuvottu tekemään kotitesti ja pysyttelemään erossa muista. Tällöin heidän tartuntojaan ei tietenkään todenneta laboratoriossa.

Positiivisia tuloksia löytyi jouluaattona tutkituista näytteistä 1 917 kappaletta. Sekä joulupäivän että Tapaninpäivän näytteistä löytyi yli 1 600 positiivista tulosta. Tapaninpäivänä positiivisten tulosten osuus oli 28 prosenttia tutkituista näytteistä.

Koko sairaanhoitopiirissä erikoissairaanhoidossa on maanantaina 84 koronapotilasta, joista 20 on tehohoidossa.

Koronan pikatestien löytäminen kaupoista ja apteekeista on epävarmaa

Kello 14.11: Koronan kotitestien rajusti kasvanut kysyntä näkyy nyt sekä ruokakaupoissa että apteekeissa.

Keskon päivittäistavarakaupan johtajan Harri Hovin mukaan kotitestien myynnin kasvu on pandemian aikana nyt ensimmäistä kertaa niin kovaa, että tuotepuutteita on esiintynyt.

Keskossa myytiin kotitestejä jouluviikolla 80 kertaa enemmän kuin alkusyksyllä.

Myös S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoo, että osasta myymälöistä koronan kotitestit ovat päässeet hetkellisesti loppumaan.

Suomen Apteekkariliiton viestintäproviisori Elina Aaltonen kertoo, että myyntiin saadut kotitestit ovat saattaneet loppua joistain apteekeista hetkellisesti.

Helsingin Messukeskuksen tammikuun messut siirtyvät

Kello 14.09: Helsingin Messukeskus siirtää rajoitusten vuoksi tammikuulle suunnittelut tapahtumansa myöhempään. Kevään muun ohjelman valmistelu jatkuu suunnitellusti.

Messukeskuksen oli määrä järjestää tammikuussa 2022 useita ammatti- ja yleisötapahtumia. Tammikuun ohjelmassa olivat Kiinteistö- ja FinnSec-messut (12.–13.1.), Matkamessut (20.–23.1.), Caravan (21.–23.1.) ja Educa-messut (28.–29.1.) Tapahtumat siirretään nyt avin yleisötapahtumakiellon vuoksi myöhempään ajankohtaan.

Yksi Messukeskuksen halleista valjastetaan tammikuussa uudelleen koronarokotuksiin, sillä Helsingin sote vauhdittaa rokotuksia avaamalla Messukeskuksen rokotuspisteen tauon jälkeen uudelleen.

Uutissuomalainen: Espoo pyysi apua rokotuksiin Puolustusvoimilta

Kello 13.42: Espoo on pyytänyt Puolustusvoimilta virka-apua koronarokotusten järjestämiseksi, kertoo Uutissuomalainen. Virka-apupyynnön syynä oli uuden, tiistaina avattavan rokotuspisteen rakentaminen Espoon keskukseen.

Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen kertoo, että virka-apu koskee kuljetuksia, materiaalin käsittelyä ja rokotuksiin liittyvän kaluston siirtämistä paikalle.

Pääesikunnan mukaan muita virka-apupyyntöjä ei ole tiedossa.

Maaliskuussa Vantaa pyysi Puolustusvoimilta virka-apua ruuhkautuneeseen tartunnanjäljitykseen.

Suomalaisilla yleinen geenimuoto voi altistaa vakavalle koronataudille

Kello 12.45: Suomalaisilla yleinen geenimuoto voi altistaa vakavalle koronataudille. Asia käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jonka teki Helsingin yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin monitieteinen tutkimusryhmä.

Kyseinen APOE4-geenimuoto saattaa lisätä koronataudin yhteydessä syntyviä aivojen mikroskooppisia verenvuotoja, minkä lisäksi se voi vaikuttaa pitkäkestoiseen koronaan liittyvään uupumusoireeseen.

Noin joka kolmas suomalainen kantaa tätä geenimuotoa, joka altistaa myös Alzheimerin taudille. Maailmalla tutkijat ovat raportoineet havainnoista, joiden mukaan geenimuoto yhdistyy niin ikään koronataudin kohonneeseen sairastumisalttiuteen ja kuolleisuuteen.

Tutkimuksen tulosten mukaan geenimuodon kantajalla oli yli kaksinkertainen riski sairastua tehohoitoa vaativaan koronatautiin.

Tehohoidon dosentti, osastonylilääkäri Johanna Hästbacka kertoo, että APOE4:llä voi olla merkitystä myös joidenkin pitkäaikaisten oireiden vakavuuteen erityisesti sairaalahoitoa vaatineen koronataudin jälkeen.

”Tutkimuksessa tällaisena oireena tuli esiin uupumus, johon liittyi vaikeutta ylläpitää erityisesti keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta.”

Myllykangas täsmentää, että nyt tutkituissa aineistoissa koronapotilaiden määrä on verrattain pieni, ja tuloksia on tässä vaiheessa pidettävä suuntaa antavina.

THL: 16 uutta koronakuolemaa

Kello 12.16: Suomessa on raportoitu tänään 16 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, jotka ovat kertyneet usean päivän aikana, raportoi THL. Koronakuolemia on raportoitu nyt yhteensä 1 523.

Suomessa on sairaalahoidossa 307 koronapotilasta, joista THL:n tilastoinnin mukaan tehohoidossa on 59. Sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut perjantaista 23 potilaalla.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on vähemmän koronapotilaita kuin ennen joulua, 42. Heistä kuusi on tehohoidossa.

Suomessa yli 3 600 uutta tartuntaa

Kello 12.02: Suomessa on todettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 3 649 uutta koronavirustartuntaa edellisen raportointipäivän eli perjantain jälkeen. Luvussa on siten mukana kolmen päivän tartuntaluvut.

Tehohoidossa on selviydytty hyvin joulun ajasta

Kello 11.07: Voimakkaasti kasvaneista koronatartuntamääristä huolimatta tehohoidossa on ollut joulun aikana rauhallista, eikä koronapotilaiden määrä ole noussut.

Tänä aamuna tehohoidossa oli yhteensä 58 koronapotilasta, kertoi STT:lle anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Yli puolet tehohoidon potilasta ovat Helsingin ja Uudenmaan alueen sekä Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan sairaaloissa.

Joulunpyhien sairastumiset heijastuvat tehohoitoon noin puolentoista, kahden viikon kuluttua.

Pirkanmaalla jouluna 1 164 uutta tartuntaa

Kello 9.41: Pirkanmaalla on todettu jouluna yhteensä 1 164 uutta koronavirustartuntaa. Luvussa on mukana neljän päivän luvut eli Tays kertoi maanantaina tartunnat, jotka on vahvistettu torstaina 23.12, perjantaina 24.12, joulupäivänä 25.12. ja tapaninpäivänä 26.12.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 19 222 koronatartuntaa.

Mara kantelee ruokaravintoloiden rajoituksista

Kello 9.19: Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara tekee uuden kantelun ruokaravintoloita koskevista, erittäin ankarina pitämistään koronarajoituksista. Mara katsoo, että hallituksen päätöksen laillisuus tulee tutkia, koska sillä on erittäin kielteiset vaikutukset yrittäjiin ja työntekijöihin.

Mara perustelee kantelua myös sillä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ennen joulua antamassaan lausunnossa esittänyt ruokaravintoloille erittäin ankaria rajoituksia ja että eduskunta on edellyttänyt, että vähäriskisempään toimintaan tulee suunnata kevyempiä rajoituksia.

Järjestö on tehnyt valtioneuvoston päätöksistä kanteluita oikeuskanslerille ja valittanut aluehallintovirastojen rajoituspäätöksistä hallinto-oikeuksiin.

Lue lisää: Tiistaista lähtien valomerkki tulee kello 17: Mara kantelee ruokaravintoloiden rajoituksista – ”Tämä tilanne ei voi jatkua”

Kolmannes yrityksistä aikoo vähentää työmatkoja pysyvästi

Kello 8.37: Kolmannes yrityksistä aikoo vähentää pysyvästi työmatkailua pandemian myötä ja viidennes kaavailee vähentävänsä matkustamista yli puolet, ilmenee Suomen Yrittäjien teettämästä kyselystä. Hieman alle puolet yrityksistä aikoo jatkaa entiseen tyyliin.

Eniten työmatkoja aiotaan vähentää teollisuudessa. Ikäluokista selkeästi yli 60-vuotiaat yrittäjät kertovat työmatkojen vähentyvän eniten, kun nuoret yrittäjät arvioivat työmatkojen vähenevän hillitymmin.

”Työmatkojen väheneminen voi olla yrityksille merkittävä kulu- ja aikasäästö. Sillä voi olla vaikutuksia myös työntekijöiden hyvinvointiin”, arvioi Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tiedotteessa.

Pahentuva pandemiatilanne näkyy myös siinä, että yhä useampi yritys raportoi etätöiden lisäämisestä.

Kantar on selvittänyt Yrittäjägallupissa yritysten tilanteita kolmetoista kertaa kriisin aikana. Tässä tutkimuksessa haastateltiin 1 047 yrittäjää ja yrityksen edustajaa marras-joulukuussa. Virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Omikron painaa kuluttajien ja yritysten luottamusta

Kello 8.24: Sekä kuluttajien että yritysten luottamus ovat olleet selvässä laskussa joulukuussa verrattuna marraskuun tilanteeseen. Tilastokeskus kertoo, että kuluttajien luottamusindikaattorin lukema oli -3,5, kun se marraskuussa oli 1,2 ja lokakuussa 2,7.

EK:n luottamusindikaattorissa luottamus laski ensimmäistä kertaa sitten helmikuun. Pudotus oli suurinta sitten koronakevään 2020. EK:n johtaja Sami Pakarinen arvioi, että joulukuun lasku voidaan laittaa omikronin tuoman epävarmuuden piikkiin. Lasku näkyi teollisuudessa ja vähittäiskaupassa, kun taas palveluissa ja rakentamisessa noustiin hieman.

Yhdysvalloissa kymmenillä risteilyaluksilla on havaittu koronatartuntoja

Kello 7.23: Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat kertoneet tarkkailevansa kymmeniä risteilyaluksia, joilla on havaittu koronatartuntoja. Yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan joiltain aluksilta on evätty pääsy satamaan Karibialla.

Yli 60 aluksella havaittujen koronatartuntojen määrä on noussut niin korkeaksi, että Yhdysvaltain tautikeskus CDC on ottanut alukset joko seurantaan tai aloittanut niistä tutkinnan.

Esimerkiksi risteily-yhtiö Royal Caribbeanin Odyssey of the Seas -aluksella on kerrottu viime viikolla kymmenistä tartunnoista. Carnivalin Freedom-alus puolestaan käännytettiin Washington Postin mukaan Alankomaille kuuluvan Bonairen saaren satamasta. (Lähde: AFP).

Maailmalla peruttiin jouluviikonlopun aikana yli 8 000 lentoa muun muassa synkistyneen koronatilanteen vuoksi

Kello 7.22: Ympäri maailman peruttiin yli 8 000 lentoa jouluviikonlopun aikana, selviää Flight Aware sivuston seurannasta.

Lentoja on peruttu muun muassa omikronmuunnoksen pahentaman koronatilanteen vuoksi. Lentoyhtiöiden on ollut vaikea saada lennoille henkilökuntaa sairastumisten ja korona-altistuksia seuranneiden karanteenien vuoksi.

Jouluaattona lentoja peruttiin noin 2 400, kun taas joulupäivänä peruttuja lentoja kasaantui noin 2 900. Tapaninpäivältä lentoja puolestaan peruttiin yli 3 000.

Lentotilanne ei näytä olevan helpottamaan päin. Suomen aikaa aamuyöstä maanantailtakin oli ehditty perua jo yli tuhat lentoa. (Lähde: AFP)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut